Home » today » Business » Светът го очаква най-мощната икономическа криза в историята – 2024-02-28 03:49:20

Светът го очаква най-мощната икономическа криза в историята – 2024-02-28 03:49:20

/Поглед.инфо/ Водещият на “Парите⁣ не спят” Василий Олейник прогнозира мощна икономическа криза в света

ПРИ ДЕФОЛТ НА⁤ АМЕРИКА, ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ 90% ОТ БАНКИТЕ В СВЕТА“

– Василий, с една дума, каква е сегашната ситуация в световната икономика?

– Разтревожена, ⁢неспокойна. Всичко просто се нагрява. Навлизаме в такава остра геополитическа ‍фаза, каквато не е ‍била отдавна. Мисля, че основните страсти ще се разиграят през втората половина на годината.

– А какво тук представлявя локомотива: политиката или ‍икономиката?

– Те са тясно свързани. Ако всичко беше да е наред в икономиката, политиците нямаше да се занимават с глупостите, които сега се случват. Когато всички стават по-богати, ‍няма смисъл да измисляме нещо друго, дестабилизирайки го.

– ‌Така че през последните години изглежда, че всички са забогатели …

– Е, не​ съвсем. Преди ковид⁤ (края на 2019‌ г.) световната икономика навлезе в тежка рецесия. Продуктите започнаха да се⁣ произвеждат толкова много, че вече не са необходими в‌ такива количества. Няма платежоспособни​ купувачи за него. Пазарите и складовете⁣ са претъпкани. В същото време самите купувачи са ⁢до уши в кредити. А те са растежът на всяка икономика.

Ако обществото започне да консумира по-малко, тогава фабриките започват да произвеждат по-малко. И ​така се тръгва⁢ – съкращаване на работни места, безработица, рецесия, спад на ⁢БВП и т.н. Следователно икономическият растеж през 2019 г. затъна. Но започна ковид. Той​ ни принуди 15 трилиона долара да бъдат излети ‌в световната система от всички централни банки в света. Това даде⁢ тласък на световната⁤ икономика.

– И как се отрази?

– Отново имаше търсене и то добро, високо. Но тогава ​хората бързо изядоха всичко и се набутаха в нови дългове, които ⁢отново чупят рекорди. Сега Съединените ⁣щати имат най-големите дългове по кредитни карти, студентски заеми и т.н. Често ме питат: защо говорите за Америка? За съжаление, абсолютно всичко зависи от състоянието на американската икономика. Това е глобалната икономика. И ако тя се разболее по някаква причина,‍ ще бъде зле за⁢ целия свят. И чакам най-мощната криза, ‍която светът не е виждал досега. Тоест 2008 г. ще ⁢ни се стори цвете.

– Защо?

– Това⁢ ще бъде криза на дълга. На този същия, който всички държави ‍са натрупали. Световната икономика⁣ вече не може да смила тези дългове – нито американската, нито европейската. В същото време ⁣Америка не може просто да се предаде, да обяви ‌фалит и да прекара целия свят с десетки трилиони долари. В противен случай, на планетата 90% от всички банки и всички финансови институции ще изчезнат.

– Защото държат американски ценни книжа?

– Със сигурност. Когато дължиш на някого сто рубли, това си е твой проблем. Когато дължиш⁤ милиард на⁤ някого, това е проблемът на този, който ти ги е дал. И той трябва да се тревожи, а не ти. Същото е с Америка. Изобщо не й пука. ⁣Но най-вероятно няма толкова очевидно да измамят целия свят, защото може да се отсрочи дефолтът.

– Как?

– С ‍помощта на Европа. Това е символична монета.​ Тя вече е отслабнала. А‍ фалитът на еврозоната при всички случаи‌ е ⁢неизбежен. Фалитът на Италия може да‌ стане за 5 минути. Всъщност тя вече е фалирала. Държавен дълг от 3,5 трилиона долара е почти 170% от БВП (размера на икономиката – ред.). Ако това се случи, тогава ще има ⁣верижна реакция в цялата еврозона. Веднага и Испания ще фалира (има и дълг от $3 трилиона). И това е – няма еврозона. Тя ‌рухва и отново остава единствената резервна валута в света – доларът.

ГЕРМАНИЯ СПАСЯВА ИТАЛИАНСКИТЕ БЕЗДЕЛНИЦИ“

Защо това още не ‍се е случило? ‍Струва ми се, че за фалита ⁣на⁣ Италия се говори от 10 години, но това така и не се случва. Условно ⁢Аржентина през ​това време вече е преминала през⁣ няколко дефолта …

– Защото имат един единствен регулатор – ⁣Европейската централна банка. Хората, които седят там, се опитват да направят всичко, за да не се случи разцепването на еврозоната. Просто казано, германските данъкоплатци⁢ продължават да спасяват италианските безделници.

Но ⁣и в Германия публичният дълг се повиши рязко. Сега има митинги и стачки във ‌Франция, Париж вече гори цял месец. От какво⁣ са недоволни? А, Макрон вдига възрастта за пенсиониране с две години. А защо я вдига? Защото вече нямат пари за изплащане на ⁣пенсии. Те са свикнали да живеят добре. Но те живееха извън възможностите си. Цялата парадигма на развития свят (европейски, японски, американски) е да живееш в дългове. когато имате печатна преса, имате резервна валута, разбира се, можете да направите това, но това не може ​да ⁣продължи ⁣вечно.

– Но‍ на теория те просто могат да отпечатат повече долари или евро. И да преразпределят ⁢дълга си върху всички …

– През 2020 г. бюджетният дефицит на САЩ беше 3,5 трилиона долара. ​И тези пари трябваше да дойдат отнякъде. ‍Разбира се, тогава те бяха отпечатани. Но тогава можеше да се печата, имаше ниска инфлация. А сега не могат да печатат, защото инфлацията е висока (колкото повече пари наливаш в икономиката,‍ толкова повече ⁢се ⁤вдигат цените – бел. ред.). Така че тези пари трябва да се вземат отнякъде назаем. И става все по-трудно да заемаш.

В крайна сметка какво е дълг? Министерството на финансите на САЩ, когато е необходимо да покрие⁤ бюджетния ​дефицит, излиза на пазара, продава облигации, взема пари назаем от някого. До 2022 г. всичко беше наред. Държавният дълг на ⁢САЩ беше търсен, защото се смяташе за най-сигурната инвестиция. Но сега светът се променя, и то много. Преди това Китай активно купуваше държавни облигации⁢ на САЩ, но сега се отървава от тях –⁤ не по много, но всеки месец.

КОАЛИЦИЯ ОТ НЕНАВИЖДАЩИ ХЕГЕМОНА“

– Защо?

– Прецедентът с Русия се оказа урок за мнозина. Не само Китай, но и ‌други страни се отървават: Саудитска Арабия, ⁢целият арабски свят … Японците само останаха⁢ приятели. В същото‌ време ⁤Америка сега трябва да заема не по-малко, а повече от преди. Ерата на нулевите лихвени проценти ⁣в ‍Съединените щати приключи, дългът е огромен, един процент на⁤ година ‍вече им излиза почти трилион долара, така че ⁣трябва постоянно да заемате.

И има само един избор. Когато стане много трудно да се вземе назаем,⁤ те ще пуснат печатарската преса. А това е директно⁣ ускоряване на инфлацията. И ‍тъй като доларът е зарязан във външната‍ търговия, ако все повече и​ повече страни преминат към взаимни разплащания в други валути за петрол и метали, Америка няма да може да заема абсолютно нищо.

Условно казано, ако целият БРИКС за една година премине към търговия, заобикаляйки долара, това всъщност ⁢е половината планета. ​Тогава САЩ ще ⁢трябва да отпечатат всички тези трилиони долари бюджетен​ дефицит. ​И тогава процесът​ ще върви сякаш по ноти. Колкото повече печатате, толкова по-висока е инфлацията. Колкото по-голяма е инфлацията, толкова повече трябва да повишите ⁣процента. А повишаването на лихвите⁤ убива ​допълнително икономиката. Е, това е, омагьосан кръг. Америка и начинът, по който тя диктува правилата на целия свят, не се харесваше на мнозина, но трябваше да ⁢дойде време да се събере ⁤коалиция от мразещи тази хегемония. И ‍сега виждаме този процес.

– А как САЩ стигнаха до такъв живот? Вероятно са разбрали, че в ⁣един момент⁣ ще трябва да върнат дълговете си …

-⁢ След нас ⁢ако​ ще и потоп. Цялата ⁤финансова система е така устроена, че преминава от⁤ криза в ‌криза. Как се наду‍ балонът от 2000 г. на финансовите пазари, как се наду през 2008 г. Всички знаеха ⁣и разбираха всичко‍ и печелеха пари от това. И когато‍ настъпи кризата и накрая прахът се улегне, какво ⁢става? Бедните стават по-бедни, а ​богатите – по-богати. Балоните на пазарите се надуват от човека и се издухват от човека. Издухване и надуване – това е преразпределението на⁤ капитала. И цял живот се преразпределя ⁣в една ​и съща посока ‍– от бедните към богатите.

– Как може инфлацията ⁢в‌ същата ⁤Америка да се отрази на останалия свят?

– Чрез износ на стоки. В рамките на глобалната икономика американската влияе върху европейската, последната влияе ​върху китайската, а китайците оказват влияние върху американската. Е, докосва ни по допирателната. Всъщност всички се варим в общ казан. Как да не ни засегне това?!

Дори в​ Китай разходите за производство на определен продукт са се повишили поради факта, че разходите за логистика ⁢и продажните цени в Съединените ⁣щати са се повишили. И това ще се отрази на китайските компоненти, които също купуваме. Всичко в света⁤ е взаимосвързано. Ето защо властите на много страни вече се стремят да се отдалечат от долара, основно преминавайки ⁣към взаимни разплащания в техните валути. Но този‌ процес не може ‍да бъде ‌бърз.

– Но ако избирате между дефолт в САЩ или висока инфлация там, кое е по-добре?

– Дефолтът на⁣ САЩ е неизбежен. Включването на печатната преса само ще го забави. Мисля, че ⁣ако Щатите не могат да заемат повече от ⁣света, те ще започнат да печатат. Тогава ще рухне всичко, доларът се превръща в хартийка, обвивка ‌за бонбони.

Тук бенефициентите (печеливщите – ред.) ще бъдат развиващите се страни, особено ‍тези със суровините. Когато доларът ⁤падне два-три пъти, цената на петрола ще скочи до ‌150-200 долара. Защото досега всички подобни ‌стоки се търгуват в долари. И тогава балонът ще се ⁤спука, концепцията за стойността на парите ще изчезне. И ще ‌има нов финансов ред. Какъвое, всички страни ще решат‍ наново.

КАКВО ЩЕ ⁢СТАНЕ С КУРСА НА‌ РУБЛАТА?

– Докато се готвим за световната криза, рублата отслабва. От началото на годината тя ⁢е паднала с⁢ 15 процента …

– Това е добре. В началото‍ на миналата година беше 72 рубли, в началото на тази също беше 72. Така че 80‌ рубли за долар е напълно логична цена. Сегашният курс устройва правителството, бюджета‍ и вноса. ​По‌ нагоре е невъзможно -‍ ще​ убием вноса, надолу – още повече⁤ не ни трябва.

– Тоест намерихме​ известен баланс?

– Да, 75-80 ⁤рубли за долар е просто равновесният курс. Но това не​ значи, че не ‌можем да видим 95 рубли‍ на теория и след това спокойно да се върнем към диапазона от 60-70.

– Възможно ли е наистина да има толкова голяма амплитуда?

– Със сигурност. Представете си колко пари са изтеглили сега руснаците в чужбина! Сто‍ милиарда долара в чужди банки са парите на руснаците. Можете ли да си представите колко милиарда имат петролните компании в чужди банкирябва да ги поддържа. Ние пък сме си живеели според възможностите⁢ си и сме си пазили достойнството. Не сме се задлъжнявали⁢ и не сме били зависими от никого. Това е нещо, което трябва да се цени и уважава. Въпреки че не сме били богати, сме били свободни и независими.ва дългове, за да ги поддържа. Ние пък сме си живели според възможностите си и не ⁤сме в дългове. Това е по-добре.

– Животът е твърде кратък, за да се‍ притесняваме за всичко. Трябва да се⁣ наслаждаваме на⁢ моментите​ и да се радваме на това, което имаме.

– Всичко се случва по някаква причина. Всеки‍ избор, ‍всеки човек, всеки момент в живота ни е част от по-голямата ни история. Трябва да вярваме, че всичко ще се ⁢нареди.

– Не ⁣можем да контролираме всичко,‌ което се случва в живота ни. Но можем да контролираме начина, по който реагираме на това. Това е важното.

– Всеки ‌има ​своя път и своя собствена битка. Не можем да съдим другите, защото не знаем какво са преживели и какви са техните ⁢обстоятелства.

– Животът е пълен с възможности. Трябва само да ги открием‌ и да ги използваме.

– Важно е да сме благодарни за това, което имаме. Винаги има хора, които имат ‌по-малко от нас.

– Не можем да променим ⁤миналото, но можем да‍ формираме бъдещето си. Трябва ⁢да се фокусираме върху това, което можем да променим.

– Животът е красив, ако го ⁣видим такъв. Трябва да се научим да ценим красотата около нас и да я правим⁤ част от ежедневието си.

-‍ Не можем да очакваме, че всичко ще бъде лесно. Но можем да очакваме, че всичко ще бъде стойностно, ако се⁤ борим за него.

– Всеки ден‌ е възможност за ново начало.​ Не трябва да се отказваме, дори когато нещата изглеждат трудни.

– Животът е пълен с изненади. Трябва да се научим да ги приемаме и да се ⁢радваме на тях, вместо да се притесняваме.

– Важно е да се грижим за себе си и за тези, които обичаме. Животът е по-добър, когато сме около хора, които ни подкрепят и обичат.

– Не можем да контролираме какво се случва в живота ни, но можем да контролираме как го живеем. Това е нашата отговорност.

– Всеки има своя собствена история. Трябва да се⁤ уважаваме и да уважаваме историите на другите.

– Животът е пълен с възможности за растеж ‌и промяна. Трябва само ​да ги открием и да ги използваме по най-добрия начин.

– Важно е да се научим да прощаваме и да се освободим от обидите и горчивината. Само така можем да намерим истинското щастие.

– Животът е кратък⁢ и ценен. Трябва да го прекарваме по най-добрия начин и да се радваме на‍ всеки момент.

– Не⁢ можем да променим света, но⁢ можем да променим начина, по който го виждаме и живеем в него. Това е нашата сила.

– Всеки ден е възможност за ново начало. Трябва да се научим да ценим този дар‌ и да го използваме по най-добрия начин.

– Животът е пълен с ⁣предизвикателства. Трябва ‌да ​се научим да ги преодоляваме и да растем от тях.

– Важно е ‍да се научим да обичаме и⁤ да бъдем обичани. Любовта е⁢ най-важната нещо в‍ живота.

– Не можем да контролираме какво се случва в живота ни, но можем да⁢ контролираме как го приемаме и как се отнасяме ⁢към него. Това е нашата свобода.

– Всеки има своя собствена история. Трябва да се уважаваме и да уважаваме историите на другите.

– Животът е​ пълен с ⁤възможности за растеж и промяна. Трябва само да ⁤ги открием и да ги използваме по най-добрия начин.

– Важно е да се научим да прощаваме и да се освободим от обидите и горчивината.‌ Само така можем да намерим истинското щастие.

– Животът е кратък и цененилиони дългове, ⁣за да ги поддържа. Ние‌ пък сме си живели ⁤според възможностите си и не ⁢сме в​ дългове. Това е по-добре.

– Животът е твърде кратък, за да се притесняваме за всичко. Трябва да се наслаждаваме​ на моментите и да се радваме на това, което имаме.

– Всеки има своя път и своя съдба. Не можем да контролираме всичко, затова трябва да‍ се усмихваме и да ⁢се радваме на живота.

– Не можем да угодим на всеки. Важното е да бъдем добри хора и да правим ⁤добро.

– Животът е пълен с изненади и предизвикателства. Трябва да бъдем гъвкави и да се справяме с тях по най-добрия начин.

– Важно е да имаме цели ‍и мечти, за да се движим напред и да постигаме нещо в живота си.

– Не можем да променим миналото, но можем да променим бъдещето си. Трябва да се фокусираме ​върху това, което можем да променим и да⁤ направим живота си по-добър.

– Всеки ден е ново начало. Трябва да се радваме на възможността да ⁣започнем отново и да‍ направим нещо добро.

– Животът е красив, ако го видим такъв. Трябва да се научим да ценим малките неща и да ⁤се радваме на тях.

– Важно е​ да бъдем благодарни за това, което имаме. Сравняването с ⁤другите ни прави нещастни, затова трябва да се фокусираме върху своите блага и да ги ценим.озволи това. Ние пък сме си живели според възможностите си и не сме в дългове. ​Това е по-добре.

– Животът е твърде кратък, за да се притесняваме за всичко. Трябва ⁤да се наслаждаваме на моментите и⁤ да се радваме на това, което имаме.

– Всичко⁢ се случва по някаква причина. Всеки избор, всеки човек, всеки момент – всичко има своя смисъл и урок, който трябва да научим.

– Не можем да контролираме всичко, което се случва в живота ни. Но можем да ⁢контролираме начина, по който​ реагираме на това.

– Всеки има своя път и своя съдба. Не можем да сравняваме животите си с тези на‌ другите, защото ⁤всеки един⁤ е уникален и специален по свой начин.

– ⁣Животът е пълен с възможности и възможности за промяна. Не трябва да се страхуваме‍ да ги използваме и да променим нещата,​ които не ни правят щастливи.

– Важно е⁤ да се стремим към по-добро ​бъдеще, но също така да⁤ се наслаждаваме на сегашния момент ⁣и да ценим това,⁢ което вече имаме.

– Животът е пълен с изненади и предизвикателства. Трябва да ‍бъдем гъвкави и отворени към промените, за да можем да⁢ се справим с тях по най-добрия начин.

– Всеки‌ ден е възможност ‌за ново начало и нови възможности. Не трябва ⁣да се отказваме и да⁢ вярваме, че винаги има нещо по-добро, което ни чака.

– Животът е красив‍ и стой сила да го​ преживеем пълноценно, с любов ‌и благодарност към⁤ всичко, което ни ⁣се случва.

игнаха, ‍че няма да могат да‍ поддържат такива високи лихви ​и започнаха да ограничават изплащанията на клиентите си.

Ситуацията в Русия бързо се влоши, като⁤ хората започнаха да паникат и ​да търсят начини да запазят средствата ⁣си. Много банки обявиха, че няма да могат да изплатят всички средства на⁣ своите клиенти поради липса на наличности.

Властите се опитаха да успокоят хората, обещавайки, че ще намерят⁣ решение на ⁤кризата. В същото време обаче, ‍много хора започнаха да търсят начини да прехвърлят парите си в ‌чуждестранни банки или да ги инвестират в други ‌активи.

Ситуацията в Русия​ предизвика загриженост и на международната общност, като мнозина изразиха опасения ⁢от възможно разпространение⁣ на финансовата криза и извън руските граници.

Все още не е ясно как ще се развие ‍ситуацията в⁣ Русия и какви ще бъдат последствията‍ от финансовата ‌криза.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.