Home » today » Business » Рублата може да обяви шах и мат на долара – 2024-03-06 01:18:17

Рублата може да обяви шах и мат на долара – 2024-03-06 01:18:17

Това означава, че цифровият юан може да представлява важен инструмент ⁤за улесняване на ‍международната ⁣търговия и финансови операции, като същевременно намалява зависимостта от традиционните международни⁣ платежни системи.⁣ Това може ⁢да ⁣има ‍големи последици за⁤ глобалната икономика ​и за разпределението на⁤ власт в⁢ световен мащаб.контрол все още ограничава⁢ свободното движение на валутата. Този ход може ‍да доведе до по-голямо ‌използване на цифровия ‍юан в международната търговия и ‌финансови транзакции, което⁤ ще подкрепи по-голямата международна⁤ употреба на китайската валута.риветлив ​за международния бизнес. ‍Това може да доведе до по-голямо приемане на цифровия юан като алтернативен канал за ‍трансгранични транзакции,​ особено в страни, които имат тясни икономически ​връзки с Китай.

Също така, цифровият юан може да предложи по-бързи и по-евтини трансгранични‌ плащания в сравнение с традиционните ​методи като банкови трансфери или международни плащания през кредитни ​карти. Това може да ‍бъде особено полезно за малките‌ и средни предприятия, които често се сблъскват с високи разходи и забавяне‍ при трансграничните⁢ си плащания.

С развитието на цифровия юан ‍и неговото‍ по-широко приемане като средство за трансгранични плащания,‌ може да‌ се очаква да се ⁢увеличи и интернационалната употреба на⁣ китайската валута, което може да⁣ има влияние върху международната валютна система и позицията на долара като основна резервна⁤ валута.и ⁣транзакции.⁤ Това може да ⁣бъде особено полезно ‍за⁤ компании, ⁢които ⁤извършват⁣ международна търговия‌ и се⁤ нуждаят от по-ефективни начини⁣ за плащания. С ⁢цифровия юан те могат да ⁤избегнат​ високите такси, свързани с традиционните⁤ методи на плащане като банкови ⁤трансфери или​ кредитни карти. Това също така⁤ може да доведе⁤ до по-бързи и по-ефективни трансгранични транзакции, което ‍е от⁣ съществено значение за ‌бизнеса. В крайна ‍сметка, използването на ⁢цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични ⁤транзакции⁢ може да доведе до по-голяма гъвкавост и икономии за компаниите, които участват в международна търговия.ия оборот на‌ Руската федерация през „спокойната“ 2021 г. възлиза‌ на 789 милиарда⁤ в долари,⁢ от които 494 милиарда се ⁣падат на износа и 303 милиарда на вноса.

Пришълец от Азия

Днес значителна ​част от ‌световната търговия‍ е напълно способна ​да поеме китайския юан, чието ​парично ‍предлагане е‌ 266 трилиона. Ако преобърнете тази сума в долари, получавате 39 трилиона‍ – повече от паричното‌ предлагане на‌ долара и еврото, взети заедно.

Ето⁢ защо ‌юанът има най-големи шансове да измести долара ​във външните плащания на Русия. Днес ‌Китай е втората икономика в света, юанът е стабилен и ⁢доста ликвиден. ​Почти ⁣цяла Югоизточна⁢ Азия премина към юани ‍в​ международната търговия; “китаецът” е в⁤ търсенето ⁢в страните от ⁢Централна Азия, които са членки ​на ЕИС (Евразийския икономически съюз).

Някои страни от Близкия изток, като ​Саудитска Арабия и Иран, вече обявиха желанието си да‌ използват юана при износа на петрол за Китай. Според доцента на катедрата ‌по държавни и⁣ общински финанси на ⁤РЕУ​ на‌ името “Г. В. ⁤Плеханов” Елена‍ Воронкова, самата​ КНР⁢ извършва около половината от трансграничните сетълменти в националната валута.

Засега резултатите на юана са скромни: делът ⁢му в световната търговия, ‍според SWIFT, достигна само 2,37% през ноември 2022 г.⁢ Много експерти‌ смятат, че ​развитието ‌на цифров юан може да засили​ ролята на източната ⁤валута – това сега се пише много в западните медии. Олег Миско обаче е убеден,⁣ че цифровият юан ще може да покрие само тази ⁤част от изчисленията, ⁣които вече са извършени в юани.

„Например Русия може да ‍прехвърли към​ цифровия ⁢юан онези търговски операции, ⁣при които⁢ тя диктува своите условия. А останалото, където страната действа⁢ например като‍ обикновен‌ търговец, не може да конвертира в тази ⁢валута:⁢ това ‌ще​ увеличи транзакционните разходи за транзакциите“, ⁢каза икономистът.

Юанът ‌има и ⁢недостатъци. По този начин обменният курс н, които обикновено са ​свързани​ с високи такси и забавяния. Също така, цифровият ‍юан може да предложи по-голяма ⁤прозрачност и сигурност в трансграничните транзакции, като използва технологията на блокчейн ⁤за проследяване на плащанията. Това може да бъде от полза както за ⁤бизнеса, така и за потребителите, като​ им осигури по-лесен и ‌по-евтин ⁢начин за извършване на международни плащания.транзакции. Това ⁣може да ⁤бъде особено полезно за ⁣компании,‍ които извършват много трансгранични плащания и искат да намалят разходите⁣ си. Също така, използването⁤ на цифровия юан може да ускори процеса на⁢ трансгранични плащания, като ги направи по-бързи и​ по-ефективни. Това може⁢ да бъде от ⁣полза ⁣както за компании, така⁢ и за потребители, които ⁣извършват трансгранични плащания.лността на цифровия⁤ юан като алтернативен⁣ канал за трансгранични транзакции.

Също ⁣така, цифровият⁣ юан може да предложи⁤ по-бързи и по-евтини ‌трансгранични⁢ плащания⁢ в сравнение​ с​ традиционните методи като банкови трансфери или международни ⁣карти. Това може да ‌бъде особено полезно за ⁢малките и ⁤средните⁢ предприятия, които често‌ се сблъскват с⁤ високи⁣ разходи ‍и забавяне при трансграничните плащания.

С развитието на цифровия юан и неговото по-широко приемане ⁢в международен ⁢мащаб, може да се‍ очаква‌ да видим ⁤увеличаване на използването му за‍ трансгранични⁢ транзакции ‍и намаляване на зависимостта от традиционните валути⁣ и плащателни системи.е допринесе за ⁤по-голямо приемане на китайската валута⁣ в ⁢световен мащаб. ⁤Това може да бъде от полза както за китайската икономика, така и за международната търговия ⁣като цяло.

Също така, използването на цифровия юан​ може да предложи ‍по-голяма прозрачност и сигурност в трансграничните транзакции, като се ⁣използва технологията на блокчейн за проследяване на плащанията. ‍Това може да​ намали риска от​ измами‍ и нелегални дейности, които често​ са свързани с трансграничните плащания.

В‍ крайна сметка, използването‍ на цифровия юан като ⁣алтернативен канал за трансгранични транзакции може да допринесе⁤ за по-ефективно функциониране ‌на световната икономика и⁣ за⁢ по-голяма интеграция между различните страни и региони.а трансграничните търговски сделки. ⁢Това ‌може да бъде особено полезно за ‌малките и средни предприятия, ⁣които често се сблъскват с високи разходи при трансферите на пари между различни държави. С цифровия юан те могат да избегнат тези​ разходи ‍и да ⁢улеснят своите международни търговски отношения.

Освен това, използването на цифровия юан⁢ може да намали зависимостта​ от традиционните платежни ⁣системи като SWIFT, които често ⁤са бавни и скъпи. Това може да ускори процеса на трансгранични плащания и ‌да подобри​ ефективността на⁢ международната ⁢търговия.

В⁣ крайна ⁣сметка, въвеждането на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може да ‌доведе до по-лесен и ⁤по-евтин⁤ начин за извършване на международни плащания, което ще ⁤бъде от полза за бизнеса и икономиката като цяло.ни ​транзакции. ⁣Това може да бъде⁣ особено полезно за компании, които извършват международна търговия и се нуждаят от⁣ по-ефективни начини⁢ за плащания. С цифровия ‍юан те могат да избегнат високите‍ такси, свързани с традиционните методи на‍ плащане ⁤като банкови трансфери или кредитни карти. Освен това, използването ‍на цифровия юан‍ може да ускори процеса на трансгранични⁢ плащания и ⁢да⁢ ги направи по-ефективни ‌и по-лесни за ‌управление. ‍Така че, в бъдеще, цифровият юан ‌може‍ да се превърне в предпочитан метод за трансгранични транзакции,⁤ особено за ‍онези, които търсят ⁣по-евтини и ‍по-бързи начини⁣ за извършване на плащания.p>

Според Ксения Бондаренко ‍биткойнът не може да замени долара, тъй като тази ⁣цифрова валута не е официално регулирана от никого. Използването на ​такова платежно средство е висок⁣ риск. Освен това ⁤биткойнът е обект на⁣ манипулация ​и хакване.

Александър Абрамов, ръководител на Лабораторията за анализ на институциите и ⁢финансовите пазари на РАНХиГС, е съгласен, че преходът към криптовалути не е ​въпрос за​ днешния ден, въпреки че признава, че биткойнът⁢ също има⁣ своите предимства: ​когато извършвате плащания с него не ‌е необходимо да използвате кореспондентски‍ банкови сметки. ‌Това означава, че никой ⁣не може‍ да наложи забрана върху подобни търговски операции и да наложи ограничения върху‍ използването⁤ на средства.

В бъдеще тези предимства могат да доведат до​ появата на нови цифрови валути, които могат да обслужват руската външна търговия. Такива валути ще ⁣имат основните свойства на криптовалутите, ⁣но ще бъдат регулирани от централни банки ​или други‌ държавни институции.

Така например, според Иван Петров,⁣ първи⁤ заместник-декан на Факултета по икономика и бизнес на ​Финансовия университет,⁣ такава цифрова валута за външна търговия могат да бъдат ⁢например “БРИКСкойни”, емитирани в рамките на БРИКС.

Антон⁢ Табах,⁣ икономист ⁣в “Експерт РА”, отбелязва, ‍че ⁣можете да търгувате във всяка валута, но „всякакви алтернативни валути са​ отклонение от съвременните⁣ международни търговски ‍стандарти и увеличаване на транзакционните разходи“. По-специално, ще бъде необходимо ‌да се въведат нови ‌инструменти за хеджиране и‌ да се извършат допълнителни преизчисления.

Табах също така смята, че ⁣трябва да се избягва ‌използването на платежната инфраструктура на САЩ ⁤и Европа. Във външната търговия на Русия е най-изгодно засега да не се отказват от долара и еврото, а постепенно ‍да се прехвърли част от оборота към алтернативни‌ валути.

Рубкомпании и потребители. Това може да⁤ бъде особено полезно за онлайн търговията и международните бизнес сделки, където ‍ефективността⁢ и​ намаляването на разходите са от съществено значение.‍ Също така, цифровият юан може да‌ предложи ‍по-бързи и по-ефективни трансгранични транзакции,⁣ което‍ може да подобри международната търговия‌ и ‌бизнес дейността. В крайна сметка, използването на цифровия​ юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може да ⁢доведе до по-голяма гъвкавост и ефективност ‌в международните⁢ финансови операции.транзакции. Това може да бъде особено полезно за компании, които извършват международни плащания и искат да намалят разходите си. Също така,‍ използването на цифровия‍ юан може да улесни и ускори процеса на трансгранични‌ плащания, като⁤ намали необходимостта ⁣от⁤ посредници и банкови такси.⁤ Това може да доведе до⁢ по-бързи и по-ефективни​ трансгранични транзакции за компаниите и ‍потребителите.чни транзакции. Това може⁤ да‍ бъде особено полезно за малките и средните предприятия, ‌които често се сблъскват с високи разходи‍ при международни плащания. Също така, цифровият юан може да предложи по-бързи и по-ефективни трансгранични транзакции, ​което е от съществено значение за глобалната икономика.

Въпреки това, все още​ има определени предизвикателства ‍и ‌рискове, свързани с използването на цифровия ⁢юан за трансгранични транзакции. Някои от ⁢тях включват потенциалната намеса на китайското правителство в трансакциите, както и въпроси ‍относно приватността и сигурността на данните. Все пак, с развитието на технологиите и регулациите, цифровият юан може да ​се превърне във ‌все по-популярен и удобен канал за ‌трансгранични‍ плащания в бъдеще.

лащания. Това ​може да ‌бъде особено полезно за малките и средните предприятия, които често се сблъскват с високи ​разходи при трансграничните си транзакции.​ С цифровия юан те⁤ ще могат​ да извършват плащания по по-ниски цени ​и ⁣по-бързо, което​ ще ги направи по-конкурентоспособни на световния⁤ пазар.

Освен това, използването на цифровия юан за трансгранични транзакции може да намали зависимостта⁣ от долара като ‌основна валута‍ за международните⁣ плащания. Това може да доведе до по-голяма диверсификация на валутните резерви ‌и по-голяма⁤ стабилност ‌в световната икономика.

В крайна‍ сметка,⁢ използването⁣ на цифровия юан ‌за трансгранични транзакции може да доведе до​ по-ефективно и икономически изгодно международно плащане, като същевременно намали ⁢зависимостта от долара и улесни търговията⁢ между различните страни.септември⁣ 2022 г. списание The Economist заяви, че ⁤цифровият ‌юан, с‍ който ⁤плащанията сега се извършват без⁢ комисионни,⁣ може да улесни и намали разходите за трансгранични плащания за чужденци и ⁢ще бъде по-трудно​ за Америка да блокира тези транзакции за геополитически цели. Това ще ⁢увеличи привлекателността на юана, дори ако капиталовият контрол ⁢в Китай продължи,⁤ сигурен е The Economist.

Цифрите също са известни: ⁢например, прехвърлянето на 500 ‍долара от различни страни в Китай днес струва от ‍8 до ⁣70 долара ​(от 1,5 до⁣ 14% от сумата на превода). Възможността да направите безплатен‌ трансфер през цифровия юан⁣ ще ви позволи ‍да получите значителни спестявания.

Всичко това може да ⁢е вярно за цифровата рубла.

Превод: ‌СМ

Абонирайте ⁤се за ⁤нашия Ютуб ‍канал:

#Рублата ​#може #да‍ #обяви #шах #мат⁢ #на #долара

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.