Home » today » News » Индия: човешкият потенциал като заявка за глобално лидерство – 2024-05-18 02:19:54

Индия: човешкият потенциал като заявка за глобално лидерство – 2024-05-18 02:19:54

/Поглед.инфо/ Според повечето⁢ експерти, които наблюдават демографските процеси⁢ и сравняват ⁤текущите данни ⁣с резултатите от преброяването, през 2023 г. Индия ‌ще ‍стане ‍най-населената страна на планетата. Населението й ‍ще⁢ надхвърли 1425 милиона души, което ще позволи на Индия да ‍изпревари Китай.

Освен това, за разлика от Китай, който навлезе в етап на демографска стагнация, Индия все още има значителен потенциал за растеж. ​Ако⁢ настоящите тенденции се⁣ продължат до‌ средата на века, индийското население има шанс⁤ да надмине границата от 1,7 милиарда.

Такъв мощен растеж, съчетан с очевиден технически ⁤прогрес (съвсем наскоро космическият кораб Chandrayaan-3 направи успешно меко кацане на повърхността на Луната и достави ‌там първия индийски луноход) ни принуждава да погледнем към мястото на Индия в глобалния ​политически концерт по съвсем различен начин. Вече не е „най-големият диамант в нечия корона“, а силен независим играта ще получат достъп до ценна информация и‍ анализи.

пен ⁣нарастването на‍ населението ще позволи на ⁣Индия да ​реши проблемите с ⁣бедността и да се присъедини към клуба на развитите страни, поддържайки лидерството си в показателите за обем с приличен стандарт на живот?

Индия и Китай: надпревара от​ хилядолетия

Фактът, че Индия изпревари Китай ⁣по брой на гражданите си, се ⁢възприе ⁢като информационна сензация, но в исторически план подобно събитие не е нещо уникално. Две азиатски ⁢цивилизации се борят за статута на най-населения регион в‍ света от древни времена, като първоначално надмощие имаше ⁤Индийския субконтинент.

Така, според мета-анализ на редица демографски ​изследвания, проведени ⁣под егидата на ООН, се признава, че населението на Южна Азия преобладава над ⁤населението на Източна Азия⁣ до XVI век. Оказва се, че в негласната демографска конкуренция исторически приоритет има Индия, а не Китай, както са свикнали да ‌вярват нашите съвременници.

Преди две хиляди години индийсе информират‌ за важните теми, които споделяме.

наложени от социалните мрежи, и ще достигнем до повече хора. Благодарим ви за подкрепата!

зможно изхранването‍ на‌ голям брой хора.

Друг важен фактор за⁢ рекордното​ население на Индия трябва да⁤ се признае като духовните традиции на самоограничение, които са се развили тук,‍ въплътени в индуизма,⁣ джайнизма и‌ будизма,⁢ който е генетично свързан с индийската културна традиция.

Културата на скромното потребление, която се е развила в индийското общество, широко ​почитаните идеали на ⁢аскетизма и широко разпространеният⁤ отказ от консумация на месо доведоха до факта, че хранителната база, създадена от труда​ на индийските фермери, може да изхрани⁣ повече хора на конвенционална ⁤единица продукт ​отколкото в Европа, ‍Централна Азия или Магреб.

Така през​ повечето периоди ⁢от цялата история на глобалната‍ демографска конкуренция индийският макрорегион е‌ водещ. Китай поема ‌лидерството⁣ само в три‍ сравнително кратки ⁢периода от тази „надпревара“: вероятно по време на династията⁤ Тан (8 век); около 1600​ г. в навечерието на манджурската инвазия; и приблизително от средата на 18 век до наши дни.

Последният, най-дълъг период на китайско господство настъпва през ерата на колонизацията на Индия, която нанася огромни демографски щети на всички народи от Южна Азия. Британският колониален геноцид: най-големият в световната история, ако считаме намаляването на броя на една етническа група поради хищническите ⁤действия на друга група за геноцид (няма значение дали задачата за намаляване е била формулирана или не), то трагедията на колониална Индия представлява ⁣най-големият геноцид в човешката история по отношение на броя на жертвите.

Единственото нещо, което може да се сравни с него, ‌и то само⁤ до известна степен, е трагедията на търговията ‌с африкански ⁢роби ⁤или изчезването на индианците в Америка.

Освен това става дума не само за преките военни загуби на индийците по време ‍на колониалните ‍войни⁢ и освободителните въстания, не само за обедняването на страната поради колониален грабеж. Основната причина за бедствието беше разрушаването ⁢на целия ​икономически механизъм на индийския макрорегион, унищожаването на цели сектори ⁢на икономиката, преориентирани от⁤ вътрешните нужди на местното население към нуждите на⁣ завоевателите.

Учебническият цитат на лорд Бентинк, че „равнините на Бенгал са бели от костите на памучни тъкачи“, ⁢познат ‌на всички възпитаници на съветското училище от „репоста“ на ⁣Карл Маркс, точно илюстрира колапса ‌на памучната индустрия, ​в която са работели десетки ​милиони хора.

Преди пристигането на британците титлата ‌„фабрика на света“ можеше с право ⁤да се​ носи от Индия, която произвеждаше около една четвърт от световните ⁣индустриални (занаятчийски) продукти, включително до половината ⁢от световния текстил. Английските колонизатори присвоиха индийския памук, зареждайки фабриките ‍в Ланкашир и Манчестър с безплатни суровини и лишавайки съответната индийска‌ индустрия от прежда.

Британците се информират за⁣ важните теми, които обсъждаме.

бъдат информирани за важните теми, които обсъждаме.

се‌ информират⁣ за важните теми, които обсъждаме.

ено в държавните програми за развитие за първото и ​второто десетилетие на този век.

Трудно е ​да се осъди за такива радикални мерки⁤ страна, която е преживяла векове на⁣ хроничен глад и полага титанични усилия за преодоляване на бедността, детската смъртност и инфекциозните заболявания, причинени от нехигиенични условия, но също така е трудно да се препоръчат подобни регулаторни мерки като роля модел.

Фактът, че Индия излезе напред в демографската конкуренция‌ с Китай, ⁢се обяснява преди всичко с факта, че ​Китай премина по-бързо през демографски преход, който естествено се‍ свързва с ⁢урбанизация и модернизация. Достатъчно е да ⁢споменем, ‍че делът на градското население в Китай надхвърли 50% през 2012 г., а в Индия 64% от гражданите все⁤ още‌ живеят в селските райони.

Освен това средният доход на глава от населението на китайски гражданин е повече от два и половина пъти по-висок от този на индиец (БВП на глава от населението по ППЦ в Китай през 2022 г. е около 21,4 хиляди долара, а в Индия ​- 8,3 хиляди. Doll. ).

На този фон изглежда‍ съвсем логично в Китай преди това‌ да е имало трансформация ​на традиционното патриархално общество, практикуващо‌ висока раждаемост. Регионалният‌ анализ също така убедително показва, че основната причина за по-бързия темп на нарастване на населението на Индия в сравнение ⁢с Китай не е политиката на правителството.

В самата Индия има много ⁣значителна диференциация на ​демографските показатели ‌в различните щати. По този начин най-значимият показател ⁤за възпроизводство, общият ‌коефициент на плодовитост или TFR (който ни позволява да разберем колко деца ще има на жена предвид настоящата тенденция), варира значително в‍ зависимост от региона.

Например⁤ в щата Сиким⁤ TFR изглежда​ твърде нисък дори по европейските стандарти (1,1 – което означава абсолютно преобладаване на семейства с едно дете) и може да се сравни само‌ с рекордно ниските показатели на далекнат до ценната информация, която предоставяме!

игнат информацията, ⁢която споделяме.

ство, което дава ислямската ‍традиция.

В същото време регионалната променливост ⁤на раждаемостта в Индия е доста ясно свързана със степента на урбанизация: като правило, колкото по-висок е делът на селското⁣ население, толкова‍ по-висока е раждаемостта и обратно.

Забележителните изключения са два слабо населени планински региона, Сиким и Ладак,‍ където нивата на раждаемост са изключително ниски дори по съвременните стандарти, въпреки че по-голямата част от населението на Сиким и ⁤Ладак все още⁣ живее в селските райони.

Вероятно основната ⁣причина за този спад е основната стратегия за контрол на раждаемостта, която отдавна е разпространена сред народите от хималайските ⁣планини.

Например полиандрията традиционно ‍се практикува в този регион. Най-големият син на собственика на земята може да се ожени⁤ по избор, но за всички останали наследници по мъжка ​линия е предложена единствената алтернатива: ⁤или ⁣да се присъединят към семейството на по-големия брат като втори (трети и следващи …) ⁢съпрузи на жена си или да станат монаси.

По този начин се регулира човешкото натоварване върху хранителните земи; тъй като един плодороден парцел в средата ‍на безплодни планини може да изхрани само едно семейство, то само на една жена бива позволено да ражда потомство на тази територия. В същото време броят на съпрузите й не е ограничен: колкото ‌и да са те,‌ повече ⁢от една бременност годишно ⁤все още не може да се случи.

Подобна икономическа полиандрия е само един, макар⁤ и най-впечатляващият елемент в многостранната стратегия за ‍демографско самоограничаване на ‍хималайските народи. ‍Много е вероятно отношението към плодотворното самоограничение, което се е​ вкоренило в плътта и⁢ кръвта, съвпадащо със‍ съвременните глобални тенденции за малки деца, да ‍дава⁢ толкова забележим ефект на намаляване на раждаемостта дори при селски начин на живот.

Стръмният хълм на демографския преход и ⁢зигзагътрнативна информация ‌и анализи.

ва информация и анализи.

нат до⁣ ценната информация, ​която предоставяме.

Благодарим ви, че ни следите!

ат да се информират за важните теми и да⁣ обсъждат бъдещето заедно. Благодарим ви⁢ за подкрепата!

00 милиона. Тоест населението на страната все⁣ още има значителен потенциал за растеж, което може допълнително да засили​ новопридобития световен шампионат.

Работната сила на Индия има ‌още по-голям потенциал ‍за растеж, тъй като днес размерът на възрастовата кохорта, която навлиза в трудовия живот (приблизително 24-25 милиона годишно) е значително, два пъти и ​половина, по-голям от ‍размера на ​кохортата, достигаща старост ( около⁤ 10 милиона шестдесетгодишни и 8 милиона на 65 години). Като се има предвид значителното увеличаване на продължителността на живота (средният индийски гражданин днес има шанс да живее ‌до 72 години, включително мъжете до 70 години) и удължаването на активната трудоспособна възраст, можем спокойно да кажем, че трудовите ресурси на страната ще непрекъснато нарастват през следващите тридесет години.

Най-големият‍ социално-икономически ефект през предстоящия четвърт век трябва да дойде от намаляването на така наречения коефициент на социална тежест:⁣ съотношението граждани в трудоспособна и инвалидна възраст.

Ако преди ‍десет години децата под 15⁢ години представляваха приблизително 30% от индийското население, а⁤ десет години по-късно ‍тази цифра има⁣ шанс ⁢да се доближи‌ до ⁢22%, това значително ще намали нуждата от социални разходи и ще освободи повече ръце на родителското поколение за продуктивно работа.

Така наречената трета фаза на демографския преход, когато спадът на раждаемостта, водещ до намаляване на дела на непълнолетните, съвпада с все още доста⁣ ниския дял на ⁢възрастните хора, се счита във всички страни за златния век ​на икономическото развитие, което позволява по-голяма част от населението да се включи в икономиката.

Така както в сравнение с ​Китай, ⁤така и в ⁤сравнение със САЩ, чието население вече ‌е в четвъртата фаза на демографския преход, индийската икономика е в изгодна позиция‌ – както поради продължаващия⁤ абсолютен ръст на работната сила, а, която предлагаме тук. Благодарим ви за подкрепата!

тивна информация и анализи, които не се ‌срещат на главните медии.

до ценната информация, ‌която предоставяме. Благодарим ви за подкрепата!

тъпват до ⁣информацията, ‍която споделяме.

Благодарим ви, че ​ни следите!

ще получат достъп до ценната информация, която ⁢споделяме. Благодарим ви за ‍подкрепата!

ниско‌ ниво и дори ще прерасне⁢ в някакъв,⁢ макар и скромен, ‌ръст?

Демографите все още нямат много добра представа какви тенденции очакват света след четвъртата фаза на демографския преход; дали тези тенденции ще станат глобални или ще се различават значително в различните локални цивилизации. Следователно, гледайки толкова далеч в 2100 г. и предварително разпределяйки местата в икономическите класации, има ⁣много⁢ дръзка футурология, а​ не⁣ обективна наука.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб⁣ канал:

и‌ за канала ни ⁤в Телеграм:

Споделяйте в профилите си, ‍с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат ⁣до алтернативната гледна точка за събитията!?

#Индия #човешкият #потенциал #като #заявка #за #глобално #лидерство

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.