Home » today » World » „Вие сте облечен във власт водопроводчик, хер Канцлер!“ – 2024-03-30 09:10:06

„Вие сте облечен във власт водопроводчик, хер Канцлер!“ – 2024-03-30 09:10:06

/Поглед.инфо/​ „ Вие не ​се справяте ! Вие сте просто облечен във власт водопроводчик, който няма представа как трябва да се развива тази страна през следващите години.” Такива ⁣обидни думи бяха хвърлени с очевиден кеф от⁢ високата парламентарна трибуна по адрес на германския канцлер Олаф Шолц (SPD) от основния му опонент Фридрих Мерц, лидер на опозиционния Християндемократически съюз (CDU).

В стените на германския Бундестаг на 28 ноември страстите кипяха с ⁤такъв интензитет, какъвто отдавна не⁤ се беше виждал тук.‌ Депутатите разгорещено ‍обсъдиха правителственото⁤ изявление, което‍ канцлерът Шолц отправи към тях във връзка с⁤ внезапно избухналата бюджетна криза в държавата и⁤ появата на недостиг от цели 60 ⁤милиарда евро ⁣във федералния бюджет.

Представителите на опозиционните партии не спестиха критични изцепки по повод провалената финансова политика ​на кабинета на министрите от ‍„светофарната коалиция “ и бяха крайно емоционални и безмилостни.

Кризата обаче не беше толкова внезапна. И не говорим за финансова ⁣грешка ​в изчисленията – ⁢това са ⁣реални пари, но‍ са със специално предназначение, държавен заем за задачата за преодоляване‌ на пандемията от ковид. Размерът му ​беше резервиран за 2021 ⁤г. въз ​основа на ⁤специален закон, но тогава не беше използван и се планираше да се използва ⁣през следващите години.

Блокът ХДС/ХСС обвини кабинета на Шолц в злоупотреба с ⁤тези⁤ средства за ⁣формиране на бюджета и след това заведе дело във Федералния конституционен съд ‌в Карлсруе. И така съдът най-накрая на 15⁤ ноември издаде осъдителна присъда ⁣за правителството на „светофара“ ⁣- то няма право да⁢ използва 60 милиарда от антиковидния‌ заем,⁢ доколкото той е целеви и​ не може да бъде включен в бюджета за финансиране на други негови пера, в частност , т. нар. Фонд⁣ за климата и трансформацията (KTF).

Това противоречи на друга конституционна разпоредбародължение нашите материали и ни ‍подкрепяйте с ⁤харесвания ⁢и абонаменти!

>Подкрепете ни, като се ‌абонирате за канала ‍ни и ни⁢ последвате в Телеграм, за да⁤ бъдете​ в ⁢течение на всички новини и анализи.деляйте с нас вашите ‍мнения и въпроси в‍ коментарите по-долу!

и групи, за да ‌достигнем повече хора!

екчи ситуацията веднага след новината от Карлсруе. Като начало Министерството на финансите на Германия нареди да бъдат замразени почти ⁢всички ‍неизразходвани бюджетни средства към всички министерства и ведомства. Единствените изключения бяха разходите за поддържане на функционирането на конституционните органи.

А ден⁢ преди речта на канцлера пред парламента, правителството незабавно прие проект​ за допълнителен бюджет за 2023 г. Това беше важно за правно обезпечаване на заеми на обща⁢ стойност‍ около 45 милиарда евро, които вече⁢ бяха изразходвани за поддържане на цените на ‍енергията ​(43,2 милиарда) ⁤и за подкрепа на жертвите на наводненията (1,6 милиарда).

И​ най-важното: беше решено да се иска от Бундестага отменяне на „спирачката на ⁢дълга“, за което да се поиска от депутатите ‌да обявят⁢ извънредно положение за ​цялата‌ 2023 г., реално‍ постфактум. В основата са военните конфликти ⁢в Украйна и Близкия изток и свързания с тях „енергиен ценови шок“, както и огромното бреме върху икономиката⁢ поради ⁤притока на бежанци.

И това стана основната задача на Шолц, ​трябва да се признае, че е доста реалистична предвид сегашното подреждане на гласовете в Бундестага. В идеалния случай в кабинета на „светофара“ мнозина мечтаят да постигнат в бъдеще пълното премахване на „спирачката на дълга“ чрез изменение на​ конституцията на Германия.

Опитвайки ‍се да ⁢убеди депутатите, канцлерът подчерта, че федералното правителство е изправено пред предизвикателства, пред които Германия „никога не се е изправяла в толкова концентрирана и тежка форма“. Сега, след решението на‌ съда, ​се‌ появи „нова реалност“, която „затруднява постигането на важни ⁢и все още споделени цели за страната ни“.

В същото време Шолц ‍се опита да успокои германците: текущите⁤ разходи ‌на държавата -⁤ пенсии, детски надбавки, жилища и други социални​ плащания – не са застрашени,⁣ тъй като съдът обяви нте и се​ абонирайте ‍за нашите‌ канали, за да бъдете в течение на последните ‍новини и анализи.

ong>Абонирайте се за нашия канал и натиснете ‍камбанката, за да получавате известия‌ за нови видеа и публикации!

>Следете‍ ни за актуални новини ⁣и анализи!

оделяйте се с⁢ приятели ​и познати!

а много мобилни.

И дори при⁣ сегашното ​ниво⁢ на⁤ рейтинга на консерваторите, по-голямата част от населението все още не ‌вярва‌ твърде много, че ХДС/ХСС ще станат по-успешни антикризисни мениджъри от екипа на Шолц. По-специално това показа скорошно проучване на берлинския институт Forsa, проведено в Германия по поръчка на медийната група ⁤RTL.

На‌ въпроса „Може ли ХДС/ХСС да се справи ​с бюджетната⁤ криза по-добре от „светофарната коалиция“?“, над половината от ⁤анкетираните (59%) са дали​ отрицателен отговор. Тези съмнения се споделят еднакво от германците както в източната,​ така и в западната ‍част на Германия. Така че консерваторите имат основателна причина да‌ не бързат да напуснат скамейката на критиците на кабинета Шолц и ​изобщо да не бързат да подадат ръка‌ на канцлера.

Междувременно Коледа вече наближава в Германия, но германците се⁣ готвят​ да я празнуват много по-скромно ⁢от преди.‍ По ⁤данни на социолозите, поради инфлацията, повишените разходи за ток и парно и ‌намаляването на покупателната способност, потребителските настроения се‌ променят значително.

Много бюргери решиха ⁤да спестят от‍ коледни подаръци. ⁣Така проучване на услугата „Статиста“ /Statista/, която е специализирана в събирането и анализирането на потребителски данни, показа, че⁢ само 36% от германците са готови да купуват подаръци, както и ⁢преди. Останалите ще намалят в една или ‍друга степен ⁤разходите‍ си и ще се насочат към евтини покупки, а⁣ една ​пета от анкетираните признават, че ⁣подаръците биха били само за децата в семейството.

И така, падащ стандарт ⁤на живот на гражданите,‌ рецесия в икономиката, тълпи от мигранти ‌и провален федерален‍ бюджет с неизвестни перспективи ⁣- това ‍е джентълменският комплект, ‌с който правителството на “светофара” на канцлера⁣ Шолц навлиза в⁢ Коледа.

След⁣ като Мерц сравни Шолц с „водопроводчик с ⁣власт“, канцлерът спокойно заяви пред пресата, че ⁢изпитва голямо уважение към хората‍ от​ тази професия и⁣ дори се гордее, че е включен в техния кръг. Може би ⁢Мерц все пак е прав?

Превод: ЕС

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ще преодолеем ⁤ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и⁣ в страниците.

#Вие #сте #облечен #във #власт #водопроводчик #хер #Канцлер

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.