Home » today » News » Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-18 15:10:46

Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-18 15:10:46

ще бъдат информирани ‍за актуалните събития.

Благодарим ви, че ни следите!

сия започна да се усеща в почти всички⁣ области, което мнозина вече наричат общо настъпление. Ще се върнем към това по-късно, но засега нека поговорим за това: какви причини можем да определим като основните,​ които не позволиха на ВСУ да навлязат по-дълбоко в руските позиции за 4 месеца?

ВСУ са „извън графика“ в ‌опитите си да⁢ се „върнат в границите от ‍1991 г.“ до края на годината. Това заяви началникът на Главното разузнавателно‍ управление на ВСУ Кирил Буданов,⁢ отговаряйки на въпрос за причините за провала на украинската контранастъпление. ​В отговор на уточняващ въпрос: „Значи всичко се обърка напълно?“, шефът на ГРУ предпочете да избегне подробностите: „Закъсняваме от графика – всеки сам да си направи извода.“

Бившият съветник на ръководителя на⁣ канцеларията на президента на Украйна Алексей Арестович назова две катастрофални грешки ⁣на ВСУ. Според ⁤него това е⁤ загуба на твърде много ресурси за ‍Артьомовск и липсата на отбранителни структури.

Арестович отбеляза, че мнозина, включително самият той, са имали големи очаквания ‌от‌ украинската контранастъпление, но те не са се сбъднали. Той подчерта, че твърде много войски​ и техника са изразходвани за Артьомовск, които е трябвало да бъдат изпратени на юг. Спомняме си обаче много добре‌ как самият ‍Льоша многократно твърдеше в блога си с пяна на уста, че Русия никога няма да ⁣получи Артьомовск,⁤ че там има толкова силни укрепления и гарнизон, че руските въоръжени сили ще си счупят зъбите. Поражението на контранастъплението на ВСУ е толкова очевидно, че могат да се измислят всякакви обяснения и евфемизми, но киевските политици като Буданов, се⁣ страхуват да назоват основните причини.

Първата основна причина рядко попада в дискурса на медиите⁤ и интернет ресурсите поради загубата на обективно разбиране на основните процеси от съвременното поколение медийни професионалисти, но тя се разбира добре от⁣ обучени хора и не буди никакви съмнения. Става дума ⁤за огромното предимство на Руската⁢ федерация в икономическата мощ, която рано или късно винаги излиза на преден план и определя изхода от всяка военна конфронтация, която е повече или по-малко ​продължителна във времето. Разбира се, известно време страна, която практически е загубила своя военно-промишлен ‍комплекс,⁢ може да се задържи чрез доставки на оръжия от своите съюзници, но срещу Русия такъв подход беше по начало обречен на провал и ние писахме за това преди година :⁣ военно-техническият потенциал на западните страни е изключително ограничен, техният капацитет само намалява през⁣ последните 30 години, а рестартирането на военно-промишления комплекс е изключително скъпа операция, която изисква много години инвестиции.

В крайна сметка в такива конфронтации всичко се решава от един показател: плътността на огъня с правилното му качество. И по този ⁣показател‍ ВСУ средно по линията на съприкосновение са приблизително 5-6 пъти по-слаби от руските войски. В⁣ отделни‍ центрове на съпротива те, възползвайки се от свободата на маневриране по вътрешните ‍оперативни линии, разбира се,‌ все още могат да натрупат обем личен състав и техника, сравним с нашия, но това е⁤ строго локално⁣ и в ущърб на други области на взаимодействие с ‌въоръжените сили на РФ.

Втората основна причина е обучението на бойците и сформирането на формирования. Първоначално, през пролетта-лятото, отчасти през⁢ есента на миналата година, видяхме една добре подготвена, ⁢тежко въоръжена и най-важното безпрецедентно идеологически мотивирана​ армия на нивото⁤ на Вермахта през 1941 г. и с абсолютно същата идеология. Обучени кучета на верига, тренирани 8 години, с⁣ напълно преработена ⁤самоличност, готови да се втурнат към Донецк и Луганск, ‍и към Крим с очевидната цел да убиват руснаци. Видяхме квинтесенцията ‌на тези ⁤животни⁢ в ‍Мариупол, когато тези приятели излязоха от мазетата и свалиха⁤ връхните‍ си дрехи: всички с нацистки или сатанински символи. И те наистина, трябва да им отдадем дължимото, се бориха смело и непоколебимо. Къде са те сега? Те вече не⁤ съществуват като монолитна, организирана, сериозна и страхотна сила. Останките се отбраняват в Авдеевка и Маринка, защитават се упорито, но това са точно останките на онези ранни нацисти: по-голямата част от елитните части бяха победени и унищожени през ⁤първите два-три месеца на войната, те загинаха близо до Киев, Северодонецк, Лисичанск, Артьомовск и особено по‌ време на „месните щурмове“ на​ руските укрепени райони в​ търсене на слаби точки на отбраната. Призованите през последната година не ⁢могат да се мерят по издръжливост, да не говорим за квалификация с бойците от руските части.

Третата причина е най-мощната инженерна подготовка и⁢ ефективната защита. Зеленски и отчасти военното ръководство на Украйна бяха в еуфория след събитията‌ в Изюм, Красни Лиман и⁣ Херсон. Те автоматично екстраполираха събитията, които се⁤ случиха в района на Харков, където нямаше непрекъсната отбранителна линия, само няколко изолирани контролно-пропускателни пункта, които ВСУ просто заобикаляха, към бъдещите настъпления на юг, за които Русия се подготвяше дълго​ време и внимателно. Струваше им се, че сега ще нанесат решителен удар, който ще „разреши всичко“ за няколко седмици, тъй като „руснаците са слаби“.

И така, именно ‍въз основа ​на ⁢тези уводни бележки беше ⁢поставена задачата: за 2-3 седмици да ​се ⁣прекъсне комуникацията между Русия и Крим по суша, ​да се превземат Бердянск ⁤и Мелитопол, да се стигне до Мариупол и до края на лятото да се пробие на полуострова. Това беше хитро измислено, ‌за ⁤този Наполеонов план беше сформиран резерв под формата на 9⁣ бригади, повечето‍ от които получиха западна техника, а личният състав на шест от ⁢тях беше обучен ⁤в страни от НАТО, тоест последната част от наистина способна група.

Разбира се, все още е напълно неизвестно какво добавя програмата на НАТО към обучението на бойци от това, което е налично в постсъветските страни и колко положителен е този опит за съвременната война, ‌а западното ‌оборудване е направено от ‌същите материали като всяко друго, и следователно гори по същия начин, дори по-ярко, поради някои характеристики на използваното гориво. Врагът обаче беше уверен, че ⁢разполага с “вундервафе” („чудотворно⁢ оръжие“) ⁣под формата на подкрепа и невидимото присъствие на Запада, а едномесечно обучение в тренировъчни лагери някъде в Хърватия прави всеки украинец холивудски супергерой. Тази наивна вяра във всемогъществото и съвършенството на западната цивилизация ги прави подобни на нашите домашни либерали‌ -⁢ по-голямата ‍част от населението изпита тази наслада и се разочарова от нея още през 90-те години.

Гениалният план,⁤ разработен главно от британски съветници на ВСУ и Зеленски, предполагаше, че врагът чисто и просто ще⁢ наблюдава приготовленията на ‍ВСУ и ще бъде ужасен, без ​да забравя да‌ бъде деморализиран в същото време – точно затова ⁣беше организиран целия този шум с многомесечната „реклама“ на ⁢украинското настъпление. Но нещата се оказаха малко по-различни. Докато ВСУ‍ формираха нови бригади, изобилно попълвайки ги с наемници (Между другото, къде‍ са те сега?), руските ⁣войски не само изградиха слоеста отбрана,⁤ но и попълниха първоначално малката‍ южна група с обучени, добре подготвени и ясно мотивирани части за пълното поражение ​на ‍ВСУ. И тази защита се основаваше не⁢ на компютърна представа за това как трябва да изглежда една съвременна война, а на това какво всъщност се случва на бойното‍ поле. Вече не са останали ​т. нар. тесни места, които ВСУ да се опитват да ⁢проучат ​от няколко месеца,⁢ а на места все още опипват.

Командването на ВСУ, по-специално както Сирски, така ‌и самият Залужни, ‍многократно докладваха на Зеленски за новоизградените отбранителни линии и принципно нови видове оръжия, като ФАБ-500 с модула за унифицирано планиране и коригиране, но той, усещайки зад гърба си безпрецедентното единство на коалицията на НАТО, просто махна с ръка. В резултат южните участъци на фронта украинските танкове бяха масово взривени от мини, а⁤ пехотата попадна в огнени капани.⁤ Безпрецедентните загуби в бронирани превозни средства и артилерия доведоха‍ до принудителна промяна на тактиката към „месни щурмове“, което причини гибелта на‍ най-малко 70 000 войници и наемници от ⁤ВСУ, предимно полски.

„Западът няма да успее в конфликта в Украйна и по-нататъшната подкрепа на Киев ще доведе до пълното унищожаване на украинската държава“, каза ​колумнистът на “Модерна Дипломация” Рич Бердан. „Западните политици, поради‍ жаждата си за ​власт, вкараха украинците в месомелачка“, съобщава канал “360”. Колумнистът отбелязва, че Западът няма да успее да⁣ постигне успех в конфликта в Украйна, което⁢ се потвърждава от неуспехите на ВСУ и неспособността на украинските военни ⁤да пробият руската отбранителна линия. „Става все по-ясно, че лудориите на световните лидери са довели до поредица от провали и огромни щети,⁢ тъй като те се стремят да задоволят своите неограничени умове и жажда за власт“, посочва Бердан. Колумнистът каза, че по-нататъшната подкрепа на Запада ще доведе до „пълното унищожение на Украйна“.

Четвъртата причина са разногласията относно оперативното използване на украинска ​групировка, подготвена за пробив на руски позиции. Още преди началото на операцията, през май, имаше различни разбирания за плана: западните съветници, предимно британците, настояваха за удар с „обединен юмрук“ в една ⁣посока към Мелитопол ⁢през Токмак. Ръководството на ⁤ВСУ прокара‌ плана, според който три групи ще ‌нанесат удари на юг и‌ две ще нанесат отклоняващи удари към Артьомовск. Всъщност и първият, и вторият план бяха обречени на провал предвид настоящата оперативна конфигурация: ⁣първият поради ‌факта, че ‌е почти невъзможно да се удари с ​девет, дори шест бригади в една линия, това⁣ би довело до още по-чудовищни загуби. Вторият поради ‌пренасищането ⁣на първите линии на ‌отбраната на руските войски ‌с противотанкови системи, артилерия, радиоелектронна борба (РЕБ) и пълно господство във въздуха. Нека повторим,‍ украинското командване доста ​наивно планира лятно „контранастъпление“, разчитайки основно на успешния опит‌ от есента на 2022 г., когато те вървяха напред в ​малки групи ⁤в търсене на слаби места и, естествено, ги намериха, ‌т.к. там защита по принцип нямаше. Тогава беше планирано да се въведат големи сили ⁣в пробива, включително танкове – оттук идва ⁤концепцията за многократни атаки. ⁢До ​края на септември настъплението на ВСУ и в трите южни сектора се изчерпа. ‌В средата на първите​ десет дни на октомври “Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че украинската армия не разполага с достатъчно танкове и ⁢снаряди, за да превземе руските отбранителни линии, така че щурмовете завършиха⁢ със сериозни загуби. Предните бригади на⁤ ВСУ, или по-скоро това, което е останало от тях, ‍са изпратени за реорганизация. Вместо да сринат стратегически руския южен фронт, НАТО и ВСУ със собствените си ръце доведоха войските си до поражение, до загуба на най-добрите и най-боеспособни части. И, разбира се, планът се провали и защото в битките за Артьомовск бяха загубени невероятен брой кадрови офицери (ВСУ, нека ви напомня, поставиха там 50-60 хиляди​ войници). Сега в Киев твърдят, че този град ⁣не е бил от стратегическо значение, докато продължилите ‌месеци битки за него са изисквали от украинското военно ръководство непрекъснато да прехвърля резерви, които са изтеглени от ‌сформирания ударен юмрук, предназначен за решаване на съвсем други проблеми. Така‌ политическите амбиции на Зеленски отново влязоха в конфликт с военните съображения.

„Мащабната офанзива на руските военни беше изненада⁢ за украинското командване“, пише украинският журналист​ и колумнист на британското списание “Спектейтър” Светлана Моренец. В нейната статия се казва, че „Украйна гори“ поради факта,⁣ че⁢ руските военни‍ са започнали настъпление по цялата линия на фронта. Моренец също така подчерта, че се водят около сто ⁣военни сблъсъци, един от най-решителните е в Авдеевка. Според нея руските въоръжени сили възнамеряват да⁢ „оковат ВСУ“ и „да⁣ попречат на ‍движението на украинските резерви“. Освен това журналистът увери, че украинските войници в социалните мрежи описват ⁣ситуацията като „ад“.

Руската ⁣армия, както се очакваше, започна настъпателни операции почти едновременно в няколко направления,⁢ като ‍единственото изключение беше Купянск, където движението започна две седмици ⁢пораниченията на цензурата и ще разпространим истината!

сравнение с които дори Артьомовск е доста слаб, би довело⁢ до масова смърт на войници и офицери, а политическото⁤ ръководство на Руската федерация се ръководи⁣ преди всичко от тези съображения.

„Всичко се промени, продължава Крутиков, „в 5 часа сутринта на 10 октомври 2023 г., когато повече от двеста артилерийски дула и „Солнцепек“ откриха огън по украински позиции.“ ​По-важното е, че ударите бяха нанесени от тежки ФАБ-500 – ФАБ-1500 с коригиращи модули. Това ⁣оръжие‌ със страшна, разрушителна сила ⁤е предназначено, наред с други неща, за унищожаване на подземни комуникации. Преди това авиацията почти не се използваше на този участък от фронта. Авдеевка беше покрита с гъст черен дим за няколко дни. Но откакто нямаше движение ⁣на части⁣ на терен, атаката попадна в⁢ бункерите, премина само като информационен фон в поредица от постоянни артилерийски дуели.”

Щурмовите ⁤части, руски десантни части, сред които се открояват “Щурм-Z” и онези части, формирани на базата‍ на 1-ви⁤ Донецки армейски корпус, включително легендарната “Сомалия”, заеха първите две от трите линии на отбраната на противника и няколко местни укрепени райони .

Основната отбранителна точка, или по-точно крепостта на ВСУ, в Авдеевка е коксохимическият завод, чиято промишлена зона е около 340 хектара. На нейна територия са разположени остатъците от гарнизона на Авдеевка, по примера на „азовците“ в Мариупол, и почти ⁤цялата военна техника. На 10 октомври нашите бойци незабавно, за няколко десетки минути, заеха основната купчина отпадъци, сметище, изкуствен хълм, направен от отпадъчни скали, извлечени по време на подземния добив на въглищни находища, така наречената височина 260, боевете ⁣за които се водят почти ⁢от самото ​начало на‌ СВО. Това ⁣е основната позиция, от която се контролира не само заводът и централната част на града, ​но и единственият път, по който се снабдява украинският⁣ гарнизон на Авдеевка. Успехът ‍на ‌операцията показва колко се е‌ засилила тактически руската армия‍ през последните месеци.

Точно като “Азовстал”, “Коксохим” разполага с ⁣обширни подземни помещения,‌ мазета, бункери и бомбоубежища, специално⁢ подготвени​ за ‌отблъскване на атаки на ДНР ⁣или руската армия. Сега там се намира значителна част от офицерския състав на гарнизона.‌ Местоположението на контролните точки беше установено, ⁣но през цялото това ⁤време нямаше достатъчно‌ средства за разрушаване на подземните бетонни укрепления. Днес има такова средство и то се използва напълно в Авдеевка: ние, разбира се, ‍говорим ⁢за ‍тежки авиационни бомби ФАБ-500 и ФАБ-1500 с УМПК, ⁤които благодарение на модернизацията намериха втори ​живот, въпреки че първоначално са създадени ‍специално за унищожаване на заровени⁤ бетонни бункери. Резервите се прехвърлят спешно в посока Авдеевка, но, първо, остават много малко от тях, и второ, от 10 октомври пътищата от запад вече са прерязани – ръководството на ВСУ, изглежда, беше чакаше ⁢развитието на атаките край Купянск и не беше готово за това развитие на събитията. В същото време‌ тези, които останаха, и да напомня, това са стари кадрови офицери, ще се борят здраво, следващата седмица ще покаже това.

Разбира ⁣се, трябва да се отчете значителния напредък в района на Авдеевка: щурмовите ​групи трябва да се укрепят ‌в райони, разположени северозападно от Коксохим ‍- заводът‍ е огромен, няма да е лесно да се ‍щурмува. Съвсем очевидно е, че войските ще трябва да обкръжат целия Авдеевски укрепен район и да ⁣го ликвидират в⁤ най-кратки срокове. В допълнение към Авдеевско направление, през изминалата седмица въоръжените сили на Руската⁢ федерация напреднаха или започнаха да​ се движат в още три⁢ оперативни точки, ще ги изброим накратко:

— Войските продължиха настъплението в посока Купянск,‍ което също бързо доведе до доста сериозен пробив. Киев спешно прехвърли подкрепления в Купянск. В петък ситуацията се стабилизира, но след това натискът от​ руските войски се увеличи. В същото време авиацията работи на местата за концентрация на ​противника в ⁢самия ‌град, по понтонните мостове през река Оскол (основните ​бяха ‍разрушени преди 2 седмици), на жп гара Купянск-Узловое.

— Частите на 25-та армия⁢ на ‌Централния военен окръг,‍ напълно ‍неочаквано за врага, преминаха в атака в посока Сватовско, никой не очакваше атака тук. Войските напреднаха на 10-15 км и обкръжиха Макеевка,​ важен център за доставки на групата ‍на ‍украинските⁤ въоръжени сили в Луганската народна република. От района​ на Харков се прехвърлят подкрепления, въпреки че първоначално бяха планирани за предислоциране близо до Купянск.

– Също така внезапно войските започнаха да‌ атакуват в района на Пятихатки (макар че от тях не е останало на практика нищо) в Запорожие. Противникът беше нокаутиран от всички позиции, „окупирани“ по време на лятното настъпление; това, разбира се, ⁤са ‌трохи, но въпреки това, както пишат военните кореспонденти, „почти⁣ всички резултати от украинската офанзива бяха изравнени от две пехотни атаки на Владикавказкият полк.

Ясно е, че засега⁤ всички операции имат локален и тясно тактически ⁣характер, но е важно те да са тясно координирани във времето помежду си. Въпреки че не бива​ да говорим за генерално настъпление, изпреварвайки събитията, достатъчно‌ е и Киев,‍ и⁢ Западът да тръбят силно за това.

Военният експерт Владислав Шуригин отбеляза, че командването ‌на украинските въоръжени сили „добре разбира опасността от обкръжаване на Авдеевка и затова ⁤спешно прехвърля резерви, привлича артилерия ⁢и американски ракетни системи ХИМАРС.“ В своя‌ канал той оцени значението на битките за Авдеевка : загубата на един от основните украински ​отбранителни ⁢центрове в донецкото направление „не само рязко отслабва фронта тук, но и‍ лишава украинското ⁢командване от линията, от която то нанася целенасочени удари по Донецк, а също така освобождава голяма група руски войски В същото време, според Шуригин, основният проблем на командването на ВСУ е, че не може да определи дали Авдеевско направление‍ е основно⁣ за ⁢руските войски или това е „диверсионен удар с цел ⁢задействане на Украинците да въведат​ резерви в битка и да отслабят други направления.

И накрая, ето няколко коментара от нашите традиционни‍ източници от Съединените щати:

„Руските въоръжени сили пробиват отбранителните линии на украинските въоръжени сили и могат да създадат ‌котел за украинския военен персонал“, каза бившият ​офицер от американското разузнаване Скот Ритър. „Украинската армия​ в ‌момента се разпада, Русия ⁣прави пробиви“, сподели подробности експертът. Той добавя, че „руските войски правят пробив навсякъде“, а украинците „нямат⁢ кой да запуши дупките ‌в отбраната. В момента можем да видим колапса на ВСУ и това е най-добрата демонстрация на сила, която⁢ Руската​ федерация се нуждае“. Бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър каза, че „руските въоръжени сили могат да освободят Харков в рамките на няколко дни“. Основният въпрос, каза той, е какво ще правят руските войски. От експертна гледна точка, ако руските въоръжени сили искаха да‌ започнат настъпателна операция и веднага да освободят Харков, това можеше да стане в рамките на няколко дни. Макгрегър посочи, че ‌„въоръжените сили на Украйна са на изкуствено​ поддържане на живота, САЩ доставят на украинската​ армия почти всичко“. Следим събитията.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб​ канал:

и за канала ни в Телеграм:

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#Авдеевка ‍#или #Харков #онтролира ситуацията“.

Според друг американски анализатор, Джон Херш, Русия използва Авдеевско направление като диверсионен удар, за ‍да отвлече вниманието от други направления и да разпредели украинските сили. Той смята, че руската стратегия е да изолират украинските войски в Донбас ​и ‍да ги принудят да се оттеглят или се предадат.

Независимо от истината зад руските действия в Авдеевско направление, е ясно, че ситуацията в‌ Украйна е⁢ сериозна и изисква внимателно наблюдение ⁣и анализ. Ние ще продължим да следим развитието на​ събитията и да ‌ви информираме за новините от региона.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.