Home » Technology » Ελπίδα για τα παιδιά με καρκίνο – 2024-05-01 23:43:58

Ελπίδα για τα παιδιά με καρκίνο – 2024-05-01 23:43:58

Ελένη Παπαδοπούλου και Ανδρέας Σταματίου.

  • Το θέμα του⁢ φετινού συνεδρίου ήταν⁣ η Παιδική Ογκολογία στην Εποχή της Πανδημίας, με ειδική έμφαση στην επίδραση της ‌πανδημίας του COVID-19‌ στην παροχή φροντίδας στα παιδιά με καρκίνο.
  • Κατά τη ⁣διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν περισσότερες από 100 εργασίες ​από επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας,‌ ενώ πραγματοποιήθηκαν και ειδικές συνεδρίες με θέματα όπως η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο⁤ και η ⁤σημασία της διατροφής στη θεραπεία τους.
  • strong>, Ελένη‍ Παπαδοπούλου και Ανδρέας ‍Σταματίου.

  • Το Διεθνές Συνέδριο Ογκολογίας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς θεσμούς στον τομέα της⁣ παιδικής ογκολογίας και αποτελεί πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών⁣ μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
  • strong>, Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Ελένη Παπαδοπούλου και Ελένη Παπαδοπούλου.

  • Το‌ Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής⁢ Ογκολογίας και του Εθνικού⁣ Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας του⁤ Καρκίνου «Γ. Παπανικολάου».
  • Το Διεθνές Συνέδριο​ αποτέλεσε μια⁤ μοναδική ευκαιρία για την ​ανταλλαγή γνώσεων⁤ και εμπειριών μεταξύ ⁤επιστημόνων και γιατρών από διαφορετικές ‌χώρες, με⁣ στόχο τη⁣ βελτίωση της ποιότητας της παιδιατρικής ογκολογικής περίθαλψης και την ανάπτυξη νέων‌ θεραπευτικών⁣ προσεγγίσεων.

    Η Ογκολογική ‍Μονάδα⁢ Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη –⁢ ΕΛΠΙΔΑ» συνεχίζει το έργο της στον τομέα της παιδιατρικής ογκολογίας, προσφέροντας στα παιδιά⁣ που πάλεψαν και ‌πάλευουν με τον καρκίνο⁢ την απαραίτητη υποστήριξη και‌ φροντίδα.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων ‌«Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ‌ΕΛΠΙΔΑ» και το ⁤έργο​ της, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους στο https://www.elpidafoundation.org/.

    Συνεχίζουμε ⁤να στηρίζουμε τις προσπάθειες της⁣ Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και να ευαισθητοποιούμε για τον σημαντικό αγώνα ενάντια στον⁣ παιδικό καρκίνο.

    Ευχαριστούμε όλους τους ‌επιστήμονες, γιατρούς και εθελοντές που συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο και στηρίζουν το έργο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη​ – ΕΛΠΙΔΑ».

    Μαζί μπορούμε‌ να κάνουμε τη‍ διαφορά!

    strong>Ελένη ‌Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία ⁤Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου,⁢ Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, ⁤ Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία ⁢Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία⁤ Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία‍ Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Παπαγεωργίπτωση της Εμιλι όσο⁤ και άλλων ασθενών ⁤που έλαβαν τη θεραπεία  είτε στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών είτε μετά την επίσημη έγκρισή της, το 2017, από τον ⁣Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). «Χιλιάδες ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία‌ CAR-T κυττάρων και ‌το 90% από αυτούς παραμένουν υγιείς για τα επόμενα 4-6⁢ χρόνια – διάστημα για⁤ το οποίο υπάρχουν δεδομένα» σημείωσε ⁤ο δρ Γκραπ‌ ο οποίος είχε και έχει‌ ενεργό συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές που αφορούν παιδιά. «Αυτή τη στιγμή‌ διεξάγονται κλινικές δοκιμές για την αξιοποίηση των ‌CAR-T κυττάρων στην αντιμετώπιση και άλλων τύπων καρκίνου παιδικής ηλικίας, όπως καρκίνων συμπαγών οργάνων. Κλινικές μελέτες γονιδιακής θεραπείας γίνονται και για άλλες ασθένειες και ειδικότερα τη θαλασσαιμία και τη​ δρεπανοκυτταρική αναιμία» μας είπε ο αμερικανός ειδήμων.

    Αν και ‍αποτελεσματική, η θεραπεία με CAR-T κύτταρα είναι πολύ⁢ ακριβή. «Το κόστος είναι πράγματι ⁤πολύ υψηλό. Καταβάλλονται ωστόσο προσπάθειες μείωσής του μέσω της αυτοματοποίησης των ⁣σταδίων που περιλαμβάνονται από τη λήψη μέχρι τη χορήγηση των Τ κυττάρων. Ως προς αυτό έχουν γίνει πολλά βήματα και θα μπορούσα να πω ότι βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής» δήλωσε ο δρ Γκραπ.

    Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί ότι οι θεραπείες αυτές έχουν⁢ χορηγηθεί σε παιδιατρικούς ασθενείς και στη χώρα μας, ενώ το Εργαστήριο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων – Κέντρο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με διευθυντή⁤ τον Ευγένιο Γουσέτη έχει αναπτύξει μέθοδο για παρασκευή ειδικών CAR-T λεμφοκυττάρων για θεραπευτική χρήση.

    Στόχος η⁤ μείωση της τοξικότητας

    Η θεραπεία με CAR-T κύτταρα εφαρμόστηκε στην Εμιλι στο πλαίσιο ⁤κλινικής δοκιμής η οποία​ αφορούσε βεβαίως ασθενείς για τους οποίους είχαν εξαντληθεί όλες οι άλλες θεραπευτικές επιλογές. Αυτό όμως ​δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι ερευνητικές προσπάθειες ή οι κλινικές ​δοκιμές ανοσοθεραπειών για το σύνολο των μικρών ογκολογικών ασθενών.

    Ο καθηγητής Στιβ Χάνγκερ από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια μας μίλησε για αυτές. ‍«Οι​ καρκίνοι της παιδικής ‍ηλικίας ‌αντιμετωπίζονται με φάρμακα τα οποία πρώτα δοκιμάζονται​ και εγκρίνονται σε ενήλικες. Με τέτοιου είδους φάρμακα, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά, θεραπεύεται η πλειονότητα των ⁣παιδιών. Εκτός όμως‌ από το θέμα ‌της αποτελεσματικότητας, υπάρχει πάντοτε και το θέμα της τοξικότητας. Τα παλιά ‌φάρμακα είναι σχεδιασμένα‌ να σκοτώνουν τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Ετσι μαζί ⁤με τα καρκινικά σκοτώνονται ⁢και φυσιολογικά κύτταρα. Επιπροσθέτως, ένα παιδί‌ που αντιμετωπίζεται επιτυχώς για ​καρκίνο στην‍ ηλικία των 3 ή​ 5 ετών αναμένεται να ζήσει για ‍άλλα 80 ‌χρόνια. Μας ενδιαφέρει λοιπόν να‍ μειώσουμε κατά τα δυνατόν όχι ‍μόνο τις άμεσες παρενέργειες αλλά ⁢και τις⁣ πιθανές μακροχρόνιες ‍συνέπειες των ογκολογικών ​φαρμάκων».

    Νέες κατηγορίες φαρμάκων

    Ο δρ Χάνγκερ εκτιμά ότι δύο νέες κατηγορίες φαρμάκων αλλάζουν ήδη πολλά στη θεραπεία‍ των μικρών (αλλά και των ενηλίκων) ογκολογικών ασθενών. Πρόκειται για τα επονομαζόμενα BiTE  (Bispecific T-cell engager)⁣ και τα ADCs (Antibody-Drug Conjugates). «Τα πρώτα είναι ⁤διπλά εξειδικευμένα αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν τόσο‍ μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των Τ κυττάρων όσο και μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Ετσι, όταν δοθούν στον ασθενή και αρχίζουν να κυκλοφορούν, τα⁢ αντισώματα BiTE διευκολύνουν τα Τ κύτταρα να έρθουν σε επαφή και να σκοτώσουν τα ⁢καρκινικά. Και η δεύτερη‌ κατηγορία φαρμάκων είναι αντισώματα που φέρουν έναν χημειοθεραπευτικό παράγοντα.⁣ Τα ⁤ADC εντοπίζουν και εισέρχονται⁢ στα​ καρκινικά‌ κύτταρα και στη‌ συνέχεια απελευθερώνουν τον χημειοθεραπευτικό παράγοντα, που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα» μας είπε ο αμερικανός ειδήμων και εξήγησε ότι «και στις δύο αυτές‌ περιπτώσεις⁣ φαρμάκων η στόχευση είναι ειδική. Πλήττονται μόνο τα καρκινικά κύτταρα και ⁤έτσι μειώνεται η​ τοξικότητα για τα ​φυσιολογικά κύτταρα».

    Η σημασία του μικροβιώματος

    Το πώς ένα⁤ παιδί θα βιώσει ⁢την αναμφίβολα δύσκολη περίοδο της χορήγησης χημειοθεραπείας έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους. Η διατροφή φαίνεται να είναι ένας από αυτούς, μας⁢ είπε η ελληνικής καταγωγής διακεκριμένη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη Ελενα Λαδά η οποία εξήγησε ότι «η διατροφή⁤ καθορίζει ‌τη σύσταση του μικροβιώματος του εντέρου, δηλαδή του συνόλου των μικροοργανισμών ⁣που φιλοξενούνται εκεί και οι ⁣οποίοι ⁢συμβάλλουν στη διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών».

    Ο ρόλος του ⁤μικροβιώματος⁢ στην ανθρώπινη υγεία μελετάται εντατικά και⁤ ιδιαίτερργιαννίδης και Ελένη Παπαδοπούλου.

    Το Διεθνές Συνέδριο Ογκολογίας Παιδιών και ‌Εφήβων αποτελεί ένα σημαντικό ⁣φόρουμ για την ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας από ⁢διαφορετικές χώρες. Η παρουσία πολλών ​επιστημόνων και γιατρών από διάφορες‍ χώρες αποδεικνύει το​ ενδιαφέρον και τη σημασία που δίνεται στην παιδική ογκολογία και στη βελτίωση ‌της ποιότητας της περίθαλψης των ‍παιδιών με καρκίνο.‌ Η συμμετοχή των διευθυντών των‌ Μονάδων/Τμημάτων ⁣της‌ Ογκολογικής Μονάδας στην Επιστημονική Επιτροπή⁣ αποδεικνύει την αφοσίωσή τους ‍στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών ​με καρκίνο. Είναι‌ σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές ‍μας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και τη βελτίωση της ποιότητας ⁤ζωής των μικρών ασθενών.ελέτη είναι ‌ένα πρόγραμμα ιατρικής ακριβείας,‌ στοχευμένης στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Συμμετέχουν πάνω από 100 κέντρα ​από 12 χώρες και έχουν αναλυθεί περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις.⁣ Προσφέρει ολοκληρωμένους μοριακούς ελέγχους, που ⁢περιλαμβάνουν⁢ ταυτοποίηση στόχων για εξατομικευμένες θεραπείες, ανάλυση ευαισθησίας καρκινικών κυττάρων στις θεραπείες, ταξινόμηση των όγκων με⁤ νεότερες τεχνικές ‍και ανίχνευση συνδρόμων προδιάθεσης για καρκίνο. Τα αποτελέσματα συζητώνται σε ογκολογικά συμβούλια στα οποία συμμετέχουν οι θεράποντες ιατροί, κορυφαίοι παιδο-ογκολόγοι της Γερμανικής Εταιρείας ‌Παιδιατρικής Ογκολογίας Αιματολογίας (GPOH) και αναγνωρισμένοι επιστήμονες στον τομέα της έρευνας του γονιδιώματος.

    Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η⁣ Ελλάδα συμμετείχε στη μελέτη από το 2018 έως το 2023,‍ στο πλαίσιο του προγράμματος ‍συνεργασίας ⁢ ACCC ανάμεσα στην Πανεπιστημιακή Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα (ΠΟΑιΜ) της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, με διευθυντή τον καθ. Αντώνη‌ Καττάμη, και το Γερμανικό Κέντρο Ερευνας Kαρκίνου⁤ (DKFZ), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ακαδημαϊκό ίδρυμα Helmholtz Association.

    Οπως μας είπε ο κ. Καττάμης, «κατά τη διάρκεια της μελέτης​ ελέγχθηκαν‌ 111 ασθενείς ‍από όλη την Ελλάδα με υψηλού κινδύνου κακοήθειες. Σε 15 ασθενείς βρέθηκαν ⁤σύνδρομα κληρονομικής ‌προδιάθεσης για καρκίνο και προσφέρθηκαν οδηγίες παρακολούθησης τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους. Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα όμως ήταν η ανεύρεση θεραπευτικών στόχων σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ασθενών, βάσει της ​οποίας‍ χορηγήθηκε στοχευμένη ‌θεραπεία. Ετσι, ⁤τουλάχιστον ‍6 ασθενείς με δυσμενέστατη πρόγνωση‍ έχουν επιτύχει μακροχρόνια ύφεση, κάτι που θεωρούνταν ανέφικτο πριν από τη ​μελέτη αυτή. ⁤Γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για‌ να ⁢μπορέσει να συνεχισθεί η οικονομική κάλυψη του προγράμματος μέσω άλλων φορέων και να ​συνεχισθεί η προσφορά ελπίδας στους μικρούς μας ασθενείς».

    Η ταυτότητα του συνεδρίου

    • Αφιερωμένο ⁣στην αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ιδρύτρια του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με​ καρκίνο ήταν το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο «Χτίζοντας‍ Γέφυρες στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία» το‍ οποίο έλαβε μέρος⁢ σε κεντρικό ξενοδοχείο της ⁤Αθήνας‍ την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου.
    • Το συνέδριο, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου ⁣Υγείας, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας ⁢(ΕΕΠΑΟ) με πρόεδρο την κυρία Σοφία⁣ Πολυχρονοπούλου, ενώ υποστηρίχθηκε ⁣αποκλειστικά από το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ».
    • Δεκαπέντε καταξιωμένοι γιατροί ‍από το Children’s Hospital‍ of Philadelphia (ΗΠΑ), το Princess Maxima Center for Pediatric Oncology (Ολλανδία), το HOPP Children’s Cancer Center Heidelberg (Γερμανία) και το Hospital SickKids‌ Toronto (Καναδάς) συζήτησαν τις τελευταίελένα‌ Παπαδοπούλου και Ελένη Παπαδοπούλου.
    • Το Διεθνές Συνέδριο Ογκολογίας‌ Παιδιών και Εφήβων αποτελεί ένα σημαντικό‌ φόρουμ για την ανταλλαγή‍ επιστημονικών γνώσεων και την προώθηση της συνεργασίας⁢ μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικές χώρες, με στόχο‍ τη ​βελτίωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας στα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο.

    Leave a Comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.