Massale verbleking van koraal voor de kust van Florida komt veel eerder dan verwacht, waarschuwen koraalexperts. De verbleking, die kan leiden tot het afsterven van het koraal, is normaal gesproken te zien in de zomer, maar dit jaar is het fenomeen ongewoon vroeg opgetreden. Normaal gesproken bereikt de piek van de verbleking eind augustus of in september, maar dit jaar is het al in juli begonnen.
Andrew Bruckner, onderzoekscoördinator bij het Florida Keys National Marine Sanctuary-reservaat, zegt dat de verbleking “veel eerder komt dan we hadden verwacht”. Koraalverbleking treedt op wanneer de temperatuur van het zeewater stijgt, waardoor het koraal de algen verliest die zorgen voor de kleur. Deze algen leven in symbiose met het koraal en voorzien het van voedingsstoffen. Bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen sterft het koraal af.
Koraalexperts maken zich zorgen over de snelheid waarmee het koraal verbleekt. Bij een koraalrif dat werd gevolgd door het Florida Aquarium was de watertemperatuur op 6 juli al ruim 32 graden. Dertien dagen later was het hele rif verbleekt en ongeveer 80 procent van het koraal afgestorven. Bij Sombrero Reef, een populair koraalrif nabij Marathon Key, is zelfs 100 procent van het koraal afgestorven.
De Coral Restoration Foundation, een stichting voor koraalherstel, is nu bezig met reddingsacties bij andere riffen. Ze verplaatsen bepaalde stukken koraal naar bewaarplekken op het land. De stichting benadrukt dat de koraalverbleking de urgentie van maatregelen tegen klimaatverandering onderstreept.
De zeetemperatuur voor de kust van Florida is sterk gestegen door een combinatie van hoge temperaturen, gebrek aan neerslag en weinig wind, vooral in de ondiepe wateren rond de Florida Keys-archipel. Thermometers in boeien geven watertemperaturen boven de 30 graden aan op verschillende plaatsen.
Onderzoeker Andrew Bruckner zegt dat het moeilijk te voorspellen is hoe het koraal de zomer zal doorstaan. Een tropische storm of orkaan kan het water afkoelen en het verbleken stoppen. Als het water warm blijft, vrezen wetenschappers voor massale koraalsterfte.
Wat veroorzaakt de massa-verbleking van koraal in de zomer en waarom vindt het dit jaar veel eerder plaats voor de kust van Florida?
Zien we massa-verbleking van koraal in de zomer, maar dit jaar hebben koraalexperts gewaarschuwd dat het fenomeen veel eerder plaatsvindt voor de kust van Florida. Deze verbleking kan het koraal doen afsterven.
This article sheds light on the alarming rate of coral bleaching along Key West’s coastline, highlighting the unprecedented threat it poses. Urgent action is required to protect these delicate ecosystems that hold immense ecological value. Our collective responsibility calls for conservation efforts and sustainable practices to preserve the beauty and biodiversity of our oceans.
The alarming rate of coral bleaching along Key West’s coastline is a wake-up call we cannot afford to ignore. Urgent action is needed to protect these fragile ecosystems before it’s too late.