Home » today » Business » The Impact of the Middle East Conflict on Global Energy Prices and Economies: Analysis and Predictions

The Impact of the Middle East Conflict on Global Energy Prices and Economies: Analysis and Predictions

Růst cen ropy v důsledku⁢ brutálního konfliktu⁢ na Blízkém východě je aktuální​ otázkou pro ekonomy a politiky, kteří se snaží bojovat s inflací. Od začátku konfliktu mezi Izraelem a⁤ Hamásem zůstaly ceny energií relativně stabilní. Nicméně ekonomové a politici nyní⁣ pečlivě sledují vývoj války a studují předchozí konflikty v regionu.

Podle informací zveřejněných v deníku The New York Times se jedná o největší ohrožení na komoditních trzích od války mezi Ruskem a Ukrajinou v 70. letech 20. století. Indermit Gill, ​hlavní ekonom Světové⁢ banky, uvedl, že pokud‍ by konflikt eskaloval a ‌rozšířil se ⁤na​ celý Blízký východ, světová ekonomika ‌by se potýkala ​s dvojitým ‌energetickým šokem. To by bylo způsobeno nejen válkou na Ukrajině, ale ⁣také situací na‍ Blízkém východě.

Světová banka předpokládá, že průměrná cena ropy, ⁣která se momentálně pohybuje kolem 85 dolarů za barel, by se ​v tomto​ čtvrtletí mohla zvýšit na 90 dolarů za‍ barel. Organizace původně předpokládala​ pokles ‌cen v příštím roce, ale přerušení dodávek ropy ⁣by mohlo tyto prognózy ‍dramaticky změnit.

Nejhorší scénář banky předpokládá ropné embargo podobné tomu z roku 1973 během arabsko-izraelské války. V takovém ​případě by trh přišel o‌ osm milionů barelů ropy denně a ceny by ​se mohly vyšplhat až na 157 dolarů za barel. Méně závažným, ale stále nebezpečným scénářem by byla situace⁣ podobná válce⁢ v Iráku v roce 2003, kdy se ​dodávky ropy snížily o pět milionů barelů⁣ denně a ceny vzrostly o 35 procent na 121 dolarů za barel. Mírnější scénář by nastal při konfliktu ‌podobném​ občanské válce‍ v ​Libyi v ‌roce 2011, kdy by trh přišel o dva miliony barelů ​ropy denně a ceny by vzrostly ‍o 13 procent na 102 dolarů za ⁢barel.

Zástupci Světové banky upozornili, že vlivy na inflaci ‍a globální ekonomiku budou záviset na délce trvání konfliktu a ⁣také na⁢ tom, jak dlouho budou ceny ropy zvýšené. ‍Nicméně uvedli,‍ že pokud se vyšší ceny ropy udrží, povede‍ to k nárůstu cen potravin, ⁢průmyslových kovů ‌a zlata.

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu se Spojené státy ⁣americké a Evropa snaží zabránit‌ prudkému růstu světových cen ropy. Západní ⁣země zavedly cenový strop na ruský vývoz energií s cílem omezit příjmy⁢ Moskvy z prodeje ropy a zároveň zajistit pokračování dodávek.

Bidenova administrativa ⁣také využila strategické ropné rezervy k tlumení tlaku na ceny ropy. Vysoce ⁢postavený představitel administrativy‍ uvedl, že prezident Biden by mohl povolit další uvolňování ropy z národní strategické‍ ropné rezervy, která je uložena v podzemních solných jeskyních poblíž Mexického zálivu.

Představitelé Bidenovy administrativy veřejně minimalizovali obavy ‌z ekonomických dopadů konfliktu. Tvrdí, že je ⁤příliš brzy ⁣na to, ‍aby předpovídali jeho důsledky. Ministryně financí Janet ‍L. Yellenová prohlásila pro agenturu Bloomberg News, že ceny ropy jsou zatím obecně stabilní a zatím nevidí žádné známky toho, ‌že by válka měla ⁤globální ekonomické​ dopady.

Nicméně podle The New ⁣York Times by‍ válka mohla mít významné důsledky, a to i přes tvrzení Yellenové.
detail photograph

Jak by se ⁣zvýšení cen ‌ropy‍ na 150 dolarů⁢ za barel ovlivnilo světovou ekonomiku a tempo růstu?

Takovém případě by se ceny ropy mohly zvýšit až⁣ na 150 dolarů za barel. To by mělo negativní dopad na⁣ světovou‌ ekonomiku, zpomalilo by se tempo růstu a inflace by se zvýšila.

Nárůst cen ropy ‍by měl dopad na celou řadu odvětví, včetně⁤ dopravy a výrobního sektoru. Ropné společnosti by se však ​mohly těšit z vyšších zisků. Země s ⁤vysokou závislostí⁣ na dovozu‍ ropy, jako jsou USA a Čína, by měly ekonomické potíže.

Politici a ekonomové se snaží najít způsoby, ⁢jak ⁤omezit vliv růstu cen​ ropy na ekonomiku.⁢ To zahrnuje diversifikaci energetických zdrojů a podporu vývoje obnovitelných zdrojů energie. Někteří politici také navrhují zvýšení daní na⁣ ropné společnosti a podporu energeticky úsporných opatření.

Zatím není jasné, jaký bude výsledek konfliktu na Blízkém východě a⁣ jak se to odrazí v cenách ‌ropy. Je však zřejmé, že ‌růst cen ropy je vážnou‌ hrozbou pro ekonomiku a politiku, kterou je třeba pečlivě sledovat a řešit.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.