Home » today » World » The Impact of Fuel Tax on Aviation Industry in the EU

The Impact of Fuel Tax on Aviation Industry in the EU

Ceny vyskočí o stovky a tisíce

V rámci ​Evropské unie je letecké palivo, jiné než‍ používané na soukromé rekreační lety, od daně ​osvobozeno. Členské státy jej však mohou zdanit při vnitrostátních letech a prostřednictvím dvoustranných dohod i pro lety uvnitř EU. V ⁣těchto případech mohou uplatňovat rovněž zdanění nižší, než je minimální roveň stanovená ve směrnici o zdanění energie.

Pokud bude konsolidovaný balíček ve zbytku legislativního procesu stvrzen ve znění schválený Sněmovnou, bude od prvního ledna 2024 zrušeno osvobození všech leteckých pohonných hmot spotřebovaných na daňovém území České ⁤republiky.

Ministerstvo financí zdůrazňuje, že navrhované opatření je v souladu s programovým prohlášením vlády. Konkrétně se týká prověření ‌možnosti zrušení nesystémových daňových výjimek.

Česko⁣ nebude jedinou členskou zemí EU, podobný systém je aplikován například v Irsku, zavedení daně od roku⁣ 2025 zvažuje Dánsko. Z ​ostatních evropských zemí ⁣lze dle jmenovat Norsko, které letecké pohonné hmoty na národní úrovni rovněž zdaňuje, uvedl Filip Bhal ⁣z tiskového oddělení ministerstva ‍financí. Jak zdůrazňuje, další velká část členských zemí navíc apeluje, aby letecké pohonné hmoty byly zdaněny na úrovni EU.

Spotřeba fosilních paliv v motorech letadel způsobuje negativní externalitu stejně jako spotřeba těchto paliv v jiných pozemních⁢ dopravních prostředcích, jejichž paliva jsou dlouhodobě zdaněna, ​včetně autokol, záchranných služeb, hasičů a podobně, dodal‍ Bhal.

“Neumím, zda ⁢to byl záměr, anebo akorát někdo udělal kopanec, ale toto opatření se z devadesáti ⁤procent⁢ dotkne let ‌záchranky, hasičů, policie a​ leteckých kol. Drtivá ⁣většina soukromých letů je totiž mezinárodních a na ty se to nebude vztahovat,” řekl Jiří Vlk,‍ pilot vrtulníku ⁢a jednatel společnosti Heli4U, který loni pomáhal hasit‍ i obří požár v českém Včarsku.

Podle ⁣Igora Lajchřta, prezidenta letecké společnosti Blue Sky Aviation, zrušení možnosti užívat letecké palivo bez spotřební daně ovlivní jak desítky leteckých kol v ČR, tak i provozovatele leteckých prací prováděných při ​hašení požárů, monitorování ‍lesních porostů, průduktovodů, letů pro zemědělskou činnost,‌ leteckého snímkování a ověřování⁣ radionavigačních zařízení letišť. Kromě zvýšení cen pro zemědělskou rostlinnou výrobu se podle něj navíc zvýší cena provozu letecké ​záchranné služby.

Podobně tomu⁢ bude i u letecké služby Policie ČR, která odebírá letecké palivo ‍do Správy státních hmotných​ rezerv. “Ta nám cenu paliva vždy stanoví začátkem roku. Letecká služba PR na ⁤to bude reagovat tak, že vyčlení více finančních ‌prostředků na nákup paliva ‌a promítne⁢ toto zvýšení do výpočtu letových hodin na⁣ následujícíCeny vyskočí​ o stovky a tisíce

V rámci Evropské unie je letecké‍ palivo, jiné než používané na soukromé rekreační lety, od daně osvobozeno. Členské‍ státy jej však mohou zdanit při vnitrostátních letech a prostřednictvím dvoustranných dohod i pro lety uvnitř EU. ⁣V těchto případech ⁤mohou uplatňovat ​rovněž zdanění nižší, než je minimální roveň stanovená ve směrnici o zdanění energie.

Pokud bude konsolidovaný balíček ve ⁣zbytku legislativního procesu‌ stvrzen ve znění schválený Sněmovnou, bude od ‌prvního ledna 2024 zrušeno osvobození⁣ všech leteckých pohonných ‌hmot⁣ spotřebovaných na daňovém území České republiky.

Ministerstvo financí zdůrazňuje, že‍ navrhované opatření je v souladu s programovým prohlášením vlády. Konkrétně se týká prověření možnosti zrušení nesystémových ‍daňových výjimek.

Česko nebude jedinou členskou zemí EU, podobný systém je​ aplikován například v Irsku, zavedení daně od roku 2025 zvažuje Dánsko. Z ostatních evropských zemí lze dle⁤ jmenovat Norsko, které letecké pohonné hmoty na národní​ úrovni‌ rovněž zdaňuje, uvedl Filip Bhal z tiskového oddělení ministerstva financí. ‍Jak zdůrazňuje, další velká část členských zemí navíc apeluje, aby letecké pohonné hmoty byly zdaněny na ​úrovni EU.

Spotřeba fosilních paliv v motorech letadel způsobuje negativní externalitu ‍stejně jako spotřeba těchto‌ paliv v jiných pozemních dopravních prostředcích, jejichž paliva jsou dlouhodobě zdaněna, včetně autokol, ‍záchranných služeb, hasičů a podobně, ‌dodal Bhal.

“Nevím, zda to byl záměr, anebo akorát někdo udělal kopanec, ale⁢ toto opatření se z ‌devadesáti ​procent dotkne let záchranky, hasičů, policie a​ leteckých kol. Drtivá většina soukromých letů je totiž⁣ mezinárodních ⁢a ⁤na ty se to nebude vztahovat,” řekl ‍Jiří Vlk, pilot vrtulníku a⁢ jednatel společnosti Heli4U, který loni ‍pomáhal⁣ hasit i obří⁢ požár v českém Včarsku.

Tak podle Igora Lajchřta, prezidenta letecké společnosti Blue Sky Aviation, zrušení ⁤možnosti užívat letecké palivo​ bez spotřební daně ovlivní jak desítky leteckých kol ⁤v ČR, tak i provozovatele leteckých prací prováděných při hašení požárů, monitorování ⁢lesních ⁤porostů, průduktovodů, letů pro zemědělskou činnost, leteckého ‌snímkování a ověřování radionavigačních zařízení letišť. ‌Kromě zvýšení cen pro zemědělskou rostlinnou výrobu se ‌podle něj navíc zvýší cena provozu letecké záchranné ⁢služby.

Podobně tomu bude i u letecké služby Policie ČR,‌ která odebírá letecké ‍palivo⁤ do Správy státních hmotných rezerv. “Ta ⁣nám cenu paliva vždy stanoví⁣ začátkem roku. Letecká služba PR na to bude reagovat tak, že vyčlení více finančních prostředků ‍na nákup paliva‍ a promítne ⁣toto zvýšení do výpočtu letových hodin na následující rok nejen​ pro Leteckou záchrannou službu, ale i ‍pro ostatní složky IZS a podobně,” uvedl Tomáš Hytych, ředitel ​Leteckých služeb Policie ČR.

Ceny vyskočí o ​stovky a tisíce

Lajchrt upozorňuje,⁤ že ‍letectví je vysoce nákladná činnost. “Abychom byli schopni zachovat stávající ⁣kvalitu a bez

‌Jak by zdanění ​leteckého paliva mohlo​ ovlivnit emise skleníkových plynů a​ udržitelnost provozu v letectví

A ‍dalších‌ veřejných ⁣služeb, které​ využívají‌ leteckou dopravu,” uvedl Bhal.

Zrušení osvobození leteckého paliva by znamenalo nárůst ⁤nákladů na provoz leteckých společností, což by se pravděpodobně promítlo i⁤ do vyšších cen letenek pro‌ cestující.⁤ Podle odhadů by se ceny⁤ letenek‌ mohly zvýšit o stovky až tisíce korun.

Cestovní agentury ⁢a letecké společnosti vyjadřují obavy z dopadů tohoto opatření na letecký průmysl. Vyšší ceny letenek by mohly odradit cestující ⁣a vést ⁢k poklesu počtu přepravených osob. ⁣

Na druhou stranu zastánci zrušení osvobození leteckého paliva argumentují tím, že letectví by nemělo být privilegovaným odvětvím, které je osvobozeno od placení daní ‌na rozdíl od ostatních odvětví dopravy. Zdanění leteckého paliva by pak mohlo napomoci snížení emisí skleníkových plynů a ‌posunutí letectví směrem k‍ udržitelnějšímu provozu.

Výsledkem aktuálního legislativního procesu ještě není rozhodnutí o zrušení‌ osvobození leteckého paliva. O konečném⁢ schválení ​bude rozhodovat poslanecká sněmovna a následně Senát.

2 thoughts on “The Impact of Fuel Tax on Aviation Industry in the EU”

  1. This is an interesting topic! I’m curious to learn more about how fuel tax affects airlines and their operations within the EU.

    Reply
  2. I think it’s important to consider the potential consequences of fuel tax on not only the aviation industry, but also the environment and consumers as well.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.