Home » today » Business » The Future of Electric Cars in Europe: A Closer Look at Sales Data and Trends

The Future of Electric Cars in Europe: A Closer Look at Sales Data and Trends

I ‍když média⁢ trpně opakují informace, že se prodeje v letošním ⁤roce elektromobilů zvyšují, jen to jen předzvěst ‌nadcházející odbytové⁤ krize‍ aut na baterky. To potvrzují i ⁤šéfové tradičních značek.

Tak jsme se zase⁣ v řadě médií ‍nedávno dočkali‍ zpráv, jak už to čistě elektrická auta (BEV) letos v červnu „natřela“ konvenčním vozům, hlavně těm s naftovými motory. Zvenku to tak skutečně ⁣vypadá, ale při pohledu na podrobná data je tomu jinak. Elektromobily se prodávají ⁤především v bohatších státech EU a tam, kde je​ upřednostňují politické regulace a dotace a penalizace‍ v podobě ⁤emisních pokut pro auta se spalovacími motory. ⁢Dle výsledků, které nedávno zveřejnilo sdružení ACEA, dosáhl ‍červnový podíl elektromobilů ‍v zemích Evropské unie na nově registrovaných‌ automobilech 15,1‌ %, zatímco u dieselů to bylo 13,4 %, když loni měla auta se vznětovým ‍motorem⁢ podíl 17,4 % a elektromobily 10,7 %. Celkově bylo v červnu ⁣v celé EU registrováno 158 252 nových elektromobilů ⁣a 139 595 nových dieselů.

„Úspěch“ bateriových vozů a čísla prodeje⁤ nových​ se zdaleka netýká většiny ⁤států.​ Právě naopak. Prodejní čísla táhne vzhůru jen několik‍ málo ‍států Evropy, když bezmála 76 % prodeje nových BEV připadla na Belgii, Švédsko, Nizozemsko, Francii ⁤a Německo, kdy ⁤náš západní soused si ze všech unijních ⁣prodejů zaregistroval s 52 988 asi ⁤každé třetí elektroauto prodané v EU. Naopak ve⁣ dvanácti z⁤ 27 států EU nebylo ⁣za červen ‌letošního roku prodáno‍ ani 1000 elektromobilů, přičemž příkladem z opačného konce minimálních prodejů je s 637 nově registrovaných bateriových automobilů také Česko. Bohaté země EU ⁤jako Nizozemsko, Finsko, Dánsko či Švédsko mají už ⁤více ⁢než třetinový podíl BEV na trhu, polovina členských států‌ naopak nedosáhla ani⁢ na 10 % procent. ČR je v‌ tomto srovnání s podílem 3,1​ % třetí nejhorší z ⁤celé EU, hůře na ⁣tom jsou už jen na Slovensku a v Chorvatsku.

Kupní ⁢síla obyvatel postkomunistických⁣ zemí dokazuje, že vedle mizerné přidané⁤ hodnoty, malého dojezdu a ⁤problematického ⁣a dnes už i kvůli cenám elektřiny drahého nabíjení BEV prostě obyvatelé nových členských států EU ‌ukazují velmi drahým elektromobilitě‌ záda. Ale to neplatí‍ jen⁢ pro střední a východní Evropu. Statistika prodejů⁢ dle modelů ​ukazuje, ⁢že se i zde⁢ otevírají nůžky⁣ mezi bohatými a chudými a že ‌cena je důležitější než image, kdy‍ ještě donedávna⁢ automobilový průmysl tyl z faktu, že zákazníci ‌si často kupovali‌ vozy o třídu vyšší, ​než si ve skutečnosti mohli dovolit, ⁣aby deklarovali svůj lepší společenský statut. Ceny energie, inflace a ekonomická⁤ krize ochudila všechny země EU.

Podle předběžných čísel⁢ zveřejněných Automotive News byl v červnu i za první letošní pololetí v Evropě nejprodávanější model Tesla Y. V červnu se tohoto elektromobilu prodalo ​téměř 30 tisíc. Na druhém místě⁢ následuje ​Dacia Sandero s odstupem zhruba ‍8 tisíc vozů. Ale ‌i‍ Tesla ‌Elona Muska trh poněkud znásilnila a samozřejmě i naštval své loajální zákazníky,‍ když spustila lavinu masívních slev a urychlené dodávky⁢ vozů. Ze srovnání Tesla Modelu Y a VW ID.3 je tak jasný vítěz ‌v této skupině zákazníků, kdy se ‍VW ID.3 ‌ani nevtlačil mezi prvních⁤ padesát ​nejprodávanějších vozů v EU.

Jaká jsou podrobnější‍ data z českého trhu BEV? K 30. červnu ‌2023‍ bylo v ČR registrováno 18 271 osobních bateriových elektrických vozidel (kat.⁤ M1). ⁢Během prvního​ pololetí 2023 se⁣ jejich počet zvýšil o 29 ⁢%, kdy bylo registrováno 4 110 vozidel. Více než‍ čtvrtinu letošních registrací⁤ evidovala Tesla ​(1 085), ‍s odstupem následovala značka Škoda (563) a‌ Volkswagen (535). Celkově čistě elektrických aut v českém registru eviduje Škoda (3 596), dále Tesla (3 048) a Volkswagen (2 226). Z ⁢18 271 osobních ⁢BEV je 4 466 vozidel registrováno jako ojetých, tj. 24,4 %. Jak uvedl ​ časopis Autojournal, u nově registrovaných ‍vozidel je⁢ pouze 18 % z ‍nich registrováno na fyzické‌ osoby a ⁣82 % na firmy. Téměř 40 %​ BEV bylo registrováno v Praze⁣ (7 174), ⁣následují Středočeský (3 536) a Jihomoravský kraj (1 ​721). Závěr: ⁢elektrická auta jsou výsadou zelených firem a bohatých obyvatel ČR,⁣ přičemž⁤ podíl čistě e-aut na 6,4 milionu aut v celém vozovém parku ČR je v‌ řadu několika promile.

Realita ⁣českého⁤ trhu je skutečně‌ někde zcela⁢ jinde: i když se prodeje ‌nových aut letos zlepšily a⁤ automobilky vyřizují‌ nerealizované‌ dodávky⁣ z let covidové krize, prodej aut má poměr⁢ cca 230 000 nových ku 700 000 vozů zobchodovaných ⁣z druhé ruky ročně. ​Nejprodávanějším českým autem ⁤je ⁤10 let stará Škoda Octavia s nájezdem kolem 180 km⁤ za⁣ cenu⁤ kolem 200 000⁤ korun. A u šetrných českých ‌řidičů ⁣pak⁣ znovu začíná oživovat⁣ zájem o ojetá auta ⁤s naftovými motory, jejich ‌podíl se opět v autobazarech blíží ‍polovině všech prodaných aut.

Řada analytiků upozorňuje, že současný ⁣růst prodejů aut v ‍Evropě je​ jen ⁤přechodný a automobilky⁣ jen dohánějí skluz z dodávek v ‌době covidové pandemie, kdy se rozpadly ‌globální⁣ dodavatelské řetězce a ​vypadla výroba ⁣čipů, jichž je právě ​v a-autech třeba násobně více. Ovšem i lepší prodeje nedosahují předcovidových čísel, a tak panují oprávněné obavy, že až se naplní ⁤tato ‍odložená poptávka, objednávky se⁢ prudce zpomalí. Volkswagen, ‌BMW a⁢ Mercedes-Benz se již potýkaly s dlouhodobými‍ problémy, od rostoucích nákladů⁢ na ⁣energii a pracovní sílu v​ jejich středoevropských centrech až po špatně fungující software a složitý odklon od spalovacího motoru. Zpočátku se⁢ jim dařilo přečkat dopady ⁢pandemie díky nahromaděným zakázkám, ale zdá se, že oživení ⁣dochází dech.⁣ Podle deníku Handelsblatt vyrobila ​tato trojice ve ‌svých⁢ evropských⁣ továrnách od ledna do‌ května dohromady⁢ o půl milionu aut méně ​než ve stejných měsících roku 2019. To se rovnalo poklesu o téměř ​20 %.

Zdá se, že trpí zejména značka VW. Z⁤ 93 000 ​vozů bateriové elektrické řady ID vyrobených v Evropě za prvních‍ pět měsíců roku se jich podle⁢ údajů prodalo ‍pouze ⁤73 000. Viceprezident Ústředního svazu německých prodejců vozidel Thomas ⁤Peckruhn uvedl, že nynější relativně zdravý počet nových⁤ registrací je popřen temnějším obrazem,‍ který se objevuje ‍v​ knihách objednávek. ​„Nové objednávky elektromobilů jsou o 30 až 50 %​ nižší než ⁢před ​rokem,“ řekl Peckruhn⁣ listu Handelsblatt. Značka VW‌ přiznala,​ že „pociťuje všeobecný nezájem o nákup‌ elektromobilů, stejně jako ostatní‍ výrobci“.

Koncern VW už musel omezit ‍výrobu​ svých elektrických‌ modelů ‌ID v Emdenu, který čeká⁤ minimálně šestitýdenní pauza ve výrobě, propuštěna bude ⁣asi ⁣300 dělníků, tedy pětina zaměstnanců, a zahájení produkce modelu‌ ID.7 bude přesunuto z července na konec​ roku. „Snížení⁢ počtu zaměstnanců ​a zrušení směn signalizuje, že VW ⁣neočekává, že se situace v krátkodobém‍ horizontu zlepší,“ ⁢řekl‌ agentuře Reuters analytik ⁢Daniel Schwarz. Firma Morgan Stanley pak uvádí, že očekává další zpomalení‍ evropské poptávky po elektromobilech po škrtech dotací a ‍že⁢ ostatní výrobci ‌automobilů zpomalí nebo odloží své⁣ elektrické plány o mnoho čtvrtletí nebo dokonce let. Přitom pod tlakem deficitních rozpočtů nejenže vlády unijních zemí ‌postupně omezují či zcela zastavují dosavadní bohaté dotace na ‍nákup elektroaut, ale ještě uvažují o jejich ‍extra zdanění, ⁣a‍ to jednak kvůli výpadků daní z ⁣pohonných hmot, jednak kvůli⁣ větší zátěži silnic těžkými elektroauty. A to‍ nemluvě o zcela sporném ekologickém přínosu BEV ​vinou⁤ špinavé emisní‍ výroby ⁤baterií, problematice požární bezpečnosti a růstu pojišťovacích nákladů. A už vůbec nemluvě o nadcházejícím deficitu elektřiny.

Jak informoval německý byznysový portál Manager Magazin, 10. ⁣7. na online globálním setkání ‍2000‍ manažerů firem obchodovaných⁢ na frankfurtské burze DAX vystoupil šéf značky VW Thomas Schäfer s plamenným a‍ burcujícím‌ projevem ohledně automobilového sektoru a zvláště své automobilky. Poptávka po elektromobilech, na které se tolik vsázelo, dramaticky klesá, a jak řekl,​ „střecha hoří“ a budoucnost značky ⁣VW je v sázce. ⁤Schäfer okamžité ​nařídil‌ zmrazení výdajů, což platí pro ​celý koncern, kam patří i Škoda Auto. Podle Schäfera, ‍někdejšího šéfa Škoda Auto, je byznys s automobily ⁣nemocný, ⁣„střecha hoří“, prohlásil‌ v plamenné řeči s tím, že by se mělo jednat o „poslední budíček,“ protože VW​ čekají⁤ velmi těžké měsíce,‍ koncern se ocitl v prostředí ⁣„dokonalé bouře“.

Tesla také zažívá v Německu problémy, a podle Manager Magazínu hledá parkovací ⁢místa k ⁢pronájmu pro své neprodané ​vozy.‍ Nicméně Tesla si může dovolit reagovat⁢ razantním snížením cen,⁣ ale v takové⁢ situaci zřejmě není ‌VW. I když některé zprávy hovoří, že cenová válka ⁣se‍ už chystá. Časopis Auto​ Strassenverkehr, který dal dohromady velký přehled dostupných ⁢slev na nová auta právě⁢ v Německu, vedle toho naznačuje, že poté, ​co ⁢koronavirová pandemie způsobila výpadky ve⁣ výrobě a zvýšenou poptávku hlavně u firem, ⁤došlo na ​vyřízení‍ nahromaděných firemních⁤ objednávek. Druhé letošní pololetí tak má​ být katastrofální, co ⁣se zájmu i z jejich⁣ strany týče. A proto ⁤již⁤ nyní přichází⁤ ke slovu dlouho nevídané praktiky, tedy slevy. Ty mohou být ⁣napříč evropskou automobilovou​ branží až 30procentní.‍ Citelně levněji lze dle⁣ magazínu nakupovat ‍hlavně auta,​ která stojí méně než 25 tisíc Eur (cca 600 tisíc korun). Minimálně lze počítat s 15procentní redukcí ceny.

Předseda vlády⁢ ČR Petr Fiala nedávno v‍ interview‌ pro TV CNN Prima⁤ News naznačil, že doufá v přehodnocení tvrdého přechodu na elektromobilitu od roku 2035, když ⁤Evropská komise​ před⁢ časem rozhodla,‌ že tato klíčová součást⁣ dekarbonizační politiky Green Deal se povinně přehodnotí​ v roce 2026. Předtím ovšem‌ za ⁤předsednictví Česka v EU byl​ i ​premiér Fiala pro schválení zákazu nových spalovacích ‍aut po​ roce 2035 bez výhrad. Snad je tu tedy šance, jak⁣ před⁣ stále agresívnější‌ politikou Číny v exportu ‍nejen elektrických ⁤aut zachránit dosud kvetoucí automobilový⁣ trh EU se zásadním podílem na tvorbě HDP, exportu a ⁣se ⁢14 miliony dobře placenými pozicemi.

Členské státy ⁣EU se podílejí na produkci ‍skleníkových ⁤plynů ve ⁢světě méně než 10 ​%,‍ přičemž osobní ‍automobily z toho mají 15procentní podíl. Přitom bezmála‌ ve všech zemích EU v důsledku násilně prosazované​ elektromobility roste obchod s ojetými‌ vozy a tím také⁢ průměrné ‍stáří vozového parku, s čímž jsou samozřejmě spojeny i rostoucí⁢ emise zplodin. ‍V českém registru⁢ má ​osobní auto​ v průměru už 16 let ⁣a i ​na nejvyspělejším evropském trhu v Německu se​ blíží rekordním 10 rokům.

Auta, která měla náElektromobily v Evropě:⁣ Prodejní⁤ boom⁢ neplatí pro většinu států

I ​když média trpně‍ opakují informace, že se⁢ prodeje ⁢v letošním roce elektromobilů zvyšují, ‍jen to jen předzvěst‍ nadcházející odbytové‌ krize aut na baterky. To potvrzují i šéfové ⁤tradičních značek.

Tak jsme se ​zase v⁣ řadě médií ‍nedávno dočkali zpráv, jak už to čistě elektrická auta (BEV) letos v červnu „natřela“ ​konvenčním vozům, hlavně těm s ‌naftovými motory. Zvenku to‍ tak ⁤skutečně vypadá, ale při pohledu na ⁢podrobná data je tomu jinak. Elektromobily ‍se ‌prodávají především v bohatších státech⁣ EU a tam, kde je‍ upřednostňují politické regulace a dotace a penalizace v ​podobě emisních pokut pro auta se spalovacími motory. Dle výsledků, které nedávno zveřejnilo ‌sdružení ACEA, ⁤dosáhl červnový podíl elektromobilů ⁢v zemích Evropské unie na nově registrovaných automobilech 15,1 %, zatímco u dieselů to bylo 13,4 %, když ⁣loni měla auta se‍ vznětovým motorem podíl 17,4 % a elektromobily 10,7 ​%. Celkově bylo v červnu v celé⁤ EU

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.