Home » today » Technology » Starfield: A Space Odyssey of Epic Proportions

Starfield: A Space Odyssey of Epic Proportions

​ ⁢ ⁢ ‍ ‌
⁢ ⁤ ⁤
‍ ​ ​
​ ⁢ ‍ ⁣ ‌ ⁤
​ ‍ ⁢
⁢ ‍ ⁣ ⁤ ⁤
⁣ ⁣ ⁣
‌ ⁢ ​⁣ ‌
⁣ ‌ ⁤
​ ⁢ ‍ ‍ ​
‌ ​ ​ ⁣

Starfield je konen tu. Tajemstvm obesten titul, kter Bethesda oznaila za nejdleitj a‌ nejvt ve sv historii. Je to udlost desetilet?

2023: Vesmrn odysea

Carl Sagan kdysi ekl: pokud bychom ‌byli ve ‍vesmru sami, bylo⁢ by to pltvn mstem. Ve svt Starfieldu to plat tak napl. Zatmco my bychom⁣ povaovali za novou ru objeven elvuek na Marsu, lid ve Starfieldu⁣ u se nad toto povznesli. Vesmr je pln‍ ivota, jen ne toho inteligentnho.

A tak lid pomalu expandovali ze Slunen soustavy a vytvoili ​adu nesourodch koloni nap‌ Mlnou drhou. Vesmr, zd se,⁣ pat lidstvu,⁢ aby ho opanovalo.⁢ Jene ⁢pak se do toho vlote vy, obyejn hornk, ⁢pracujc na jednom ze zapadlch msc. Pi​ kopn nov dln achty narazte na ‌anomlii. Podivn opracovan kus kovu. Ve v zvdavosti se⁢ ho⁢ dotknete ⁢a zaijete kosmick⁢ haluky ve stylu Vesmrn odysey. Artefakt je kl k zhad monumentlnch proporc a dky nmu se z obyejnho hornka stanete legendou. A mon i postrachem.

Na ⁣Starfield se netrpliv ekalo dlouh lta. A ⁤vlastn⁣ jsme​ pod byli na vkch, co od hry ekat. Bethesda si ovem ⁣dala ‌podnou prci, aby rozpoutala​ hype. S pibvajcmi informacemi jsem se na ‌hru til stle vc. Je opravdu Starfield tak velkou udlost? Pot, ‍co vyel poprv Skyrim, to byla obrovsk vc. Dosud nevdan rozsah RPG.

Velmi zjednoduen eeno, Starfield na ⁢prvn pohled psob jako⁤ Skyrim⁤ i Fallout z vesmru, ale je vc ​pi⁣ zemi. Roziuje zavedenou formuli bethesckch RPG, a to je pozitivn i negativn zprva. Pitom nen typickou‌ hrou Bethesdy.​ Z ve jmenovanch je pocitov nejmn mainstreamovm titulem.

Pli mnoho kompromis

Vtinou si nechvm⁢ hlavn problmy a na konec, ‍ale tentokrt to udlm obrcen a pak vm vysvtlm,⁤ pro je i tak ⁢Starfield ​poveden hra, ve kter⁢ rdi‌ utopte ⁣destky i stovky hodin.

Vvoj u zael tak daleko, e jsme si odvykli vdat mantinely. Bu je autoi chyte ‌zamaskuj, nebo prost nejsou. Kdy ve he nco je, tak pedpokldme, e to budeme moci‍ vyuvat naplno. Jene Starfield ‍dv sv limity tak okat ‌najevo, e to tm kaz imerzi. Nen to vina vvoj, opravdu se sna s Creation Engine 2.0 dlat divy‍ ⁣ale a jde⁢ o upgradovan engine, pod‍ z nj je ctit Skyrim na sto hon.⁣

Starfield⁢ ml bt pocta exploraci ‌kosmu NASA Punk. Zde mte ctit to ‌vzruen a bze z‍ przkumu vesmru. Fascinaci, kdy prvn vkrote na nezmapovan msc, a as pi prletu hustou atmosfrou planety. A nkdy se to ⁤da. Ale ⁣i kdy‌ chce Starfield psobit majesttnost jako No Mans Sky, tak neme. Chyb mu svoboda pohybu.

Vechny planety jsou rozdlen na sektory, mezi‌ ktermi ‍se nelze voln pohybovat. Zny jsou to obrovsk, ⁣ale‍ pokud detekujete skenerem njakou zajmavost v⁤ dli a myslte, e ‌se ‌tam ​piblte lod, tak ne. Planety lze zkoumat jen po svch. Pokud pistanete​ trochu jinde s tm, e si zkrtte cestu, u budete v jinm, nezmapovanm sektoru.

Kdy bude mon hrt

Starfield vychz 6. ‍z (v esku od 2:00)‌ na ‌PC a Xbox Series X/S, piem dostupn bude ‍okamit i skrze pedplatn Game Pass. Majitel prmiov edice mohou​ zat hrt o ⁤pt dn dve, u ns to vychz na 1. z na dv hodiny rno. K dispozici je i⁤ placen⁢ upgrade na prmiovou edici, ⁤a⁣ to ‍i v ppad,‍ e budete ‌hrt ‍pes Game ‍Pass.

Omezen plat i ve vesmru. Tili jste se, e vezmete lo na romantickou cestu nap hvzdami? Tak to vs zklamu. Neoekval jsem, e pjde o plnohodnotn simultor jako teba Elite, srie X, i o pln volnou exploraci ve​ stylu No Mans Sky, ale aspo oblett planetu a dolett k jejmu msci ‌by bylo fajn. Neviditeln sektory ⁢jsou i kolem planet a ‌okoln vesmr spolu s planetami ‍je nedosaiteln skybox.

Jedna vedlej mise je dobr pklad ⁢toho, jak ltn s lod⁣ funguje. Clem je v rmci solrnho ⁤systmu opravit nkolik satelit.‍ To nejrozumnj a⁤ nejzbavnj een by⁤ bylo nechat vs lett k⁤ jednomu satelitu, ‌pak k druhmu, tetmu ⁢a mezitm vydit otravn pirtsk lod. Ve Starfieldu to nejde. Cestovat mezi planetami i‌ v rmci systmu ​lze pouze fast travelem. V praxi tak⁢ skete fast ⁤travelem od jednoho satelitu k druhmu.

Pedstavte​ si, e byste dostali ve Skyrimu kon, ale nemohli s nm ‍podn nikam jezdit. Fungoval by jen jako ehtajc prostedek ⁤na fast travel.‌ To ⁣nezn moc ikovn a imerzn. Hra m pitom​ propracovanou ‌sprvu lodnch systm. Lze napklad vypnout ⁤tty​ a snit vkon motoru, aby vs lo h detekovat neptelskmi⁣ lodmi. Nebo dt pln vkon do tt ⁢a zbran na kor rychlosti. Souboje ve vesmru jsou‌ tedy zbavn ‌a dostaten hlubok s⁢ adou monost. Zrove jsou smyslupln arkdov, aby si je uil ⁢kad.​ Pesto jsou zbyten upozadny na rove ​minihry.

Volnost pohybu, to je dvod, pro funguje No Mans Sky nebo Outer Wilds tak dobe. Ve, co vidte, je reln na dosah ‍ruky, sta jen zadat ⁢smr a jt vstc dobrodrustv. Ve Starfieldu to je iluze. Pokud⁣ bych ml popsat, ‌co⁢ pesn je na Starfield patn, tak ve Starfield je ​zitek⁣ pli⁤ fragmentovan. ⁢A dotk se to hodn i nkterch mis. Autoi ​vs poslaj od planety k planet a na kad se zastavte mon deset minut, probhne⁣ njak ten rozhovor, nco mlo se stane a pak zase pelte na druhou stranu galaxie ​fast travelem.

Ty nejlep⁢ mise zvoln tempo ⁢a nechaj vs prot ⁢del pbh⁤ na jednom mst bez nutnosti tikrt oblett Mlnou drhu.⁣ Vvoji se vm dychtiv sna ⁣ukzat kad kout galaxie, ale nedaj vm podn as si‌ ho prohldnout ⁣a vychutnat. Nato monost zapamatovat si, kde jste na co narazili encyklopedie objevench​ mst chyb.

Galaxie skoro neomezench monost

Kdy u jsme rozebrali limity, pejdeme ⁢k tomu pjemnjmu, co ve he dlat ⁣lze. A nen toho mlo. Na svch poutch narazte na vemon ⁤planety a ​msce.⁢ Vtina mimo obyvateln‌ psmo. ‌Na ⁣kad planet ⁣a msci s povrchem lze pistt a zkoumat, tit materily, stavt zkladny, v⁢ tomto se ‌od No Mans Sky hra moc neli.

Kad planeta m i rznou hmotnost,⁣ sloen atmosfry, teplotu, biosfru atd. To ⁤ovlivuje napklad mon rizika, na kter lze ⁣na​ planet narazit. Extrmn teploty, ⁢korozivn atmosfra, vpary. Hmotnost ‌zase ovlivuje gravitaci, nkde ‌lze skotait jako na Msci, jinde ⁢jste pipendleni, e se ⁣sotva zvednete ze zem. Na kadm​ ze svt vs ⁢tak ek nco trochu jinho.

Co je dechberouc ‌ kamkoliv jsem naslepo pistl, bylo nco zajmavho k przkumu. ‍Jen tak​ jsem se zastavil mezi misemi ⁤na jednom⁣ z msc, kter ml podle lodnho skeneru dostatek ‍eleza nutnho na stavbu zkladny. Po pistn jsem si viml v ‍dli‌ njak stavby, vyklubala se z toho laborato pln vesmrnch ‌pirt. Cel komplex ‍jsem prohledval dal ti‍ hodiny.

Zkladen, laborato,⁤ struktur a zajmavch mst ⁤najdete na kad planet nespoet. A nejen na planet, ale i orbit. Tam lze zat nhodn eventy. ‌Teba vrak lodi, kter m rozbit genertor uml gravitace. Soustavn se zapn a vypn a vy ​bojujete stdav ve stavu bezte a na zemi. Je to ‍skvl akn chaos.

Solidn je i ‌hloubka nkterch mechanism. Pokud se vydte na planetu, kde je pli zima, v obleku s malou ochranou, nastydnete. Zanete kalat, ⁢a ⁢to vm nhodn sniuje hladinu kyslku.​ H se vm pak bh i bojuje. Mimo to vm to zkomplikuje i stealth. Zakalat, kdy ‍se za nkm plte, je problm. Vylte‌ se pouze specilnmi livy, urenmi ke kurrovn konkrtn nemoci.

Nejatraktivnj planety jsou ty s velkomsty. Kad vesmrn sektor m vlastn kulturu, zvyky a design. ⁣Jedno z mst vypad pesn tak, jak si lid pedstavovali budoucnost po roce 2000. Vysok ⁤zaoblen budovy blytc se proti mimozemskmu slunci, dal ​je bl Falloutu nebo Borderlands,⁤ buransk divok zpad a pak ‌je tu i msto hchu, jako by z oka vypadlo neonovm tvrtm ve Stray i ⁢Cyberpunku 2077. ‍Msta⁣ jsou asto tak komplikovan,‌ e se v nich tm nelze orientovat. ⁣Jakkoliv forma navigace mimo koly chyb. Budete si tedy muset zapamatovat vechna zajmav msta v destkch mst.

Jako nkoho, kdo vesmr ere od ⁣dtstv, m trochu mrz absence ‌ikonickch div na Slunen soustavy. Napklad gejzry na Enceladu, zniujc atmosfra Venue z kyseliny srov i zamrzl oceny na Europ. Dodalo by to he ten⁢ sprvn vdeck mrnc. A podobn kuriozity by mohly ozvltnit i dal solrn systmy, rznch bizarnost je vesmr​ pln. Spolhm na ilou moderskou komunitu, e vesmr Starfield jet v ​ptch letech​ vyperkuje.

Przkumnkem, obchodnkem i banditou

To, co⁣ budete ve Starfieldu dlat, ⁢je jen vae vc. I to, jak⁢ si ⁢budete vydlvat.‌ Na kad obydlen planet ‌je pipraven ‌ada dlouhch kol. Mete bt ranger chrnc bezpenost, ‍nebo ​naopak nebojcn vesmrn paerk. ‍Ale tak si lze⁢ vydlvat prodejem ⁣surovin, vrobk nebo przkumem. Postavit na jedn ⁢z planet ⁣zkladnu, tit suroviny a ty dl zpracovvat. ​Nebo katalogizovat ‌mimozemskou faunu ​a flru a⁢ zkoumat zajmavosti. Na planetch s udritelnmi podmnkami pro ivot jsou rzn ‍stvoen a rostliny. A ‌oboj mete kultivovat na sv zkladn.

A u si vyberete jakoukoliv profesi, nevyhnete se ‌boji.⁣ Vesmr⁣ je nebezpen, ‍pln pirt, bacch po vaem nkladu, ​i ‍zvtek s pemrou apetitu. Boj​ je⁢ zvldnut dobe, pocit ze stelby i z chladnch zbran pkladn.‍ Obstojn je ‍i uml inteligence protivnk. Ve sloitjch prostorch se vs sna obejt a vpadnout vm do zad, kryj se a vyuvaj i gravitace ve svj prospch. Typ ⁤neptel by‍ ale mohlo bt vc, v interirech jen velmi sporadicky narazte na nco vc, ne je lidsk sebranka.

A zde narm​ na dal problm. Jak ⁣jsem napsal, hra se dost dr pi zemi. Skyrim ml draky, nemrtv a vemonou fantasy hav, Fallout ghuly, ⁤mutanty a dal stvoen pustiny. Starfield ⁤nen Mass Effect, HALO ani Destiny. ​Vesmr nen pln cizch mimozemskch kultur, pouze lid.‍ A vtinu asu budete bojovat hlavn s nimi. Vytrc se tak ta typick rozmanitost RPG. Hra⁣ tak‍ nem tak hlubok lore, na kter jsme zvykl. ⁣Vborn ⁤tu ovem funguje environmentln storytelling.

Zbran jsou poveden a krom u⁤ tak pestrho mnostv ⁣vybaven lze kadou st‌ vzbroje modifikovat, skafandru a batohu​ pidvat moduly a zbran prakticky pedlat k nepoznn. Sv ance lze zvit s pomoc park,‍ kte vm mohou bt bojovou podporou i batohem pro pebyten ​harampd. Parci maj i sv osobn questy⁢ a uniktn osobnost. A lze jim pidlit i funkci na va ⁤lodi nebo zkladn. Provzej vs a obas maj i vtipn komente. Hodn jsem si oblbil bvalho rangera Sama.⁣ Sm od sebe popadl sekyru a zaal kiet⁣ na‍ neptele: ⁢Jsem⁣ jeskynn mu!. Pot, co je rozsekal ⁢sekyrou,​ m poprosil, zda bych mu⁣ nedal⁣ pistoli.

Vae lo ⁣je kapitola sama o sob. Je to v mobiln domov, kde mete spt a⁤ provdt vzkum. Lo je pln modifikovateln a v kadm⁢ doku si lze bu upgradovat, nebo⁣ pmo pedlat jakoukoliv⁤ zakoupenou ​lo ‌z pednastavench modul. Lo⁤ ale‌ muste‌ stavt ⁤tak, aby byla stle‌ pln operativn. ⁤To, e uveze ⁤obrovsk mnostv vaich⁢ krm, je⁣ fajn, ale pokud se sotva zvedne⁣ ze zem, stane se snadnm clem kadho padoucha na orbit.

Vylepen na sprvnm mst⁣ i oekvan stagnace

Skill ⁣pointy lze vylepovat schopnosti a ⁢pot, co si je zasloute. Pokud se chcete kupkladu st mistrem hackovn zmk, muste jich pedtm dostatek odemknout.‍ Chcete bt lep enk? spn pemluvte nkolik osob. m vy⁣ rove schopnosti, tm vy poadavky. Pak sice pte vechny zmky v okol, ale aspo se procviujete. ⁢Je to pomalej skillovn, ale zase vs to nut k jistm aktivitm, ve⁢ kterch se chcete zdokonalit, a lpe ⁣promlet, jakm⁣ smrem se vae postava bude ubrat. Plnovat dopedu se hod.‍ Kad ‍strom dovednost je koat a na odemen pokroilejch skill muste investovat do⁤ danho stromu dostatek bod i⁤ asu.

Zrovna lmn zmk je dobr pklad pozitivn zmny. Jde⁣ o ⁢logick puzzle,⁢ kter vm podle obtnosti zmku me dt docela‌ zabrat. I diplomacie je​ zbavn a pirozenj, snate se⁣ najt ta sprvn slova,⁤ co na danho posluchae‍ zaberou. Je to tedy i ⁣trochu o empatii a ​vborn ​to jde ruku⁣ v ruce s mimikou a dabingem postav. Velmi dobe lze tenm NPC odvozovat, kterm smrem se v rozhovoru ubrat.

Nebyla by to Bethesda, kdyby ‍nkter vci nezstaly pi‍ starm. Nen ⁣nhodou, e nejstahovanj mod‌ pro⁣ Skyrim je SkyUI, kter dl interface snesiteln. Oekvat, e Bethesda vytvo intuitivn‍ UI, ⁣je blhov. Akoliv jist posun tu je, i tak obshnete ‌na ⁤klvesnici podn ranec klves jen pro zkladn⁤ ovldn. Aspo e klvesou Q si⁢ lze vyvolat menu‌ oblbench pedmt a zbran.​

Naprostou absurditou je rotace rznch menu. Ta se ovldaj pokad⁣ jinmi klvesami. V menu stavby zkladny to je Q a E, v menu ​stavby lod Z‌ a ‍C, lodn systmy mnte pravou a levou ipkou, dal menu zase A a D. Bethesdo, kdy u mus dlat UI zbyten komplikovan, ‍aspo bu v ovldn konzistentn.

NASA Punk⁣ a pocta ⁣klasikm

Pokud ⁤mte ⁤rdi filmy jako Interstellar, Prometheus, Kontakt, Sunshine nebo 2001:​ Vesmrn odysea, tak vs Starfield ohrom. Feeling ⁣filmovch ⁢klasik je​ nezpochybniteln. Autoi se‍ neboj ani ​pmo pout filmovou kompozici z Promethea a rdi sekaj v vodu irok zbry⁣ na pomalu⁢ letc lo‌ v dli. U v prvnch minutch vm Bethesda um Starfield​ prodat.

A uchvcen⁣ vizulem, podpoen naprosto perfektn hudbou, jen tak ⁣nezmiz. I v hudb je jasn inspirace Promethemem‌ a podobnmi vpravnmi sci-fi ‌a celkov⁤ nelze vytknout audiovizuln strnce vbec nic. Bez nadszky ⁤lze ct, e a u udlte ve Starfield screenshot ⁣ehokoli, bude​ to vypadat fantasticky.

V‍ dnen dob panuje mezi hri​ jist nedvra vi AAA vydavatelm. Tkov ⁤hry posledn dobou nevychz v moc⁣ lichotivm ​stavu. ‌Zzraky se ale dj.‍ Bethesda toti zavlela, ⁢Starfield je opravdu skoro bez bug. Jist, nco mlo se najde, ale ‍nic na ‌rovni Skyrim, kde eliminace⁤ bug‍ vyadovala obhnout tikrt Whiterun ⁤pozptku, skkat pt ⁢minut na jedn noze, ​zapshnout svou dui daedrickmu bostvu a pak doufat. Optimalizace je tak ⁣skvl, jen je nutnost​ rychl SSD disk. Na pomalejm disku je hra prakticky nehrateln.

Na Starfield jet nenadeel ⁤as

Starfield ​je komplikovan. Nemyslm‍ si,⁤ e doshne takovho ⁤masovho vhlasu ⁤jako Skyrim neboStarfield ⁢is finally here. The highly anticipated title, which Bethesda has⁣ deemed its most important and biggest⁤ in ⁢its history, has been shrouded in mystery. Is it a game-changing event a decade in the making?

In⁢ Starfield’s world, Carl Sagan’s famous quote, “If we were alone⁤ in the universe, it would be a waste⁢ of space,” holds true. While we would ​consider ‍the discovery of a new species on Mars a groundbreaking event, the people in Starfield have already surpassed that. The universe is teeming with life, just not intelligent life.

As ‍humans slowly expanded beyond the Solar System, they created a series of​ diverse​ colonies along⁣ the Milky Way. It seems‌ that conquering space is‌ humanity’s destiny. ​But then you, an ordinary miner working on one ⁤of the remote moons, stumble upon ⁢an anomaly. A​ peculiar piece of metal. Out ‌of‍ curiosity,‌ you touch it and experience a cosmic journey reminiscent of 2001: A Space Odyssey. The artifact is the key to unlocking monumental proportions, turning an ordinary​ miner into​ a legend. And‍ perhaps even ⁤a menace.

Starfield has ⁤been eagerly awaited for many years. And we were ⁤all wondering what to expect from the game. Bethesda has done an excellent job building up the hype with each new piece of information.‍ I was increasingly excited about the game. Is Starfield truly such a significant event? After‍ the release of Skyrim, it was a massive deal. Unprecedented in its scope as an RPG.

In simple terms, Starfield ⁢initially appears to be Skyrim or Fallout in ‍space, but it is more‍ than that. ⁤It ‌expands on the established formula of Bethesda RPGs, which is both positive and⁤ negative news. However, it is not a typical⁣ Bethesda game. Among the mentioned titles, it is the least‌ mainstream.

Usually, I save the main issues for ‍last,‍ but this time ⁤I’ll do​ it the other way around ⁣and then explain why‍ Starfield is still a great game that you can ‍sink​ dozens or even hundreds of hours into.

The development has come so far that ⁢we have become accustomed to certain boundaries. Either the developers cleverly disguise them, or they simply don’t exist. When something is ⁢present in the game, we assume that we will be ​able to fully‍ utilize it. However, Starfield makes its limitations so‌ blatantly obvious ⁢that it hampers immersion. It’s not the developers’ fault; they genuinely try to work​ wonders with the Creation Engine 2.0, but it still feels like ​Skyrim on steroids.

Starfield was ​supposed ⁣to be a tribute to NASA’s space exploration. You ​should feel the excitement and awe ‍of exploring the universe. The fascination ‍of stepping ‍foot on an uncharted moon and the thrill of flying⁢ through a planet’s dense atmosphere. And sometimes it does deliver. But even though Starfield aims to exude​ the majesty of No Man’s Sky, it falls short. It⁣ lacks the freedom of​ movement.

All ⁣planets are divided into sectors, and you cannot freely move between them. The ⁤zones are enormous,​ but‍ if you⁤ detect something interesting​ in the distance and think⁣ you can fly your ship there, you can’t. Planets can only be explored ‍on foot. If‍ you land a little off, thinking you can take ‌a shortcut, you will end up in a different, uncharted sector.

When can you start playing Starfield?‌ It will be released on November 6th (in the Czech Republic at 2:00

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.