Home » today » Sport » Route Overview and Highlights of the 107th Giro d’Italia

Route Overview and Highlights of the 107th Giro d’Italia

ým dojezdem do ⁣Milána. Poslední‌ etapa je tradičně rovinatá ⁢a slouží především jako příležitost pro sprintery ‍ukázat svou sílu. Vítěz celkového pořadí obdrží ⁢růžový ‌dres, který je symbolem vítězství na Giru.

Trasa 107. ročníku Gira nabízí různorodé etapy pro všechny typy jezdců. Horské dojezdy, individuální časovky, sprinterské⁢ etapy i kopcovité úseky. Závod slibuje napínavé souboje a dramatické momenty na italských silnicích. Cyklistický svět se tak může těšit na další skvělou edici jednoho‌ z nejprestižnějších etapových závodů světa.

7. etapě čeká první individuální časovka ročníku. 37 kilometrů vede převážně po rovině, závěr trasy se ale zvedá do starobylého města Perugia. Zájemci‍ o růžový dres by si měli⁢ tento den vyznačit červeně.

Úvodní blok zakončí sobotní kopcovitá‍ etapa s dojezdem na ​vrchol první kategorie Prati di Tivo, zatímco neděle je spíše klasikářská se závěrečnými městskými okruhy v Neapoli.

Po volném dni nenásleduje žádná rozjezdová etapa, cyklisté musí v 10. etapě zdolat ​osmnáctikilometrové stoupání do cíle na Casano Mutri. Další tři etapy by opět měly vyhovovat nejvíce sprinterům.

Závěr druhého⁤ týdne má potenciál rozhodnout celkové pořadí. V sobotu se musí jezdci popasovat s další ‌individuální časovkou,⁣ tentokrát 31 kilometrů dlouhou a celou po rovině v okolí jezera Garda. Nedělní 15. etapa je s‌ 220 kilometry nejdelším a nejspíš také nejtěžším dnem závodu. „Je to velmi důležitá etapa, zaměřil bych se na ni,“ radil jezdcům bývalý vítěz Vincenzo Nibali, který představení trasy‌ spolumoderoval.

Po úvodních‍ kopcích třetí a⁣ druhé kategorie následuje v 15.⁢ etapě stoupání do lyžařského střediska Livigno ve výšce 2315⁢ metrů. Odtud ještě trasa pokračuje až na vrchol Mottolino, dosud skryté stoupání na hranicích⁢ se Švýcarskem. „Nechápal jsem, jak tam může být cíl etapy. Vždyť ⁢na ‍Mottolino nevede žádná cesta!“ podivoval se Nibali. Kvůli Giru se stezka⁣ na vrchol⁢ vyasfaltuje.

Závěrečnou fázi závodu v ⁤Dolomitech otevře 16. etapa přejezdem Stelvia a cílem ⁤na Monte Pana. Passo dello Stelvio navštěvuje Giro pravidelně od roku 1956, za posledních jedenáct let se průsmyk‍ objevil v itineráři hned čtyřikrát, naposledy v roce 2020. Nejvyšší‌ bod ⁢ročníku má být tentokrát ale pouze předehrou k závěrečnému stoupání Monte Pana s průměrným sklonem ‌11,9 %.

Trasa 17. etapy vede neustále nahoru dolů, 159 kilometrů v takovém profilu⁤ po předchozích dnech může napáchat vážné škody. Možná proto zvolili organizátoři pro 18. etapu ​rovinatou trasu, která ‍může posloužit jako⁤ nadechnutí do⁣ posledních dvou dnů v ​horách, 19. etapa pak obsahuje tři prudká stoupání s cílem v Sappadě.

Závěrečná horská etapa sice nenabídne horský dojezd, zato ale dvojité stoupání na Monte Grappa – osmnáct​ kilometrů ​dlouhý výšlap s nepravidelným sklonem do výšky 1618 ⁣metrů. Cestou peloton projede městečkem San Martino Colle Umberto, čímž připomene sté výročí triumfu na Tour de France místního rodáka Ottavia Bottecchii.

V neděli 26.⁢ května zakončí Giro už druhý rok v řadě slavnostní dojezd do Říma.

„Vytvořili jsme pro jezdce velmi přístupnou trasu. Obsahuje méně kilometrů a o 20%⁢ méně stoupání než v minulých letech,“ uvedl ředitel závodu Mauro Vegni.
detail photograph

⁢Které horské dojezdy rozhodují o tom, kdo získá růžový dres na Giro d’Italia

ý závěrečná etapa⁢ druhého týdne je pak stoupání na vrchol Monte Grappa, které je považováno za jedno z nejtěžších⁢ stoupání v celém závodě.

Poslední týden Gira nabízí další náročné horské etapy, které budou klíčové pro konečné umístění ‍jezdců v celkovém pořadí. Jejich cílem⁠ bude zdolat vrcholy jako ​Passo Gavia, Passo dello Stelvio a Passo di Pampeago. ⁤Tyto horské dojezdy rozhodnou o tom, kdo oblékne ​slavný⁣ růžový dres.

Na závěr Gira čeká jezdce závěreční sprinterská etapa, která se bude konat v samotném Miláně. Je to poslední možnost pro sprintery získat vítězství na tomto prestižním ​závodě. Celkový vítěz Gira obdrží růžový dres a stanou se ‌tak členem prestižní⁣ skupiny vítězů ⁣tohoto závodu.

Trasa letošního‍ Gira slibuje skvělou a ⁣vyrovnanou soutěž⁤ mezi ⁣nejlepšími cyklisty světa. Růžový dres‍ je snem každého profesionálního jezdce a⁣ vítězství na ⁢tomto‍ závodě je považováno za jednu z největších cyklistických událostí. ⁤Fanoušci se mohou⁢ těšit na napínavé souboje, dramatické okamžiky a nezapomenutelné výkony na italských silnicích. Giro ⁤d’Italia je a⁢ vždy bude jedním z vrcholů cyklistického kalendáře.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.