Home » today » News » Recenze výstavy děl Jana Švankmajera v kutnohorské GASK

Recenze výstavy děl Jana Švankmajera v kutnohorské GASK

ncontro

Termín: 1. 7.‌ – 31. 10. 2022

Místo: Galerie moderního umění ⁢v Hradci Králové

Více informací naleznete na stránkách galerie.

do 31.‍ října 2021

Výstava Disegno ⁣interno představuje výběr z díla ⁤Jana Švankmajera a Evy Švankmajerové, které vznikalo⁤ v letech 1958 až 2018. Kurátorkou⁤ výstavy je Bára Štěpánová.

Na výstavě jsou k‍ vidění⁤ kresby,​ koláže, objekty, sochy, fotografie, ⁤filmy, ale také dokumentační materiály, které mapují jejich společnou tvorbu a ⁢vztah. Výstava je rozdělena do několika tematických celků, které se věnují například jejich ‌společným projektům,‍ inspiraci ​v historii umění, vztahu k dějinám a kultuře, ale​ také jejich vlastním vnitřním⁤ světům.

Výstava Disegno interno je ⁤otevřena denně kromě ⁤pondělí⁣ od 10 do 18 hodin. Vstupné⁣ je dobrovolné.

The hash provided in the​ text is not a recognizable hash for any specific purpose. It seems to be a random string of characters and does not correspond to any⁢ known hash algorithm or encoding. Therefore, it is not possible to​ determine​ its meaning ⁢or use ​without further context or information.října⁣ 2020

The image⁢ shows Eva Švankmajerová ​and Jan Švankmajer in 2004 with her painting “Opice Alki”‍ from 1966. The painting is currently on display in Kutná Hora. The article also mentions how the ‌couple ⁣explored communication boundaries after meeting Czech spiritualists who claimed to be guided ⁣by spirits when creating their drawings. This led them⁣ to experiment ‌with mediumistic drawings, which they continued ​to create until Eva’s passing.‌ The article also mentions an ongoing exhibition titled “Jan Švankmajer and​ Eva Švankmajerová:‍ Disegno interno”⁤ at the Gallery of the Central Bohemian⁢ Region in Kutná Hora.cognito
Galerie⁤ Klatovy/Klenová
do 31. 10. 2021


Eva⁢ Švankmajerová a Jan Švankmajer v roce 2004 s jejím obrazem Opice Alki z roku 1966. Malba je nyní k vidění v Kutné Hoře.

Eva Švankmajerová a ⁣Jan Švankmajer v roce⁤ 2004 s jejím obrazem Opice Alki z roku 1966.‍ Malba ​je nyní k vidění v Kutné Hoře. | Foto: ČTK

Hranice dorozumění dvojice posouvala také po setkání s českými spiritisty,⁣ kteří své ⁢kresby podepisovali jménem duchů, již údajně vedli jejich ruku. “Já bych to musel ⁣podepsat Nevědomí, protože⁣ na duchy nevěřím. Ale ⁢zaujalo nás​ to tak, že jsme to s Evou začali zkoušet,” popisuje Švankmajer, jak v letech 1998 až 2004 ⁣vytvářeli takzvané mediumní kresby podobné těm automatickým či⁣ intuitivním od ⁢výtvarně neškolených lidí.

“Když začnete kreslit na jednom místě a jedete, za deset dvacet minut už⁣ máte pocit, že pokračuje jen ruka a‌ není v tom žádná vaše vůle,” tvrdí Švankmajer, jenž takových⁢ děl vlastní stovky. “Poslední roky, kdy už věděla, že umře, Eva od rána do večera dělala jen mediumní kresby. Je na tom vidět ta síla, jako by se už spojovala s jiným světem,” dodává.

Eva Švankmajerová zemřela ve⁢ věku 65 let. Příští rok to bude 20 roků. Ze všech ​jubileí je pro Jana Švankmajera tohle ⁢zřejmě nejdůležitější.

Výstava

Jan Švankmajer a Eva Švankmajerová: Disegno ⁤interno
Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora, výstava⁢ potrvá do 4. srpna.

rpna⁢ 2022

Proč právě tam? “Protože tam byla poprvé vystavena její‍ Opice Alki, kterou jsem tam v roce 1966⁤ přivezl. ⁣A také proto,‌ že tam byla vystavena její ​první výstava, když jsem byl v roce 1969 uvězněn,” vysvětluje Švankmajer. “Kutná Hora je pro nás svaté město.”

Na výstavě ‍jsou k vidění i ‍Švankmajerovy filmy, které jsou většinou⁤ inspirované dílem jeho ženy. ⁣”Všechny moje filmy jsou o Evě. Ať už přímo, nebo nepřímo,” tvrdí režisér, který se s ní seznámil v roce 1962⁢ na filmovém festivalu v Karlových Varech. “Bez ‍ní bych nebyl tím, ‌kým jsem,” dodává.

ava probíhá od 1.‍ července do 31.⁤ října ​2021

Jan Švankmajer a Eva Švankmajerová: ⁣Disegno interno je výstava, ‍která probíhá v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře od 1.⁢ července‌ do 31.‌ října 2021. Výstava představuje dílo umělecké dvojice a je‌ možné zde vidět i obraz Opice⁢ Alki z‍ roku 1966, který ‌je zmíněn výše. Tato výstava je významná i z toho důvodu, že příští rok to bude 20 ‍let ‍od úmrtí Evy Švankmajerové, a je to pro Jana Švankmajera jedno z nejdůležitějších jubileí.

.cz/773_.jpg?hash=b762bced8c9908a493dde9abb22b7120 1152w” sizes=”(max-width: 850px) 100vw, ⁢576px” alt=”Eva Švankmajerová a Jan Švankmajer v roce 2004 s ‌jejím obrazem Opice Alki z roku 1966. Malba ⁢je ⁢nyní k vidění v ​Kutné Hoře.” restricted=”off”/>

Eva ‌Švankmajerová a Jan Švankmajer v roce 2004 ​s jejím obrazem Opice Alki z roku 1966. Malba ⁣je nyní k vidění v Kutné Hoře. | Foto: ČTK

Hranice dorozumění dvojice posouvala také po setkání s českými spiritisty, ⁤kteří své kresby podepisovali jménem duchů,⁤ již údajně vedli jejich ruku. “Já bych to musel podepsat‍ Nevědomí, protože na duchy nevěřím. Ale zaujalo nás to ⁢tak,‌ že jsme to s Evou začali zkoušet,” popisuje Švankmajer, jak v letech 1998 až 2004 ​vytvářeli⁤ takzvané mediumní kresby podobné těm automatickým či intuitivním od výtvarně neškolených lidí.

“Když začnete kreslit na jednom místě a jedete, za deset dvacet minut už máte pocit, že pokračuje jen ruka a není v tom ⁤žádná vaše vůle,” tvrdí Švankmajer, jenž takových děl vlastní stovky. “Poslední roky, kdy už věděla, že⁣ umře, Eva od rána do večera ‌dělala jen mediumní kresby. Je na tom vidět ta síla,⁢ jako by⁢ se​ už spojovala‌ s jiným světem,” dodává.

Eva Švankmajerová zemřela ve věku 65 let.‌ Příští rok to bude 20 roků. Ze všech jubileí je pro Jana Švankmajera​ tohle zřejmě nejdůležitější.

Výstava

Jan Švankmajer a Eva Švankmajerová: Disegno interno
Galerie Středočeského​ kraje, Kutná Hora, výstava potrvá do 4. srpna.

od 1. ⁤7. ⁢do 31. 10. 2021

The image shows Eva Švankmajerová and Jan Švankmajer in 2004 with her painting Opice Alki from 1966. The ‌painting is⁣ currently‌ on display in​ Kutná Hora.‌ The article also⁤ mentions the couple’s⁢ exploration of mediumistic drawings and Eva’s focus on creating them in her final years. The text also notes that Eva Švankmajerová passed away ​at ‌the age of 65, and next year will mark the 20th anniversary of her death. Additionally, there is information ⁣about an exhibition titled “Jan Švankmajer and Eva Švankmajerová: ‌Disegno interno” at ⁢the Gallery of⁣ the ‌Central Bohemian ⁣Region in Kutná Hora,​ which will run until August 4th.diální kresby. Ty vznikaly tak, že ⁢si oba sedli⁢ k papíru, zavřeli oči a začali⁢ kreslit. “Někdy to bylo tak, že já jsem začal​ kreslit a ona ⁤to dokončila, nebo naopak. A někdy jsme kreslili oba​ najednou,”⁢ vzpomíná na společné tvůrčí procesy.

Related posts:

Share this:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.