Home » today » Technology » Nmecko a jeho deindustrializace: Pokles prmyslu a pokraující ztráta ekonomického vlivu

Nmecko a jeho deindustrializace: Pokles prmyslu a pokraující ztráta ekonomického vlivu

Podnikatelská aktivita v Německu na začátku tohoto‌ čtvrtletí poklesla a do velké míry ‍s sebou stáhla celou Evropskou unii. Vyplývá to z indexu nákupních​ manažerů (PMI) od společnosti S&P Global zveřejněného v ⁤pondělí. Za pokles může hlavně německý zpracovatelský průmysl, ale negativní trend se⁤ začíná přelévat i do služeb. Je možné, že ekonomika bude ​ve druhé polovině roku v recesi, uvedl‌ Cyrus de la Rubia, hlavní ekonom banky Hamburg Commercial Bank pro ‍agenturu Bloomberg.

V posledních⁢ několika měsících jsme byli⁢ svědky⁢ poklesu‍ nových zakázek i ⁢počtu ​nevyřízených ⁢zakázek, které nyní ‌padají nejrychleji od ⁣počátku vlny koronaviru na začátku roku ​2020. To nevěští nic dobrého‌ pro zbytek roku, dodává ekonom.

Německo je v recesi od čtvrtého kvartálu loňského roku. To by samo⁣ o sobě nemuselo znamenat nic tak hrozného. ‍Každá ekonomika si jednou ⁣za čas musí projít poklesem,​ je to součást hospodářského cyklu, stejně⁣ jako konjunktura.​

Jenže podle některých ‍pozorovatelů je aktuální stav ‌symbolem dlouhodobého trendu, tedy‍ toho, že Německo ztrácí svou ekonomickou sílu. Renomovaný zpravodajský web Politico před pár dny vydal analýzu, v níž stejné neduhy tamní ekonomiky popisuje.

Zal sláva v novém světě

Ze země odcházejí významné společnosti. Například chemika BASF, se 150letou​ historií a⁢ obratem ve výši 20 miliard eur, v ⁣březnu oznámila uzavření závodu na výrobu hnojiv ‍ve městě Ludwigshafen. Místo toho mohutně investuje v Číně, za deset miliard ⁢dolarů⁤ tam chce postavit komplex‍ na udržitelnou⁣ výrobu hnojiv.

Vlastník největší německé hliníkárny Uedesheimer Rheinwerk v březnu ‌oznámil, že ji do⁤ konce roku zavře ‌kvůli⁤ vysokým nákladům na ​energii. Chemická společnost⁢ Linde založená v Německu před více než sto lety má⁢ od roku 2018 sídlo v Irsku a v lednu tohoto⁣ roku se rozhodla přesunout i své​ akcie⁣ z frankfurtské ⁣burzy na newyorskou.

Problém Německa je podle listu Politico tak trochu ‌v tom, že ‍usnulo⁤ na vavřínech. Nejdůležitější průmyslové segmenty ⁣Německa od chemikálií ⁣přes automobily až po stroje jsou zakořeněny v ‌technologiích 19. století. Německý průmysl‍ je zastaralý a zaostalý. V současné‍ době​ jsou přitom nejvýkonnější byznyssy ve světě založeny na sofistikovaných⁢ softwrech, umělé inteligenci, robotizaci a nových technologiích.

Nelze říct, že by se Německo vůbec nesnažilo.‌ V mnoha ohledech si ​ale nechalo vzít vítr z plachet. Dříve⁤ například platilo za prkopníka v oblasti solárních panelů. Na počátku nového tisíciletí se stalo dokonce jejich největším světovým výrobcem.

Teď ale​ hraje prim ⁢na čínský trh, který pokrývá více než 75 ​procent ⁣světového trhu. Německo v žebříčcích producentů solárních panelů vůbec nefiguruje. Celá Evropa⁤ stojí jen za necelým jedním procentem světového trhu.

Čínská auta vítězí

To, že spolková‌ republika v⁣ oblasti ‍inovací zaspala, je vidět i na jejím rodinném​ stříbře – ⁣automobilovém průmyslu. Produkci elektromobilů mají nyní pod palcem⁣ hlavně čínští výrobci a společnost Tesla vize​ Elona Muska. Německé automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes‌ se je marně snaží dohnat.

Například právě Volkswagen po⁤ desetiletí ⁤dominoval čínskému automobilovému trhu.⁤ V⁢ prvním čtvrtletí tohoto​ roku ale svou pozici ‌hlavního prodejce ztratil ve prospěch místní společnosti BYD,‍ a to právě kvůli nárůstu poptávky po elektromobilech. ​Čína je přitom největším​ automobilovým trhem na světě a stojí za téměř 40 procenty tržeb Volkswagenu.

Tradiční německé automobilky evidentně ⁣nestíhají a to proto, že jsou⁤ nastaveny na starý typ výroby. Dělají kvalitní motory, karoserie, podvozky, ale jsou slabé v tom, co je nyní⁢ extrémně důležité – ⁢v softwaru, komentuje ​to hlavní analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Levná čínská auta představují‍ obrovskou hrozbu. Cenou, ale‍ i kvalitou, dokáGerman Business ⁤Activity Declines, Raising ⁣Recession Concerns for Europe

German business activity declined at the ⁢beginning of this quarter, dragging down the entire European Union, according to the Purchasing Managers’ Index ⁢(PMI) released by S&P Global on ⁣Monday.

The decline is mainly attributed to the German manufacturing industry, but the negative trend is also spreading to the services ⁣sector. “It⁤ is ⁣increasingly likely that the economy will be in a recession in the second half of the year,” ‍said‍ Cyrus de la Rubia, chief economist at Hamburg⁢ Commercial Bank, to Bloomberg.

In recent months, there has been‍ a ⁣decline in⁢ new orders and the number ⁢of backlogs, which ⁤are now falling at the fastest pace since‌ the beginning of⁢ the COVID-19 pandemic in 2020. This does not bode well for ‍the rest of the year, warns the economist.

Germany has been in a recession since the fourth quarter of last year. While this alone may not be alarming, some observers believe that the ‌current⁤ situation is a symbol of the ⁤country’s economic⁢ decline. Politico, a reputable news website, recently published an analysis describing the economic challenges faced by Germany.

The country​ is witnessing the departure of significant companies. For example,‌ BASF, a⁢ chemical company with‍ a 150-year history and a turnover of over 20 billion
detail ⁣photograph

že ‍výsledky PMI naznačují, že německá ekonomika se nachází ve velmi slabé situaci.

[Úprava:] Podnikatelská​ aktivita v Německu na začátku ‍tohoto čtvrtletí klesla a​ ovlivnila také celou⁣ Evropskou unii, podle indexu ‍nákupních manažerů⁤ (PMI) od společnosti S&P Global, který byl zveřejněn v pondělí. Hlavní‌ příčinou poklesu je‍ německý zpracovatelský ⁤průmysl, ale negativní​ trend se začíná šířit​ i do služeb. Cyrus de la Rubia, hlavní ‍ekonom banky Hamburg Commercial​ Bank, uvedl pro agenturu Bloomberg,

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.