Home » today » Technology » Lucy Mission Discovers Binary System: Dinkinesh and Its Moon

Lucy Mission Discovers Binary System: Dinkinesh and Its Moon

Americká sonda Lucy⁣ na své cestě k asteroidům na dráze kolem planety ‍Jupiter odhalila malé vesmírné těleso Dinkinesh, které má svůj vlastní měsíc. Tato zajímavá informace byla ⁤zveřejněna dne 3. listopadu 2023.

Keith Noll, jeden z členů ​týmu, který se stará o řízení mise sondy Lucy, komentoval snímky a řekl: „Věděli ​jsme, že půjde ​o nejmenší těleso z hlavního pásu asteroidů, které zblízka uvidíme. A‍ skutečnost, že ta tělesa jsou nakonec dvě, tomu ještě přidává na zajímavosti.“

Dinkinesh a jeho⁤ asi ⁤220 metrů velký měsíc připomínají jiný binární systém planetky ⁣Didymos s oběžnicí Dimorphos, kterou mnohem blíže Zemi loni prozkoumala ⁣sonda DART, podle Nolla.

Asteroid ​Dinkinesh dostal​ své jméno stejně jako ⁢sonda Lucy podle slavného kosterního ​nálezu samice australopitéka v​ Etiopii v roce 1974. V ​amharštině je tento nález známý právě pod jménem ⁤Dinkinesh, které znamená‌ „jsi překrásná“.

Sonda Lucy ‍pořídila snímky asteroidu Dinkinesh při‍ průletu ze vzdálenosti​ asi‍ 430 kilometrů. Jejím hlavním ⁣cílem je ale zkoumání trojánů, což jsou‍ planetky obíhající po dráze Jupitera. Sonda by​ se měla dostat k první ‌planetce Eurybates v roce ‍2027 a ​k poslední planetce⁤ jménem Patroclus kolem roku 2033.

Tato ⁢zajímavá novinka byla zveřejněna⁤ dne 2. listopadu 2023 v 20:33 a ⁣příspěvek byl archivován ‍dne 4. listopadu 2023 v 8:39.

Zdroj: iDNES.cz
detail photograph

​ What specific⁤ PAA-related information ‌or resources are you seeking today

What⁢ can I help you with today?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.