It is still fresh in our minds: the corona pandemic. For the cleaning industry it suddenly meant more visibility and appreciation and that is not surprising. Because good cleaning is essential for a healthy and safe living and working environment. This is now also evident from a large international research conducted by Erasmus+, to which SVS Schoonmaakopleidingen is connected in the Netherlands. Stakeholders recently came together to learn more about safe and effective cleaning in pandemic situations.
Bijeengekomen bij de Koninklijke Visio in Huizen presenteerde de Nederlandse delegatie van het internationale onderzoeksteam, bestaande uit Lydia Huizinga, Frans Tijsse Klasen en André de Reus, het onderzoek en de aanbevelingen die ze hebben geformuleerd voor de schoonmaakbranche. Het doel van de studie: inzicht verstrekken over basisactiviteiten van de professionele schoonmaak bij het beheersen, beschermen en bestrijden in pandemische situaties. De Reus: “Het is noodzakelijk om te weten hoe we moeten acteren als schoonmaak om het probleem te tackelen.”
Voorbereiding op de toekomst
Het onderzoek kreeg de pakkende naam PandemicClean en werd geleid door de onderzoeksgroep Puhastusekspert OÜ in Estland. Naast de Nederlandse groep, namen ook werkgroepen uit Finland en Frankrijk deel. Het uitgangspunt bestond uit het analyseren van de pandemie: Hoe hebben vijftien landen de schoonmaak tijdens Covid-19 aangepakt? Welke instructies stelden zij op en vanuit welk uitgangspunt? Dat heeft het onderzoeksteams gebundeld met actuele kennis uit de wetenschap. Zo kwam het team tot een advies voor volgende pandemieën. Dat die er gaan komen, is namelijk een zekerheid. Met de aanbevelingen kunnen we daarop beter voorbereid zijn en direct op de meest effectieve manier de schoonmaak aanpassen.
Microbiologische vervuiling
“We hebben het veel over pandemieën, maar wat zijn dat precies? Het RIVM geeft aan dat het zeker is dat er meer pandemieën komen, maar we weten niet precies wanneer, hoe of wat. Dus we hebben besloten ons vanuit schoonmaaktechnisch oogpunt vooral te richten op contactoppervlakken. Want waar die pandemie ook vandaan komt, microbiologische vervuiling kan zich altijd snel verspreiden”, legde De Reus uit. Die microbiologische vervuiling kan bestaan uit verschillende micro-organismen, van virussen en bacteriën tot aan schimmels. Wat betreft die contactoppervlakken, vonden de onderzoekers dat er in veel landen vier soorten richtlijnen voorkwamen: meestal was er een instructie over het gebruik en de toepassing van ontsmettingsmiddelen, in sommige gevallen waren er algemene richtlijnen voor grondige reiniging en specifieke richtlijnen voor bepaalde oppervlakken en zelden waren er richtlijnen over een goede basisschoonmaak.
Schakels in de infectieketen
Daar lijkt dus veel ruimte te zitten voor verbetering voor de schoonmaak voor toekomstige pandemieën. Want schoonmaken kan, indien correct uitgevoerd, een cruciale rol spelen in het doorbreken van de infectieketen. Die keten is de reis die een micro-organisme aflegt tot in de mens, waar het eventueel kan leiden tot een infectie. De microbe is dan ook de eerste stap in de keten. Veel micro-organismen kunnen in een bepaalde tijd overleven op verschillende soorten oppervlakken. De Reus: “Onjuist schoonmaken kan zo besmettings- en infectiegevaar vergroten. Als vuil bijvoorbeeld alleen wordt uitgesmeerd, kunnen micro-organismen zich blijven verspreiden of zelfs een biofilm vormen. Dat is een laag micro-organismen die erg vastzit op een oppervlak. Biofilms zijn erg taai om weg te halen. Als je zorgvuldig hoog frequent schoonmaakt, krijg je geen biofilm. Mits je dat doet met de juiste middelen en methoden en in de juiste volgorde.”
De volgende schakel in de keten is het reservoir. De Reus legde uit: “Het reservoir is een plek waar de microben in leven kunnen blijven en waar ze zich kunnen vermenigvuldigen en groeien. Ze hebben drie dingen nodig: vocht, temperatuur en licht. Een reservoir kan een persoon of dier zijn, een stuk gereedschap, een oppervlak of uitwerpselen. Het kan van alles zijn.” Voor het coronavirus waren besmette mensen het belangrijkste reservoir.
Erin vaak gelijk aan eruit
De derde schakel is het portaal van uitgang. “Dat is manier waarop het micro-organisme het reservoir verlaat. Dat kan bijvoorbeeld hoesten of niezen zijn, via bloed of ontlasting en huidcontact,” aldus De Reus. Hoesten en niezen waren ook in het geval van corona belangrijke wegen waarover het virus zich kon verspreiden. Niet alleen direct, maar bijvoorbeeld ook via airco’s en luchtbehandelingssystemen. Dat is dan ook de vierde schakel: de wijze van overdracht. Dit kan natuurlijk ook gebeuren via oppervlakken.