Compromís posa en destrets el PSOE pel seu paper en la gestió de la DANA que ha deixat almenys 214 víctimes a la Comunitat Valenciana. La petició d’una comissió d’investigació que aclarisca en el Congrés la tragèdia ha deixat el soci majoritari del Govern en una situació “”incòmoda”, segons creuen en el partit valencianista, que donen per fet que els socialistes es veuran “obligats” a donar suport a este òrgan, al qual cridaran a comparéixer no només a membres del Govern valencià de Carlos Mazón sinó també a ministres del Govern central que tingueren competències en matèria de coordinació d’emergències.
La portaveu de Compromís, Águeda Micó, anunciava este dimarts la seua intenció de sol·licitar formalment la creació d’una comissió destinada a depurar responsabilitats en l’executiu valencià, però també a aclarir quines són les competències estatals en una crisi d’este tipus, amb l’objectiu d’observar deficiències i permetre una legislació que facilite la gestió en catàstrofes d’esta classe. El cridaner de l’anunci és que entre la llista de compareixents també es contemplava cridar a membres del Consell de Ministres que compartixen.
Més tard va ser Podemos qui, dins de la seua estratègia de desgast a l’executiu, va anunciar que també demanaria una comissió sobre este assumpte, encara que endurint el discurs contra Pedro Sánchez, a qui responsabilitza de “no haver declarat l’estat d’alarma” per a assumir les competències del Govern valencià, i avançava que comptava amb el vistiplau de Bildu i ERC per a registrar-ho. Tant els morats com el partit valencianista s’han obert a acordar una única sol·licitud que primer haurà de registrar-se en el Congrés i després votar-se en el ple. I és ací a on Compromís es mostra convençut de la posició que hauran d’assumir els socialistes.
El PSOE va acollir amb fredor l’anunci de Sumar. El seu portaveu, Patxi López, argumentava en el passadís del Congrés que “no és el moment” d’esta mena de peticions, mentres el ministre de Transports, Óscar Puente, s’expressava en la mateixa línia, encara que admetent amb una certa resignació que “no és descartable” la creació d’este òrgan, encara que sense avançar la seua postura.
“El PSOE no podrà oposar-se”
En Compromís es mostren convençuts que, encara que no arribe a firmar la sol·licitud de creació, “el PSOE no podrà oposar-se” amb els seus vots en el ple a la creació d’una comissió d’investigació. Una comissió que va encaminada, sobretot, a responsabilitzar el Govern valencià per la gestió de la DANA, encara que també obligue ministres socialistes a acudir.
El convenciment en el partit valencianista que la comissió tirarà avant amb els vots del PSOE és pràcticament total, al considerar que “l’electorat socialista de la Comunitat Valenciana no entendria una altra cosa”. Més encara després de la multitudinària manifestació que va recórrer València este cap de setmana, en la qual milers de persones es van tirar als carrers per a demanar la dimissió del president valencià, el popular Carlos Mazón.
“Com explicaràs que no vulgues que s’investigue el que ha succeït, amb més de dos-centes víctimes?”, es pregunten. En cas que els socialistes finalment arribaren a rebutjar la comissió, Compromís emergiria com la principal formació valenciana disposada a escrutar el Govern. Un extrem que no creuen que el PSOE puga permetre’s.
Tensions entre els socis de govern
La investigació parlamentària per la DANA reaviva uns certs recels entre els socis de govern, que ja han patit algunes tensions en els últims dies. Ha sigut precisament a compte de l’acord al qual el Ministeri d’Hisenda va arribar amb PNB i Junts per a deixar fora l’impost a les energètiques. L’anunci d’aquell acord fa dos setmanes va molestar en les files de Yolanda Díaz, a on observen com una deslleialtat el fet que el PSOE tancara primer un acord amb forces conservadores abans que amb el seu soci de coalició, que en eixos moments es trobava, a més, en hores baixes per la crisi d’Iñigo Errejón.
Este dilluns, però, Sumar i PSOE van tractar de tancar la crisi amb un acord de reforma fiscal que, si bé no aconseguia recuperar l’impost extraordinari a les energètiques, sí que implementava cessions a Díaz com posar un IVA al 21 % als pisos turístics, la supressió del règim fiscal de les socimis o la pujada de dos punts en IRPF a les rendes superiors a 300.000 euros.
[–>[–>
No obstant això, només un dia després d’haver escenificat un tancament de files entre els socis de Govern, era Compromís qui va tornar a trencar files amb el beneplàcit de Sumar. El partit valencià té veu pròpia dins del grup parlamentari, i no és rar que dins de la coalició actue de manera més o menys lliure. En esta ocasió, però, l’anunci va rebre el vistiplau de la resta de la coalició, que no va posar objeccions a la petició de la comissió d’investigació, encara que incloguera també posar contra les cordes ministres socialistes amb els quals compartixen govern.
Subscribe to continue reading
2024-11-13 22:59:00
#Compromís #believes #PSOE #forced #support #commission #inquiry #DANA #due #strong #social #movement