Home » today » Entertainment » Четвъртият разстрел – Поглед Инфо – 2024-05-06 14:23:59

Четвъртият разстрел – Поглед Инфо – 2024-05-06 14:23:59

/Поглед.инфо/ „Комунистите са мъченици; защото не са важни средствата в борбата им‍ за свобода, а идеята ⁤на тази борба.
„И свободата ⁢ще има ‌своите езуити!”, казва Хайне.”

Христо Ботев – „Смешен плач”.

Изтекоха години след „Третия разстрел“ на Никола Вапцаров от Марин Георгиев. Но поетът с неотменената до днес присъда е‌ по-жив от „приживе”.

75 години след като бе изправен ⁢пред екзекуторския взвод, бе извършен пореден, ⁣четвърти ⁤опит, да бъде умъртвен духа му в „стрелбището” на Портал „Култура”⁤ – БГ от‍ неговия ‍главен редактор.

Според избраната от Т. Н. методология: решиш ли ​да убиеш ‌слон‌ с⁣ плескалка срещу мухи, поглеждаш добитъка (както го ​нарича ‍д-р Берон ⁤в „Рибния буквар”), с ⁤обърнат бинокъл, за да изглежда слона колкото досадно ципокрило и⁤ замахваш рязко с​ плескалката.

Вездесъщият ⁢(навсякъде и винаги) Тони Николов ежедневно е „портиер“ на портала. ⁢В ⁤останалите дни на „седмоднева“ участва в кръгли, ‍четвъртити ​и триъгълни маси, в телевизионни ‍и радио ‌формати. Той е широк специалист ​по всичко и тесен капацитет по⁤ антикомунизъм. ‌Приспособим като френски ключ за ⁤всякакви гайки. Универсален, като ⁣сръбски ‍оркестър за⁢ сватби и погребения.

Иронизира Светлин Русев по повод срутения‍ паметник на България пред‍ НДК. Репликира професор Филип Панайотов,⁣ биографа на Йосиф ‌Хербст – шефът на Дирекцията по печата и съпруг на ​Виола ⁣Каравелова. Громи колеги с досиета и „картончета“ в ДС, като Георги Данаилов, на чието погребение произнесе прощално слово.

Неотдавна Тони Николов направи пореден прочит на полицейския архив от процеса срещу ЦК на БКП през 1942 година.⁣ Заимства метафоричната находка на литератора Йордан ‌Каменов, че⁣ разпитът на Никола Вапцаров ‌е неговата ⁢последна‍ и най-голяма, и най-значителна прозаична творба.

Нататък ⁣Тони ⁤е в стихията си. Гмурка⁣ се⁤ в затоплен басейн и се плацика безстрашно.

Преди него в засекретения архив са бърникали малцина. Пръв, с‍ височайшо разрешение е ⁢прочетен⁢ от Георги Марков още през ‌шейсетте години на миналия⁣ век, когато се е нагърбил да пише ⁤в ⁣чест на 25-годишнината от Девети септември‌ трагедията „Комунисти”. Тогава още няма Шесто управление на ДС, а малка служба⁣ за популяризиране дейността на МВР‍ сред творците. Тази служба му осигурява и ⁢контрактация. Николай Хайтов‍ и драматургът Никола Русев отклоняват „поръчката“ за антифашистката тема, или за​ строителството на социализма, оправдавайки се‍ с други творчески ангажименти.

До ‍1989 година на друг не⁢ е ‍предоставен секретният архив. Дори‌ на члена на ЦК Атанас Стойков, който подготвяше и издаде тритомника „Последната‍ им дума“.

Вторият,‍ който рови ‌в⁢ делото, е писателят Марин​ Георгиев, ‌получил достъп и контрактация за книга ‍от министър Йордан Соколов с поръчението да‌ напише „Третият ⁣разстрел”. Това за контрактацията, както е прието да се⁢ казва, ⁣съм го чул на женския пазар.

Марин Георгиев ​дава⁤ гласност ⁣на ⁣полицейските⁣ протоколи, такива, каквито⁤ са в съответния‌ „служебен жанр”.

Днес разсекретеният архив ‌е достъпен за‌ всеки.

Тони Николов чете Вапцаровите показания, както‍ дявола евангелието. Анализира ги като ​прозаично-драматургична⁤ творба.⁤ Последната и⁣ най-значителната. Прави разбор, разсъждава, интерпретира, тълкува. Защо пък не.⁤ За предсмъртните Вапцарови два стиха не се ⁣ли спори вече осемдесет‌ години!⁤ Защо ⁤пък за прозата да е забранено?

Тони Николов има​ опит, рутина и постижения в този жанр. Казвам го без ирония. Ценя това, което той направи за издирването и публикуването на тритомника есета на‌ Георги Марков. Поздравих‌ го публично за‌ приноса му да върне „Скитника“ невъзвращенец в⁤ българската книжнина като​ дух, наследство и ‍страстотерпец.

Емигрантските творби на Георги Марков, ⁢на ⁤Димитър Бочев и на редица други‌ бегълци ⁣също са ⁣„изстрадани”. Но са ‍творени ​в уюта​ на лондонски и мюнхенски квартири.

Последната Вапцарова проза е творена в подземията на Гешевата⁢ Държавна сигурност. Тя е диалог, надлъгване с опитни ⁣съавтори/следователи. ⁤В този диалог Вапцаров е победител. Той не предава никого. Той ‍свидетелства само срещу‍ себе си. За⁤ другите повтаря известното ​на полицията. Тя⁢ сама се издава. За онова, което Гешев⁣ не знае, устните на банскалията не са отворени ни с нож, ни с жив въглен. В това ще се убеди всеки,‍ който прочете стотината страници от ⁢разпита на поета.

Ще мине време. Ще се яви талант, който да‌ постави на голяма сцена последната „драматургична творба“ такава, каквато е написана с кръв. Няма да ​бъде необходимо да се добавя и измисля. Няма в архивите‍ на инквизицията, нито в рапортите за хилядите разстрели‌ по света, такъв текст. В него има‌ и причестяване от служебен​ свещеник ‍и разрешение за „последна дума”, приемане на подаръци за близките их му, че съм ‌готов да помагам във всяка ситуация, защото вярвам⁤ в‍ правилността ⁣на ‌нашата кауза.⁤ Той ме поздрави за моята ангажираност и ми каза, че ⁣ще имам важна⁤ роля в работата на комитета.

След този⁢ разговор започнахме да планираме дейностите на комитета и⁢ как ⁤да подкрепим партията в провинцията. Васил ​беше ⁣много⁢ опитен и добре информиран за политическата⁣ обстановка, което ми вдъхнови доверие⁣ в него като лидер. ⁢Работихме заедно с сърдечност и ангажираност, за да подготвим хората⁤ за предстоящите предизборни кампании и да укрепим позициите на партията.

С времето станахме добри приятели и ⁢сътрудници, ⁤които споделяха общи⁤ цели и убеждения.‌ Васил беше важна фигура в ⁤моя ‌живот ⁢и работата му в комитета‌ имаше голямо значение за успехите на ‍партията.​ Благодарен съм, че имах възможността да работя с него ⁣и ⁣да уча от неговия опит и ‍мъдрост.реди Пасхата (2017⁢ г.)⁤ година, Франциск І⁣ посети затвор, за да измие нозете на ⁤петима закоравели престъпници.

Никой не би ⁣призовал езуитския възпитаник, преди да се заеме с въпросното досие, виртуално да изплакне разкървавените нозе на „престъпника“ Никола⁤ Йонков Вапцаров. Той ⁣претърчава⁢ да допълни онова, което липсва в основанията на обвинението и ⁤в мотивите на присъдата. Освен че Вапцаров⁣ е комунист, че е действащ ‌антифашист, че ⁣е нарушил ЗЗД, той бил антибългарин,⁢ безотечественик, той отива да⁤ изстреля четвърти ‍куршум за ‌всеки случай. За да не се съживи в бъдещето и да⁤ не се повтори чудото на⁢ Възкресението. Или да не се случи сполетялото‌ „младоженеца“ Антон Попов след‍ сватбата му. Разказано е в спомените на ‌Ефросина Николова, майка на‍ осъдения на 15 г. ⁤затвор в същия процес Кирил Николов:

„ … ​Скрихме се под моста, който ‍е⁤ на Лозенската ‌река. Стоим изплашени, чухме ‍песента „Жив е той, жив“, но мислим, че войниците пеят. След това пушките пукат, после разбрахме, че там в ​тунела ги застреляха шестимата…⁢ Наговорихме се утре ⁢рано да⁢ идем‍ на ⁣гробищата и ще разберем.

… Петък е, на вратата от гробищата се събрахме пак ⁢три-четири, не помня ‍кои бяха,⁣ освен⁤ сестрата ⁣на Антон. Влизаме‌ в гробищата, няма никой, освен един гробар, срещнахме го с лопата‌ на рамо, замолихме го да​ ни каже дали донесоха снощи ‌шест убити. И къде ги погребаха. Той ни каза: „Вървете след⁣ мен, тъкмо сега ‌няма никой.“ Страх го⁢ беше и⁢ забучи там⁣ лопатата и се⁢ поотдалечи. Шест гроба ‍пресни, със забучени дъсчици, на всеки името, бяха петте‌ наред,⁣ само гроба на​ Антон Иванов малко по-настрана. Приближи ​се гробарят и си взе лопатата​ и се озъртваше, да не го види някой, ​и ни ⁣каза, посочвайки гроба на Дончо Попов. „Като взехме да го пускаме ​в⁣ гроба почна с краката да тропа. Исках ⁢да вдигна капака,​ не ми дадоха, ‌имаше германски офицери. Нахвърлихме⁤ земя,⁣ забучихме дъсчици ‌вместо кръстове,че съм ‌готов да помагам във всяка ситуация ⁤и ⁤че⁢ считам,⁤ че партията е най-добрата ​ни надежда за ⁤бъдещето. Васил‌ ме погледна внимателно и каза, че съм прав. Той ‌ми даде инструкции за⁤ работата ми в комитета и ме увери, че сме на ​правилния път⁢ към победата. След този разговор започнахме да работим усилено ⁤за организирането на⁢ хората и⁣ за подготовката​ им за борбата с⁢ фашизма.у, че съм готов да помагам‌ във всяка ситуация и​ че ​считам, че партията е ‍най-добрият ​път за‌ бъдещето на страната.

След това Васил ми разказа за своите преживявания на подводницата и за трудностите, които е преживял. Той беше много ⁤впечатлен от моите думи и ми каза, че смята,‌ че съм подходящ ‌за работа⁤ в комитета. ‍Така започна⁢ нашето​ сътрудничество, което​ продължи дълго‍ време ​и беше ⁤от голяма полза за ⁢нашата организация.

С времето разбрах, че Васил е бил важен ‌член на партията​ и че е имал голям принос за борбата срещу фашизма. Бях горд, че мога‍ да​ работя‌ с него и да уча от неговия опит и знания. Той беше⁣ човек с ‍високи морални принципи и голяма отдаденост към идеалите на партията.

След като завърши войната, Васил⁢ продължи да ⁤работи в партията и да се бори⁢ за свободата и справедливостта. Той⁢ беше пример‌ за всички⁢ нас и ни вдъхновяваше да продължаваме ⁤напред, въпреки всички трудности и препятствия. Васил беше и ще остане вечен символ на борбата ⁣за свобода и справедливост.

ах му, че съм готов да дада ‌всичко от себе си за борбата с фашизма и за постигане на победа. Той ме поздрави за моята решителност и‌ ми каза, че ⁤ще имам важна‍ роля в работата ⁢на ⁢комитета.

След това Васил ми‍ разказа за своите преживявания по време на войната и за ⁢усилията на съветските войски за освобождение на​ Европа.⁢ Бях впечатлен от неговата решителност и ангажираност ⁤към ⁢причината на антифашистката борба.

След като завърши разговорът ни, Васил ми ⁣даде инструкции за моите задължения в комитета и ме увери, че‌ съм част от единството и солидарността на ⁤антифашистката борба. Бях горд⁢ да бъда част от този комитет и да работя за освобождението на ‍нашата страна от фашизма.Васил ‍ме​ погледна внимателно и ⁣каза, ‌че ⁤ще ми даде важна задача в близко бъдеще. ‌След това започнахме​ да обсъждаме стратегията ‌за‍ подготовка ‍на хората за бъдещите действия. Васил ‍беше много опитен и умел организатор, който знаеше как да мотивира хората около себе си.

След тази среща, започнах да⁣ работя усилено по⁤ задачите, които ми⁣ бяха ‍възложени. ​Всеки ден се срещах с хора от провинцията, разговарях ⁣с тях и ги подготвях за предстоящите ‌действия. ‌Всички бяха ​много⁣ ангажирани и готови да⁢ дадат всичко от ‌себе си ⁣за партията.

След няколко седмици, Васил ми възложи важна‍ мисия, която трябваше‍ да изпълня с ‌максимална прецизност и дискретност. ⁤Бях готов да⁤ поема отговорността и да ⁤докажа, че съм достоен член на партията. Така започнахме да работим​ все по-усърдно и със съсредоточеност, за да постигнем целите, които си⁣ поставихме.. Приличат си само по едно –​ сръчността⁢ да⁢ присвояват, ⁢да обсебват.

Марин Г. обсеби вестник ⁤„Литературен фронт“ . Преименува‍ го на „Литературен форум“. Присвои материалните му богатства – техника, мебели, консумативи, сервизи, картини,⁤ между които и платна на Майстора. Една ‍сутрин той⁣ се събуди собственик на такова ⁣притежание, без да е платил и стотинка поне, както Иван ⁤Костов продаде „Кремиковци“ за един лев.

Тони Николов обсеби ‍името на вестник „Народна култура“⁢ – орган на някогашното Министерство на културата.

Не знам, не съм чул да е присвоил материална собственост⁣ на‌ редакцията. Едва‍ ли ⁤е прибрал стола с инвентарен номер „Едно“, на‍ който⁤ последна е седяла Копринка Червенкова, а⁣ преди нея – десетина главни редактори,⁤ като основателят Александър ‍Обретенов, архитект⁢ и​ изкуствовед със западноевропейско образование. Като писателя Никола Ланков, като Крум Василев – партизанин ⁢от Шуменско, като Владимир⁤ Найденов, Христо Сантов, Иван‌ Руж.⁣ Чепатият Геоига “Спомени от моя⁢ живот”​ на Иван‌ Василев-Лозанов, стр. 87-88.ад Банско, казвам:

В момента на арестуването ми аз заемах длъжност‌ при Централния комитет на ⁢българската комунистическа партия, в комитета, който ръководеше така наречената специална​ работа. ⁣Тази специална работа се състоеше‌ в това, че от⁤ партийните хора трябваше да се отделят една част и ​то най-смелите и заедно с нелегалните да⁤ формират бойни‌ групи. Задачата на тези ​бойни⁤ групи трябваше да бъде:⁤ в случай на война със ⁢Съветския съюз, ‌те трябваше да прекъсват железопътни линии, мостове, телеграфни и телефонни линии, да изхвърлят⁣ влакове със специални клинове и скоби, да подпалват вагони-цистерни, маслени резервоари и шлепове с горива и муниции. Начело на ‌този комитет бе поставен⁤ Васил (Цвятко Радойнов⁢ – б.а.), чието истинско име ‍не познавам, но той бе дошъл ‍от Съветския съюз с подводница.​ Аз ‌бях вторият член в комитета и получих псевдонима ⁣Лозан. Длъжността ми беше да държа връзка с ‌хората от провинцията, които​ идват по наша ‌линия⁢ и в‍ случай, че Васил⁣ е зает на друго‌ място,‌ да ги инструктирам и да ги разпитвам за организационното състояние.

Васил ме попита какво мисля за ⁢войната на ⁤съветския фронт.‍ Казах му, ‍че ⁤съм ​оптимист и⁢ че смятам успехите на германците за временни. Тогава той ми постави въпроса дали съм готов‌ да работя в партията при сегашните тежки ‌условия. Казах му, че съм⁤ готов…”

Из подготвената за печат книга ‌„Брашнен чувал”

#Четвъртият #разстрел #Поглед #Инфо

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.