Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-03 20:14:22

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-03 20:14:22

/Поглед.инфо/ Решението на ЕС от 5 ноември ⁢2020 година ‌по отношение на Северна‍ Македония ще бъде премахнато и​ заменено с френското такова, ако второто ⁤бъде прието след ‍няколко дни. ⁢Това се посочва още в⁣ началото на предложението, изготвено от френското председателство по отношение на съседната ни ⁤държава. Като цяло предложението е базирано на ​основни правила за приемане на нова‍ членка на ЕС, като ‍първите години се отварят отделни клъстери, които​ ще се следят ежегодно, а при тяхното изпълнение ще бъдат затваряни. България и нашите изисквания присъстват изключително оскъдно във френското предложение. ‍Там е‍ посочено, че трябва да бъде спазен Договорът ‍за ⁣Добросъседство, но никъде не е упоменато,⁣ че това ще изисква някакви законодателни ⁢промени⁣ или решения от⁤ страна⁤ на Северна Македония. Страната-кандидат ще трябва да приеме принципите на ЕС за правата на човека ⁢и​ малцинствата,⁢ съобщава Tribune.

Ето какво ‌се посочва⁢ в преоворите ще бъдат фокусирани върху различни аспекти на сътрудничеството‌ между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, ⁣енергетика, околната ‍среда и други важни⁣ въпроси. В рамките ⁢на заседанията⁣ ще се⁤ разглеждат и конкретни предложения за сътрудничество и съвместни проекти, които да ⁣бъдат ​реализирани в бъдеще.

Освен това, ще ⁣бъде създаден и механизъм за редовно следене​ на напредъка в⁢ изпълнението на общите цели и приоритети, поставени от групата. Този механизъм ⁤ще включва редовни⁣ доклади и оценки ⁢на напредъка, както и възможност за коригиране на посоката на сътрудничеството, ако е необходимо.

В крайна сметка, целта на групата ще бъде да⁢ засили сътрудничеството между държавите-членки и да създаде по-силна и устойчива основа за бъдещото развитие и благосъстояние ⁢на региона.ата история, наследство и култура и ние гледаме напред към по-нататъшното засилване на ‌нашите ​вече добре установени връзки.

Отварянето на преговорите за присъединяване също доказва това, ‌когато има изпълнени условия, ЕС изпълнява своите ангажименти. Както беше илюстрирано от днешната конференция,‌ Съюзът остава твърдо ангажиран с този процес. Приветстваме решимостта на Северна Македония за напредък в програмата за реформи на ЕС и ⁢очакване на постоянен ‍политически ангажимент за изпълнение необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна ⁢Македония – страна кандидатка от 2005 ⁢г. – е близък‌ партньор на Европейския съюз, като част от процеса на стабилизиране и асоцииране. Нашето сътрудничество е в‌ сила от 2004 г. и е в основата на широк спектър от области. Северна Македония продължава да изпълнява своите задължения по ССА. Нашият политически и икономически диалог се ‌развива особено в рамките на органите на ССА.

Ползите и за двете ⁢страни⁢ от нашите близки отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски партньор, с⁤ очевидни ползи⁢ за бизнеса и чуждестранните инвестиции.‍ За вашите граждани, ⁢пътуването до ЕС стана по-лесно, след ⁣като либерализирането на визовия режим влезе в сила през 2009 г. ЕС​ предоставя‍ финансова и техническа подкрепа по различни финансови​ инструменти и ще продължи да прави това, включително по Инструмента за предприсъединителна помощ.

Освен⁤ това Северна​ Македония участва в редица програми на ЕС, включително Еразъм+,‍ Творческа Европа, програмата за Конкурентоспособност⁣ на предприятията и малките и средни предприятия (COSME) и Европа за гражданите. Северна Македония също е наблюдател на Агенцията за основните права и договаряща страна на енергетиката и ⁣транспорта.

Силата на нашите отношения – ‍нашето единство и солидарност – отново‌ беше демонстрирана по време на продължаващата криза с​ COVID-19. Европейският съюз застава до⁢ Северна Македония и от своите⁤ партньори от Западните Балкани и остава ангажиран ⁢активно да подкрепя усилията за борбата с епидемията от COVID-19⁣ и нейното въздействие върху обществата и ‍икономиките. Тази поддръжка и сътрудничеството надхвърля това, което всеки друг партньор е предоставил на региона, ​около 66⁤ милиона евро безвъзмездна помощ и 160 ⁢милиона‍ евро макрофинансова помощ за Север Македония.

Европейският съюз също⁢ признава ценната подкрепа, която Западните ⁢Балкани са ⁢дали по време на пандемията на своите съседи и към ЕС. Това⁢ отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху която се гради ЕС. Сътрудничество и координация ⁣в борбата с въздействието на ‍пандемията трябва да продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу⁤ Украйна оказва значително влияние върху целия европейски ‍континент. Очаква се Западните​ Балкани⁤ да ⁤се ангажират с⁣ европейските ценности като ⁢бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС и Зще се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност,⁢ миграция, ‌образование и ⁣култура. Всички​ държави-членки ‌ще имат възможност да изразят своите гледни​ точки и интереси по време на преговорите, като се стремят към постигане на ⁣общи решения и споразумения, които да бъдат взети предвид при‍ вземането на‍ решения на европейско ниво.рена методология за ⁢разширяване, подновения консенсус относно разширяването, договорен от Европейският съвет от ⁣декември 2006 г.⁤ и заключенията от Европейския ‌съвет от 1993 г.

Съветът остава⁣ твърдо ангажиран да продължи процеса на разширяване на тази основа на договорени принципи и заключения, които интегрират подобрената методология, така че процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и подчинен на по-силно политическо управление, основано на обективни критерии и строги положителни и отрицателни условност и обратимост.

В съответствие‍ със заключенията на Съвета от‌ 25 ⁣март 2020 г., одобрени от членовете на Европейският съвет на 26 ⁤март 2020 г. Съветът [одобри] обща преговорна Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите заключения, ⁤както и други релевантни. Заключенията на Съвета, подновения⁣ консенсус относно разширяването и установената ‌практика, която ви представяме днес, отчита опита на минали разширения и текущи⁣ преговори ⁣за присъединяване, както и ⁢на развиващите се достижения на правото на ⁣ЕС, и отразява надлежно собствените достойнства и⁢ специфични характеристики на Северна Македония. Преговорите са насочени Северна Македония да приеме интегрално достиженията на правото на​ ЕС и да осигури пълното им изпълнение. Той включва подобрената методология за разширяване, ⁢което предвижда още по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването. Следователно Северна Македония ⁢ще трябва напълно да приеме и приложи реформите в основните области на⁢ правовата държава, по-специално съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, основните права, укрепването на демократичните институции и реформа на публичната‍ администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание трябва да‍ се отдаде на⁢ защитата ​и недискриминационното ‌третиране на гражданите, които принадлежат към малцинствата ‍или ⁤общностите. За да‌ се⁣ гарантира необратимостта на напредъка в тези области ⁣и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще продължи да се следи отблизо от Комисията, която ще докладва редовно за това на Съвета.

Като се ​има предвид решаващото значение в целия процес на основните реформи,‌ напредък основният клъстер ще определи общия темп на преговорите. Това ще позволи достатъчно време за установяване на необходимото законодателство, институции и солидни резултати от изпълнение преди приключването на преговорите. ​Скринингови ‍доклади, които трябва да бъдат изготвени от‌ Комисията, ще предостави‍ съществени насоки, включително относно задачите, ⁣които трябва да бъдат разгледани в пътни карти, които ще бъдат приети от властите на Северна Македония.

Като бъдеща‌ държава-членка очакваме да се придържате към ценностите, изброени в член 2 ⁢от Договора за Европейския съюз, а именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство ⁤нтник-министър или на високо равнище. Всяка група ще представлява различни интереси и ще има за цел да обсъди ⁢и решава въпроси от общ интерес. Всички участници в групите ще имат равни права и възможности за ⁣изразяване на своите ⁣гледни точки и предложения.експерти или работни групи. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи,⁤ които трябва да бъдат ​изпълнени в рамките⁤ на определения период. Те ще бъдат отговорни за изготвянето на доклади и ‌препоръки, които да бъдат представени на⁣ министерските заседания за обсъждане и приемане. Всяка група ще има председател, който ще бъде ⁢отговорен⁤ за координацията на дейностите и представянето на резултатите⁣ пред министрите. Те ще работят в‌ тясно сътрудничество със заинтересованите страни и експерти, за да гарантират, ​че техните препоръки са обосновани и⁢ реалистични.се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки,‍ включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, образование и култура. ⁣Всеки път, когато се провежда заседание, ще бъде изготвян доклад, който да обобщава постигнатия напредък и да ⁣определя следващите стъпки за сътрудничеството.. Всяка група ще има своя председател, който ще⁢ бъде‍ отговорен‌ за организирането на⁤ заседанията и координацията ⁣на дейностите на групата. Всеки министър ще има право да назначи свой заместник, който да участва в заседанията на групата в случай на негово отсъствие. ‍Тези заседания ще бъдат отворени ‍за участието​ на други заинтересовани страни, като представители на бизнеса,‌ академичната ‌общност и гражданското общество. Всички решения, взети от групата, ще бъдат обявени публично и ⁣ще​ бъдат подложени на обществено⁣ обсъждане преди да⁢ бъдат приети.p>Тези групи ще бъдат отговорни ‍за ‌разглеждане⁣ на важни въпроси, свързани със сигурността​ и стабилността‍ в региона, и за изготвяне на препоръки за действия, които да бъдат предприети от участниците в групите. Те ще имат за⁣ цел да подобрят сътрудничеството и координацията между участниците в региона, както и да насърчат обмена на информация и опит‌ в областта на сигурността.

Участниците в групите ще бъдат ‍държави от региона, които ⁣имат общ интерес към сигурността⁢ и стабилността в него. Те ще бъдат поканени⁢ да участват в заседанията на групите и‍ да споделят своите гледни точки и опит в ⁢областта на сигурността.

Освен държавите, в групите могат да ⁢участват и международни организации, които имат интерес към сигурността ⁤в региона, както и експерти по сигурността от академичната ⁤общност и гражданското общество.

Групите ще бъдат създадени с ‌цел да подпомагат сигурността и стабилността в региона и да насърчават сътрудничеството между държавите и⁣ другите ⁣участници ⁤в региона. Те ще имат за цел да предложат конкретни препоръки за⁤ действия, които да⁣ бъдат предприети от участниците в региона, за да се⁢ подобри сигурността и ‌стабилността в ‍него.

ЕС, а именно зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и уважението към правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на преговорите ще се ръководи ‌от напредъка на Северна Македония подготовка за ⁤присъединяване и насърчаване на икономическата и социална конвергенция. Този напредък ще бъде измерван по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, които определят следните изисквания за членство:

• стабилността на⁣ институциите,​ гарантиращи демокрацията, върховенството на ⁣закона, правата на човека и зачитане и защита ‍на малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна ⁤икономика⁤ и капацитет за справяне с конкурентен натиск и пазарни сили в ‍рамките на Съюза;

• способността да⁤ се поемат задълженията‍ на⁤ членството, включително спазването на цели на политическия, икономически и паричен Тези групи могат да включват:
1. Групи за икономическо сътрудничество
2. Групи за сигурност и отбрана
3. Групи за енергийно сътрудничество
4.⁣ Групи за образователно сътрудничество
5. Групи за здравеопазване и медицинско сътрудничество
6. Групи‌ за околната ⁣среда и климатични промени
7. Групи за културно и​ спортно ⁢сътрудничество
8. Групи за туризъм и развитие на туристическия сектор
9.⁤ Групи за търговия и инвестиции
10. Групи за⁢ транспорт и⁣ инфраструктура
11. Групи за правосъдие и вътрешни работи
12. Групи за миграция и бежанци
13.‌ Групи за хуманитарна помощ и развитие
14. Групи за наука и технологии
15. Групи за социално и‍ работно сътрудничество

Тези срещи на министерско ‌ниво са от съществено значение за установяване на стратегически партньорства и сътрудничество между различните държави. Важно е да се осигури редовно‍ обсъждане на важни въпроси и вземане на общи решения за подобряване на сътрудничеството в различни области.а декларация от май 2018 г. и Загребската декларация от май 2020 г. и Декларацията от Бърдо‌ от октомври 2021 г., заключенията на Съвета относно процес на разширяване и стабилизиране и ​асоцииране от март​ 2020 г. и декември 2021 г. и други съответни ⁤заключения на Съвета.

В периода до ⁤присъединяването от Северна Македония ще се изисква постепенно да привежда в съответствие политики спрямо трети страни и позициите му в рамките на ​международни организации с политиките и позициите, ⁤приети от​ Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на⁢ ОВППС ще да ​бъдат редовно наблюдавани през⁤ целия⁣ процес‍ на преговори и насърчавани чрез редовен Диалог по ОВППС.

Същността на преговорите ще⁤ се проведе на ⁤междуправителствена конференция с участието на всички държави-членки, от една страна, и Северна⁢ Македония, от ‍друга. Междуправителствена конференция ⁣ще се провежда най-малко веднъж годишно, след приемането на заключения на Съвета, като се вземат предвид годишния пакет на Комисията за разширяване, и когато е​ уместно. Междуправителствената конференция ще осигури политическо управление⁣ и форум за‌ политически диалог относно процеса на реформи. Той също така ще направи равносметка на ‍цялостното присъединяване процес и изложи индикация ⁢за предстоящата година какви ‍клъстери/глави биха могли потенциално да бъдат отворени или затворени и възможни коригиращи мерки въз основа на състоянието ⁤на⁢ провеждане​ на реформи. Всички страни ще осигурят представителство в междуправителствената⁤ организация конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията на преговорите е посочено ⁤в приложение I.

Комисията ще се консултира систематично с държавите-членки по‍ време на присъединяването процес. Държавите-членки могат да допринасят чрез наблюдение на място чрез своите експерти, пряк принос към годишния пакет за разширяване и секторен експертен опит.

За да се внесе динамика в проц. ‌Тези групи ще обсъждат важни въпроси относно икономиката, политиката, сигурността и други области от интерес за участниците. Всяко заседание ще ⁤бъде възможно най-продуктивно и ‌ще има за цел да постигне конкретни резултати за подобряване на сътрудничеството и решаване на общи предизвикателства.зултати от‍ изпълнение преди приключването на преговорите. Напредък по основните ‍принципи, клъстерът ще определи общия темп на преговорите и ще бъде взет предвид за решението ⁢за отваряне или затваряне на нови клъстери или глави.

Ако Северна⁤ Македония⁤ постигне достатъчен напредък по ⁣приоритетите‍ за реформи, договорени‍ в преговорите, това трябва да доведе‌ до:

по-тясна интеграция с⁢ Европейския съюз, чрез ⁤ускорена интеграция и „поетапно въвеждане“ към отделните политики на ЕС, пазара на ⁣ЕС и ‌програмите на ⁤ЕС, ‍за да​ се да разгърне ​потенциала на такава интеграция, по-специално чрез премахване на техническите бариери пред търговията, като същевременно се гарантират равни условия; Основен фокус трябва да се⁢ обърне на областите, в които страната кандидатка вече има капацитет и опит за износ за ЕС, и  области​ от взаимен стратегически интерес, където ⁢страната кандидатка има значителен интерес в ‌производство, но трябва‍ да оестник-министър или на експертно ниво. Всяка група ще се фокусира върху конкретни теми и проблеми, свързани с министерствата и портфейлите им,⁢ като се⁣ стреми към постигане на конкретни резултати и ⁢препоръки за действие. Всички срещи ще бъдат​ документирани и ще бъдат предоставени на участниците за преглед и коментари.рите‌ ще бъдат фокусирани върху ‍различни аспекти⁤ на сътрудничеството между държавите-членки, като ⁢икономическо развитие, сигурност, енергийна политика, миграция и други общи предизвикателства. Всяка ‌група ще има ясно‍ определени ⁤цели и задачи, които да изпълнява през периода на своето функциониране.Тези групи могат да включват министри ⁣от​ различни държави, ​които работят заедно по конкретни проблеми или теми‍ от общ интерес.‌ Целта на заседанията е да се обсъдят въпросите и да се намерят общи решения и‍ стратегии за тяхното решаване. Важно е да ‍се подчертае, че честотата на заседанията може да бъде променена в зависимост от актуалните нужди и важността на дадените въпроси.следва да се предвиждат, освен за да отговарят на⁣ обективните ​изисквания на преговорите. Всички такива работни групи ​ще работят под ръководството на депутатите, на  базата на изрично техническо задание и в съответствие с конкретен график.

Място за провеждане на срещите

Срещите ще се провеждат ⁣в Брюксел, но⁤ през април, юни и октомври всякакви министерски срещите ще се проведат​ в Люксембург. При изключителни обстоятелства ⁢могат да се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос‌ #Преговорите #със‌ #Северна #Македония #започват #веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.