Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-05 00:53:33

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-05 00:53:33

/Поглед.инфо/ Решението на ЕС от 5 ноември 2020 година по отношение на Северна⁣ Македония ще бъде премахнато и‌ заменено с френското такова, ако второто ⁢бъде прието след няколко дни. Това се посочва още в началото на предложението, изготвено от френското председателство по отношение⁣ на съседната⁢ ни‌ държава. Като цяло⁣ предложението е ‍базирано на основни правила‌ за ‌приемане⁢ на нова⁤ членка на ЕС, като първите години се отварят отделни клъстери, които⁣ ще се следят ежегодно, а при тяхното изпълнение ще бъдат затваряни. България и ⁤нашите изисквания присъстват ​изключително оскъдно във френското‌ предложение. Там е посочено, че трябва да бъде спазен‍ Договорът за Добросъседство, но никъде не е ⁣упоменато, че това ще изисква някакви законодателни ​промени или решения от страна на Северна Македония. Страната-кандидат ⁤ще трябва да приеме ⁢принципите на ЕС за правата на човека ⁢и малцинствата, съобщава Tribune.

Ето какво⁤ се посочва в преоворите​ ще бъдат​ фокусирани върху различни аспекти ⁣на сътрудничеството между държавите-членки, включително ⁣икономическо сътрудничество,​ сигурност,‌ миграция, енергетика,‌ околната среда и други общи предизвикателства.⁤ Важно е да се подчертае, че срещите ​на министерско ниво ще бъдат възможно най-продуктивни и конструктивни, с цел постигане на​ конкретни резултати и ⁢решения.

Освен това, ще се насърчава и ​активното ⁤участие на заместниците на⁣ министрите, за да се⁢ осигури ​по-широко ​и представително участие в ​дискусиите и вземането на решения.⁤ Това ще допринесе за по-голямата легитимност‍ и‌ ефективност на⁤ взетите решения, като се⁤ вземат предвид различните гледни точки и интереси на държавите-членки.

В крайна сметка, срещите на министерско ‍и заместник-министерско ниво ще играят⁤ ключова роля‍ в укрепването на сътрудничеството и взаимодействието между държавите-членки, като се насърчава обменът на опит и⁤ добри практики, както и намирането на общи решения за ​предизвикателствата, пред които сме изправени.ата история, наследство и⁣ култура и ние гледаме напред към по-нататъшното засилване⁢ на нашите ⁢вече добре ‌установени връзки.

Отварянето на преговорите за присъединяване също доказва това, когато​ има⁣ изпълнени условия, ЕС изпълнява ⁢своите ангажименти. Както беше илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо‍ ангажиран с този процес. Приветстваме решимостта на Северна ​Македония за напредък в програмата за реформи на ЕС и ⁢очакване на постоянен ⁢политически ангажимент за изпълнение необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония ‌– страна кандидатка от 2005 г. – е близък партньор на Европейския съюз, като част от процеса на стабилизиране и‌ асоцииране. Нашето сътрудничество е в​ сила от ⁤2004 г. и е в основата ⁤на широк ​спектър от области. Северна Македония продължава да изпълнява своите задължения⁤ по ССА. Нашият⁢ политически и икономически диалог се развива особено в рамките на органите на​ ССА.

Ползите и за двете страни от нашите близки‌ отношения са очевидни. ⁤ЕС​ е най-големият ви търговски партньор, с очевидни ползи‍ за бизнеса и чуждестранните инвестиции. За вашите граждани, пътуването ⁢до ЕС стана по-лесно, след като либерализирането на визовия режим влезе⁣ в сила‌ през 2009 г. ЕС предоставя ⁤финансова и‍ техническа подкрепа по различни‌ финансови инструменти и ще продължи ‌да прави това, включително по Инструмента ⁤за ‍предприсъединителна помощ.

Освен​ това Северна Македония участва в редица ⁤програми на ЕС, включително ⁣Еразъм+, Творческа Европа,​ програмата за Конкурентоспособност ⁤на⁤ предприятията и малките и​ средни предприятия ⁢(COSME) и​ Европа за гражданите. Северна Македония също е‍ наблюдател на​ Агенцията за основните ⁢права и договаряща страна⁤ на енергетиката и транспорта.

Силата⁢ на нашите отношения – нашето единство и солидарност – отново‍ беше демонстрирана по ‍време на продължаващата криза ⁣с ​COVID-19. Европейският съюз застава до​ Северна ​Македония и от своите ‌партньори от Западните Балкани⁤ и‌ остава ангажиран активно да подкрепя ​усилията за борбата с ‌епидемията от COVID-19 и нейното въздействие върху обществата и икономиките. Тази поддръжка и ‌сътрудничеството надхвърля това, което всеки‍ друг партньор​ е предоставил​ на ​региона, ‍около ⁣66 милиона евро безвъзмездна помощ и 160 милиона евро макрофинансова помощ за Север ⁤Македония.

Европейският съюз също признава ценната подкрепа, ‍която⁢ Западните Балкани са дали‌ по време ⁢на пандемията на своите ​съседи‌ и към ⁣ЕС. Това отразява солидарността и взаимната ⁤подкрепа, върху която се​ гради ЕС. ⁣Сътрудничество и координация⁣ в‌ борбата ​с въздействието на пандемията трябва да продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и⁣ непредизвикана⁤ военна агресия срещу Украйна оказва значително влияние върху целия европейски континент. Очаква се Западните‌ Балкани⁣ да‌ се ангажират с европейските ценности ​като‌ бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС и Зще се фокусират върху различни ‌аспекти ⁢на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, енергетика, образование и ⁣култура. Всеки дванадесетмесечен период ще бъде определена ​конкретна тема, върху която ще се работи по време на заседанията.

Целта на преговорите е да се подобри​ сътрудничеството между ‍държавите-членки и да ⁤се намерят общи решения на важни⁢ проблеми, които засягат региона. Всички участници‍ в преговорите ​ще ⁤имат ⁤възможност да ⁢споделят своите ‍гледни точки и да ⁤работят заедно за постигането ⁢на общи цели.

Очаква се,‍ че преговорите‌ ще ⁢доведат до по-тясно сътрудничество между държавите-членки​ и до по-ефективно решаване на общите предизвикателства. Те също така ще допринесат за по-добро разбирателство и за⁢ по-тясни връзки между държавите-членки⁤ в региона.рена методология за разширяване, подновения консенсус‌ относно разширяването, договорен от Европейският съвет ⁤от декември 2006 г. и заключенията⁢ от Европейския ‍съвет‌ от 1993 г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи процеса на разширяване на тази ⁤основа на договорени принципи и заключения, които интегрират подобрената методология, така че процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и подчинен на по-силно политическо⁤ управление, основано на⁣ обективни​ критерии и строги положителни и‌ отрицателни условност и ⁢обратимост.

В съответствие със заключенията ​на Съвета⁤ от 25 март 2020 г., одобрени от членовете на ‍Европейският съвет на​ 26 март⁣ 2020 г. Съветът [одобри] обща преговорна Рамка, като се вземат предвид‍ гореспоменатите заключения, ⁤както и​ други релевантни. Заключенията на Съвета, подновения‍ консенсус ⁣относно разширяването и установената ​практика, която ви ⁢представяме днес, отчита опита на минали разширения и ⁣текущи‍ преговори ‍за присъединяване, както и на развиващите се достижения ‍на правото на⁢ ЕС, и отразява надлежно собствените достойнства ⁣и специфични ‍характеристики на⁢ Северна Македония. Преговорите ‌са ‍насочени Северна Македония да приеме интегрално достиженията ⁢на‍ правото на ЕС и⁣ да осигури‍ пълното им‍ изпълнение. Той включва подобрената методология‍ за разширяване, което предвижда още по-силен акцент върху фундаменталните реформи ‌в присъединяването. Следователно Северна Македония ще трябва напълно да приеме и приложи реформите в основните ⁣области на правовата държава, по-специално ⁢съдебната реформа и​ борбата срещу корупцията ⁤и организираната престъпност, основните права, укрепването на демократичните институции и реформа на публичната⁢ администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание трябва‍ да се отдаде ‍на защитата и недискриминационното третиране на гражданите, ⁢които принадлежат ‍към малцинствата​ или общностите. За да се ‍гарантира необратимостта на​ напредъка в тези ‌области‍ и⁢ пълното ⁣и ефективно прилагане, ⁤напредъкът⁤ ще продължи да се‌ следи‍ отблизо ⁤от Комисията, която ще ⁣докладва редовно за това на ‍Съвета.

Като се има предвид решаващото значение в ​целия процес на основните⁢ реформи,​ напредък основният клъстер ‍ще ‍определи общия темп на преговорите. Това ще позволи достатъчно време за установяване ‍на‌ необходимото законодателство, институции и солидни резултати от изпълнение преди приключването на преговорите. Скринингови доклади, които⁣ трябва да бъдат изготвени от Комисията, ще предостави съществени насоки, включително относно‌ задачите, които трябва да бъдат разгледани в⁢ пътни карти,‍ които ще бъдат приети от властите на ‍Северна Македония.

Като бъдеща държава-членка очакваме да се придържате към ценностите, изброени в член 2 от⁣ Договора за Европейския съюз,‍ а именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, ‌равенство, върховенство нтник-министър или на високо равнище. Всяка група ще ​представлява различни интереси и ще има ясно определени цели​ и задачи за постигане. Всички участници в групите ще бъдат задължени да спазват етичен⁣ кодекс⁢ и да работят в дух ​на ⁣сътрудничество и доверие. Всички решения и препоръки, направени от групите,⁣ ще бъдат обсъдени‌ и приети от‌ министерския ⁤съвет, който ще носи отговорност за ​тяхното изпълнение.експерти или работни групи. Всяка група ще има ясно определени ‍цели и задачи, които трябва да бъдат⁢ изпълнени в рамките на определения⁤ период. Те‌ ще бъдат отговорни‍ за изготвянето на доклади и препоръки, които⁤ да бъдат представени на министерските заседания за обсъждане и приемане. Всяка група ⁢ще има председател,⁤ който ще бъде отговорен ⁣за координацията на дейностите и представянето на ⁤резултатите пред‌ министрите. Те ще работят в‌ тясно ⁢сътрудничество със заинтересованите страни и ще се консултират с тях по ‍време на изпълнението на своите задачи.се фокусират върху различни аспекти ⁤на⁢ сътрудничеството между държавите-членки, ⁤включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция,⁤ околната среда и други общи предизвикателства. Всички държави-членки ще имат възможност ​да изразят своите гледни точки и интереси по време на преговорите, ⁢като се стремят към ‍постигане на общи решения и споразумения, ‍които ​да бъдат взети ‍предвид ‌при вземането ‍на ‍решения на европейско ниво.. Тези групи ще обсъждат важни въпроси относно​ икономиката, политиката, сигурността​ и ⁢други области от взаимен интерес. Те ще имат за цел​ да подобрят сътрудничеството‍ и взаимодействието между различните държави и да намерят общи решения на проблемите, които ⁤засягат тяхната общност.p>Групите​ могат да бъдат⁤ разделени⁢ на различни сектори или области⁢ на‍ интерес, като например икономика, образование, здравеопазване, околната среда и други. Всяка ​група ⁤ще ‌има ⁢свои специфични цели⁢ и задачи, които да бъдат обсъдени на заседанията.

Целта на тези заседания е ⁤да се обсъдят⁤ важни въпроси и да се ⁣вземат ‌решения, които да ⁤бъдат от ‍полза за ⁤всички участници. Важно ‌е да се⁢ поддържа открит диалог и сътрудничество между участниците, за да се постигнат конструктивни резултати.

Също така,​ е⁢ важно да се има ‌предвид, че честотата на заседанията може да⁤ бъде коригирана ‍в ​зависимост от нуждите и спешността на въпросите,​ които трябва‍ да бъдат разгледани. В случай на ‍спешни ситуации, може да бъдат организирани и допълнителни срещи на ниво ⁤заместник, за да ⁢се осигури‌ бързо и ефективно реагиране.

В ‍крайна сметка, важно е ​да ​се подчертае, че сътрудничеството⁢ и обменът⁤ на информация ⁤между различните групи ‍и ‍участници са от‍ съществено значение за постигането‍ на общите цели и за решаването на важни въпроси от общ интерес.

ЕС, ‍а именно‍ зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, ‍равенството, върховенството на закона и уважението към​ правата на⁤ човека,‍ включително⁤ правата на лицата, принадлежащи към ‍малцинства.

Напредъкът на преговорите ще се ръководи от напредъка ‌на Северна Македония подготовка за присъединяване и насърчаване ‌на икономическата⁣ и социална конвергенция. Този напредък ще бъде измерван по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, ⁢които‍ определят следните изисквания​ за членство:

• стабилността на институциите, гарантиращи ​демокрацията, върховенството на закона,⁤ правата на човека и ‍зачитане⁢ и‌ защита на малцинствата;

• наличието ⁢на функционираща ‍пазарна икономика и капацитет за справяне с конкурентен натиск и пазарни сили в‌ рамките на Съюза;

• способността ⁤да се поемат задълженията на членството, включително спазването на цели на политическия, икономически и⁤ паричен Тези групи могат да включват:
1. Групи за ​икономическо сътрудничество
2. Групи за сигурност и ⁣отбрана
3. Групи за​ енергийно сътрудничество
4. ‌Групи за образователно⁤ сътрудничество
5. Групи за здравеопазване и ​медицинско сътрудничество
6. Групи за околната среда и климатични промени
7. Групи ​за културно и спортно сътрудничество
8. ‍Групи за търговия и инвестиции
9. Групи⁣ за туризъм и кулинарно сътрудничество
10. ⁤Групи за‍ транспорт и инфраструктура
11. Групи за правосъдие⁣ и ⁣вътрешни работи
12. ‌Групи за миграция и‌ бежанци
13.⁢ Групи за⁢ наука и технологии
14. Групи за ⁤социално и заетостно сътрудничество
15. Групи‍ за хуманитарна ⁣помощ и бежанци

Тези ‍срещи на министерско ниво са от съществено значение за установяване на стратегически приоритети и сътрудничество между различните държави. Важно е да се‌ осигури редовна комуникация и обмен на ⁤информация, за ⁢да се‍ постигнат общите цели и да се решат общите предизвикателства.а декларация от май ​2018⁣ г. и Загребската декларация от‌ май 2020‌ г. ‌и Декларацията от Бърдо от октомври 2021⁤ г.,‌ заключенията на Съвета‌ относно процес на разширяване и стабилизиране и асоцииране от март ⁤2020 г. и декември‍ 2021 г.⁢ и други съответни заключения на Съвета.

В периода ‌до присъединяването⁣ от ​Северна Македония ще се изисква постепенно‌ да привежда в съответствие политики спрямо трети страни и позициите му в рамките на международни​ организации ​с политиките и позициите, приети‍ от Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще ​да бъдат ⁢редовно наблюдавани през целия процес на преговори и насърчавани чрез редовен Диалог по ОВППС.

Същността на преговорите ще се ⁣проведе на междуправителствена⁢ конференция с участието ⁤на всички държави-членки,⁤ от една страна, и Северна Македония, от друга. Междуправителствена конференция‍ ще се ​провежда най-малко​ веднъж годишно, след приемането на заключения на Съвета, като се вземат‍ предвид годишния пакет на Комисията за разширяване, и когато⁣ е уместно. Междуправителствената⁣ конференция ще ⁣осигури​ политическо управление и форум за политически диалог относно процеса ⁣на реформи. ‌Той също така ще⁢ направи⁣ равносметка на цялостното присъединяване процес ​и изложи индикация за предстоящата година⁤ какви клъстери/глави биха могли потенциално да бъдат отворени или затворени и ​възможни коригиращи ⁣мерки въз ⁢основа на състоянието на провеждане ⁣на реформи. ⁢Всички страни ще осигурят представителство в междуправителствената организация конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията на ⁢преговорите ​е посочено в приложение I.

Комисията ще се консултира систематично с държавите-членки по време на присъединяването процес. Държавите-членки могат да‌ допринасят чрез наблюдение на​ място чрез своите експерти, пряк принос към годишния пакет за разширяване и секторен експертен опит.

За ‍да се внесе динамика в проц. Всяка група ⁣ще има своя председател, който ще бъде ⁢отговорен за⁢ организирането на⁢ заседанията и управлението на групата. ​Всеки министър ще ⁤има право да назначи свой заместник, който ⁤да го представлява в групата в случай‌ на недостъпност. ⁣Всички решения, взети от групата, ще бъдат обвързващи за ⁣всички участници‌ и ще бъдат​ изпълнявани от съответните министерства.зултати от изпълнение преди приключването ⁣на преговорите. Напредък по основните​ принципи, клъстерът ‌ще определи общия темп ​на‍ преговорите и ще бъде взет предвид за решението⁢ за отваряне⁣ или⁤ затваряне на нови клъстери или​ глави.

Ако Северна Македония постигне достатъчен напредък по приоритетите за реформи, договорени в преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна ‍интеграция с Европейския съюз, чрез ‌ускорена‌ интеграция и „поетапно въвеждане“ ‌към отделните политики на ЕС, ⁢пазара​ на ЕС и програмите на ЕС, за да се да разгърне потенциала на такава интеграция, по-специално⁤ чрез премахване на техническите бариери пред ‌търговията, като същевременно се гарантират равни условия; Основен фокус трябва да се ⁤обърне на областите, в които страната кандидатка вече‌ има капацитет⁣ и опит за износ за ЕС, ‍и⁤  области от взаимен стратегически интерес, където страната кандидатка ​има значителен интерес в производство, но трябва⁤ да оестник-министър. ‌Всяка група ще има‌ ясно определени цели и задачи, които да бъдат постигнати през ⁤периода на своето функциониране. Те ще работят в ​тясно сътрудничество с другите⁤ групи и ще представляват своите резултати пред висшите органи ⁤на управление.⁢ Всяка група​ ще има председател, който ще бъде отговорен за организацията ⁤на ‌заседанията⁢ и координацията на ⁣дейностите‍ на‌ групата. ⁣Той ‌ще бъде⁤ избран ‍от членовете на групата и ще‍ представлява техните интереси пред външни институции⁢ и организации.рите ще бъдат фокусирани върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, ⁢като ‌икономическо развитие, сигурност,⁤ енергийна политика, миграция, образование и култура. Всяка ​група ще има ясно​ определени цели ⁤и ‍задачи, които​ да бъдат ⁣изпълнявани през периода на своето съществуване. Всички ​решения‌ и ⁤действия,‍ предприети ​от групите, ще бъдат обсъждани‍ и одобрявани от⁤ министрите⁤ на срещите на министерско ниво.Тези групи могат да ‍включват министри от различни държави, които ⁣работят​ заедно по конкретни проблеми⁣ или теми от ‍общ интерес. ‌Те‍ могат да се срещат, за да обсъдят ‌въпроси като‍ икономическо сътрудничество, сигурност,​ околната среда, здравеопазване и‌ други. Важно ⁢е да има редовни срещи, за​ да се поддържа комуникацията и да се намерят⁤ общи решения‍ на проблемите.следва да се предвиждат, освен за да отговарят на обективните изисквания на преговорите. Всички такива работни групи ще‌ работят под ръководството на депутатите, на  базата на ‌изрично ⁣техническо задание и в съответствие⁢ с конкретен график.

Място⁣ за провеждане ⁤на срещите

Срещите ще се провеждат в⁤ Брюксел, но през април, юни и октомври всякакви министерски срещите ще се проведат в Люксембург. ⁢При изключителни обстоятелства могат да се провеждат срещи чрез‌ видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония #започват⁤ #веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.