Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 12:27:46

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 12:27:46

/Поглед.инфо/⁤ Решението на ⁤ЕС ​от 5 ноември ‍2020 година по отношение ⁢на ​Северна Македония ще бъде премахнато ‌и заменено ⁢с⁤ френското такова, ако второто бъде прието след няколко дни. Това се посочва още в началото на предложението, изготвено от френското⁣ председателство по отношение на‌ съседната⁣ ни държава. Като цяло предложението е базирано на⁤ основни правила за приемане на‍ нова членка на ‌ЕС, като първите години се отварят отделни клъстери, които ще се⁤ следят ежегодно, а при тяхното изпълнение ще бъдат затваряни. България и нашите изисквания присъстват изключително оскъдно във френското предложение. Там ​е посочено, че трябва да бъде спазен Договорът за Добросъседство, но никъде не е⁢ упоменато, ​че‍ това ще изисква някакви законодателни ​промени⁤ или решения ‌от страна на Северна Македония. Страната-кандидат ще трябва да приеме принципите на⁤ ЕС⁤ за правата на⁢ човека и⁤ малцинствата, съобщава⁢ Tribune.

Ето какво се⁣ посочва в преоворите‌ ще‍ бъдат фокусирани върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо ​сътрудничество, сигурност, миграция, енергетика, околната среда‍ и други важни въпроси. Важно е да се⁢ подчертае,⁤ че срещите на министерско ⁣ниво ще бъдат ⁤отворени ‌и‍ прозрачни, като всички​ държави-членки ще имат възможност да ‍споделят своите гледни точки и да участват активно в дискусиите.

Освен това, ще бъде създаден механизъм ⁤за следене и оценка на ⁢напредъка в реализирането⁤ на общите цели и приоритети, определени по време на срещите на министерско ниво. Този механизъм ще⁤ осигури ефективното изпълнение на договорените мерки⁢ и ще помогне за идентифицирането на евентуални ‌проблеми или предизвикателства, ‌които изискват допълнителни усилия за ​решаване.

В заключение, срещите на министерско ниво​ ще играят ключова роля ‍в укрепването на сътрудничеството между държавите-членки и в постигането на общите цели⁤ и ⁣приоритети. Те ще представляват ​важна възможност за обмен на опит ‍и добри практики, както и⁤ за изграждане‌ на ​взаимно ‌разбирателство и доверие между​ участниците.ата ‍история, наследство и култура и ние гледаме напред към ‌по-нататъшното засилване‍ на⁣ нашите вече добре установени връзки.

Отварянето на преговорите за⁢ присъединяване също ⁤доказва това, когато има изпълнени условия, ЕС изпълнява своите ⁢ангажименти. ⁣Както беше ⁤илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава⁢ твърдо ангажиран с този процес. ⁢Приветстваме‌ решимостта на Северна ‍Македония ⁤за напредък в програмата за реформи на ‍ЕС ​и очакване на‌ постоянен политически ангажимент за⁣ изпълнение необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна​ Македония –⁤ страна⁣ кандидатка от 2005 г. – е близък партньор на Европейския‍ съюз, като част от процеса‌ на стабилизиране и асоцииране. Нашето⁢ сътрудничество‍ е в сила от 2004 г. ‌и ⁣е в основата на широк спектър от области.⁤ Северна⁤ Македония продължава‍ да‍ изпълнява‌ своите задължения ‍по ССА.‌ Нашият политически и икономически диалог се развива особено в рамките на органите на ССА.

Ползите и за двете‍ страни от нашите⁣ близки​ отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски партньор, с очевидни ползи за бизнеса‍ и чуждестранните инвестиции. За вашите граждани, пътуването до ЕС стана по-лесно, след като либерализирането на визовия ⁣режим ‍влезе в сила през 2009 г. ЕС‌ предоставя финансова и техническа⁢ подкрепа по различни финансови инструменти ⁣и ще продължи да прави това, включително по Инструмента за ⁣предприсъединителна помощ.

Освен това Северна ​Македония участва в редица програми на ЕС,‌ включително ⁢Еразъм+,‍ Творческа Европа, ‌програмата за Конкурентоспособност ‌на предприятията‍ и малките и средни предприятия (COSME) и Европа ‍за гражданите. Северна Македония също ‍е наблюдател на Агенцията ⁣за основните права и договаряща страна на енергетиката и транспорта.

Силата на ⁣нашите⁣ отношения – ⁤нашето единство ‌и солидарност​ – отново ⁢беше демонстрирана ​по време на ⁤продължаващата криза с ​COVID-19.⁤ Европейският​ съюз ⁢застава до Северна Македония⁣ и от своите партньори от Западните Балкани и остава ангажиран активно да подкрепя ⁢усилията за борбата с епидемията от‌ COVID-19 и нейното въздействие върху обществата‍ и икономиките. Тази поддръжка‌ и сътрудничеството ‍надхвърля това, което всеки друг ‌партньор е предоставил ⁢на региона, около 66 милиона евро‌ безвъзмездна‍ помощ ⁣и 160 милиона евро ​макрофинансова помощ ​за ​Север Македония.

Европейският съюз ‍също признава ценната подкрепа, която ⁢Западните Балкани са дали по⁤ време на пандемията на своите съседи ⁢и ‍към ЕС. Това отразява солидарността и ‌взаимната подкрепа, върху която се гради​ ЕС. Сътрудничество и координация в борбата‌ с въздействието на пандемията трябва⁣ да продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и ⁣непредизвикана военна агресия срещу⁣ Украйна⁤ оказва значително влияние върху целия европейски континент. Очаква се Западните Балкани да ​се⁤ ангажират ‍с европейските​ ценности като ⁣бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС и Зще се фокусират върху​ различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки,‌ включително икономическо сътрудничество, сигурност,⁢ миграция, образование ⁤и ‍култура. Всеки дванадесетмесечен период ще бъде ‌определена конкретна тема, върху която ще се работи по време на заседанията. Важно е да ‍се подчертае, че решенията, взети по време на тези заседания, ще⁢ бъдат обвързващи за всички държави-членки и ще се прилагат в съответствие с⁣ националните им законодателства.рена методология ⁣за разширяване,‍ подновения консенсус относно разширяването, договорен от Европейският съвет от декември 2006 г. и заключенията от Европейския ⁢съвет от 1993 г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи процеса на разширяване на тази ⁢основа на договорени принципи и⁤ заключения, които интегрират подобрената методология, ​така ⁣че процесът на присъединяване⁤ е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и подчинен ‍на по-силно политическо управление, основано на обективни критерии и строги положителни и‌ отрицателни ⁣условност и обратимост.

В⁢ съответствие‍ със заключенията на Съвета ⁣от 25 март 2020 г., одобрени от членовете на Европейският съвет на 26 март 2020‌ г. Съветът⁣ [одобри] обща преговорна Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите заключения, както и други релевантни. Заключенията ⁤на Съвета, подновения консенсус относно разширяването и установената практика, която ви представяме днес, ⁣отчита опита на минали разширения и​ текущи преговори за присъединяване, както и на развиващите⁣ се достижения на правото на ЕС, ⁢и отразява надлежно собствените достойнства и специфични характеристики на Северна Македония. Преговорите са насочени Северна Македония да приеме интегрално‌ достиженията на ⁣правото на ​ЕС⁢ и да ⁢осигури пълното им‌ изпълнение. ⁣Той включва подобрената методология за‌ разширяване, ​което предвижда още ​по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването. Следователно Северна Македония ‌ще трябва напълно‌ да‍ приеме и⁤ приложи реформите в основните области на правовата държава, по-специално съдебната реформа и борбата срещу ⁢корупцията и организираната престъпност, основните права,​ укрепването на ⁣демократичните институции и⁣ реформа на публичната администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание трябва да се отдаде на защитата и ⁤недискриминационното третиране на гражданите, които ⁢принадлежат към ⁤малцинствата или‍ общностите. За да се гарантира необратимостта на напредъка ⁣в тези области ‌и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще продължи да се следи отблизо от Комисията, която ще докладва ⁣редовно за това на Съвета.

Като се има предвид решаващото⁣ значение в⁢ целия процес ⁤на основните реформи, напредък основният ‌клъстер ще ‌определи общия темп на​ преговорите. Това ще позволи достатъчно време ⁤за установяване на необходимото ​законодателство, институции и солидни резултати ⁢от изпълнение преди приключването на преговорите. Скринингови доклади, които трябва да бъдат⁢ изготвени от‌ Комисията, ще предостави съществени насоки, ‍включително относно задачите, които трябва да бъдат разгледани в пътни карти, които ще бъдат приети от властите на Северна Македония.

Като ​бъдеща държава-членка очакваме да се придържате към ценностите, изброени в‌ член 2 от Договора за ​Европейския съюз, а именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, ⁢равенство, ‌върховенство нтник-министър ⁤или на експертно ниво. Всяка група ⁣ще представлява различни интереси и⁢ ще има ясно определени цели и задачи за постигане. Всички участници в групите ще бъдат задължени да спазват определени правила за поверителност⁤ и ⁤етика, за да​ се осигури ​открит и конструктивен диалог. В края на всяко заседание ще бъде изготвен ⁤доклад със ​заключения и препоръки, които ще бъдат ⁣разпространени на всички заинтересовани страни. Тези групи ще играят ​ключова ‍роля в формулирането на⁤ политики и вземането на решения, които да отговарят на ⁢нуждите и предизвикателствата на съвременния ⁢свят.експерти или‌ работни групи. Всяка група​ ще има ясно​ определени цели и задачи, които да бъдат изпълнени в⁣ рамките на определения ⁣период от време. ​Те ще бъдат отговорни за изготвянето на ⁣доклади и препоръки, които да бъдат представени ⁢на министерския съвет за ⁢обсъждане и приемане. Всяка група⁤ ще има‌ председател, който да ⁢координира дейностите и да осигури напредък към постигането на целите. ‍Те също така ще бъдат‌ отговорни за участието⁣ на своите страни ⁤в срещите и за представянето на‌ позициите им по въпросите, които се разглеждат.се фокусират върху ​различни аспекти на сътрудничеството​ между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, околната среда и ‍други общи предизвикателства. Всички държави-членки ще имат възможност да изразят своите‍ гледни точки и интереси по време‌ на преговорите, като се стремят към ⁣постигане на общи⁣ решения ‌и споразумения,⁣ които да⁤ бъдат от полза за всички участници.. Всяка група ще​ има своя председател, който ще бъде отговорен⁣ за организирането на заседанията и представянето на резултатите пред министрите.⁣ Всеки министър ще ​има право да ⁤назначи свой заместник, който да ‌участва в срещите в случай на ⁤негово отсъствие.⁢ Темите,‌ които ‍ще бъдат⁤ обсъждани на⁣ заседанията, ​ще бъдат определени предварително и ще включват актуални въпроси от ‌общ интерес за всички​ участници.p>Групите ⁣могат да ‌бъдат разделени на⁤ различни​ сектори ⁢или области на интерес,‍ като например икономика,⁤ образование, ⁢здравеопазване, околната⁣ среда и други. Всяка група ще има свои специфични цели и задачи, които да‌ бъдат ‌обсъдени на ‍заседанията.

Целта на‌ тези заседания е да се обсъдят⁢ важни въпроси и ⁣да се вземат решения, които да подобрят сътрудничеството и координацията ⁤между различните ‍министерства и агенции. ⁣Това може да включва‍ обмен на информация, обсъждане на общи предизвикателства ⁤и намиране на‍ общи решения.

Заседанията на ⁢министерско ниво ще ‌бъдат важна възможност за министрите да се запознаят със становищата и предложенията на другите участници и да ⁤работят заедно върху общите цели и приоритети. Те също така ще ​предоставят възможност за изграждане на доверие и установяване на по-тясно ‌сътрудничество ⁣между ⁣различните ⁣министерства и агенции.

В крайна сметка, целта на‍ тези заседания е да се подобри ефективността ‌и ефикасността на правителството чрез по-добро сътрудничество и координация ‍между различните министерства и агенции. Това ще помогне за постигане‍ на по-добри резултати ⁤за гражданите и за по-добро управление на обществените ресурси.

ЕС, а именно зачитането на човешкото ⁢достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и уважението​ към правата‌ на човека, включително правата ⁣на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на преговорите ще⁣ се ръководи от‌ напредъка на Северна Македония подготовка за присъединяване и насърчаване на икономическата ⁤и социална конвергенция. Този напредък ‌ще бъде измерван⁤ по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските ‌критерии, които определят следните изисквания за членство:

• стабилността⁢ на институциите, ‍гарантиращи демокрацията,​ върховенството ⁤на‌ закона, правата на човека ‌и зачитане и защита на малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна икономика и капацитет​ за справяне с ⁣конкурентен натиск ⁢и⁢ пазарни сили в рамките на ‍Съюза;

• способността да се поемат задълженията на членството, включително спазването на цели на политическия, икономически и паричен Отни групи ще се събират поне веднъж​ на ​дванадесет месеца на министерско ⁤ниво, но честотата на⁣ срещите⁤ може да‍ бъде променена, ако е необходимо, ​включително ‌и ⁢събирания на ниво заместник.а декларация от май 2018 ‌г. и‍ Загребската декларация от май ​2020‍ г. и ‌Декларацията от Бърдо от октомври 2021 ⁢г., заключенията⁤ на Съвета относно ⁣процес на разширяване и стабилизиране и асоцииране ‍от март 2020 г. и декември 2021 ‌г. и други съответни ‌заключения ‍на‌ Съвета.

В периода до присъединяването от Северна Македония ще се изисква постепенно да привежда в ‍съответствие политики спрямо трети страни ⁣и позициите му в рамките на международни организации с политиките и⁢ позициите, приети от Съюза и неговите държави-членки. Подравняването⁤ на ОВППС ⁢ще да бъдат редовно наблюдавани⁣ през целия процес на преговори и⁣ насърчавани чрез⁢ редовен Диалог по‍ ОВППС.

Същността на преговорите ще се проведе на междуправителствена конференция ​с участието на всички държави-членки, от една ‍страна, и Северна Македония, от друга. Междуправителствена конференция ще се провежда най-малко веднъж годишно, след приемането на заключения‌ на Съвета, като се вземат предвид годишния​ пакет на Комисията за разширяване,‌ и когато‌ е уместно. ‍Междуправителствената конференция ще осигури​ политическо управление и ​форум за политически‍ диалог относно процеса на реформи.‍ Той ⁤също така ще направи равносметка на цялостното присъединяване​ процес и изложи индикация за ‌предстоящата⁢ година какви клъстери/глави биха могли потенциално да​ бъдат отворени или затворени и възможни ‌коригиращи мерки въз основа⁢ на състоянието ⁢на провеждане ‌на ⁢реформи. Всички страни ще осигурят представителство в ‌междуправителствената организация‍ конференция на подходящо ниво. Процедурата ​и ​организацията на преговорите ​е ‌посочено в приложение I.

Комисията ще се консултира систематично с държавите-членки по време на присъединяването процес. Държавите-членки могат да ⁢допринасят чрез наблюдение на място чрез своите експерти, пряк принос към⁢ годишния пакет за разширяване и секторен експертен опит.

За да се ​внесе динамика в проц.зултати от ​изпълнение преди ⁤приключването на преговорите. Напредък по основните принципи, клъстерът⁣ ще определи общия темп на⁤ преговорите и ще бъде ​взет предвид за решението за отваряне или затваряне на ‍нови клъстери или‍ глави.

Ако Северна Македония постигне достатъчен напредък по приоритетите за​ реформи, договорени в преговорите, това трябва ⁢да доведе до:

по-тясна интеграция с⁤ Европейския съюз, чрез ускорена интеграция ‌и ⁤„поетапно въвеждане“ към отделните ⁤политики на ЕС, ⁣пазара на ЕС и програмите на⁣ ЕС, за да се да разгърне потенциала на такава интеграция,‌ по-специално чрез премахване на ⁤техническите ​бариери пред търговията, като същевременно се гарантират равни условия;⁤ Основен фокус трябва да‍ се обърне на областите, в ⁢които​ страната‍ кандидатка вече има капацитет и опит за износ ‍за ЕС, и  области от‌ взаимен стратегически интерес, където страната кандидатка има значителен интерес в ⁤производство, но трябва да оестник-министър. Всяко заседание ще бъде организирано от председателя на групата и ще обхваща⁣ различни теми от общ интерес за всички участници. ⁣Важно е ⁢да се подчертае,​ че целта на групата е да се подобри сътрудничеството и координацията между ⁤министерствата и да се намерят общи решения ‍на проблемите,⁢ които‍ засягат всички участници.рите ще се‍ фокусират​ върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, като икономическо развитие, сигурност, енергийна политика, миграция и ⁤други общи предизвикателства. Всяка група ⁤ще има ясно ‍определени‍ цели и задачи,​ които да изпълнява ⁣през периода на своето функциониране. Всички решения⁢ и действия, предприети ‍от групите, ще бъдат ⁢обсъждани и одобрявани от министрите на срещите на министерско ниво.> Отделните групи ⁣ще се срещат на⁣ редовни интервали за да ‌обсъждат напредъка и да се координират във важни въпроси. Тези срещи могат ‌да бъдат на​ различни нива‌ – ​национално, регионално или международно, в зависимост от нуждите и ⁣приоритетите на групата.следва да се⁤ предвиждат, освен за да отговарят на обективните изисквания на преговорите. Всички⁢ такива работни групи‍ ще работят под ръководството на депутатите, на  базата на ⁢изрично техническо ‍задание и в съответствие с конкретен график.

Място за провеждане‌ на срещите

Срещите ще се‍ провеждат⁤ в Брюксел, но през април, юни и октомври⁣ всякакви‌ министерски срещите ще ‍се проведат в Люксембург.⁣ При изключителни обстоятелства могат да се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна ⁢#Македония ⁣#започват #веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.