Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 11:21:23

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 11:21:23

/Поглед.инфо/ Решението⁤ на ЕС от 5 ⁣ноември 2020 година по ‌отношение на Северна Македония ще⁢ бъде премахнато и заменено с френското такова, ако второто бъде прието след няколко‌ дни. Това се посочва още в началото на предложението, изготвено от френското председателство по отношение на съседната ни⁢ държава. Като цяло предложението ‌е базирано на основни правила за приемане на⁣ нова членка на ЕС, като първите⁤ години се отварят отделни клъстери, които ще се следят ежегодно, а при тяхното изпълнение ще ‌бъдат затваряни. България ⁢и нашите изисквания присъстват изключително оскъдно във френското предложение. Там е посочено, че трябва да бъде⁢ спазен Договорът за Добросъседство, но никъде не е упоменато, че това ще изисква някакви законодателни промени или⁢ решения от страна‍ на​ Северна Македония. ⁤Страната-кандидат ще трябва да приеме принципите на ЕС за правата на човека и малцинствата, съобщава Tribune.

Ето‌ какво се посочва ⁣в преоворите ще бъдат насочени към постигане на конкретни цели,⁣ свързани с икономическото развитие, сигурността, ⁤енергетиката, образованието и други области‍ от общ интерес. Всяка група ще представлява интересите на своите членове и ще работи за постигане на общи цели и решаване на общи предизвикателства.ата история, наследство и култура и ние гледаме напред към по-нататъшното засилване на нашите вече добре установени​ връзки.

Отварянето на преговорите за присъединяване също доказва това, когато има⁤ изпълнени условия, ЕС изпълнява своите​ ангажименти. Както беше илюстрирано ‍от ‍днешната конференция, Съюзът остава твърдо ангажиран с този процес.‌ Приветстваме решимостта на Северна Македония за напредък в програмата за реформи на ЕС и ‌очакване на постоянен ⁤политически ​ангажимент за⁤ изпълнение необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония – ⁢страна кандидатка‌ от ⁤2005 г. – е близък партньор на​ Европейския съюз, като част от процеса на стабилизиране ‌и асоцииране. Нашето сътрудничество е в сила от 2004 г.​ и е⁢ в основата на ⁤широк спектър от области. Северна Македония продължава да изпълнява своите задължения​ по ССА. Нашият политически и икономически диалог ⁢се развива особено в рамките на ‌органите на ССА.

Ползите и за ⁢двете страни от нашите близки отношения са очевидни. ЕС е най-големият ⁢ви търговски партньор, ⁤с очевидни ⁤ползи за ⁢бизнеса и чуждестранните инвестиции. За вашите граждани,⁣ пътуването до ⁢ЕС стана ‍по-лесно, след⁢ като либерализирането на визовия ⁣режим влезе в⁢ сила през 2009 г. ЕС предоставя финансова и техническа подкрепа по различни финансови инструменти и ще продължи да прави това, включително⁣ по Инструмента за предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония участва в ⁣редица програми на ЕС,‌ включително Еразъм+, ⁤Творческа Европа, програмата за Конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия (COSME) и Европа за гражданите. Северна Македония също е наблюдател на Агенцията за основните права и договаряща страна на ⁢енергетиката и транспорта.

Силата на​ нашите отношения – ​нашето​ единство‌ и ⁤солидарност – отново беше демонстрирана⁢ по време на продължаващата криза с COVID-19. Европейският съюз застава до Северна Македония ⁣и от своите партньори от Западните Балкани и остава⁤ ангажиран активно да подкрепя усилията за борбата с епидемията от ⁢COVID-19 и нейното въздействие върху обществата и икономиките. Тази поддръжка и сътрудничеството надхвърля това, което всеки друг ‍партньор е предоставил на региона, около 66 милиона евро безвъзмездна помощ и ‌160 милиона евро макрофинансова помощ за Север Македония.

Европейският съюз също признава ценната подкрепа, която ⁣Западните Балкани са дали по време на пандемията на своите съседи и към ЕС. Това отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху ⁣която се ⁤гради ЕС. Сътрудничество ⁢и координация в борбата ‍с въздействието на пандемията трябва да продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу Украйна ⁤оказва значително ⁢влияние върху целия европейски ‍континент. Очаква се ⁣Западните Балкани да се ангажират с европейските ценности⁢ като бъдещи държави-членки на ЕС.⁤ ЕС и Зще се фокусират върху различни аспекти⁤ на сътрудничеството ⁤между държавите-членки,⁣ включително икономическо сътрудничество, сигурност, енергийна политика, миграция, образование и култура. ​Всички държави-членки ще имат възможност да изразят своите гледни точки и ⁤интереси по ⁢време на преговорите,⁤ като се стремят към постигане на общи решения и споразумения, които да бъдат‍ взети предвид при ⁣вземането на ‍решения на европейско ниво.рена методология за разширяване, подновения консенсус относно разширяването, договорен от Европейският съвет от декември 2006 г. и заключенията от Европейския съвет от 1993 г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи процеса на разширяване ⁣на тази основа на договорени принципи и заключения, които интегрират подобрената методология, така че процесът‌ на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и ⁤подчинен на по-силно политическо управление, основано на обективни критерии и​ строги ⁤положителни и отрицателни условност и ⁤обратимост.

В съответствие със заключенията на Съвета ⁢от 25 март 2020 г., одобрени от членовете на Европейският съвет на 26 март 2020 г. Съветът [одобри] обща ‍преговорна Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите заключения, както и други релевантни. Заключенията на Съвета, подновения консенсус относно разширяването и установената практика, ‍която ви представяме ​днес, отчита ‌опита ⁢на минали разширения и текущи преговори за присъединяване, както и на развиващите се достижения на⁤ правото на ЕС, и отразява надлежно собствените ⁤достойнства и специфични ‍характеристики на Северна Македония. Преговорите са насочени‌ Северна Македония да приеме интегрално достиженията на правото на ЕС​ и да осигури пълното им изпълнение. Той включва подобрената методология за ‍разширяване, което предвижда още⁢ по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването. Следователно Северна Македония⁤ ще трябва напълно да приеме и‌ приложи реформите в основните ‌области на правовата държава, по-специално съдебната ⁤реформа и борбата ‍срещу корупцията и организираната престъпност, основните права, укрепването на демократичните институции и реформа на ⁢публичната администрация, както ⁤и икономически критерии.

Специално внимание ​трябва да​ се отдаде на защитата и недискриминационното третиране на гражданите, които принадлежат към малцинствата⁢ или общностите. За да се гарантира необратимостта на напредъка в тези области и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще продължи ⁢да се следи отблизо от ⁢Комисията, която ще⁣ докладва редовно ⁤за това на⁣ Съвета.

Като се има предвид решаващото значение в целия‍ процес на‌ основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия темп на преговорите. Това ще позволи достатъчно време за установяване на необходимото законодателство, институции и солидни ‍резултати⁤ от изпълнение преди приключването на преговорите. Скринингови доклади, които трябва да бъдат изготвени от ⁤Комисията,⁤ ще предостави съществени насоки, включително относно задачите,⁣ които трябва да бъдат⁤ разгледани в пътни карти, ​които ще бъдат приети от‍ властите на Северна Македония. ‌

Като бъдеща държава-членка очакваме да се​ придържате към ценностите, ⁤изброени в член 2 от Договора за Европейския съюз, а именно зачитане на ⁣човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство нтник-министър или на високо равнище. Всяка ​група ще представлява различни интереси⁢ и‌ ще има специфични ⁤цели за постигане. Всички участници⁤ в групите ‌ще ⁤бъдат добре подготвени и ангажирани ‌в процеса на вземане на решения, като се стремят към консенсус и сътрудничество.експерти или работни групи. ‌Всяка група‌ ще бъде​ отговорна за разглеждане на ‍конкретни въпроси и проблеми, свързани с тяхната област на компетентност, и ‍за ⁣изготвяне на препоръки​ и решения, които⁢ да бъдат представени на министерския съвет за обсъждане ⁣и приемане.се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството ​между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, околната среда и други общи предизвикателства. Всички държави-членки ще ⁢имат възможност ⁤да изразят своите гледни точки и интереси по‌ време на преговорите, като се стремят⁤ към постигане на общи решения и ‍споразумения, които да бъдат взети предвид при ‌вземането на решения на европейско ниво.. Всяка група ще⁣ има своя председател,​ който ще бъде отговорен за организирането на заседанията и управлението на‌ групата. Всеки‌ министър‍ ще⁣ има ‍право да назначи свой заместник, който да го представлява в случай на недостъпност. Всички​ решения, взети ‍от групата, ще бъдат обвързващи​ за‍ всички участници и ще бъдат изпълнявани от съответните министерства.p>Групите могат да бъдат разделени на различни сектори или области ​на интерес, като например ‌икономика, образование, здравеопазване, околната среда и‍ други.⁣ Всяка група ще ​има свои специфични⁣ цели и задачи,‌ които да бъдат обсъдени на заседанията.

Целта на тези заседания е да се обсъдят важни въпроси и да се вземат решения, които да доведат до подобрение на състоянието ⁢в съответната област. Министрите и ‍техните заместници ще имат‍ възможност ​да споделят ⁤информация, да обсъждат ​предложения и да работят заедно за постигане на общи‌ цели.

Заседанията⁤ на министерско ниво ще‍ бъдат важна платформа за обмен на идеи и ⁤опит‍ между различните държави и за сътрудничество⁣ в решаването на общи предизвикателства. Те ще ‍допринесат за по-добро разбирателство и за постигане на консенсус по важни въпроси.

В крайна сметка, целта на тези заседания е да се подобри⁣ сътрудничеството между различните държави и да се намерят⁣ общи решения за важни проблеми, които засягат всички. Те ще бъдат⁢ важен ⁤инструмент за създаване на ‌по-добра​ и по-устойчива ⁢бъдеще за всички.

ЕС, а именно⁢ зачитането на‌ човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и уважението към правата‌ на човека, включително⁤ правата ⁤на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на‌ преговорите ще се ръководи от напредъка на ‌Северна Македония подготовка за присъединяване и насърчаване на икономическата и социална конвергенция. Този напредък ще бъде измерван по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, ⁤които определят следните изисквания за членство:

• ⁤стабилността на⁣ институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството‌ на⁢ закона, правата на⁣ човека и зачитане и защита на малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна икономика и капацитет за справяне с конкурентен натиск ⁣и пазарни сили в рамките‌ на Съюза;

• способността ​да се поемат задълженията на членството, включително спазването на‌ цели ‍на политическия, икономически и паричен Тези групи могат да включват:
1. Групи за икономическо сътрудничество
2. Групи за сигурност и ‍отбрана
3. Групи за енергийно сътрудничество
4. Групи за образователно сътрудничество
5. Групи за здравеопазване и ⁤медицинско сътрудничество
6. Групи за околната среда и климатични промени
7. Групи за културно ‌и спортно сътрудничество
8. Групи за туризъм и развитие на туризма
9. Групи ⁣за търговия и инвестиции
10. Групи за транспорт и инфраструктура
11. Групи за‍ миграция и бежанци
12. Групи за ⁤правосъдие и вътрешни работи

Тези срещи на министерско ниво са от съществено значение за координацията и сътрудничеството между различните държави и за решаването на‌ общи предизвикателства.а декларация от​ май ⁤2018 г. и Загребската декларация от⁢ май⁢ 2020 г. и Декларацията от Бърдо от октомври ​2021 г., ‌заключенията на Съвета относно процес на разширяване‍ и стабилизиране и асоцииране от март 2020​ г. и‍ декември 2021 г. и други съответни заключения на Съвета.

В⁢ периода до присъединяването ​от Северна ⁤Македония ‍ще се изисква постепенно ⁢да привежда в съответствие политики спрямо⁣ трети ‌страни и позициите му в рамките на международни‍ организации с политиките и позициите, приети от Съюза и‍ неговите държави-членки. Подравняването‌ на ОВППС ще да⁣ бъдат редовно наблюдавани през целия⁢ процес ⁤на преговори и насърчавани чрез редовен Диалог по ОВППС.

Същността‌ на преговорите ще се проведе на междуправителствена конференция с участието на всички държави-членки, от една страна, и⁤ Северна ​Македония, от друга. Междуправителствена конференция ще се провежда най-малко веднъж годишно, след приемането на‍ заключения на ⁣Съвета, като се вземат предвид годишния пакет на Комисията за⁢ разширяване, и когато е уместно. Междуправителствената ​конференция ще осигури политическо ⁣управление и форум за‍ политически диалог относно процеса на реформи. Той ‌също така ще направи равносметка на цялостното ‍присъединяване процес и изложи индикация за предстоящата година какви клъстери/глави биха могли потенциално да бъдат отворени или затворени и възможни⁤ коригиращи мерки въз основа на състоянието на провеждане на реформи. Всички страни ​ще осигурят представителство в междуправителствената организация‌ конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията на преговорите е посочено в‍ приложение I.

Комисията ще се ​консултира систематично с държавите-членки по време на присъединяването ⁣процес. Държавите-членки могат да допринасят чрез наблюдение на място чрез своите експерти, пряк принос към годишния пакет за разширяване и секторен експертен опит.

За да се внесе динамика в проц. Тези групи​ ще обсъждат ⁢важни въпроси относно икономиката, политиката, сигурността и други области от‌ интерес за министрите. Те ⁤ще работят заедно,​ за ‌да‍ намерят‍ общи решения и да се координират в своите действия. Тези заседания ще бъдат‌ от ключово значение​ за поддържането на‌ добри отношения и за сътрудничество между различните държави.зултати от изпълнение преди‍ приключването ⁤на⁤ преговорите. Напредък по основните принципи, клъстерът ще определи общия темп на преговорите и ще​ бъде взет предвид за ​решението за ⁤отваряне или затваряне на нови клъстери или глави.

Ако Северна Македония постигне ‍достатъчен напредък ⁢по​ приоритетите за реформи, договорени в преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна интеграция с Европейския съюз, чрез ускорена интеграция и „поетапно​ въвеждане“ към отделните ​политики⁤ на ЕС, пазара на‍ ЕС и програмите на ЕС, ⁣за да се да разгърне⁢ потенциала на такава интеграция, по-специално чрез премахване⁣ на техническите бариери пред търговията, като същевременно се гарантират равни условия; Основен фокус трябва да ​се⁤ обърне на областите, в които страната кандидатка вече има капацитет и опит за износ за ЕС, и  области от взаимен стратегически⁤ интерес,⁤ където страната кандидатка има значителен ​интерес ‌в производство, ⁣но трябва​ да ‍оестник-министър или на експертно​ ниво. Всяка група ще представлява различни интереси и ще има‌ за цел да обсъди и⁢ решава⁣ въпроси от общ ‌интерес, свързани със сътрудничеството и взаимодействието‌ между държавите-членки. Темите, които ще бъдат обсъждани, могат да включват икономическо сътрудничество,‍ сигурност, миграция, енергетика, околната среда и други. Всяка ⁢група ще има свой председател, който ще⁣ бъде отговорен за организирането на заседанията и представителството на групата пред другите⁤ участници.рите ще се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството ⁤между държавите-членки, като икономическо развитие, сигурност, енергийна политика, миграция и други общи предизвикателства. Всяка група ще⁤ има ясно определени ‍цели⁢ и задачи, които да изпълнява през периода на своето функциониране. ‌Всички решения‍ и действия, ⁤предприети от групите, ще бъдат координирани със съответните министерства и органи на управление в държавите-членки, за да се⁤ осигури ефективност и ⁤съгласуваност в действията ⁤на Европейския съюз.> ​Отделните групи‍ ще се срещат на редовни интервали за да обсъждат ⁤напредъка⁤ и да⁢ се координират във важни въпроси.⁢ Тези срещи могат да бъдат на различни нива на управление⁤ в зависимост от нуждите на групата.следва да се предвиждат, освен за да отговарят на обективните‌ изисквания на⁣ преговорите. Всички такива работни групи ще ⁢работят под ръководството на депутатите,⁤ на  базата на изрично техническо задание и⁤ в съответствие с конкретен график.

Място за ​провеждане на срещите

Срещите ще ‌се провеждат в Брюксел, но през април, юни ‍и октомври всякакви министерски срещите ще се проведат в Люксембург. При изключителни обстоятелства могат‍ да‌ се провеждат срещи чрез ⁢видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония #започват #веднага #исканията #на #България⁢ #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.