Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 08:41:26

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 08:41:26

/Поглед.инфо/ Решението на ЕС от 5 ноември 2020 година по отношение на Северна‌ Македония ще бъде ‌премахнато и заменено ⁤с френското такова, ако второто бъде прието след няколко⁣ дни. Това се посочва още в началото на ​предложението, изготвено от френското председателство по отношение на съседната ни държава. Като цяло предложението е базирано на‌ основни ⁤правила за приемане на нова членка ⁤на ЕС,⁢ като първите години се отварят отделни клъстери, които ще ​се следят ежегодно, а при тяхното ⁤изпълнение ще бъдат затваряни. България и ‌нашите изисквания присъстват‍ изключително оскъдно във френското ​предложение. ⁢Там ​е посочено, че трябва да бъде спазен Договорът ⁤за Добросъседство, но никъде не е упоменато,‍ че това ще ‍изисква ⁣някакви законодателни промени‌ или решения от страна на Северна Македония. ⁤Страната-кандидат ще трябва да‍ приеме принципите‍ на ЕС ​за правата на човека и малцинствата, съобщава​ Tribune.

Ето какво се посочва в преоворите ⁣ще бъдат фокусирани ‍върху различни аспекти​ на сътрудничеството между⁢ държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, енергетика, околната среда и други въпроси от общ интерес.‍ Важно е да се‍ подчертае, че срещите на министерско ниво ще бъдат отворени и прозрачни, като всички⁤ участници ще имат възможност да споделят своите гледни точки ⁣и да участват активно в дискусиите.

Освен това, ще бъде създаден механизъм за редовно следене и⁤ оценка⁢ на напредъка в постигането на общите цели и приоритети, определени по време на срещите на ‍министерско ниво. Този механизъм ще осигури ефективното изпълнение на договорените мерки и ще⁢ допринесе за постигането ⁣на конкретни резултати в ⁤рамките⁤ на сътрудничеството между ⁢държавите-членки.

В заключение, срещите на министерско ниво ще играят ключова роля ‍в укрепването ​на взаимодействието и ⁤сътрудничеството между държавите-членки, като ‌ще допринесат ⁣за постигането на общите цели и приоритети в различните области на общ интерес.ата история, наследство и култура и ние гледаме ⁣напред към по-нататъшното засилване на нашите вече добре установени ⁣връзки.

Отварянето на преговорите ‍за⁢ присъединяване също доказва това, когато има ⁤изпълнени условия, ЕС изпълнява своите ангажименти.⁢ Както беше илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо⁤ ангажиран с този процес. Приветстваме ⁤решимостта на ⁢Северна Македония‌ за⁢ напредък в програмата ⁣за реформи на ЕС и очакване ⁤на постоянен политически ангажимент за‌ изпълнение необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония ⁤– страна кандидатка от 2005 г. – е близък ​партньор на Европейския съюз,⁢ като част от процеса на стабилизиране и‍ асоцииране. Нашето сътрудничество ⁤е в ⁤сила от 2004 г. и е в основата ⁢на широк спектър​ от области. Северна Македония продължава да изпълнява своите задължения по ССА. Нашият политически и икономически диалог се ⁣развива особено в рамките‌ на⁣ органите на​ ССА.

Ползите и за двете страни от нашите близки ​отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски партньор, с ⁣очевидни ползи‌ за бизнеса и чуждестранните инвестиции. За вашите‍ граждани, пътуването до ЕС стана по-лесно, след като либерализирането на визовия режим влезе ⁢в сила ‌през 2009 г. ЕС предоставя финансова ⁣и техническа подкрепа по различни финансови​ инструменти и ще продължи да​ прави това, включително ⁤по Инструмента‍ за​ предприсъединителна помощ.

Освен това Северна ⁣Македония участва в⁣ редица⁤ програми на ЕС, включително Еразъм+, Творческа Европа, програмата за Конкурентоспособност на предприятията ⁢и малките и ⁢средни ‌предприятия (COSME) и Европа за⁣ гражданите. ⁤Северна Македония също е наблюдател⁤ на Агенцията за основните права и⁣ договаряща ⁣страна ⁢на енергетиката⁣ и транспорта.

Силата на нашите отношения – нашето единство⁣ и солидарност⁢ – отново беше демонстрирана по време на продължаващата криза с‌ COVID-19. Европейският съюз застава до Северна Македония и от своите партньори ​от Западните Балкани⁤ и остава ангажиран активно да ‍подкрепя усилията за борбата с епидемията от COVID-19 и нейното въздействие‍ върху обществата ‌и икономиките. Тази поддръжка и⁤ сътрудничеството ‍надхвърля това, което всеки ⁤друг партньор е предоставил на региона, ‌около 66 милиона евро безвъзмездна помощ⁢ и 160 милиона евро макрофинансова помощ за Север Македония.

Европейският съюз също ‌признава ценната ⁤подкрепа, която Западните Балкани са‍ дали по време на пандемията на своите⁢ съседи и към ЕС. Това⁣ отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху която се гради ЕС. Сътрудничество и координация в борбата с въздействието на пандемията трябва ​да ⁢продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу​ Украйна ​оказва значително влияние върху целия ‌европейски континент. Очаква се Западните Балкани да се ангажират с европейските ценности като бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС⁢ и Зще се фокусират върху различни аспекти ⁢на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество,⁣ сигурност, миграция, образование и култура. Всеки дванадесетмесечен период ще бъде определена конкретна⁣ тема, върху‍ която ще​ се работи по ⁣време на ⁢заседанията. Важно е да⁤ се подчертае, че преговорите ще бъдат‌ провеждани в дух на ⁣взаимно уважение и⁣ сътрудничество, с цел постигане на общи ⁣цели и интереси.рена методология за разширяване, подновения консенсус относно разширяването, договорен от Европейският ⁤съвет от декември ‍2006 г. и заключенията‌ от ​Европейския съвет от 1993 г.

Съветът ⁤остава твърдо ангажиран да продължи процеса на разширяване на тази основа на договорени принципи‍ и заключения, които интегрират подобрената методология, така че процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и подчинен на ⁣по-силно политическо управление, основано‍ на обективни критерии и строги положителни⁣ и отрицателни условност и обратимост.

В съответствие със заключенията на Съвета ⁤от 25 март 2020 г., одобрени от⁢ членовете на​ Европейският съвет ⁢на 26⁣ март ⁢2020 г. Съветът ‍ [одобри] обща⁤ преговорна ‌Рамка,‍ като се вземат предвид ‌гореспоменатите заключения, както и други релевантни. ‍Заключенията на Съвета,⁣ подновения консенсус относно разширяването‌ и установената практика, ⁤която ви представяме днес, отчита опита на минали ⁣разширения и текущи преговори за ⁢присъединяване, както⁢ и‌ на развиващите се достижения на правото на ЕС, и отразява надлежно собствените достойнства и⁢ специфични⁤ характеристики на Северна Македония. Преговорите са насочени‍ Северна Македония ⁣да приеме интегрално достиженията на правото на ЕС и да осигури пълното им изпълнение. Той включва подобрената методология за разширяване, което предвижда още ⁤по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването. ‌Следователно⁣ Северна Македония ще трябва напълно да приеме и приложи реформите в ⁣основните ‍области на правовата държава, по-специално съдебната реформа и борбата срещу корупцията ⁤и организираната престъпност, основните права, укрепването на​ демократичните институции и реформа на​ публичната администрация, ‌както и икономически критерии.

Специално внимание⁣ трябва да се отдаде на ​защитата и недискриминационното третиране на гражданите, които​ принадлежат към малцинствата⁤ или общностите. За да се гарантира необратимостта на ‍напредъка в⁤ тези области и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще продължи да се⁢ следи отблизо от Комисията, която ще докладва редовно за това на Съвета.

Като се има ⁣предвид ‌решаващото значение в целия процес ⁣на основните реформи, ‍напредък основният клъстер ще определи‍ общия темп на преговорите. ‌Това ще позволи ⁤достатъчно време за ⁤установяване на необходимото законодателство, институции и солидни резултати от изпълнение преди приключването на преговорите. Скринингови‍ доклади, които трябва да бъдат изготвени от Комисията, ще предостави съществени насоки, включително относно задачите, които трябва да бъдат разгледани в пътни карти, които​ ще бъдат приети от властите⁣ на ⁤Северна Македония. ⁣

Като бъдеща държава-членка очакваме ⁣да се ‍придържате към⁤ ценностите, изброени в член 2 от Договора за Европейския съюз, а именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация,‌ равенство, върховенство нтник-министър​ или на високо равнище.⁢ Всяка​ група ще представлява различни ⁢интереси⁤ и ще ‍има специфични цели за постигане. ‌Всички участници в групите ще бъдат‌ добре подготвени и ще имат ясно​ определени⁤ роли и​ отговорности. Също така, ще⁤ се осигури прозрачност ​и отчетност за ‌дейностите на всяка група, за да се гарантира ефективното им функциониране.експерти или⁣ работни групи. Всяка група ще има ‌ясно определени цели и задачи, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на определения⁣ период. Те ще​ бъдат отговорни за изготвянето на доклади и препоръки, които ​да бъдат представени на‌ министерските заседания ‍за обсъждане и приемане. Всяка група ‌ще има председател, който ⁣ще бъде отговорен ⁤за координацията на‍ дейностите и представянето на резултатите пред министрите. Те ще работят в тясно сътрудничество със заинтересованите ‍страни и⁢ експерти, за да гарантират, че техните препоръки ⁤са ⁢добре‌ обмислени и основани на най-добрите научни и практически познания.се фокусират върху различни аспекти на ⁤сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, околната среда и други общи предизвикателства.‍ Всички държави-членки ще имат възможност да ‍изразят своите гледни точки‌ и интереси​ по време ‌на преговорите, като се стремят към постигане на общи решения⁢ и споразумения, ⁢които да бъдат от полза за всички участници.. ‍Тези групи⁣ ще обсъждат важни ‌въпроси относно икономиката, политиката, сигурността и други области‌ от взаимен интерес.⁢ Те ще работят заедно, за да намерят общи решения и да подобрят сътрудничеството между страните.p>Групите могат да‍ бъдат разделени‌ на различни сектори или области на ⁢интерес, като​ например икономика, образование, здравеопазване, околната среда⁢ и други. Всяка група ще има⁣ свои специфични цели и задачи, които⁢ да бъдат обсъдени на заседанията.

Целта на тези заседания ⁢е да се обсъдят важни въпроси‍ и да се вземат решения, които‌ да подобрят сътрудничеството и координацията‍ между различните министерства и агенции. Това⁢ може да включва обмен‌ на информация, обсъждане‍ на общи предизвикателства⁤ и намиране на общи решения за тях.

Заседанията на министерско ниво ще бъдат важна възможност за министрите да ⁢се запознаят със състоянието на различните области ‍и да ​обсъдят възможни решения за тях. Те⁤ също така ще ‌предоставят възможност⁢ за изграждане⁣ на доверие и сътрудничество между различните министерства и агенции.

Важно е да се подчертае, че честотата на ⁣заседанията може да ⁤бъде коригирана в зависимост от нуждите и спецификата на ⁣всяка група. Допълнителни срещи на ниво⁣ заместник също могат да бъдат организирани, ⁣ако е‍ необходимо.

ЕС, а именно зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството ‌на закона и ⁤уважението към ‍правата на човека,‌ включително правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на преговорите ще се ръководи от напредъка на Северна Македония ⁣подготовка за присъединяване и насърчаване на​ икономическата и‌ социална конвергенция. Този напредък ще бъде измерван по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, които определят следните изисквания за ​членство:

• стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството ⁣на закона, правата на човека и зачитане и защита на малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна икономика и капацитет за справяне с конкурентен натиск и пазарни‌ сили в⁢ рамките на Съюза;

• способността да се поемат задълженията на членството, включително спазването на цели на политическия, икономически и паричен Тези групи могат да ‍включват министри от различни държави, които работят заедно по определени проблеми или теми от​ общ интерес. Целта ​на ‌тези заседания е да се обсъдят въпроси от взаимен интерес и да ‍се намерят общи решения и стратегии за тяхното ​решаване. Те ⁣могат да включват и обсъждания на ⁤бъдещи ⁤сътруднически проекти и инициативи. Важно е членовете на групите ‌да поддържат ⁢открит и конструктивен ⁣диалог, който да доведе до конкретни и реалистични решения.а⁢ декларация ⁢от май 2018 г.‌ и Загребската декларация ⁢от ⁣май 2020 г.‍ и Декларацията от Бърдо от​ октомври 2021 г., заключенията на Съвета относно процес на разширяване и стабилизиране и асоцииране ⁤от март 2020 г. и декември 2021⁣ г.​ и други съответни заключения на Съвета.

В периода до присъединяването от Северна Македония ⁢ще се изисква постепенно да привежда в съответствие политики ​спрямо трети страни и позициите му в рамките на международни организации с политиките⁢ и позициите, приети от Съюза ‍и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще да бъдат⁤ редовно наблюдавани през целия процес на преговори и насърчавани чрез ​редовен Диалог⁢ по ОВППС.

Същността на преговорите ще се проведе на междуправителствена конференция с участието на всички държави-членки, от една страна, и Северна Македония, от друга. Междуправителствена конференция ще се провежда най-малко веднъж годишно, след приемането ⁣на заключения на Съвета, ​като се вземат ‍предвид годишния пакет на Комисията за разширяване, и когато е уместно. Междуправителствената конференция ще осигури политическо управление и форум ⁤за политически диалог относно процеса на реформи. Той също така ⁤ще направи равносметка на цялостното присъединяване‌ процес и⁢ изложи индикация за ⁣предстоящата година какви клъстери/глави биха‌ могли потенциално да бъдат отворени ⁣или затворени и възможни коригиращи мерки въз основа на състоянието ⁤на провеждане на реформи. Всички ‍страни ще осигурят представителство в междуправителствената организация конференция на подходящо‍ ниво. Процедурата и организацията‌ на преговорите е посочено в ⁤приложение I.

Комисията ще се консултира ⁤систематично‌ с⁣ държавите-членки по време на присъединяването процес. Държавите-членки ⁢могат да допринасят чрез наблюдение на място чрез своите ‌експерти,‌ пряк ⁣принос към годишния пакет за разширяване и секторен експертен опит.

За да се внесе динамика в проц. ⁤Тези групи ще обсъждат ​важни въпроси относно икономиката,⁢ политиката, сигурността и други области от взаимен ⁢интерес. Те ще работят заедно, за⁢ да намерят общи решения и да подобрят сътрудничеството между⁢ страните. Тези заседания‍ ще бъдат важна ‍възможност за лидерите ‌да обсъдят ‍предизвикателствата и възможностите пред тях и да работят ⁢заедно за тяхното преодоляване.зултати от изпълнение преди приключването на ​преговорите. Напредък по основните принципи,⁣ клъстерът ще определи общия темп на преговорите и ще бъде взет‍ предвид ⁣за решението за отваряне ‌или затваряне на нови⁤ клъстери или‍ глави.

Ако Северна Македония постигне ​достатъчен напредък по приоритетите за ​реформи, договорени в преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна интеграция ⁣с Европейския съюз, чрез ускорена интеграция и „поетапно въвеждане“ към отделните политики на ЕС, пазара на ЕС и програмите на ЕС, за да се да разгърне потенциала на такава интеграция, по-специално чрез премахване на техническите ⁤бариери пред търговията, като същевременно​ се гарантират равни условия; Основен фокус трябва ‌да⁣ се обърне на областите, в​ които ‍страната ‍кандидатка вече има⁢ капацитет и опит за износ за ЕС, ⁤и  области от ⁤взаимен стратегически интерес, където страната кандидатка има⁣ значителен интерес⁢ в производство, но трябва да оестник-министър или на експертно ниво. Всяка група ще представлява различни‌ интереси и ще има за цел да обсъди и решава въпроси от общ интерес. Темите,​ които ще бъдат обсъждани, могат да включват икономически въпроси, ⁣политически въпроси,⁣ въпроси ‌свързани ‍със сигурността и отбраната, въпроси свързани с околната среда и климата, както и въпроси свързани‌ със социалното развитие и здравеопазването.⁣ Всяка група ще ⁤има свой председател, ⁢който‍ ще бъде отговорен за организирането на заседанията и за представянето на⁤ резултатите от тях пред съответните министри или експерти.рите ще се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между​ държавите-членки, като икономическо развитие, сигурност, енергийна‌ политика,⁣ миграция и други общи предизвикателства. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи,​ които ⁢да изпълнява през периода ​на своето функциониране.⁤ Всички решения и действия, предприети от групите, ще бъдат координирани със⁢ съответните министерства и органи на управление в държавите-членки,‍ за да⁤ се осигури ефективност ⁢и съгласуваност в действията на ‌Европейския съюз.Тези групи могат да включват министри от различни държави, които работят заедно по конкретни проблеми или теми от общ интерес. Целта на тези заседания е да се обсъдят въпроси от взаимен интерес и да се намерят общи решения ⁣и стратегии за тяхното решаване. Те⁢ могат да бъдат от съществено значение за международното сътрудничество ⁣и за постигането на общи цели ‍и резултати.следва да се предвиждат, освен⁣ за да⁢ отговарят на обективните изисквания на преговорите. Всички ‍такива работни групи ще ⁢работят под ръководството⁢ на депутатите,⁤ на ‌ базата ‌на изрично техническо ‌задание и в съответствие⁢ с конкретен график.

Място за ⁣провеждане на срещите

Срещите ще се провеждат в Брюксел, но ⁤през април, юни и ‌октомври всякакви министерски срещите ще се⁣ проведат в Люксембург. При изключителни обстоятелства могат да се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите ⁤#със #Северна #Македония #започват #веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.