Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 07:00:08

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 07:00:08

/Поглед.инфо/ Решението​ на ЕС⁢ от 5 ноември ⁢2020⁤ година ​по отношение ⁣на Северна Македония ще бъде премахнато и заменено с френското такова,‌ ако второто бъде прието след няколко дни. Това се посочва ‍още ⁢в началото на предложението, изготвено от френското⁢ председателство по отношение на съседната ни ​държава. Като цяло предложението е базирано на основни ‌правила за приемане на нова членка на ЕС, като първите години се отварят отделни клъстери, които ще се следят ежегодно,⁢ а при тяхното изпълнение‌ ще бъдат затваряни. България и нашите изисквания присъстват изключително оскъдно във ‍френското предложение. Там е посочено, че трябва да бъде спазен‌ Договорът за Добросъседство,⁣ но никъде​ не е ⁤упоменато, че това ще изисква някакви законодателни промени⁤ или решения от страна на‍ Северна Македония. Страната-кандидат ще трябва​ да приеме принципите​ на ЕС за правата на човека и малцинствата, съобщава Tribune.

Ето ​какво се⁤ посочва в преоворите ще бъдат⁢ фокусирани върху‌ различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, ​включително​ икономическо ⁢сътрудничество, сигурност, миграция, енергетика, околната среда и други въпроси от общ интерес. Важно е да ⁣се⁢ подчертае, ‌че срещите на министерско ​ниво ще⁣ бъдат ‌отворени и прозрачни, като ‍всички участници ще имат възможност да споделят своите гледни точки и да участват⁤ в дискусиите.

Освен това,‌ ще бъде създаден механизъм‌ за ‌редовно следене и оценка на напредъка в сътрудничеството между​ държавите-членки, който ще осигури⁤ ефективното изпълнение на поетите⁢ ангажименти и реализацията ⁣на общите цели. Този механизъм ⁣ще включва и редовни доклади за напредъка пред Европейския парламент и другите заинтересовани страни.

В заключение, срещите на ‌министерско⁢ ниво ще‌ играят ключова роля в укрепването на сътрудничеството между държавите-членки ⁢и ⁢в създаването на по-сигурна, стабилна и процъветаща ​Европа.ата история, наследство ⁢и култура и ние гледаме напред към по-нататъшното засилване на‌ нашите вече⁤ добре установени връзки.

Отварянето на преговорите за присъединяване⁤ също доказва това,⁣ когато ‌има изпълнени условия, ЕС изпълнява своите ангажименти. Както беше илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо ангажиран с този ⁢процес. Приветстваме решимостта на Северна Македония⁣ за напредък в програмата за реформи на ЕС и очакване на постоянен политически ангажимент за изпълнение необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония​ – страна кандидатка​ от 2005 г. – е близък партньор на Европейския‍ съюз, като част от процеса на⁢ стабилизиране и​ асоцииране. Нашето сътрудничество е ‍в сила ‌от 2004 г. и е в основата​ на широк спектър от области. Северна Македония продължава ⁤да изпълнява своите задължения по ССА. ⁢Нашият политически и икономически диалог се‍ развива особено в рамките на органите на⁤ ССА.

Ползите и за двете страни от нашите близки‌ отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски партньор, с очевидни ⁢ползи ⁣за бизнеса и ⁤чуждестранните инвестиции. За вашите граждани, пътуването до ЕС⁣ стана‌ по-лесно, след като либерализирането на визовия режим влезе в сила през 2009 г. ЕС предоставя финансова‌ и техническа подкрепа ⁣по различни финансови инструменти и ​ще продължи да прави това,‌ включително по Инструмента за предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония участва в редица програми на ЕС, включително Еразъм+, Творческа Европа, програмата‍ за Конкурентоспособност на предприятията и⁢ малките ⁢и средни⁢ предприятия (COSME) и Европа за гражданите. Северна Македония също е наблюдател‍ на Агенцията за основните права и договаряща страна на енергетиката⁤ и транспорта.

Силата на нашите отношения – нашето ⁢единство и солидарност –​ отново беше демонстрирана по време на продължаващата криза с‌ COVID-19. Европейският‌ съюз ​застава до Северна ​Македония и от своите партньори от Западните Балкани и остава ангажиран​ активно да подкрепя усилията за борбата с епидемията‌ от COVID-19 ⁤и нейното въздействие върху обществата и икономиките. Тази поддръжка⁣ и сътрудничеството надхвърля това, което всеки друг партньор е‌ предоставил на региона, около 66 милиона ‍евро⁤ безвъзмездна помощ и 160 ⁣милиона евро макрофинансова помощ‌ за Север Македония.

Европейският съюз също признава ценната подкрепа, която Западните Балкани са дали по⁤ време на пандемията на своите ⁤съседи и към ЕС.​ Това отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху която се⁤ гради ЕС. Сътрудничество и координация ​в борбата⁤ с въздействието на пандемията⁢ трябва да продължи⁢ и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу⁣ Украйна оказва значително влияние върху целия европейски континент. Очаква се Западните Балкани да⁢ се ангажират с европейските ценности като бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС и​ Зще се​ фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството ⁣между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, околната среда и други ‍общи предизвикателства. Всички държави-членки​ ще имат възможност да изразят ‍своите гледни‍ точки и интереси по време на преговорите, като се ​стремят ​към постигане на ‍общи⁣ решения и споразумения, които да ‍бъдат взети предвид ⁢при вземането на решения на европейско ниво.рена методология за разширяване, подновения консенсус относно разширяването, договорен от Европейският съвет ⁢от ​декември 2006 г.‍ и заключенията от​ Европейския⁣ съвет от 1993 г.

Съветът остава‌ твърдо ангажиран да ​продължи процеса ‍на разширяване на тази основа на договорени принципи ⁤и заключения, които интегрират подобрената методология, ⁤така че процесът на присъединяване‍ е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен‍ и подчинен на‌ по-силно политическо управление, основано на ‌обективни⁣ критерии и строги положителни и отрицателни условност и ‌обратимост.

В⁤ съответствие със заключенията на Съвета ​от 25 март 2020⁤ г., одобрени от членовете на ‍Европейският съвет на 26 март 2020 г. ⁣Съветът ⁢ [одобри] обща преговорна ‍Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите заключения, както и други релевантни. Заключенията на Съвета, подновения консенсус относно разширяването⁣ и установената практика, която ⁢ви представяме днес, отчита⁣ опита на минали‍ разширения и текущи преговори за присъединяване, както и‍ на развиващите се ⁤достижения на правото на ЕС,⁤ и отразява надлежно собствените достойнства и​ специфични характеристики на Северна​ Македония. Преговорите са⁢ насочени Северна ‌Македония да приеме интегрално достиженията ⁤на правото на​ ЕС и да осигури ​пълното им изпълнение. Той включва подобрената методология за⁢ разширяване, което предвижда още по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването. Следователно Северна Македония ще трябва напълно да приеме и⁤ приложи реформите в основните ⁣области на правовата ⁣държава, по-специално съдебната реформа и борбата срещу корупцията и ‍организираната ⁤престъпност, основните права, укрепването на демократичните​ институции​ и реформа‍ на ‍публичната администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание ⁤трябва да се отдаде на защитата‍ и недискриминационното⁤ третиране на гражданите, които принадлежат‍ към малцинствата ⁢или ‍общностите. За да⁤ се гарантира необратимостта на напредъка в тези области и⁣ пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще продължи да ​се следи ‍отблизо от Комисията, която ще ⁤докладва редовно за това на Съвета.

Като се ‍има ⁢предвид решаващото значение в целия процес на основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия темп на преговорите. Това ще позволи достатъчно време за установяване на необходимото законодателство, ⁢институции и солидни⁢ резултати от изпълнение преди приключването на​ преговорите. Скринингови доклади, които‌ трябва‍ да бъдат изготвени от Комисията, ще‌ предостави съществени насоки, включително относно задачите, които трябва да бъдат разгледани в пътни карти, които ще бъдат приети от властите на Северна Македония.

Като⁣ бъдеща държава-членка очакваме да се придържате към ценностите, изброени в член⁣ 2 от Договора за Европейския съюз, а именно зачитане на ⁢човешкото достойнство,‍ свобода, демокрация,‍ равенство, върховенство нтник-министър. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи, които да ⁢бъдат обсъдени на⁢ заседанията, както и ‌план за действие за тяхното постигане. ⁢Всички участници‌ в групите ще бъдат отговорни ⁣за изпълнението на поетите​ ангажименти ‍и ⁤за докладване ⁢за напредъка пред министърите. Това ще‍ осигури ‌ефективното ⁣функциониране на групите и постигането​ на желаните⁣ резултати.експерти или работни групи. Всяка група‍ ще има ясно определени ​цели и задачи, които трябва да бъдат изпълнени в рамките⁣ на определения период. Те ще бъдат отговорни за⁤ изготвянето ‍на доклади ‌и препоръки, които да бъдат представени на⁢ министерските заседания за обсъждане⁢ и приемане. Всички групи ще работят в тясно сътрудничество‌ със заинтересованите страни​ и ще ‍се стремят към постигане на консенсус по важните въпроси.се фокусират върху ⁢различни​ аспекти на сътрудничеството ⁢между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество,⁣ сигурност, миграция, ⁤околната среда и други общи ⁣предизвикателства. Всички ⁢държави-членки ще имат възможност да изразят своите гледни точки и‍ интереси по време на преговорите, като се стремят към постигане на общи решения ​и споразумения, които да бъдат взети предвид при вземането на решения‌ на европейско ниво.. ​Всяка група ще има своя председател, ⁢който ще ⁣бъде отговорен за организирането на заседанията и управлението на ‌групата. Всеки министър ⁤ще има право да назначи свой заместник, който да го ⁣представлява ​в случай на недостъпност. Всички решения, взети​ на ⁢заседанията, ще бъдат обвързващи за всички участници в групата.p>Тези групи ще бъдат отговорни‌ за разглеждане на важни въпроси​ относно сигурността и отбраната на страната, които изискват координиране и сътрудничество ​между различните министерства‍ и агенции. Заседанията на тези групи ще бъдат форум за обсъждане на стратегически въпроси, обмен на ⁣информация ⁣и определяне ⁣на общи цели и приоритети.

Важно е да се подчертае, ‌че тези групи⁣ няма да заместват съществуващите институции и процеси за ‌вземане на ⁣решения, а ще допълват техния работен процес, като осигуряват по-широко и ​интегрирано ⁣обсъждане на въпросите ⁤от сигурността и ⁤отбраната.

Също така,​ важно‌ е да се подчертае,​ че участието⁣ в тези групи ще ​бъде доброволно и няма да замества отговорностите на отделните министерства и агенции по отношение на сигурността⁤ и отбраната. Тези ⁢групи ще предоставят възможност за ⁣по-широко сътрудничество и координация, но ‍няма да ограничават автономията⁤ и отговорностите на отделните институции.

В заключение,‌ създаването на тези групи на министерско ⁤ниво е важна стъпка към ⁣по-ефективно и интегрирано ⁣управление на въпросите⁤ от сигурността и отбраната.‍ Чрез редовните им ‍заседания и обсъждания, ще се⁣ подобри координацията ⁤и⁣ сътрудничеството между различните институции и‌ ще се ускори вземането на ​стратегически решения по въпросите от сигурността и отбраната.

ЕС, а именно зачитането на⁢ човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и уважението към ‍правата‍ на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към⁢ малцинства.

Напредъкът на преговорите ще се ръководи от напредъка на Северна Македония подготовка⁤ за присъединяване и насърчаване на икономическата и ‍социална конвергенция. ‌Този напредък⁤ ще⁤ бъде измерван по-специално спрямо⁣ следните изисквания:

– Копенхагенските критерии,‌ които определят следните изисквания за членство:

• стабилността на⁤ институциите,​ гарантиращи⁤ демокрацията, върховенството на закона, правата ​на човека и зачитане и защита на малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна икономика и ⁤капацитет за справяне ‌с конкурентен натиск и пазарни сили в рамките на Съюза;

• способността да се поемат ⁢задълженията ⁢на⁢ членството,‌ включително ⁣спазването на цели на политическия, икономически и‍ паричен Тези групи могат ‌да включват:
1. Групи за икономическо сътрудничество
2. ‌Групи за сигурност и отбрана
3.⁤ Групи‍ за енергийно​ сътрудничество
4.‍ Групи за образователно сътрудничество
5. Групи ⁢за здравеопазване ​и медицинско⁣ сътрудничество
6.‌ Групи за околната ⁣среда и ‍климатични промени
7. Групи за културно и ⁢спортно сътрудничество
8. ​Групи за търговия и‌ инвестиции
9. Групи за миграция и бежанци
10. Групи за правосъдие и вътрешни работи
11. Групи за наука и технологии
12. Групи за хуманитарна помощ

Тези срещи​ на министерско ниво ⁣са от съществено значение за координацията и сътрудничеството между различните държави ‌и за решаването на общи ⁣предизвикателства.а⁢ декларация от май 2018 г. и Загребската‌ декларация​ от май⁣ 2020 г. и Декларацията от Бърдо от октомври 2021 г., заключенията на Съвета⁣ относно процес на разширяване и​ стабилизиране и асоцииране от март 2020 г. и‍ декември 2021 г. ⁣и други съответни заключения на Съвета.

В периода до присъединяването от Северна Македония ще се изисква постепенно да привежда в съответствие ⁤политики спрямо трети страни и позициите ⁢му в рамките на международни организации с ​политиките и позициите,⁣ приети от Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще да бъдат редовно ⁣наблюдавани през целия процес на⁣ преговори и насърчавани чрез редовен Диалог​ по ОВППС.

Същността ⁤на ‍преговорите ще‌ се проведе‍ на междуправителствена конференция ‍с участието на всички държави-членки, от една страна, и Северна Македония, от друга. Междуправителствена ‍конференция ще се провежда най-малко веднъж годишно, ​след приемането на заключения на ‌Съвета, като се вземат предвид годишния ‍пакет на Комисията за разширяване, и когато е уместно. Междуправителствената конференция‍ ще⁣ осигури ​политическо управление и форум за политически диалог относно процеса на реформи. Той също така ще направи равносметка на цялостното‍ присъединяване процес и ‍изложи индикация за предстоящата година какви клъстери/глави биха могли потенциално да ⁣бъдат отворени или ⁤затворени и възможни ⁢коригиращи мерки въз основа на състоянието ⁤на провеждане‌ на реформи. ​Всички ⁢страни ще осигурят⁢ представителство⁢ в междуправителствената организация конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията на преговорите е посочено в приложение I.

Комисията ще ​се ‌консултира систематично с държавите-членки‍ по време на присъединяването ⁢процес. Държавите-членки могат​ да допринасят чрез наблюдение на място​ чрез своите експерти, пряк принос към⁣ годишния пакет за разширяване​ и секторен експертен опит.

За да се внесе ⁤динамика в проц. Тези ‍групи ще обсъждат важни⁢ въпроси относно ‌икономиката, политиката, сигурността и ⁣други области от ‍взаимен интерес. Те ще работят заедно, за да‌ намерят общи ​решения⁢ и да подобрят сътрудничеството между страните. Тези заседания⁤ ще‍ бъдат⁤ важна възможност за лидерите да ‌обсъдят предизвикателствата‌ и ​възможностите⁤ пред тях и да се стремят към постигане⁣ на общи цели.зултати ⁤от изпълнение преди приключването на​ преговорите.​ Напредък по основните принципи,⁢ клъстерът ще ​определи общия темп ​на преговорите ⁢и ще бъде взет предвид за решението ⁢за отваряне⁣ или затваряне на нови клъстери или глави.

Ако Северна Македония постигне достатъчен напредък по приоритетите за реформи, договорени в‌ преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна интеграция с Европейския съюз, ‍чрез ускорена ​интеграция и „поетапно въвеждане“ към отделните политики на ‌ЕС, пазара⁢ на ЕС и програмите ⁢на ⁣ЕС, за​ да се да разгърне потенциала на такава интеграция, по-специално чрез ⁢премахване на техническите бариери⁤ пред търговията, като същевременно ⁣се гарантират равни условия; Основен фокус трябва да⁢ се обърне на⁤ областите, в които страната кандидатка вече ​има ⁣капацитет ⁢и опит ‌за износ за‍ ЕС, и ⁤ области от взаимен⁢ стратегически интерес, където​ страната кандидатка има ⁤значителен интерес в производство, но трябва ⁣да‌ оестник-министър или на експертно ниво. Всяка група ще представлява различни интереси ⁢и ‍ще има за цел да ​обсъди и решава ​въпроси от общ интерес, свързани със сътрудничеството между държавите-членки.‍ Темите, които ⁣ще бъдат обсъждани, могат⁣ да включват икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, околната среда,⁣ образование и култура, здравеопазване и други. Всяка група ще има свой председател, който‌ ще бъде избран от държавите-членки⁣ и ще бъде отговорен за ‌организирането на заседанията и представянето⁣ на ⁢резултатите от обсъжданията пред⁣ министерския съвет.рите ще се фокусират върху различни ‍аспекти на⁣ сътрудничеството между държавите-членки,⁣ като икономическо развитие, сигурност, енергийна ⁢политика, миграция и други общи предизвикателства. Всеки път ще‌ бъде определена конкретна тема ⁤за обсъждане, като целта⁤ е ‌да се ‌намерят общи решения⁢ и да се подобри сътрудничеството между държавите-членки.Тези групи могат да включват министри от различни държави, които работят заедно по конкретни проблеми или теми от общ интерес. Целта на‌ тези заседания е да се обсъдят въпроси от ‍взаимен интерес⁢ и да‌ се намерят⁢ общи решения и стратегии ⁢за тяхното решаване. ‍Те могат да⁣ бъдат относно икономическо сътрудничество, сигурност, енергийна политика, околната среда, миграция и други. Важно е ‍да се подчертае, че тези заседания ⁤са‍ важен инструмент за укрепване ⁢на международното сътрудничество и за постигане на общи цели и интереси.следва да се предвиждат,⁤ освен ⁢за да отговарят на обективните изисквания на преговорите. Всички такива работни групи ще ‌работят под ръководството на ​депутатите, на  базата на изрично техническо задание и в съответствие с конкретен график.

Място за ⁣провеждане на ​срещите

Срещите ще се провеждат в Брюксел, но през април, юни ⁢и октомври всякакви министерски ⁣срещите ще‍ се проведат в Люксембург. При⁣ изключителни обстоятелства могат да се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония #започват #веднага⁢ #исканията #на #България #са⁣ #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.