Home » today » World » Трети март – 144 години по-късно – 2024-04-05 11:52:04

Трети март – 144 години по-късно – 2024-04-05 11:52:04

/Поглед.инфо/ Както може би ⁣повечето сте ‌разбрали, Националният ни военноисторически музей в София няма да‍ работи на ⁢Трети март в‌ знак на солидарност със случващото се в Украйна и в знак на ‍протест срещи ⁢безумието на войната. Без​ да анализирам международното положение днес, защото това⁤ е ​политика, ⁤а не история; без да коментирам​ дали Русия ни освобождава, или окупира през 1878 г. и дали Трети⁤ март е датата от новата ни история, която най-много заслужава ⁤да е Национален празник, или 6-ти, 7-ми‌ и 22-ри септември, та дори и⁢ 24-май ​са по-български празници, ще напиша следното. Към‍ настоящия момент Трети март е наш Национален ‍празник и ‌през 1878 г. българската държавност се възстановява.

Да, Берлинският конгрес, а не Сан-стефанският мир официално потвърждава това; да, Княжеството е васално; да, освободена ‌е основно Мизия; да, ⁤пред нас се⁣ поставят редица ⁢проблеми, които в крайна сметка ние⁤ не‌ успяваме‌ да решим така, както ни се иска.които не могат да посетят музеи или​ паметници, ‍могат⁢ да отдадат почит на Трети ⁤март, като прочетат‍ нещо за българската история, ‌гледат документален филм или​ просто ‌споделят ​знанията си с близките⁢ си. Важно е да си припомним и ‌да уважим нашето минало, за да можем да се развиваме и напредваме като нация.

Трети‍ март е символ на българската независимост и⁣ национално достойнство. Нека го отбележим⁤ по подобаващ начин, като се⁢ възползваме от възможностите, които имаме да се запознаем и ⁣да се гордеем с ⁤нашата история‌ и култура.​ Всеки ⁤от⁤ нас може да допринесе за запазването и прославянето на нашето наследство, като го уважава и го предава на следващите поколения.

то се интересуват от историята и военното дело на България, могат да⁢ намерят много⁣ ценна информация‍ и материали‌ в музеите и паметниците по ‍цялата страна. Там ще откриете историята на нашия народ, неговите подвизи и борби за свобода ⁢и независимост. Нека не забравяме нашите корени и да се гордеем с българското наследство!

Трети ‌март е ден за памет⁢ и почит към всички, които са се жертвали за⁤ свободата на България. Нека запазим спомените им живи и да продължим да уважаваме и ценим нашата история и култура. В този ден ​нека се възпоменават героите и мъчениците, които са дали живота ⁤си за нашата свобода и независимост. Да се пази​ паметта им и ‌да се⁣ уважава ​техната жертва!

а да посетят музея на Възраждането ‍и българското въстание от 1876 година,‍ който ⁤представя⁣ важни етапи от ⁣българската история. Там‍ може да се научите повече за борбата за свобода ⁢и ‌независимост на българския народ.

Нека си припомним​ и отдадем почит на героите от миналото, които​ са жертвували ‌живота⁣ си за свободата на България. ⁢Техните‍ подвизи и жертви трябва да бъдат запомнени и почитани,⁣ за‌ да не забравим откъде идваме и какво сме постигнали‌ като народ.

Трети март е ‍ден за възпоменание и уважение към всички, ​които са се борили за‍ свободата на България. ‍Нека ги почетем и да продължим ‌да се гордеем с нашата история и култура.ационалният ни военноисторически музей е ‍музей на военната ни история или само на една война? Защото дори и‍ днес Русия да е агресор, дори и тогава да е била⁤ окупатор, Трети март не ознаменува ли края на бойния поход на Българското опълчение⁢ и всички останали доброволци, които по някакъв начин ​се‍ включват ​във ‍войната? Те ⁢не⁢ са ли военни герои? За тяхната памет защо затваряме врати?

Не изключвам възможността от музея просто ⁤да са притесняват от това,‌ че днешното разделение в обществото за случващото се в Украйна, ​а и за ​самата дата, ‍може да⁤ превърне експозицията‌ в театър на някаква ожесточена полемика между посетителите, ⁣защото, каквото и да става, ​Трети⁣ март не може да мине без думата „Русия“.‍ Но пък се сещам, ⁤че и на Шести септември 1885 г., след като научават⁤ за случилото се в Пловдив, нашите управници ⁣са били доста притеснени за това ​какви ще са реакциите и последствията от Съединението, но не помня да са заключвали⁢ министерства и дворци.

По първата ⁤точка ще отговоря с една⁢ дума – Не! И ще го обясня така. В последните години‍ водим доста сериозни спорове със съседите си от Р. Северна Македония какво‌ трябва да е тяхното отношение към паметта ⁣на всички онези ⁤български войници (много родени дори там), които оставят костите по техните чукари между 1912 и 1918⁢ г. И докато всячески ⁢се мъчим да им обясним, че днешните ни взаимоотношения по никакъв начин не бива да влияят на поведението им​ спрямо тази памет, защото онова войнишко дело принадлежи на една ‍отминала епоха, в която Балканите са били с ⁣друга карта; то е изпълнено с чувство за дълг, с‍ чест и достойнство​ и в крайна сметка всичко това ​е правено с вярата в ⁢едно по-светло бъдеще, на руснака казваме⁣ косвено, че делото на⁤ неговите⁣ деди от 1877 – 1878 г. не е достойно за уважение, защото ⁤днес международното отношение към неговата ⁣държава е отрицателно.⁢ Не знам, но щом⁣ настояваме едни хора, с които днес не​ се‍ разбираме добре политически,които не могат да посетят музеи или‍ паметници, могат да използват интернет⁣ и други ⁢източници, за‍ да научат повече за историята и ⁣военното дело на България. Важно е​ да се запази паметта за миналото и да се уважават героите и събитията, които са оформили ‍нашата нация.

Трети март е ден ⁤за почит и възпоминание, за уважение към мъчениците ‍и ​героите на миналото. ⁤Нека го отбележим с достойнство и ⁣с поглед към бъдещето, като ⁣си припомним историята и уроците, които ни⁤ носи.

о не могат да посетят музеи ‌или паметници, могат да отдадат почит на Трети март, като прочетат⁢ книга или гледат⁤ филм, свързан с българската история и⁢ военно дело. Важно е да се помним⁢ и уважаваме‍ нашето минало, за да можем да се развиваме и напредваме като нация.

Нека се ⁢възползваме от възможността да се ⁣запознаем ‍с историята⁤ на нашата страна и да се вдъхновим от подвигите на предците си. Трети март е ден за почит и⁢ уважение към всички, които са ‌се борили за свободата и независимостта ​на България. Да⁢ не забравяме и⁢ да не позволяваме на никой да ⁣изкривява историята и да⁣ я използва за свои политически цели.

За това ние научаваме от няколкото споразумения, които тя сключва​ с Великобритания и Австро-Унгария и които определят какво може и какво не може ​да се случи с тази война. Все пак Русия няма как да‍ воюва, без това да бъде ‌позволено⁤ от останалите ⁢сили в‌ Европа, но няма и как да бъде открита нито пред​ българите, нито⁣ пред обикновения войник в нейната армия.​ Високият морал на⁣ войската и подкрепата на местното население и ​до ⁢днес са сред важните изисквания за една⁢ успешна ‌война. Та това накратко за руската ‌външна политика и българското освобождение. ‌Наивно е ⁤да се ⁢вярва,⁢ че която ѝ да е държава ще тръгне на война да освобождава чужд ‌народ безкористно. Това ‍начинание коства на Русия близо⁣ 100 000 убити и ранени, което не е малко. Въпросът най-лесно може да ‌се обобщи, като се каже, че ние имаме нужда от нашата свободата, за ⁢да управляваме нашия си свят, докато Русия ​имат нужда от нашата свобода, за да управлява своя. Именно и затова през 1877 – 1878 ⁢г.⁣ интересите ни съвпадат, докато ‍през 1885, 1912 – 1913 и ‌1915 – 1917 г. се разминават крайно.

Но трябва ли​ жертвата на обикновения войник, който идва на Дунава с ясното​ съзнание, че освобождава единоверен и единокръвен народ, също с⁣ лека ръка да бъде отхвърлена заради мотивите ⁤на‌ неговите управници? Да не забравяме, ⁤че все пак това е златното ⁣време на панславизма. Вярно е, че всеки войник в онези години⁢ се бие в името ⁣на ‍своя господар и отечество, но едно е царят ти ⁢да те прати‌ на война, в която⁢ ти освобождаваш, съвсем друго е в във война, в която завладяваш. Аз ‍лично не вярвам,‍ че подполк. Павел Калитин се включва в спасяването Самарското знаме, за ⁣да може руският‍ военен флот да минава свободно през Проливите. Включва се, защото това му диктува дългът. И ⁢освен него в ‍тази схватка загиват и знаменосците унтерофицер Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк и опълченецът С. Минков. Умират, защото знамето ‍е бойна светиня и пленяването му е равно на срам. Но срам не само за тях, ала и за всички‍ онези българки опълченци, чийто символ е то от самото начало на войната (бих ви предложил да отидете⁤ на Трети март да видите неговото⁢ копието и да⁣ разпитате чий символ⁤ е, но‍ то е част от експозицията ⁤на‌ НВИМ, така че отидете⁤ на следващия ден). Съмнява ме и атакуващите ‍Плевен,‌ и биещите​ се по другите направления на войната да се ⁤сражават, смятайки⁢ наум‍ икономическите привилегии, които печелят за ⁤родината си. По-скоро ще да са искали да допринесат ⁢за свободата на ⁣един народ и да ⁢изпълнят войнишкия си дълг,‌ с което не само помагат​ на нас, но и ще ‌прославят своето име, името на царя ⁢си и на родината си. Колко души в ⁣тази⁢ армия са знаели какво‌ е ⁤Райхщадското или Лондонското споразумение? А Самарското знаме – то символ на руската държавна политика ли е, или ⁤на⁢ отношението на един руски град към българския народ? Аз вярвам, че за по-голямата ​част от тези около 275 000 войници, които преминават Дунава, основните мотиви са чувства на чест, до не⁢ могат да посетят музеи или паметници, могат да отдадат​ почит ⁤на Трети март, като прочетат книга или гледат филм, свързан с българската история и военно дело. Важно е да се помним и уважаваме⁢ нашето минало, за да можем ⁣да се развиваме и напредваме като⁤ нация.

Трети март е символ‌ на българската независимост и​ национално достойнство. Нека го отбележим с уважение и гордост към⁢ нашата история и ⁢култура. Всеки от⁤ нас може⁤ да допринесе за запазването и разпространението на ‌знанието⁣ за нашето минало и за​ почит към героите, които⁣ са се борили за свободата и независимостта на България.и думи са израз⁣ на уважение към историята и културата на⁢ България, както и‍ на призив към хората да се запознаят ⁣и да се ​гордеят с наследството си. Важно е да се помним⁣ и ⁤уважаваме миналото си, за да можем да се развиваме и напредваме ⁤като общество.заинтересовани от ​историята и военното дело ⁤на България, могат да се възползват от възможността да посетят музеи, изложби и други културни събития, които ⁢са посветени на нашата история. Това е важно не само за‌ запазването на нашето наследство, но и за разбирането на собствената⁣ ни идентичност и минало.

Нека се възползваме ⁤от възможността ‍да учим ⁢и да се вдъхновяваме​ от историята‌ на нашата страна, за да можем да ⁢я ценим и уважаваме повече. Нека не‌ забравяме, че историята ни е част от нас и ни дефинира като народ. Да почитаме историята си ⁤и да я‍ предаваме на следващите поколения ‌с гордост и уважение., които ⁢се⁢ опитват да използват ‌историята за политически цели, трябва⁤ да бъдат осъдени. Историята трябва ⁢да бъде изучавана и разбрана в своя контекст,⁣ без да се изкривява ⁤или злоупотребява с нея за ‍лични интереси.

Трети ⁢март е символ на българската независимост и национално достойнство. Нека го почитаме и се гордеем с нашата история, като се стремим⁢ към по-добро бъдеще за нашата страна и за нашите потомци. за⁤ него място и да​ отдаде почит на това, което смята, че заслужава неговото време и внимание. Припомнете си нещо старо, научете нещо ново. Музеите са,‍ за да пазят, изучават и представят нашето материално и духовно наследство, а не за да дават ​оценки⁣ на ​днешните⁢ политически събития.

Тези от вас, които ‍са от Варна, ⁢могат ⁤да заповядат и в Музея ​на Възраждането. Аз‍ ще⁣ съм на работа!

#Трети #март #години #покъсно

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.