Home » today » World » Съединението на България – 136 години – 2024-04-20 13:15:58

Съединението на България – 136 години – 2024-04-20 13:15:58

/Поглед.инфо/ Успешните военни действия на⁤ руската армия и българското опълчение ⁢във войната от 1877-1878 година принуждават​ Османската империя да признае поражението си. Вследствие на това, през февруари ​1878 година, започват мирни ​преговори, с които става ясно, че ‌на картата на⁤ Балканския полуостров, ‌след ⁣близо петвековно​ прекъсване, отново се появява България. Границите ѝ, предвидени от останалия в ⁣историята като Санстефански ‌прелиминарен договор, обхващат почти ⁤всички⁣ земи, населени с ⁤българи и⁢ превръщат младата държава в една от най-големите на⁣ полуострова с нейните близо 180 000 км площ.

Последвалият договор, подписан в​ Берлин, променя първоначалните представи на българите. Той предвижда създаването на автономно трибутарно Княжество България, включващо земите на север от‍ Стара планина ‍(до река Дунав) и Софийския санджак.‍ Създава се⁤ и областта⁣ Източна‍ Румелия, притежаваща административна автономия, която обаче се ‍намира под ⁢властта на султана, а ​земите в Македония остават част от Османската империя.

Това‌ разделение ‌предопределя съдбата на България през следващите десетилетия. Нейна основна цел става обединението на всички ‌българи в една държава,⁣ като⁢ през следващите години политическият елит ще се стреми ⁤тъкмо към това. Доказателство за решителността на българския народ ‍е Кресненско-Разложкото въстание, което избухва само​ няколко⁣ месеца⁣ след подписването на Берлинския⁢ договор. ⁣Въпреки грешките и липсата​ на единна програма, ⁢въстанието показва, че българите няма да се примирят със статуквото.

В следващите няколко години на‌ дневен ред излиза въпросът за обединението на Княжество​ България и ‌Източна ⁤Румелия, станало факт на ⁤6 септември 1885‌ година. То се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се‌ нарежда сред най-големите и‌ значими дела, подготвени и извършени‌ от ​българи.

При подготовката на Съединението​ и в​ борбата за​ неговата защита нашите ⁤държавници и общественици показват ​необходимата политическа зрялост, а само‌ месец по-късно войската демонстрира своята ​доблест в боевете при Сливница,‍ Драгоман, Пирот и Видин.

Преди да разгледаме самото​ Съединение ще направим кратък преглед на положението на Източна Румелия, за ⁣да се добие по-добра представа ​за случващото се там‍ и за​ динамиката на⁣ събитията, довели до датата 6⁤ септември 1885 година.

Източна Румелия – устройство, икономика и политика

Княжество България и Източна Румелия според Берлинския договор

Според ⁤Берлинския договор⁢ Ихтиманска Средна гора, северното било на ‌Родопите‌ и част от⁢ Странджа са⁤ обособени в⁢ автономна област ‍под името Източна Румелия. Тя остава под политическото и военно върховенство на султана⁢ и обхваща ‌около 35 901 км площ​ с население от ‌около 816​ 000 ​души, от ‍които околои че сърбите се ‍опитват да оспорят ‍Съединението,‍ те са принудени да го признаят и да⁤ се оттеглят. Така България ⁤успешно защитава своето обединение и става все⁢ по-устойчива държава ⁣на Балканите.

След този успех, ⁤България ‍започва⁣ да укрепва своите институции и икономика, като ‌се стреми към модернизация и‌ развитие. Съединението на българите‍ отново се​ потвърждава ‌през⁣ годините и⁣ държавата става все по-влиятелна на международната сцена.

Така, благодарение ⁤на решителността и ⁤умението на българите да се защитават, Съединението остава неделимо и ‍заложено ‌в историята на страната.ничения и противоречия, Съединението на България е признато от международната общност и това е голяма победа за българския народ.

След признаването на ‍Съединението, България започва да се развива като модерна държава. Президент⁤ на страната ​става княз ‌Фердинанд, който поема инициативата за ‍превръщането на княжество България в кралство. През 1908 година, след кризата с австро-унгарската ‌анексия на Босна и‌ Херцеговина, Фердинанд обявява независимостта на⁤ България и ⁣се прогласява⁢ за ⁢крал.

Така започва нов етап в историята ‌на България, който е отбелязан с бързо и успешно развитие в различни ⁢области като икономика, култура и образование. Съединението на България е един ⁣от най-важните етапи в историята на страната и остава символ на националното обединение и свобода.След признаването на Съединението, България започва‌ да се развива ​като суверенна държава и да укрепва ‌своите институции и икономика.

Този период от историята на България е изключително важен, тъй ⁤като поставя основите на модерната българска държава и общество. Съединението на българите от областите под османско ⁤владичество се​ счита‍ за един от най-великите успехи⁣ на българския ‍национален възраждателен процес и ⁣е символ на ‌националното⁤ единство и свобода.

ните ⁤сблъсъци ‌и напрежение, Съединението‌ на България е най-после официално признато от международната общност.

Този исторически момент е ⁢от голямо значение за българския ​народ, който ⁢постига своята дългоочаквана независимост и обединение. След този успех, страната​ започва да се ⁤развива и модернизира, като се превръща във все по-значим играч​ на политическата сцена на Балканите ⁢и Европа.

Съединението‍ на България е символ на национално единство ​и борба за свобода, които остават важни ценности и днес. То е паметник на смелостта и решителността на българския народ, който успява​ да преодолее външни препятствия и да постигне ⁤своята цел – обединена ​и ⁢независима държава.те борби. Самата партия е проруски настроена и се ползва със симпатиите на главния ⁣секретар Гаврил Кръстевич.

Либералната ​партия изразява интересите на средноимотните слоеве в обществото, притежава влияние сред част от интелигенцията, но за‍ разлика от либералите в Княжеството няма подкрепата на дребните собственици. Партията се утвърждава като водеща и на изборите ⁢проведени през 1883 ‌година⁣ печели убедително мнозинство. Тя също така⁣ има доверието на главния управител, което ​повишава нейния авторитет.

Подготовка и първи опити ‌за съединение

След неуспеха на Кресненско-Разложкото въстание от 1878-1879 година‌ българите осъзнават, че силите им все още не са достатъчни, за ‍да постигнат своето⁣ обединение ‌в пряк двубой с Османската империя. Така те решават да ‍опитат да осъществят своя идеал с ⁢помощта на дипломацията. Още с избирането си княз ⁤Александър Батенберг проучва​ международната ⁤обстановка за една ⁢съединистка акция, но‍ бързо разбира, че никоя⁤ европейска сила няма интерес да подкрепи един ​такъв акт. Политическото положение обаче постепенно се променя, особено след появилото се напрежение ‌между Гърция‍ и Турция вследствие на ‌нерешени ⁣гранични въпроси, както и спечелването на  изборите във Великобритания от Уилям Гладстон.

През април 1880 година в Княжеството пристигат представители ⁢на Източна​ Румелия⁤ с цел координация на действията. В резултат на тяхното посещение се взема решение‌ за‍ създаване ‌на централен комитет и изработване на⁤ програма.⁣ През май⁢ същата година се провежда събрание в Сливен. На него ​като представители на Княжеството присъстват Стефан Стамболов ‌и Георги Живков. Избран⁢ е съставът на Централния комитет.‌ Главни фигури в⁣ него са Константин Величков, Иван Стефанов Гешов, ⁢д-р Георги Странски и др. Решено​ е за Лондон да замине преподавателят в цариградския ⁣Робърт колеж Стефан ⁣Панаретов ‌със⁤ задача⁤ да разбере официалната британска позиция ‌по въпроса на⁢ едно планирано съединение. Надеждите на ⁣българите обаче се оказват напразни. Кабинетът на⁣ Гладстон се изказва отрицателно, а същевременно министър-председателят на България Драган Цанков заема резервирана ​позиция.

Съединистката идея обаче не‍ е изоставена. С ⁤прекратяването на Режима на пълномощията външното положение на страната се подобрява. Това действа положително за подготвянето на ‌нова дипломатическа акция. В началото на 1884 година се открива такава възможност, а ‍в предпоставка се превръща⁣ изтеклият мандат на Алеко Богориди като главен управител.​ Изтича също ⁣така и мандата ⁢на управляващата Либерална партия. Разгаря се остра предизборна борба‍ между‌ двете основни политически ‌сили.‍ Народната партия, с ​цел привличане на гласове, широко прокламира съединистката идея‌ и в цялата⁢ област⁣ започват митинги.

На 1 април ⁣1884 година пред руското консулство в Пловдив се ‌провежда най-мащабният от тях. Същият месец Иван Стефанов Гешов и Христо⁢ Христов ⁤са‍ изпратени ⁣на дипломатическа мисия в Лондон, Париж и Виена, ​за да‌ проверят‌ дали обстановката е Европа е подходяща за‍ обединение на⁣ българските земи. ⁣Както и през 1880 година⁢ обаче, те​ са посрещнати хладно ⁢навсякъде. В⁤ крайна ​сметка ⁤Народната партия печели ‍мнозинство⁢ в Областното събрание, но след възкачването си на власт нейните лидерите заявяват, че моментът за съединение‍ е неподходящ. Поради това тя си печели прозвището „лъжесъединистка“ .

Заседание‌ на ‍БТЦРК

Инициативата обаче се поема от ‌революционно ​настроените общественици. На 10 февруари 1885⁤ година е създаден комитет, който през април получава названието Български ​таен централен революционен комитет (БТЦРК), а ⁢за⁢ негов⁣ председател е избран Захарий​ Стоянов. От устава ясно личи приемствеността ‌с идеите на Каравелов ⁣и Левски. Постепенно организацията се разраства –‍ открибеквания и противоречия, Съединението⁢ на България е факт и това е важна стъпка към утвърждаването на българската⁢ национална идентичност и⁢ независимост. След този ⁤момент,⁣ България започва да се развива като модерна държава и да играе все по-активна роля на международната сцена.ния статут на България и признаването й като самостоятелна държава.

След ‍признаването ⁤на Съединението, България започва ⁢да се развива като модерна държава. Президентът на Съединението Александър Батенберг се стреми към модернизация на страната и реформи в армията, образованието и администрацията. България се превръща в една от ‍най-бързо ⁢развиващите се държави в региона и започва да​ играе все по-важна ‌роля на Балканите и в Европа като цяло.

Съединението на ⁤България ‌е един от ⁣ключовите моменти в историята на страната и остава‍ важен символ за българския народ. ‌То е доказателство ⁤за силата на националната идея ‍и за волята на ⁤българите да се борят за своята независимост и свобода.единението!“, а арестът им провокира събирането на близо 2000 тълпа,⁣ която ги освобождава.

Логично, след всички тези прояви, свидетелстващи за готовността на народа, БТЦРК решава да ускори обявяването на Съединението. На⁢ 5 септември ⁣Захари Стоянов в прокламация зове:

„Братя! Часът на Съединението удари! ⁤Вие се задължавате‍ в името‍ на Отечеството ‍ни, в славата ⁤и величието на България да се притечете ‌на ‍помощ и да подпомогнете святото дело!“

Същият ден в Пазарджик се събират‍ около 3000 въстаници ‌от околните ‌села. Успешно е проведена акция в Голямо⁣ Конаре ⁣(днес Съединение). Под ръководството на Продан Тишков (Чардафон Велики) е арестуван пловдивският префект и е обявено Съединението. Недялка Шилева развява ушитото от ⁢нея знаме, спечелвайки си прозвището Голямоконарската⁤ Райна Княгиня. От Чирпанско и Асеновградско тръгват нови чети ​и въстаници. Всички чакат нарежданията на Данаил Николаев, който командва пловдивския гарнизон и трябва да ‍защити властите. Вместо това обаче, ​заедно с въстаническите ‌отряди, той бързо завзема конака, пощата и резиденцията ​на⁤ главния управител. Съпротива почти няма,  ⁤Съединението е широко прието. ⁤Гаврил Кръстевич от ⁣своя страна заявява: „Аз съм българин, и аз съм за Съединението!“.

„Съединена България“ – литография на‍ Николай Павлович

След официалното⁤ обявяване на Съединението на​ 6‍ септември 1885 година ⁤в областта е съставено ново ‍временно правителство начело с д-р⁤ Георги Странски. Междувременно⁢ княз Александър I Батенберг заминава за Търново, където се среща ⁣с министър-председателя Петко ⁤Каравелов. В този исторически момент се наблюдава синхрон в действията на княза и министър-председателя, ⁢като със съгласието на⁢ Каравелов Батенберг издава два указа – за обща ⁣мобилизация в ​Княжеството ‌и свикване на IV ОНС на извънредна⁣ сесия. С действията си те ясно⁤ показват, че застават твърдо зад ‍делото на Съединението.

Международен отзвук

Случващите ​се драматични събития в България няма как⁢ да не приковат ⁤вниманието на Великите сили. Най-категорично против⁣ Съединението се обявява Русия, която дори отзовава⁤ офицерите си от България,⁣ а⁤ по-късно княз Александър I Батенберг е лишен от званието генерал. ‍Недоволството на ⁤руския император към българския княз, нуждата на Русия да избягва усложнения на Балканите към онзи момент,​ особено имайки предвид проблемите между нея ⁢и Великобритания в Афганистан, обуславят руската позиция.

Великобритания първоначално също не ‌подкрепя Съединението, но ‍виждайки, че Русия се обявява‍ против⁣ него, решава да промени напълно мнението си. Причината ⁤е, че политическият елит от Острова вижда в отказа на руснаците да подкрепят делото на българите отлична възможност да⁣ се намали руското влияние в България и⁤ същевременно да ​се засили британското. Те‍ заявяват, че трябва да се съблюдават желанията на населението и застават твърдо зад съединистката акция. Същото правят и французите, но в⁢ крайна сметка Великите сили така и не стигат до единодушно мнение, въпреки провелата се​ в Цариград конференция, посветена на въпроса. В този ⁤момент сърбите решават да се ​намесят‍ решително в събитията, обявявайки война на България. Противно на ‍всички ⁤очаквания, българите разбиват западните си ⁣съседи като по ⁢този начин защитават⁢ Съединението и то вече не може да бъде оспорено от нито една държава.

Фактическото‍ признаване на Съединението се осъществява с Топханенския акт от 24 март 1886 година в Цариград между Османската империя и посланиците⁣ на Великите сили – гаранти ⁤на Берлинския договор. Въпреки известните ограничения и уговорки в неговото съдържание, той ознаменува края на битката за защита на святото дело.

#Съединението #на #България #години

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.