Home » today » World » Съединението на България – 136 години – 2024-04-20 10:01:00

Съединението на България – 136 години – 2024-04-20 10:01:00

/Поглед.инфо/ Успешните военни действия на руската армия ⁤и българското опълчение във войната от 1877-1878 година принуждават Османската империя да признае ⁤поражението си. Вследствие на това, през февруари 1878 година,‌ започват⁢ мирни преговори, с които става ясно, че​ на картата на Балканския полуостров, след близо петвековно прекъсване, отново се появява България. Границите ѝ, предвидени от останалия в историята⁢ като Санстефански прелиминарен договор, обхващат почти‍ всички земи, населени с българи и‌ превръщат младата държава ‍в една от най-големите на полуострова с нейните близо 180 ‍000 км площ.

Последвалият договор, подписан в Берлин, променя първоначалните представи на българите. Той‌ предвижда създаването на автономно трибутарно Княжество България, включващо земите на север от Стара планина (до река Дунав) и ⁢Софийския санджак. Създава се и областта Източна Румелия, притежаваща административна автономия, която обаче се ‌намира под властта на султана, а земите в Македония остават част‍ от Османската империя.

Това разделение предопределя съдбата на България през следващите десетилетия.⁤ Нейна основна цел става обединението на всички ⁣българи в една държава, като през следващите ⁤години политическият елит ще се​ стреми тъкмо към това. Доказателство за решителността на българския народ е Кресненско-Разложкото въстание, което избухва само няколко месеца след подписването на Берлинския договор. Въпреки грешките и ⁣липсата на единна‌ програма, въстанието показва, че българите няма да се примирят със статуквото.

В следващите няколко години на дневен ред излиза въпросът за обединението на Княжество България и Източна Румелия, станало факт на 6 септември⁢ 1885 година. ‍То се явява първата реална стъпка към сбъдването на​ националния идеал и се ​нарежда сред​ най-големите и значими дела, подготвени и извършени от българи.

При подготовката на Съединението и в борбата за неговата защита нашите държавници и общественици показват необходимата политическа зрялост, а само месец по-късно войската демонстрира своята доблест в боевете при Сливница, ‍Драгоман, Пирот и Видин.

Преди да разгледаме самото Съединение ще направим кратък преглед на положението на Източна Румелия, за да се добие‌ по-добра представа за случващото се там и за динамиката на събитията, довели до датата 6 септември 1885 година.

Източна Румелия – устройство, ‍икономика и политика

Княжество България и Източна Румелия според Берлинския договор

Според Берлинския договор Ихтиманска Средна гора, северното било на Родопите и част от Странджа са обособени в автономна⁣ област под името Източна Румелия.⁤ Тя остава⁣ под ⁢политическото и военно върховенство на султана и обхваща около 35 901 км площ с⁤ население от около 816 000 души, ⁤от които околои че сърбите се опитват да оспорят Съединението, те са принудени да го признаят, като се подписват под акта. Така ⁢България официално става независима държава, като​ се признават границите й и правата й в международен план.

След признаването ⁢на Съединението, България започва да се развива като модерна държава, като се утвърждава икономически, политически ​и културно. Това е началото на нов ⁤етап в историята на‌ българския народ, който се отразява‌ и до днес в⁤ нашата идентичност и национално самосъзнание.ничения и противоречия, Съединението ‍на България е признато от международната общност и това е голяма победа ⁣за българския народ.

След признаването на Съединението, България започва да се развива като модерна държава. Икономическото ⁢и културно развитие на страната се ⁢ускорява, а образованието и науката се ‍превръщат в приоритетни области за развитие.​ България се превръща във важен играч на политическата сцена на Балканите и в​ Европа като цяло.

Съединението на България е един от най-важните етапи в историята на страната и ⁤остава символ на националното обединение и свобода. То е показател за силата на българския ‌народ и ‍неговата воля за независимост и самостоятелност.След признаването на Съединението, България започва да се развива като независима държава ⁣и да укрепва ‍своите институции⁢ и⁢ икономика.

Този исторически момент е от голямо значение за българския народ и за цяла Европа.​ Съединението на България е победа ‍на националната ​идея и на желанието‌ за свобода и независимост. То е доказателство,​ че с единен стремеж и упоритост може да се постигне целта за справедливост и самоопределение.

Съединението на България е символ на борбата за свобода и справедливост и ни напомня, че истинските ценности се постигат чрез усилия и жертви. То е‌ историческо наследство, което трябва да се пази и уважава, за да вдъхновява бъдещите поколения да се борят за своите права и свободи.ните си враждебности, Съединението на България е признато от всички сили, които подписаха Берлинския договор, като независима и суверенна държава. Това е голям успех за българския народ и за неговите усилия за освобождение и обединение.

След признаването на Съединението, България започва да се развива като модерна ‌държава. Икономическото и ⁣културно‌ развитие на страната се ускорява, ​а политическата стабилност се ⁣утвърждава. България става важен играч на балканския политически сценарий и започва да играе активна роля в региона.

Съединението на България е един от‍ най-важните етапи в историята на българския народ и е символ ‌на националното обединение и свобода. То е победа на волята на българския​ народ за свобода и независимост и доказателство за силата на‍ националната идея.те борби. Самата партия е проруски настроена и ‍се ползва със симпатиите на ​главния секретар Гаврил Кръстевич.

Либералната партия ‌изразява интересите на средноимотните слоеве в обществото, притежава влияние сред част от интелигенцията, но за разлика от либералите в Княжеството ‍няма подкрепата на дребните собственици. Партията се⁣ утвърждава‍ като водеща и на изборите проведени през 1883 година печели убедително ⁢мнозинство. Тя също така има доверието на главния управител, което повишава‍ нейния авторитет.

Подготовка и първи опити за съединение

След неуспеха на Кресненско-Разложкото въстание от​ 1878-1879 година българите осъзнават, че силите им все още не са достатъчни, за да постигнат своето обединение в пряк двубой с ​Османската империя. Така те решават да опитат да осъществят своя идеал⁢ с помощта на дипломацията. Още с избирането си княз Александър Батенберг проучва международната обстановка за една ‍съединистка акция, но бързо разбира,⁢ че никоя европейска сила няма интерес‍ да подкрепи един такъв акт. Политическото положение обаче постепенно се променя, особено след появилото се напрежение между Гърция и Турция вследствие на нерешени ⁣гранични ⁢въпроси, както⁤ и спечелването на  изборите във Великобритания от Уилям Гладстон.

През април 1880 година в Княжеството пристигат ⁣представители на​ Източна Румелия с цел координация на действията.‌ В резултат на⁢ тяхното посещение се взема решение за създаване ‍на централен комитет и изработване на програма. През май същата година се провежда събрание в Сливен. На него като представители на Княжеството присъстват Стефан Стамболов и Георги Живков. Избран е съставът на Централния комитет. Главни фигури в него са Константин Величков, Иван Стефанов Гешов, д-р Георги ‍Странски и др. Решено е за Лондон да замине преподавателят в цариградския Робърт колеж Стефан Панаретов със задача да‍ разбере официалната ⁣британска позиция по⁢ въпроса на едно планирано съединение. Надеждите на българите обаче⁣ се оказват напразни. Кабинетът на Гладстон се изказва отрицателно, а същевременно министър-председателят на България Драган Цанков заема резервирана позиция.

Съединистката идея обаче не е ‍изоставена. С прекратяването на Режима на пълномощията външното положение на ⁢страната‍ се подобрява. Това действа положително за подготвянето на нова дипломатическа акция. В началото ‍на 1884 година се открива такава възможност, а в предпоставка се превръща ‍изтеклият мандат на Алеко Богориди като главен управител. Изтича също така и мандата на управляващата Либерална партия. Разгаря се ⁢остра ‌предизборна⁢ борба между двете основни политически сили. Народната партия, с цел‌ привличане на гласове, широко ‌прокламира съединистката ​идея и в цялата област започват митинги.

На 1 април 1884 година пред руското консулство в Пловдив се провежда най-мащабният от тях. Същият месец Иван Стефанов Гешов и Христо Христов са изпратени на дипломатическа мисия в Лондон, Париж и Виена, за да проверят дали обстановката е Европа ‍е подходяща за‌ обединение‍ на българските земи. Както и през 1880 година обаче, те са посрещнати хладно навсякъде.⁣ В крайна сметка Народната партия печели мнозинство в Областното събрание, но след ‍възкачването си на власт нейните лидерите заявяват, че моментът ‌за съединение е неподходящ. ⁤Поради това тя си печели прозвището „лъжесъединистка“ .

Заседание на БТЦРК

Инициативата ‍обаче се поема ⁢от революционно настроените общественици. ⁢На 10 февруари 1885 година е‌ създаден комитет, който през април ⁤получава названието ‌Български ⁤таен централен революционен комитет (БТЦРК), а за‍ негов председател е⁣ избран Захарий Стоянов. От устава ясно личи приемствеността с идеите на Каравелов и Левски. Постепенно организацията се разраства – открибеквания и противоречия, Съединението на България е факт и това⁤ е важна стъпка към утвърждаването на българската национална идентичност и независимост. След този момент, ​България започва да се развива като модерна държава и да играе все по-активна роля на международната ‌сцена.ния статут на България и признаването й като самостоятелна ⁣държава.

След признаването на Съединението, България започва да се развива​ като модерна държава. Президент‌ на страната става княз Фердинанд, който поема инициативата за превръщането на княжеството в кралство. През 1908 година, след ‍кризата с австро-унгарската анексия на Босна и Херцеговина, Фердинанд обявява независимостта на България и се прогласява за ‌крал.

Така завършва един от най-важните етапи в историята на българския народ – борбата за ‌освобождение и обединение. Съединението на България е символ на националното единство и⁣ смелостта на българския народ в борбата за свобода и независимост.

единението!“, а арестът им​ провокира събирането на близо 2000 тълпа, която ги освобождава.

Логично, ⁤след всички тези прояви, свидетелстващи за готовността⁤ на народа, БТЦРК решава да ‌ускори обявяването на Съединението. На 5 септември Захари‍ Стоянов в прокламация зове:

„Братя! Часът на Съединението удари!⁤ Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете ​на помощ и да подпомогнете святото дело!“

Същият ‍ден в Пазарджик се събират около 3000 въстаници от околните села. Успешно е проведена акция в Голямо Конаре (днес Съединение). Под ръководството на Продан Тишков (Чардафон Велики) е арестуван пловдивският​ префект и ⁢е обявено Съединението. Недялка Шилева развява ушитото от нея знаме, спечелвайки си прозвището Голямоконарската Райна Княгиня. От Чирпанско‍ и Асеновградско тръгват нови чети и въстаници. ‍Всички чакат нарежданията на Данаил Николаев, който командва пловдивския гарнизон и ⁣трябва да ‍защити властите. Вместо това обаче, заедно с въстаническите отряди, той​ бързо завзема конака, пощата и резиденцията на главния управител. Съпротива почти няма,  Съединението е широко ⁤прието. Гаврил Кръстевич от своя страна заявява: „Аз съм‌ българин, и аз съм за Съединението!“.

„Съединена България“ – литография на ‌Николай Павлович

След официалното ⁤обявяване на Съединението на 6 септември 1885 година в⁣ областта е съставено ново временно правителство начело с д-р Георги Странски. Междувременно княз Александър I Батенберг заминава⁢ за Търново, където се среща⁣ с министър-председателя Петко Каравелов. В този исторически момент се наблюдава синхрон⁤ в действията на княза и министър-председателя, като със съгласието на Каравелов Батенберг издава два указа – за обща мобилизация в Княжеството и свикване на IV ОНС на извънредна‌ сесия. С действията си те ясно показват, че застават твърдо зад⁤ делото на Съединението.

Международен отзвук

Случващите се драматични събития в България няма как да‌ не приковат вниманието на Великите сили. Най-категорично против Съединението се обявява Русия, която дори отзовава офицерите си⁣ от България, а по-късно княз Александър I Батенберг е лишен от званието генерал. Недоволството на руския император към българския княз, нуждата на Русия да‌ избягва усложнения на Балканите⁣ към онзи момент, особено имайки⁤ предвид проблемите между нея и Великобритания в Афганистан, обуславят руската позиция.

Великобритания първоначално също не подкрепя‌ Съединението, но виждайки, че Русия се обявява против него, решава​ да‍ промени напълно мнението си. Причината е, че политическият елит от Острова вижда в отказа на руснаците да подкрепят делото на българите отлична ‌възможност​ да се намали руското влияние в България и същевременно да се засили британското. Те заявяват, че трябва да се съблюдават желанията​ на населението и застават твърдо зад съединистката акция. Същото правят и французите, но в‍ крайна сметка Великите сили така и не стигат до единодушно мнение, въпреки провелата се в Цариград конференция, посветена⁣ на въпроса. В този момент‍ сърбите решават да се намесят решително‌ в събитията, обявявайки война на България. Противно на ⁣всички очаквания, българите разбиват западните си съседи като по този начин⁣ защитават Съединението и то вече не може да⁢ бъде оспорено от нито една държава.

Фактическото признаване на Съединението се осъществява с Топханенския ⁤акт от 24 март 1886 година в Цариград между Османската​ империя и посланиците на Великите сили – гаранти на Берлинския договор. Въпреки известните ограничения и уговорки в неговото съдържание, ⁣той ознаменува ⁢края на‍ битката за защита на святото дело.

#Съединението #на #България #години

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.