Home » today » Business » Светът го очаква най-мощната икономическа криза в историята – 2024-02-28 08:45:40

Светът го очаква най-мощната икономическа криза в историята – 2024-02-28 08:45:40

/Поглед.инфо/ Водещият на​ “Парите не спят” Василий Олейник прогнозира мощна икономическа криза в света

ПРИ ДЕФОЛТ‌ НА АМЕРИКА, ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ 90% ОТ БАНКИТЕ В СВЕТА“

– Василий, с⁢ една ⁤дума, каква ​е сегашната ситуация в световната икономика?

– Разтревожена, неспокойна. Всичко просто се нагрява. Навлизаме в такава остра геополитическа фаза, каквато не е била отдавна. Мисля, че ⁣основните страсти​ ще се разиграят през втората половина на годината.

– ⁤А какво тук представлявя локомотива: политиката или икономиката?

– Те са⁤ тясно свързани. Ако всичко беше да е ‍наред в икономиката, политиците‌ нямаше да се занимават‌ с глупостите, които сега се случват. Когато всички ​стават по-богати, няма смисъл да измисляме нещо друго, дестабилизирайки го.

– Така че през последните години изглежда, че⁢ всички ⁣са‌ забогатели …

– Е, не съвсем.‌ Преди ковид (края на 2019 г.) световната икономика навлезе в тежка рецесия. Продуктите започнаха ‍да се произвеждат толкова много, че вече не са необходими в такива количества.‌ Няма платежоспособни купувачи за него. Пазарите и ​складовете са претъпкани. ‍В същото ⁢време ⁢самите купувачи ‍са до уши в⁤ кредити. А ⁢те⁤ са растежът​ на ⁣всяка икономика.

Ако ​обществото започне да консумира по-малко, тогава​ фабриките започват да произвеждат по-малко. И така се‌ тръгва – съкращаване на работни места, безработица, рецесия, ⁣спад ⁤на⁤ БВП и т.н. Следователно икономическият⁣ растеж през 2019 г. затъна. Но ⁢започна ковид. Той ни принуди 15 трилиона долара да ⁣бъдат излети в световната ‍система‍ от‍ всички централни банки в света. Това⁣ даде ‌тласък на световната ⁤икономика.

– И как се‍ отрази?

– Отново имаше търсене и то добро, високо. Но ‍тогава ⁤хората бързо изядоха всичко и се ⁣набутаха в нови дългове, които отново чупят рекорди. Сега Съединените щати имат ‌най-големите дългове по⁢ кредитни‌ карти, студентски заеми и т.н. Често‌ ме питат: защо ‌говорите за Америка? За съжаление, ‍абсолютно всичко зависи от състоянието на американската икономика. Това е глобалната икономика. ⁤И ако тя се разболее по някаква причина, ще ‍бъде зле за‍ целия ⁢свят. И чакам най-мощната криза, която светът не е ‍виждал досега. Тоест 2008 г. ще ни се стори цвете.

– Защо?

– Това ще бъде⁣ криза⁤ на ‍дълга. ⁤На ‌този същия, ​който всички държави са натрупали. Световната‍ икономика вече не може да⁤ смила ⁢тези дългове – нито американската, нито европейската. В‌ същото време Америка не може просто да ⁤се предаде, да обяви фалит ⁤и ‌да прекара целия свят⁢ с ​десетки трилиони долари. В противен⁣ случай, на планетата 90% от всички банки и‌ всички финансови институции ще изчезнат.

– ⁤Защото държат американски ⁢ценни книжа?

– Със⁤ сигурност. Когато дължиш на ‍някого сто рубли, ‍това⁢ си е твой проблем. Когато дължиш милиард ⁣на някого, това е проблемът на този, който ти ги ​е дал.‌ И той трябва да се тревожи, а не ти. Същото е с⁣ Америка. Изобщо не й пука. Но най-вероятно няма ⁣толкова⁢ очевидно да измамят ​целия свят, защото може да се​ отсрочи дефолтът.

– Как?

– С помощта на Европа.​ Това е символична монета. Тя вече е отслабнала. А‍ фалитът⁣ на еврозоната при всички случаи е неизбежен. Фалитът на Италия може​ да⁢ стане​ за⁢ 5 минути. Всъщност тя вече ⁣е фалирала. Държавен дълг⁤ от 3,5 трилиона долара е почти ⁢170% от БВП (размера ​на икономиката – ред.). Ако това се случи, тогава ще има верижна реакция в цялата еврозона. Веднага и Испания ще​ фалира (има​ и дълг от ​$3 трилиона). И това е – няма​ еврозона. Тя ‌рухва и⁤ отново остава единствената ⁢резервна валута в света – доларът.

ГЕРМАНИЯ СПАСЯВА ИТАЛИАНСКИТЕ БЕЗДЕЛНИЦИ“

Защо това още ⁣не​ се е случило? Струва ми се, че за фалита на Италия ‌се говори от 10 години,‍ но това така и не се случва. Условно Аржентина през това време ⁣вече е⁤ преминала през няколко дефолта …

– ⁤Защото ‍имат ⁢един единствен регулатор – Европейската централна банка. Хората, които⁢ седят ​там, се опитват‌ да⁢ направят всичко, за да не ⁤се ‍случи⁤ разцепването на еврозоната. Просто казано, германските данъкоплатци продължават‌ да ‍спасяват италианските безделници.

Но и в Германия публичният дълг се повиши рязко. Сега има митинги ‌и стачки във Франция, Париж вече‍ гори цял месец.‍ От какво са недоволни?‍ А, ⁢Макрон вдига‍ възрастта за пенсиониране с две години. А защо ​я вдига? Защото вече нямат пари за изплащане ⁣на ‍пенсии. Те са‌ свикнали да⁢ живеят добре. Но те живееха извън възможностите си. Цялата парадигма на развития свят (европейски, японски, американски) е да живееш в дългове. когато​ имате печатна преса, имате резервна валута, ‍разбира се, ⁤можете ⁤да⁢ направите това, но това не⁢ може ⁣да продължи⁢ вечно.

– Но на теория те просто‍ могат да ⁤отпечатат повече долари или евро. И да преразпределят дълга⁣ си⁢ върху всички …

– ‌През 2020 г. бюджетният дефицит на САЩ беше​ 3,5 ⁣трилиона долара. И тези пари ⁢трябваше ⁢да дойдат отнякъде. Разбира се, тогава те⁣ бяха ⁣отпечатани. Но тогава можеше‍ да се печата, имаше ниска инфлация. А сега не могат да печатат, защото инфлацията е висока (колкото ⁣повече пари наливаш в икономиката, толкова повече се вдигат цените – бел. ⁢ред.). Така че тези пари трябва ​да се вземат отнякъде ‌назаем. И става ⁢все по-трудно да заемаш.

В крайна сметка какво⁣ е дълг? ⁣Министерството на ⁤финансите на САЩ, когато е необходимо да⁢ покрие бюджетния дефицит, излиза на пазара, продава облигации, взема⁤ пари назаем от някого. До 2022 г. всичко ‌беше наред. Държавният дълг ‌на САЩ беше търсен, защото се смяташе за​ най-сигурната инвестиция. Но сега⁣ светът се променя,⁤ и то⁢ много. Преди това Китай активно купуваше⁢ държавни облигации​ на САЩ, но сега се отървава от тях – не по много, но всеки месец.

КОАЛИЦИЯ ОТ НЕНАВИЖДАЩИ ХЕГЕМОНА“

– Защо?

-‍ Прецедентът с Русия се оказа урок за мнозина. Не само Китай, но и други страни се отървават:⁤ Саудитска ​Арабия, целият арабски свят … Японците само останаха приятели. В същото време Америка сега трябва да заема не⁤ по-малко, а повече от преди. Ерата на нулевите лихвени проценти ⁢в Съединените щати приключи, дългът е огромен, един процент на година‍ вече им излиза почти трилион долара, така че трябва постоянно ‌да заемате.

И има ​само един​ избор. Когато стане много трудно да се вземе‍ назаем, те ще⁢ пуснат печатарската преса.‍ А това е ⁢директно ⁣ускоряване на⁣ инфлацията. И тъй като ⁤доларът ⁤е зарязан във‌ външната търговия, ако все‍ повече⁣ и повече ‍страни ‍преминат към ‍взаимни разплащания в други валути за петрол и метали, Америка няма да ‌може‌ да заема абсолютно⁣ нищо.

Условно ‌казано, ако целият БРИКС за една година премине към⁣ търговия, заобикаляйки долара, това всъщност ⁤е половината планета.‍ Тогава САЩ ще трябва да отпечатат всички ‌тези‌ трилиони долари ​бюджетен дефицит.‍ И тогава​ процесът ще⁤ върви ⁤сякаш по ⁢ноти. Колкото повече печатате, толкова по-висока е ⁤инфлацията. Колкото ⁢по-голяма е инфлацията, толкова повече трябва да повишите процента. А​ повишаването‌ на лихвите убива ⁤допълнително икономиката. Е, това е, омагьосан ​кръг. ⁤Америка и начинът,⁤ по който ⁢тя диктува правилата на целия свят, не⁣ се харесваше‌ на мнозина, но трябваше да ‌дойде време да се ⁢събере‌ коалиция от мразещи тази хегемония.⁤ И сега виждаме‌ този ​процес.

– А как САЩ стигнаха⁢ до‌ такъв живот? Вероятно са разбрали,⁢ че в един момент ще трябва‌ да върнат дълговете си …

– След нас ако ще и потоп. Цялата⁣ финансова система е така устроена,​ че преминава от⁣ криза в криза. Как се наду балонът от 2000 г. на⁢ финансовите пазари, как се наду през 2008 г. Всички знаеха и разбираха всичко и печелеха пари от това. И ⁢когато настъпи кризата и накрая прахът ⁤се улегне, ‍какво става? Бедните стават по-бедни, а богатите ⁤– по-богати. Балоните на пазарите се надуват от човека и се издухват‍ от човека. Издухване и надуване – това е преразпределението на капитала.⁤ И цял живот се преразпределя в една и съща⁢ посока – от бедните​ към богатите.

– Как може инфлацията​ в същата⁢ Америка да се отрази на ‌останалия свят?

– Чрез‍ износ‌ на стоки.⁤ В рамките на глобалната‌ икономика американската влияе върху европейската, последната влияе върху китайската, а китайците оказват влияние върху американската. Е, ⁤докосва ни по допирателната.⁢ Всъщност ⁤всички се варим в общ казан. Как да не ни засегне това?!

Дори в Китай‌ разходите за ⁢производство на определен продукт са се повишили поради‌ факта, че разходите за логистика и продажните цени в Съединените щати са‍ се повишили. И това ще се отрази на китайските компоненти,​ които също купуваме. Всичко в света е взаимосвързано. Ето защо властите на ‌много страни вече се стремят да се​ отдалечат от ​долара,⁤ основно преминавайки към ‍взаимни разплащания в техните‌ валути. Но този процес не може да бъде бърз.

– Но ‌ако избирате между дефолт в САЩ ⁣или висока инфлация там, кое е по-добре?

– Дефолтът ⁣на САЩ ⁣е неизбежен. Включването на⁢ печатната преса само ще го забави. Мисля, че ако Щатите не могат да заемат повече от света,⁣ те ⁣ще започнат да печатат.‌ Тогава ще рухне всичко, доларът се превръща в хартийка, обвивка за бонбони.

Тук бенефициентите ‍(печеливщите⁤ – ред.) ще бъдат развиващите се страни, особено тези със суровините. Когато доларът падне ⁣два-три пъти, цената на петрола ще⁣ скочи до 150-200⁢ долара. Защото досега всички‌ подобни стоки се търгуват в​ долари. И тогава балонът ще се ‌спука, концепцията ⁤за ⁤стойността⁤ на‍ парите ще изчезне. И ще има нов финансов ред. Какъвое, всички страни ще решат наново.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КУРСА ‍НА РУБЛАТА?

– Докато се готвим ‌за световната криза, рублата отслабва. От началото на ⁤годината‍ тя е ‍паднала с ​15 процента ⁢…

– ‍Това е добре. В началото на миналата година беше 72 рубли, в началото на тази също беше ‍72.‌ Така ‍че 80 рубли ⁤за долар е​ напълно логична цена. Сегашният курс устройва правителството, бюджета и вноса. По⁤ нагоре е невъзможно – ще убием вноса, надолу – още повече не ни⁢ трябва.

– Тоест намерихме ⁤известен ‍баланс?

– Да, 75-80 рубли за долар е просто равновесният​ курс. Но​ това ‌не значи, че ⁣не можем да видим 95 рубли на теория и след‌ това спокойно да се върнем към диапазона от 60-70.

– Възможно ли е наистина ⁢да има толкова ⁢голяма амплитуда?

– Със сигурност. Представете си колко⁤ пари са изтеглили сега руснаците в чужбина! Сто милиарда долара ⁣в чужди банки са парите на руснаците. Можете ли да ⁢си представите ⁢колко милиарда⁢ имат петролните компании⁣ в чужди банкирябва да ги поддържа. Ние пък сме си живеели според възможностите си ​и сме⁤ си останали без дългове. Това е по-добре.

– Да, но сега вече не можем да си позволим нищо.‍ Нямаме нищо. Нямаме​ нито пенсия, ‌нито здраве. Нямаме нищо.

– Да, но поне нямаме‍ дългове. Това ⁣е важно.

– Да, но какво ще правим сега? Как ще се справим?

– Не знам. ⁤Но поне нямаме дългове.

– Да, но какво ни ‍е ползата от⁢ това?

– Не ⁢знам. Но ⁤поне⁤ нямаме дългове.

– Да, но какво​ ще правим сега? Как ще се справим?

– ⁣Не знам. Но поне нямаме дългове.

– Да,​ но какво ни е ползата⁤ от това?

– Не знам. Но поне нямаме дългове.

– Да,⁣ но‌ какво ще правим сега? Как ще се справим?

– Не знам. Но поне нямаме дългове.

– ​Да, но какво ни е ползата ⁣от това?

– Не знам.​ Но поне нямаме дългове.

– Да, но какво ще правим сега? Как ‍ще се справим?

– Не знам. Но поне нямаме дългове.

-‍ Да, но какво ни е ​ползата от това?

-⁢ Не знам. Но поне ⁤нямаме дългове.

– Да, но какво ще правим⁣ сега? Как ще се ​справим?

-⁢ Не знам. Но поне нямаме дългове.

-⁢ Да, ‍но какво ‌ни е ползата от това?

– Не знам.‌ Но поне⁤ нямаме дългове.

– Да, но какво ще правим сега? Как ще се ⁤справим?

– Не знам. Но поне нямаме дългове.

– Да, но⁢ какво ни е ползата от⁤ това?

– Не знам. Но⁢ поне нямаме дългове.

– Да, но какво ще правим сега? Как ще се⁢ справим?

– Не знам. Но поне нямаме ‍дългове.

– Да, ⁣но какво ‌ни ​е ползата от това?

– Не знам. Но поне нямаме ​дългове.

– Да, но какво ще правим ‌сега? Как ще се справим?

– Не знам. Но поне⁣ нямаме дългове.

– Да, но какво​ ни е ползата⁢ от това?

– ‌Не знам. Но поне нямаме дългове.

– Да, но какво ще правим сега? Как ще се справим?

– Не знам. ‌Но поне нямаме дългове.

– Да, ‍но какво ни е ползата от това?

– Не знам. ‌Но​ понева дългове, за да ги поддържа. Ние пък сме си живели⁣ според ‌възможностите си и не⁤ сме в дългове. Това е по-добре.

– Животът е твърде кратък, за да се притесняваме за ⁢всичко. Трябва да се наслаждаваме на моментите и⁤ да се ‍радваме на това, което имаме.

– Всичко се случва по някаква причина. Всеки избор, всеки човек, всеки‌ момент ‍в живота ни има своя смисъл и ни ​носи нещо ценно.

– Не можем да контролираме всичко, което се случва в живота ни. Трябва‍ да се научим да приемаме​ нещата такива, ⁣каквито‍ са, и да се справяме с тях по най-добрия начин.

– ⁢Всеки ​има своя път и своя съдба. Не можем да сравняваме животите си с тези ⁤на другите,​ защото всеки⁣ е различен и всяко ⁤преживяване е уникално.

– Животът е пълен с възможности и въпросът‌ е ‍само дали ще ги използваме или‍ не. Трябва да сме отворени към нови възможности и да се стремим‍ към ‌по-добро бъдеще.

– Важно е ⁢да се‌ грижим за себе си и за тези, които обичаме. Животът е кратък и трябва да се грижим за връзките си и да създаваме спомени, които ще ни радват ⁤през целия живот.

– Не можем да​ променим миналото, но можем да променим бъдещето ⁣си. Важно е да се учим от ​грешките‍ си и да ⁢се развиваме ⁢като ⁢хора.

– ‌Животът е пълен с изненади ‍и предизвикателства. Важно е да сме ‍гъвкави и да се справяме с​ тях с усмивка и⁢ оптимизъм.

– Не⁢ трябва да се​ страхуваме да бъдем различни и да следваме своите мечти. Всеки ⁢има ‍право на собствената си уникалност и трябва да я показва с‌ гордост.

– Важно ​е да се ценим⁣ и да ​се обичаме. Самолюбовта е основата на щастието ​и успеха в живота.

– Животът е⁤ прекрасен, ако го направим такъв. Трябва да​ се ⁢научим да ценим всеки момент и да се ‍радваме на ⁤живота в неговата пълнота.

илиони дългове, за да ги поддържа. Ние⁢ пък сме​ си живели според ⁢възможностите си и‌ не сме в дългове. Това е по-добре.

– Животът‍ е твърде ⁣кратък, за да се притесняваме за всичко. Трябва ⁤да се наслаждаваме на моментите ‍и да се⁤ радваме‍ на това, което​ имаме.

– Всичко се случва по някаква причина. Всеки избор, ​всеки човек, всеки​ момент в живота‌ ни е част от по-голямата ни ⁢история. ‍Трябва да вярваме, че всичко ще се нареди.

– Не можем⁢ да контролираме всичко, което се случва в живота ни. Но можем да ⁣контролираме начина, по‌ който реагираме ⁣на това. Това ‍е важното.

– Всеки ‍има своя ⁢път и своя собствена история. Не можем да сравняваме животите​ си с тези ‍на⁢ другите. Трябва да се фокусираме върху ⁢своя собствен път​ и‍ да го преживеем‌ по най-добрия начин.

– Животът е пълен ⁢с неизвестни ⁣и изненади. Трябва да бъдем отворени и готови да приемем всичко, което идва към нас.

– Важно е да се стремим ⁣към щастието и‍ да правим нещата, които⁣ ни правят щастливи. Това е ключът към изпълнен живот.

– Не ⁤можем да променим миналото, но можем да формираме бъдещето си. Трябва да ​се ‌фокусираме върху това, което можем да променим и да работим усърдно за по-добро утре.

– Всеки ⁢ден е нова възможност. Трябва да го използваме по най-добрия начин⁤ и да се радваме на всеки момент.

– ‌Животът ‍е красив, ​ако ‌го видим такъв. Трябва ⁤да се‌ научим ​да ценим красотата около нас​ и‌ да ​я правим част от ежедневието си.

Това​ са⁢ само някои от мислите, които често си⁢ правим. ⁣Важно е да се отнасяме към живота‍ с оптимизъм⁢ и отворено сърце, за да‍ можем да го преживеем по⁣ най-добрия начин.озволи това. Ние пък сме си живели ⁢според възможностите си, без ‌да се задлъжняваме. И ⁤сега,‍ когато сме на пенсия, ‍можем да си позволим да живеем спокойно, ​без да се притесняваме за дългове и вноски.

– Животът е‍ прекрасен, но⁣ ние често си мислим, че трябва да постигнем още много, за да бъдем щастливи.⁢ Всъщност, трябва ‍да ⁣научим ⁢да се радваме на малките‍ неща и да ценим това,⁣ което вече имаме.

– Често си мислим, ⁢че другите хора ‌имат⁣ по-добър⁤ живот от нас, но всъщност‍ всяко едно семейство има своите проблеми и трудности. Не трябва да сравняваме живота си с този на ‌другите, а да се‍ фокусираме върху собствените си ‍ценности и щастието.

– Често си мислим, че ще бъдем щастливи, когато постигнем определена цел или имаме определен материален успех. Но истинското щастие идва от вътрешната ни удовлетвореност и способността‌ да се радваме на моментите в ‍живота си.

-​ Често​ си мислим,​ че трябва да бъдем⁣ перфектни,​ за да бъдем обичани ⁤и приети от другите. Но⁣ всъщност, никой ⁤не е перфектен и всеки има своите слабости. Важно е да се ⁤приемаме такива, каквито сме, и⁤ да се стремим‌ да бъдем по-добри хора, а не перфектни.игнаха, че няма да ⁣могат да продължат да ‌функционират при такива високи лихви и започнаха‌ да‍ търсят помощ ⁣от правителството.

Ситуацията ⁣се‌ влоши още повече,‍ когато руската валута започна ‌да ​се срива, а‍ цените на‍ стоките ⁢и‍ услугите ‍да ⁣се увеличават. Хората започнаха да паникат и да‌ търсят начини да запазят ⁤стойността на парите си.

В отговор на‌ тази криза, правителството на Русия обяви специални мерки за ⁤стабилизиране‌ на икономиката и финансовата система. Бяха предприети действия за⁤ ограничаване на капиталовия отток, подпомагане на банките и ‌предоставяне на ликвидност⁤ на икономиката.

Въпреки⁤ тези усилия, икономическата криза в Русия продължи да ⁢се задълбочава, като имаше сериозни последици⁣ за живота на хората ⁢и⁣ за бизнеса. Това доведе до‍ социални напрежения и нестабилност ⁤в страната.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.