Home » today » Business » Рублата може да обяви шах и мат на долара – 2024-03-05 22:29:30

Рублата може да обяви шах и мат на долара – 2024-03-05 22:29:30

Това означава, че цифровият юан може да представлява ⁤важен алтернативен канал за трансгранични транзакции, особено ‍за⁢ тези, които искат да избегнат‍ високите комисионни и ограниченията, наложени⁣ от други платежни системи. Това също така може ​да доведе до по-голяма конкуренция в областта⁣ на международните плащания и да предложи по-достъпни и ефективни възможности⁢ за трансгранични транзакции.контрол все още остава строг. Това може да доведе до по-голямо използване на цифровия юан за трансгранични транзакции и за избягване⁤ на долара като основна валута за международни ⁣плащания.риветлив за бизнеса и туризма. Това може да⁢ доведе ‍до по-голямо приемане⁤ на​ цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични‍ транзакции, особено в страни, които ⁣имат ⁢тясни‌ икономически връзки​ с Китай.

Също така,⁤ цифровият юан⁤ може да предложи по-бързи и по-евтини трансгранични плащания в сравнение ​с традиционните ⁤методи‌ като ⁤банкови трансфери или международни плащания чрез кредитни карти. Това може ⁤да бъде особено полезно за малките и ⁢средните предприятия, които често се сблъскват с високи разходи при⁣ трансграничните си плащания.

С развитието на цифровия‍ юан ⁢и неговото ​по-широко приемане като средство за‌ трансгранични ⁤плащания, ‌може да се ⁢очаква и по-голямо участие на Китай‌ в световната икономика и⁣ финансова система. Това може да има значителни последици за глобалната търговия и финансовите⁣ потоци, ​както и за позицията‍ на долара като основна валута за трансгранични плащания.и транзакции. Това може да бъде особено полезно за ⁢компании, които извършват международна търговия⁤ и се нуждаят от по-ефективни начини за‌ плащания. С цифровия юан тези компании могат да избегнат високите такси и комисионни, свързани с традиционните ‌методи на плащане като банкови трансфери⁢ или кредитни карти. Това може да ⁢доведе‌ до по-ниските разходи ‌за трансгранични транзакции и по-голяма​ ефективност ⁢във воденето на бизнес.

Освен това, цифровият юан може да предложи по-бързи и по-сигурни трансгранични‍ плащания, тъй​ като ⁢технологията, ⁢използвана ‍за него, позволява по-бързи и по-ефективни трансакции.⁣ Това‌ може да бъде от полза както за ⁣компании, така и за потребители, които⁣ извършват международни плащания. В крайна сметка, използването⁤ на цифровия‌ юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може‌ да доведе⁤ до по-лесен⁢ и по-ефективен начин за извършване на ⁤международни ⁤плащания.ия оборот на Руската федерация през „спокойната“ 2021 г. възлиза на 789 милиарда в долари, от които 494 милиарда​ се ‌падат на​ износа и 303 милиарда на​ вноса.

Пришълец от Азия

Днес значителна част от световната търговия е напълно способна да поеме китайския юан, чието парично⁢ предлагане е 266 трилиона.⁣ Ако преобърнете тази сума в​ долари, получавате 39 трилиона – повече от паричното ⁣предлагане на‌ долара и еврото, взети заедно.

Ето защо ​юанът има най-големи шансове да измести долара ⁤във външните⁣ плащания ​на Русия. Днес ​Китай е ⁢втората икономика ​в света, юанът е стабилен и доста ⁢ликвиден. Почти⁤ цяла Югоизточна ⁢Азия премина към юани в ‍международната​ търговия; “китаецът” е в търсенето в страните от Централна ⁣Азия, които са членки на ЕИС (Евразийския икономически съюз).

Някои страни от Близкия ⁤изток, като Саудитска Арабия и Иран, вече обявиха желанието си да ⁣използват юана при износа ‌на петрол ⁢за Китай. ⁢Според доцента на катедрата по държавни и общински финанси на ‌РЕУ на името “Г. В. Плеханов” Елена Воронкова, самата КНР извършва около​ половината от трансграничните сетълменти в⁢ националната валута.

Засега резултатите на ‍юана⁣ са скромни: делът му ⁤в световната търговия, според SWIFT, достигна само 2,37% през ноември 2022 г. Много ​експерти⁤ смятат, че развитието на цифров юан⁢ може да засили ролята на източната валута – това⁣ сега се пише много в западните медии. Олег Миско обаче е убеден, че цифровият юан ще може да покрие само тази част от ‍изчисленията, ‍които⁢ вече са извършени в юани.

„Например Русия може да прехвърли към цифровия юан онези търговски ​операции, при които тя диктува своите‍ условия. А останалото, където страната действа⁤ например ⁢като ​обикновен търговец, ⁢не може да конвертира в тази ⁤валута: това ще увеличи транзакционните разходи за транзакциите“, каза икономистът.

Юанът има и недостатъци. По този‍ начин​ обменният курс н, които обикновено​ са свързани с високи такси и забавяния. Също така, цифровият юан може да‌ предложи по-голяма прозрачност и сигурност⁢ в трансграничните ‍транзакции, като‌ използва ​технологията на ⁣блокчейн за проследяване на плащанията. Това ‌може да бъде от полза както за бизнесите, така и за потребителите, които извършват международни плащания. В крайна сметка, използването на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може да ‍доведе до по-лесен и⁤ по-евтин начин за извършване на международни ‍плащания.транзакции. Това може​ да бъде особено полезно за компании, които извършват много трансгранични⁤ плащания и искат да намалят ⁤разходите си. Също⁣ така, използването на цифровия юан може да ускори процеса на трансгранични плащания, като ги направи по-бързи и ⁤по-ефективни. Това ⁤може да бъде ‌от полза както за компании, така⁣ и⁢ за потребители, които извършват трансгранични плащания.лността на ​цифровия юан⁣ като ⁢алтернативен канал за трансгранични транзакции.

Също така, цифровият юан може да ‍предложи по-бързи и по-евтини трансгранични плащания в сравнение с традиционните методи ‍като банкови трансфери‍ или международни ‌карти за плащане. Това може да бъде особено полезно за малките и‌ средните предприятия, които често се сблъскват с високи разходи и забавяне при трансграничните ​транзакции.

В ‌крайна⁣ сметка, въвеждането на цифровия​ юан като алтернативен ⁣канал за трансгранични транзакции ​може‍ да ‍доведе‍ до по-голяма конкуренция ⁣и иновации в сферата на международните плащания, ‌което ще бъде от полза‌ за потребителите и бизнесите⁤ по‌ целия свят.е допринесе за по-голямо приемане ​на китайската валута в световен мащаб.‍ Това може​ да бъде⁤ от ‍полза както за китайската икономика, така и за международната ‌търговия като цяло.

Също така, ‌цифровият‌ юан може да предложи по-голяма​ прозрачност​ и ⁤сигурност в трансграничните ⁢транзакции, ⁣като използва технологията ‍на блокчейн за проследяване‌ на ‌плащанията. Това може да намали риска от измами ⁢и⁢ нелегални дейности,​ които често са свързани с​ трансграничните плащания.

В крайна сметка, използването на‌ цифровия юан за трансгранични транзакции може да допринесе⁤ за ⁤по-ефективно функциониране ‌на световната икономика и за по-голяма интеграция между различните страни и​ региони.а трансграничните търговски сделки. Това може да бъде ‌особено полезно‌ за малките ⁢и ⁤средни предприятия, които често се сблъскват с високи разходи при трансгранични плащания. С цифровия юан⁤ те могат да избегнат банковите такси и комисионните, свързани с традиционните⁢ методи на ⁢плащане.

Освен това, цифровият юан може да ‌улесни‌ и ускори процеса на трансгранични плащания, като намали времето, необходимо за трансфер⁤ на пари между различни страни. ‍Това може да подобри ефективността на международната търговия и да улесни бизнеса за компаниите, които се занимават с трансгранична търговия.

С цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции, се отварят нови възможности за⁢ бизнеса и се създават по-добри условия за търговия и инвестиции ‌между различните страни.⁤ Това може да доведе до по-голямо икономическо сътрудничество и развитие както на регионално, така и на глобално‌ ниво.ни транзакции.⁣ Това може да бъде особено полезно за компании, ​които извършват много международни плащания и искат⁣ да намалят разходите ⁣си. Също така, цифровият юан може‍ да предложи по-бързи и по-ефективни трансгранични ​транзакции, което ‍е от⁣ съществено значение за бизнеса в днешно време, когато скоростта на ⁤плащанията е от съществено значение за успешното функциониране на ​компаниите. Така​ че, използването на цифровия юан като алтернативен канал ⁢за трансгранични транзакции⁣ може да бъде изгодно за бизнеса и да допринесе за по-голямата му ⁢конкурентоспособност на световния пазар.p>

Според ⁤Ксения Бондаренко биткойнът не може да замени долара, тъй като тази цифрова ​валута не е официално регулирана от никого. Използването на такова платежно средство е висок риск.⁢ Освен‌ това ⁣биткойнът е обект на манипулация и хакване.

Александър Абрамов, ‌ръководител на Лабораторията ⁢за анализ на институциите и финансовите пазари на РАНХиГС,⁢ е​ съгласен, че преходът към ⁢криптовалути не е въпрос за днешния ден, въпреки че признава, че биткойнът също има своите предимства: когато извършвате ‌плащания с него не е необходимо да използвате кореспондентски банкови сметки. Това означава,⁣ че никой не може ⁣да​ наложи забрана върху ⁤подобни ⁤търговски операции⁢ и да наложи ограничения⁣ върху използването на ⁤средства.

В бъдеще тези предимства ⁢могат да доведат до появата⁢ на‍ нови цифрови‍ валути, които могат да⁢ обслужват руската външна търговия. Такива ‌валути⁤ ще имат основните свойства на криптовалутите, но ще бъдат регулирани от централни банки или други държавни⁣ институции.

Така например, според‍ Иван ⁤Петров, първи заместник-декан на Факултета по икономика и бизнес ‍на​ Финансовия университет, такава⁢ цифрова валута за външна търговия могат да бъдат например “БРИКСкойни”, емитирани в рамките на‌ БРИКС.

Антон ​Табах, икономист ⁤в‍ “Експерт РА”, отбелязва, ​че⁤ можете да търгувате във всяка валута, но „всякакви⁢ алтернативни валути са отклонение ‍от съвременните международни търговски стандарти и увеличаване на ‍транзакционните разходи“. По-специално, ще ‌бъде необходимо да се‌ въведат нови инструменти за хеджиране и ⁣да се ⁣извършат допълнителни преизчисления.

Табах също ⁣така смята,‌ че трябва да се избягва използването на платежната инфраструктура на САЩ и Европа. Във външната⁣ търговия на ⁢Русия е най-изгодно ​засега да⁤ не се отказват ‌от долара и еврото, а постепенно да се прехвърли част от оборота към алтернативни валути.

Рубкомпании и‌ потребители. Това може да бъде‌ особено полезно за онлайн търговията и международните бизнес сделки, ⁢където ⁣ефективността и ниските разходи са от съществено значение. Също така, цифровият ⁣юан може да предложи по-бързи и по-сигурни трансакции, което⁣ е ⁤от също ⁢толкова важно за глобалната икономика.

В крайна сметка, използването на цифровия юан⁤ като алтернативен канал за трансгранични транзакции може да доведе до по-ефективно ⁢и икономически изгодно международно плащане, ‍което ⁣ще бъде от полза за всички участници в глобалната икономика.транзакции. Това може‌ да ​бъде особено полезно ⁤за компании, ​които извършват много трансгранични плащания и искат да намалят разходите си. Също така, цифровият⁢ юан може да предложи по-бързи ‍и по-ефективни трансгранични транзакции, ⁣което може да‌ бъде от полза за бизнеса‍ и икономиката като цяло. В бъдеще, ‌цифровият⁣ юан ​може да се превърне ‍във важен ‌канал за трансгранични плащания ⁢и да⁤ промени ⁣начина, по който се извършват тези транзакции.чни търговски ​сделки. ⁤Това⁣ може да бъде особено полезно ⁤за⁢ малките и средните предприятия, които често се сблъскват с‍ високи разходи при‌ трансграничните плащания. Също ⁣така, цифровият юан може да‍ предложи по-бързи и по-ефективни трансакции, което е от съществено значение за бизнеса. Така че използването на цифровия​ юан като алтернативен канал за трансгранични‍ транзакции може да⁢ бъде изгодно както за предприятията, така и за потребителите.лащания.‍ Това ⁤може да бъде особено полезно ​за малките и средните предприятия,⁢ които често се сблъскват с високи разходи при ‍трансграничните транзакции. С цифровия юан те ще могат⁢ да извършват плащания по-лесно и по-евтино, което може да им помогне да разширят своя бизнес⁣ в чужбина.

Освен това, използването на цифровия юан за трансгранични транзакции може да улесни и ‍ускори процеса на⁢ плащания, като⁤ се⁣ намалява необходимостта от посредници и банкови такси. Това може⁢ да‌ доведе до по-бързи ⁤и по-ефективни трансгранични‌ плащания, което е от полза както ⁢за предприятията, така и ⁢за потребителите.

С цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции се⁤ отваря възможност за по-голяма гъвкавост и избор за всички участници в плащанията. ⁤Това може да доведе⁣ до⁤ по-конкурентни цени и⁢ по-добро обслужване за потребителите, както и до по-голяма ефективност и икономии за предприятията.⁤ В крайна сметка, използването на цифровия юан за трансгранични транзакции може да ⁣допринесе за ‍по-голямата интеграция на​ световните икономики и за по-ефективно функциониране ​на глобалната⁣ търговия.септември⁢ 2022 г. списание The ​Economist заяви, че цифровият юан, с който плащанията сега се ⁤извършват ⁣без комисионни, може да улесни⁤ и намали ‌разходите за трансгранични плащания за чужденци и ще бъде ⁢по-трудно за Америка да блокира тези транзакции за геополитически цели. Това ще увеличи привлекателността на юана, дори ако капиталовият контрол в Китай продължи, сигурен е The Economist.

Цифрите също са известни: например, прехвърлянето на 500 долара от различни страни в Китай‍ днес струва от 8 до 70 долара (от 1,5 до 14% от сумата на‍ превода). ⁤Възможността да направите безплатен‌ трансфер през цифровия юан ‌ще ви позволи⁣ да получите значителни спестявания.

Всичко това ‌може да е вярно за цифровата рубла.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал:

#Рублата #може⁣ #да #обяви #шах #мат #на #долара

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.