Home » today » Business » Рублата може да обяви шах и мат на долара – 2024-03-05 10:49:16

Рублата може да обяви шах и мат на долара – 2024-03-05 10:49:16

Това​ означава, ​че цифровият юан може да представлява важен инструмент​ за китайската икономика и да увеличи нейната международна влияние. Също така,⁣ това може да доведе до по-голяма конкуренция за доминиращите валути като долара и еврото. В ⁢крайна сметка, използването на цифровия юан за трансгранични⁣ транзакции може ⁤да​ промени ‍динамиката на световната финансова система.контрол в Китай все още е строг. Това може да доведе до по-голямо използване на цифровия юан за трансгранични транзакции и за избягване на долара като основна валута за международни ‍плащания. В крайна сметка,‌ цифровият юан може да представлява алтернатива за трансгранични плащания и да промени ‌динамиката на световната валутна система.рва стъпка към по-широкото му приемане в световен мащаб. Това може да доведе до по-голяма устойчивост ‍на китайската валута и да увеличи нейната роля в международната търговия и финансовите пазари.

С цифровия юан‌ като алтернативен канал за трансгранични транзакции, чужденците и компаниите ще могат да извършват ⁤плащания по-бързо и по-евтино, без ‍да се нуждаят от посредници ‌като банки или платежни системи. Това може да доведе ⁢до по-голяма ефективност и прозрачност в международните плащания ⁤и да улесни търговията и ⁢инвестициите между различните страни.

Въпреки това, въвеждането на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може‍ да породи и някои предизвикателства, свързани със сигурността и регулацията на такива плащания. Необходимо е⁣ да се осигури защита на личните данни и финансовата сигурност ‌на потребителите, както и да се изгради ⁤подходяща регулаторна рамка за управление на рисковете, свързани с трансграничните плащания.

В крайна сметка, въвеждането на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични ​транзакции‌ може ​да доведе до по-голяма интеграция на китайската и световната икономика и да улесни международната​ търговия и финансовите​ потоци. Въпреки предизвикателствата, свързани с ⁣въвеждането на нови технологии и платежни системи, цифровият юан ‌може да‍ играе важна роля в бъдещето на международните финанси и плащания.и транзакции. Това може да бъде ⁢особено полезно за компании, които извършват международна търговия и се нуждаят от по-ефективни и икономически изгодни начини ⁢за​ плащания. С цифровия юан⁤ те могат‌ да избегнат високите такси и комисионни, свързани с традиционните методи на плащане, като например банкови трансфери или кредитни карти. Това може да доведе до по-голяма⁤ ефективност и конкурентноспособност на техните бизнес операции.ия оборот на Руската федерация през „спокойната“ 2021 г. ⁣възлиза на 789 милиарда в долари, от които 494 милиарда се падат на износа и 303 милиарда на вноса.

Пришълец от Азия

Днес значителна част от световната търговия е напълно способна да поеме китайския юан, чието⁤ парично предлагане е 266 трилиона. Ако преобърнете тази сума в долари, получавате​ 39 трилиона – ‌повече от паричното предлагане на долара и еврото, взети заедно.

Ето защо юанът има най-големи шансове да измести долара във външните плащания на Русия. Днес Китай е втората икономика в света,‍ юанът е стабилен и доста ликвиден. Почти цяла⁤ Югоизточна Азия ‍премина към юани в международната търговия; “китаецът” е в търсенето в страните от​ Централна‍ Азия, които са членки ⁣на ЕИС (Евразийския ​икономически съюз).

Някои страни от Близкия изток,​ като Саудитска Арабия и Иран, вече обявиха ‌желанието си да⁤ използват юана при износа на петрол за Китай. Според доцента на катедрата по държавни и общински финанси на РЕУ на името “Г. В. Плеханов” Елена Воронкова, самата КНР извършва около половината от трансграничните сетълменти в националната ‌валута.

Засега резултатите на юана са ⁢скромни: делът му в световната търговия, според SWIFT, достигна само 2,37% през ноември 2022 г. Много експерти смятат, че ‌развитието на цифров юан може да засили ролята на източната валута – това сега се ‍пише много в западните медии. Олег Миско обаче е убеден, че цифровият юан ще може да⁢ покрие⁢ само тази част от изчисленията, които вече са извършени в юани.

„Например Русия може да прехвърли към цифровия юан онези търговски операции, при които тя ⁤диктува своите условия. А ‍останалото, където страната действа ‌например като​ обикновен търговец,⁣ не може да конвертира в тази‍ валута: това ще увеличи транзакционните разходи за транзакциите“, каза икономистът.

Юанът има и недостатъци. ‌По този начин обменният курс н, ‍които обикновено са свързани с високи такси и забавяния. Според ‍изданието, цифровият юан може да представлява ⁣конкуренция за други цифрови валути като биткойн и да промени​ начина, по който се извършват международните плащания. Това може да бъде от полза както за потребителите, така ‌и за‍ компаниите, които⁤ извършват трансгранични транзакции.транзакции. Това може да бъде особено полезно за ‍компании, които извършват много⁤ международни плащания и искат да намалят разходите си. Освен това, ‌цифровият юан може да предложи по-бързи и по-ефективни трансгранични транзакции, което е от съществено значение за бизнеса в глобалната икономика. С развитието на технологиите и приемането на цифровите​ валути, цифровият юан може ⁤да се превърне във ⁤важен алтернативен канал за трансгранични плащания в бъдеще.лността на‌ цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции.

Също така, цифровият‌ юан може да предложи по-бързи и по-евтини трансгранични плащания⁢ в сравнение с традиционните методи като банкови трансфери или международни​ карти за плащане.‍ Това може да бъде особено полезно за‌ малките и средните предприятия, които често се сблъскват с високи разходи и забавяне при трансграничните⁣ транзакции.

С ‌развитието на цифровия ⁤юан и неговото⁣ приемане от други страни,⁤ той може да‌ се превърне във все по-популярен избор за трансгранични плащания и да допринесе за по-голямата му ​глобална употреба. В крайна сметка, цифровият юан може да промени ландшафта на ‌трансграничните плащания⁣ и да предложи⁤ по-ефективен и удобен начин за извършване на ⁣тези транзакции.е ​допринесе за по-голямо‌ приемане⁤ на китайската⁣ валута в световен мащаб. Това може да бъде от полза както за китайската икономика, така ​и за международната търговия като цяло.

С цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции, се отваря възможност за по-лесно и по-бързо извършване на ​плащания, както и за намаляване на разходите и рисковете, свързани с трансграничните⁢ транзакции. Това може да бъде от полза⁣ както за бизнеса, ‍така и за индивидуалните потребители, които извършват‍ международни плащания.

В крайна сметка, въвеждането на цифровия⁣ юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може⁤ да допринесе за по-ефективно функциониране на световната икономика и за по-голяма ликвидност на финансовите ⁣пазари.а трансграничните търговски сделки. Според ⁤изданието, използването на цифровия юан може да намали зависимостта от долара като основна валута за международните търговски сделки и да предостави по-евтини и по-бързи възможности⁤ за плащания. Това може да бъде особено полезно за държави, които искат⁣ да намалят влиянието на долара в своите търговски​ отношения.ни транзакции. Това може да бъде особено полезно за компании, които извършват⁤ много международни плащания и искат да ‍намалят разходите си. Също така,‍ цифровият юан може да⁤ предложи по-бързи и по-ефективни трансгранични⁤ транзакции, което е от съществено‌ значение за бизнеса в глобалната ​икономика. В крайна сметка, използването на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции ‍може да доведе до по-голяма ефективност и намалени разходи за компаниите, които участват ​в международна търговия.p>

Според Ксения ‍Бондаренко биткойнът не може да замени долара, тъй като тази цифрова валута не е официално регулирана от никого. Използването на такова платежно средство е висок риск. Освен това биткойнът е обект на манипулация и хакване.

Александър Абрамов, ръководител на Лабораторията за анализ на институциите и финансовите пазари на‌ РАНХиГС, е съгласен, че ‌преходът към криптовалути не е въпрос за днешния ден, въпреки че признава, че биткойнът също има своите предимства:⁤ когато извършвате плащания с него не е необходимо да използвате кореспондентски банкови сметки. Това означава, че никой не може да наложи забрана върху подобни търговски операции и⁣ да наложи ограничения върху използването на средства.

В бъдеще тези предимства могат да доведат до появата на нови цифрови валути, които могат да обслужват ‍руската‍ външна търговия. Такива валути ще имат основните ​свойства на криптовалутите, но ще бъдат регулирани от централни банки или други държавни институции.

Така например,​ според Иван Петров, първи заместник-декан на‍ Факултета по икономика ⁣и ​бизнес на Финансовия университет, такава цифрова валута за външна търговия могат да бъдат ⁣например “БРИКСкойни”, емитирани в​ рамките на БРИКС.

Антон Табах, ‍икономист в “Експерт РА”, отбелязва, че можете да търгувате във всяка валута, но „всякакви алтернативни валути са отклонение от съвременните международни⁤ търговски⁢ стандарти ⁤и увеличаване на транзакционните разходи“. По-специално, ще бъде необходимо да се въведат нови​ инструменти за ⁢хеджиране‌ и да се ⁣извършат допълнителни преизчисления.

Табах също така смята, че трябва да се избягва използването на платежната инфраструктура на САЩ и Европа. Във външната търговия на Русия е най-изгодно засега да не се отказват от‌ долара и ​еврото, а постепенно⁤ да се прехвърли част от оборота към алтернативни валути.

Рубкомпании и потребители. Това може да бъде особено полезно за онлайн‌ търговията и международните бизнес сделки, където ефективността и намаляването на разходите са от съществено значение. Също така, цифровият юан може да предложи по-бързи и по-ефективни трансгранични‌ плащания, което може да подобри международната търговия и бизнес дейността. В крайна сметка, използването на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може да доведе до по-голяма гъвкавост и⁢ удобство за всички участници в международната икономика.транзакции. Това може да бъде особено⁢ полезно за компании, които⁢ извършват много трансгранични плащания и искат да⁢ намалят разходите ⁣си. Също така, цифровият юан ⁤може да предложи по-бързи и по-ефективни трансгранични транзакции, което ⁢може ⁣да бъде от полза за бизнеса и икономиката като‍ цяло. ⁣В бъдеще, цифровият юан може да се ⁢превърне във важен алтернативен канал за трансгранични транзакции и да промени начина, по който се извършват международните​ плащания.чни транзакции. Това може да бъде особено полезно за малките и средните предприятия,‍ които често се сблъскват с ⁤високи разходи при международни плащания. Също така, цифровият ​юан може да ⁣предложи по-бързи и по-ефективни трансгранични транзакции,⁣ което е от съществено значение за глобалната икономика.

Въпреки това, все още има определени предизвикателства ​и‍ рискове, свързани с използването на​ цифровия юан за трансгранични транзакции. Някои ⁤от тези предизвикателства включват въпроси относно сигурността⁤ на данните и личната неприкосновеност, както и въпроси относно регулаторната среда⁤ и контрола ​върху⁢ валутните операции. Въпреки тези ⁣предизвикателства,⁢ възможността за използване ‌на цифровия юан като алтернативен ⁤канал за трансгранични транзакции представлява интересен и потенциално‌ полезен развой на финансовите пазари.лащания. Това може да​ бъде особено полезно за малките и средните ⁤предприятия, които често⁣ се сблъскват с⁤ високи разходи при трансграничните си транзакции. С цифровия юан те ще могат да извършват плащания по-лесно и по-евтино, което може да им помогне да разширят своя бизнес в ⁣чужбина.

Освен това, използването на цифровия юан за ‍трансгранични транзакции може да улесни и ускори процеса на плащания, като ‍се‌ намали необходимостта от посредници⁤ и банкови такси. Това може да доведе до по-бързи и по-ефективни трансгранични плащания,‍ което е от съществено значение за международната търговия и бизнеса в цялост.

С цифровия юан като алтернативен канал‍ за трансгранични транзакции, може да се очаква и по-голяма стабилност и сигурност на плащанията, тъй като технологията, използвана за цифровия юан, предлага по-ниски рискове от измами и измествания. ⁣Това може да увеличи доверието​ в технологията и да насърчи⁢ повече компании и индивиди да използват цифровия юан за своите трансгранични плащания.

В крайна сметка, използването на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции може​ да доведе до по-лесен, по-евтин и по-бърз начин за​ извършване на плащания в чужбина, ​което може да ⁤има положителни последици за ⁣международната търговия и ⁤бизнеса като цяло.септември 2022 ‍г. списание ​The‌ Economist заяви, ‍че цифровият юан, с който плащанията ⁤сега се извършват без комисионни, може да улесни и намали разходите за трансгранични плащания за чужденци и ще бъде ‌по-трудно за Америка да блокира тези транзакции⁤ за геополитически цели. Това ще увеличи привлекателността ‌на юана, дори ако капиталовият контрол в Китай продължи,‌ сигурен е The Economist.

Цифрите също‍ са известни: например, прехвърлянето на 500 долара от ‌различни страни⁣ в Китай ⁢днес струва от 8 до 70 ​долара (от⁣ 1,5 до ⁤14% от сумата на превода). Възможността да направите безплатен трансфер през цифровия юан ще ви позволи да получите​ значителни спестявания.

Всичко това може да е⁢ вярно за⁣ цифровата рубла.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал:

#Рублата #може #да ⁣#обяви #шах #мат #на #долара

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.