Home » today » World » Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 13:28:27

Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 13:28:27

/Поглед.инфо/⁣ Преди близо година написах текст, свързан с политиката на лидерите‌ на Република Северна Македония по⁣ въпроса‌ какво са македонците и какви са ​те.* ⁤Доказвах, че „македонци“ не е имало в границите на ‌тази днешна държава‍ до ‍2⁤ август 1944 г. Както и, че ⁤северномакедонски политически⁣ лидери и учени „историчари“ лъжат своя народ и ​европейската политическа общественост относно⁢ произхода на основната част от населението на днешна Северна Македония, твърдейки, че тамошните хора „се били Македонци низ вековите наназад“.

Едно от силните доказателства⁣ за това мое твърдение⁤ представляваше позоваването на официалните държавни документи на Кралство Сърбия (1912-1918), Кралство на сърбите, хърватите и словенците (1918-1929) и ‌Кралство Югославия (1929-1941). Припомням, че според тях, на ‌територията на⁤ днешна ​Северна Македония⁣ са живели някакви „южни сърби“, които‌ сетне били заменени с „вардарски бановинци“, но „македонци“ не е⁢ имало.

В⁣ периода след публикуването на статията се случиха доста ‍събития.

Едно от тях, което ми направи специално впечатление, беше, че в югозападната ни съседка започнаха да се появяват‍ споменавания, макар и „под сурдинка“, че наистина по​ време на сръбската и югославската власт‍ на територията​ на днешна РСМ не е ставало дума за наличието на македонци. Очевидно‍ самите ⁣северномакедонски учени и⁢ политици не могат да си позволят да ​преиначават камо ли да игнорират наименованията, които официалните‌ сръбски/югославски власти са давали ​на населението в ​границите на днешната сверномакедонска държава.

Може би затова, когато от българска страна им се напомнят тези факти, те ги признават ​макар мекичко и ‌с половин уста.

Но ги ⁣признават.

Защото са ‌продукт на властите на Сърбия/Югославия, ​пред които⁢ македонските сърбомански властници не смеят да кажат⁤ нищо напреки.

Та нали‍ друже Тито ги⁤ е направил „македонци“ велhttps://www.pogled.info/od-kolko-otminali-vekovi-makedoncite-sa-makedonci-i-se-chuvstat-makedonci/

ъщо така‍ българи“ -‍ цитат от Васил Иванов Кунчев, български писател и общественик, известен с псевдонима Васил Левски.

——————————————–

Нека се надяваме, ‍че времето на разделеността и конфликтите ‍между народите на Балканите е зад гърба ни, и че ⁢бъдещето ни‌ ще бъде изградено върху взаимно‍ уважение,‌ разбирателство и сътрудничество. ⁣Нека се​ стремим⁣ към​ обединение, към създаване на обща идентичност, която‌ да ⁤включва всички населения на ​региона, без да ⁢забравяме историята и културата, които ни обединяват.

Само по‌ този начин ще можем да постигнем мир, стабилност⁢ и​ просперитет за ⁢всички народи на Балканите и за⁤ целия регион.

агива в последната партизанска битка на 4 септември 1944 г., ⁢какво⁤ би се ‌случило с него? Дали не би бил убит от агентите на⁢ УДБА, защото не е признавал решенията на АСНОМ от 2 август 1944, според които се ⁤създава „македонски народ“⁢ с „македонски язик“ и започва изработването⁣ на „македонска азбука“? Както се случва с‌ българина Павел ⁤Шатев, единственият оцелял „гемиджия“, герой⁣ от заверата на Солунските⁣ атентатори ‌през 1903 г., намерил ⁢смъртта си в „свободна“ Македония през 1951 г. защото се е​ борил за запазване на българщината⁤ в тази югославска ‍република!

Един журналист от РС Македония, обявявайки‍ се за българин и критикуващ лъжите на македонските учени историци, което му прави чест, преди година‍ публикува статия, в която ⁣защитаваше тезата, че ако България не⁢ даде път на⁢ тази държава в Европейския съюз такава, ‌каквато е към момента – с⁤ нейните противобългарски политики, идеологически машинации и изкривяване на историческата истина, България ще направи стратегическа грешка,“тъй ​като това ще донесе огромни щети върху двете братски‍ страни и ⁣двата братски народа!

Смятам, че времето⁢ разсейва тревогите на този журналист. Положението към настоящия момент е противоположно и на очакванията и надеждите на⁣ политиците ⁣в РСМ ⁢да промъкнат държавата си в ‍ЕС тихичко и кажи-речи през задната врата,‍ горе-долу както успяват да​ я добутат в НАТО преди няколко години.

Ето, че първата крачка в исторически вярната посока е⁤ направена.

Признати са българи на​ територията на РСМ. С половин уста, но са признати.

В това отношение народът ни има една много подходяща⁢ поговорка: „Кажеш ли „а“, трябва да⁣ стигнеш и до „я“.

Това означава не⁤ просто властите да признаят ⁢съществуването на българи в ‌РС Македония.

Следва да се отговори на въпроса:

От кога живеят българи на тази територия?

Този въпрос обаче има ⁢и подвъпроси:

Ако всички ​българи, които са останали⁢ да живеят на своите родни места, продължат да‌ се борят за ⁣българството‌ в ‍тези територии, ние ще можем да докладваме мълчешком пред ‌нашите предци.⁤ Така те ще‌ знаят, че животът и борбите им не са били напразно и че ние​ не сме ги предали. Душите им ще бъдат успокоени и ще почиват в⁤ мир.

Също така, нашите ​братя в Северна Македония ще могат да​ намерят сила и да влязат уверено в европейското‌ демократично пространство, като оставят зад себе си мрачните времена на ​титовизма и насилническите политики.

——————————————–

* „От колко отминали векове македонците са ⁣македонци⁤ и се чувстват македонци?“, Поглед Инфо, 19.01.2021,

ия, която към оня исторически момент е част от българската държава?

Много просто.

Защото, през 1943 ​г. в Техеран ⁤великите сили си разделят сферите ‍на ‍влияние и Гърция се‍ поставя в британската сфера, а България в съветската. И СССР се ⁤придържа твърдо към тези договорености.

И още.

През октомври 1944 г. при посещението на Чърчил в Москва, по негово⁤ предложение той и Сталин си поделят сферите на ⁢влияние на‍ Балканите. В‍ частност, Гърция ​се ⁣поделя 90% за Западните съюзници и 10% за СССР; Югославия⁤ се поделя‌ фифти-фифти 50/50%;⁢ България се ​поделя 75% за СССР и 25% за Западните съюзници.

И от двата съпернически‍ и ‌равноползващи се с право‌ да доминират ‍над Югославия геополитически фактори започва надпревара за нейното‌ ухажване ‍и обгрижване. Великобритания ⁤и САЩ уреждат Югославия ​да ‍се включи в плана⁣ „Маршал“ и да се ‌наложи в нея „либерален“ ⁢социализъм ​за разлика от съветския социалистически модел в останалите източноевропейски страни. Срещу това‌ СССР, с одобрението на ​Западните съюзници,⁢ подарява на ⁣Югославия българите​ от Македония, ⁤които титовската власт с лека ⁢ръка обявява ⁢за „македонски народ“. Югославските власти се захласват от успехите си, ‌защото започват да цицат мляко от две крави. След десетилетия‍ на народите⁢ на Югославия ще се⁤ наложи да плащат ‍жестока цена, но това е друга тема.

Тито оценява ⁤много точно⁤ по ‌онова време,​ че след като ‍населението‍ на Вардарска Македония‍ е битувало ‍три години като българи и е⁢ вкусило много‌ икономически, социални и‍ културни придобивки от българската ‍власт, много ⁤трудно ще ⁣му бъде да ги ​направи⁢ отново ⁤„южни‍ сърби“‌ или⁤ „вардарски бановинци“.

Затова решава ​да ги превърне в „македонци“. Под ⁤жестокия контрол‍ на югославските власти.

В помощ‍ на Тито се ⁢упражнява натиск от СССР върху правителството на ОФ на България и в крайна сметка ‍то кляка⁢ и признава „македонския“ народ.

Последва нечовешка разправа с българите⁢ във‌ Вардарска Македония, граничеща с геноцид.

Насилието‌ се разпростира и върху българите в ​днешната‍ Благоевградска област.

И ето, че българите в един момент „изчезват“ – както във Вардарска, така и ⁢в‌ Пиринска Македония.

Но в Пиринска Македония българите⁤ се появяват само след няколко години поради новата пробългарска ‌политика ⁢на Тодор Живков спрямо населението на Пиринския край, подложил ⁣на ревизия политиката‌ на Г. Димитров за отродяването на това⁤ население от българския му корен. Започва процес на масирано издаване на научна и популярна литература, както и многогодишни дипломатически рейдове за доказване на‌ българските исторически корени ⁤на населението ‍на⁤ Македония⁤ и критика на македонизма. Затова в РС Македония ⁢всичко, което днес ‍се прави у нас в защита на българщината там, се обявява за „живковизъм“ и се осъжда. Но за политиката на Георги⁢ Димиров се говорят само хубави неща.

Много наши историци, политолози и политици, отличаващи се със скромни исторически познания‍ и бедна политическа култура, пригласят⁤ на северномакедонските „историчари“ и за тази част на живковския период, в случая подчинявайки отделното ‍на⁢ общия знаменател за онова ⁢време – тоталитарна власт на единовластника Живков.

В‌ същото време в РСМ периодът ​на титовизма и изобщо на тоталитаризма не се докосва изобщо. Даже през 2020​ г. беше⁢ ознаменувана тържествено 40-годишнината от смъртта на Тито и в ‌негова памет се изсипаха почести ⁤и⁢ благодарности повече отколкото‍ блага могат да изтекат от ‍рога на изобилието.

Всичко е „точно“.

Да, ама ⁢сега българите се появяват и в РСМ.

Все едно ⁢идват отникъде.

Отникъде?!

Допускам, че лидерите на РСМ все още не ‍си дават напълно сметка какъв проблем създават.

Основание да смятам така⁤ ми дават гръцките власти. Наглед изненадващо, те заемат категорична позиция в подкрепа на​ се15.03.2021, https://www.pogled.info/od-kolko-otminali-vekove-makedoncite-sa-makedonci-i-se-chuvstat-makedonci/

македонци, а не българи?“ – въпросът ‍е риторичен и ​не подлежи на обсъждане в този ​контекст.

——————————————–

Нека се надяваме, че времето на разделението и враждебността между ⁢народите на Балканите е зад гърба ни, и че можем да се обединим в общи усилия за мир, стабилност и просперитет в региона. ⁢Нека се стремим към сътрудничество и взаимно уважение, ​за да изградим по-добро бъдеще за всички нас.

Бъдещето⁤ е в нашите ръце, и ние трябва ⁢да се‌ стремим⁣ към мир и сътрудничество,⁤ вместо към‍ разделение и⁤ враждебност.‍ Само по ‌този начин ‍можем да постигнем напредък и благоденствие за всички народи в региона.март 2021 г.

орещ картоф‍ в дланите на европейците.

Решението е ⁤просто. То може да отключи ​преговорния процес за приемане на РСМ за пълноправен член на ЕС.

Например, в ⁢РСМ да се обяви,‍ че до 2 август 1944 г. християнското ⁢население във Вардарска ⁤Македония е​ било в​ основната си част българско. Че след тази дата е започнал процес на формиране на македонска ⁤нация с македонски език и македонска ‌култура. Че историята в границите на днешна РС Македония е естествено⁢ и обособено продължение на‍ българската история в тези⁢ държавни граници.

Нещо примерно такова да се впише ⁣в подходящ вид като⁤ анекс към Договора между РБ и РСМ от 2017 г.

Според скромното ми мнение, ‍мантрата, ⁢че ако такова следва да бъде решението, ⁢РСМ ще се откаже от кандидатстването си в ЕС, не би свършила работа, защото не е прагматична. Към такова решение властите ⁢в РСМ едва ли биха прибягнали.

Струва ми ⁢се, че са напразни ‌и надеждите им някои⁢ могъщи фактори в ЕС​ и САЩ да упражняват ​все по-силен натиск над България да признае ⁣и пусне РСМ в ЕС такава, каквато е в момента.

Никой в ЕС не иска​ проблеми. Държавите си имат достатъчно, та да си‌ набавят и още един в случай, че ⁣българските власти безволево ‍решат да‌ дадат път на РСМ в ЕС без промяна на ‌посттитовското ⁤политическо⁢ статукво там.

Оттук нататък,‌ как ще продължи политиката ⁢на РСМ спрямо собственото ѝ население, би се очертало като проблем преди всичко на РСМ и на ЕС. България, като‌ част ⁣от ЕС, не⁤ може ⁢да остане безучастна към процеса на решаването на проблемите в РСМ и би било логично да⁢ оказва‍ най-близка помощ на братската страна.

Така ние, ‍милионите⁣ потомци на прокудените българи от Вардарска и Егейска Македония, от Западна и Източна Тракия, намерили⁢ топла прегръдка и приют в Стара България, както и милионите⁤ потомци на стотиците хиляди ‍българи, ​останали да живеят там по⁤ родните ⁣си места, ⁤ще можем да докладваме мълчешком пред‌ нашите⁢ предци, дали‍ живота ⁤си за българщината в тези⁣ територии, че животът и борбите⁢ им⁣ не са минали напразно, че ние не сме ги⁢ предали.⁢ Душите им ще‌ са окончателно успокоени ‌и ще почиват⁤ в мир.

Тъй‍ и нашите братя в частност в Северна Македония ще могат да разкършат снага и да закрачат уверено в европейското демократично пространство, ​оставили ⁢зад себе си мрачните времена на титовизма с неговите‌ удбашки и други насилнически политики.

——————————————–

* „От колко отминали векове македонците са македонци⁣ и се чувстват македонци?“, Поглед Инфо, 19.01.2021,⁤

#Рубиконът ‌#Нема #бугари #во‍ #Република #Северна ​#Македониjа #на #път ⁣#да #бъде #преминат ‌#пълно #окончателно

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.