Home » today » World » Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 11:36:16

Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 11:36:16

/Поглед.инфо/ Преди близо година написах текст, свързан⁣ с политиката на лидерите на Република Северна Македония по въпроса какво са македонците и какви са те.* Доказвах, че „македонци“ не ‍е имало в‍ границите на тази днешна държава до 2 август 1944 г. Както и, че северномакедонски политически лидери ‌и учени „историчари“ лъжат своя народ и​ европейската политическа общественост относно произхода на основната част от ‌населението ⁤на днешна ‍Северна ⁤Македония, твърдейки, че тамошните хора ‌„се били Македонци ⁢низ вековите наназад“.

Едно от силните доказателства за⁣ това мое твърдение представляваше ⁣позоваването на официалните държавни документи на Кралство Сърбия (1912-1918), Кралство на сърбите, хърватите и словенците (1918-1929) и Кралство Югославия (1929-1941). Припомням, че според тях, на ⁤територията⁢ на днешна‍ Северна Македония са живели някакви ‌„южни сърби“, ‍които сетне били ‍заменени с „вардарски бановинци“, но „македонци“ не е имало.

В периода след​ публикуването на статията се случиха доста ‌събития.

Едно от тях, което ми направи специално впечатление, беше, ​че в югозападната ⁢ни съседка започнаха да се появяват споменавания, макар и „под сурдинка“, че наистина по време⁢ на сръбската и югославската власт на територията на днешна РСМ не е ставало дума за наличието на македонци. Очевидно самите северномакедонски учени и политици не могат да си позволят да преиначават камо ли да игнорират наименованията, които официалните сръбски/югославски⁤ власти са давали на населението в границите⁣ на днешната сверномакедонска държава.

Може ⁢би затова,‌ когато от българска страна им се напомнят тези факти, те ги признават макар мекичко и ⁢с половин уста.

Но ги признават.

Защото са продукт на властите на Сърбия/Югославия, пред които македонските​ сърбомански властници не смеят да кажат нищо ⁤напреки.

Та нали друже Тито ги е направил „македонци“ велhttps://www.pogled.info/od-kolko-otminali-vekove-makedoncite-sa-makedonci-i-se-chuvstat-makedonci/

ъщо така българи“ – цитат от професора по история Иван Катарџиев, който подчертава ⁢връзката между македонците и българите през вековете.

——————————————–

Този текст е публикуван с разрешението на автора ‌и е израз⁢ на неговите лични възгледи и мнения.

агива в последната партизанска битка на 4 септември⁤ 1944 г., какво​ би‌ се случило с него? Дали не би бил убит от агентите ⁤на УДБА, защото не е‌ признавал⁣ решенията на АСНОМ от 2 август 1944, според които се създава ⁣„македонски⁢ народ“ с ‍„македонски язик“ и започва изработването на „македонска азбука“? Както се случва с българина⁢ Павел Шатев, единственият оцелял „гемиджия“, герой от заверата на Солунските атентатори през 1903 г., намерил смъртта си в „свободна“ Македония през 1951 ⁣г.⁢ защото се е борил за запазване на българщината в тази югославска република!

Един журналист от РС Македония, обявявайки се за българин и критикуващ ⁤лъжите на македонските учени историци, което му прави чест, преди година публикува статия, в която ​защитаваше тезата, че ако България не ​даде път на тази държава в Европейския съюз такава, каквато ‍е към момента – с нейните противобългарски политики, идеологически машинации и изкривяване на историческата истина, България ще направи стратегическа грешка,“тъй като това ще донесе ⁢огромни щети върху​ двете братски страни и двата братски народа!

Смятам, че времето разсейва тревогите на този журналист. ‌Положението към настоящия момент е противоположно и на очакванията и надеждите на политиците в РСМ да промъкнат държавата си в ЕС тихичко ​и кажи-речи през задната врата, горе-долу както ‍успяват да я⁣ добутат в НАТО преди няколко⁢ години.

Ето,‍ че първата крачка в исторически вярната посока е направена.

Признати са‍ българи на ⁤територията на РСМ. С половин уста, но са​ признати.

В това отношение народът ни има една много подходяща поговорка: „Кажеш ли „а“,⁤ трябва да стигнеш и до „я“.

Това означава не просто властите да ‍признаят съществуването на българи в РС⁣ Македония.

Следва да се отговори ⁢на въпроса:

От кога живеят българи на тази територия?

Този въпрос обаче има и подвъпроси:

Ако всички българи, които са останали да живеят на своите родни места, продължат да се‍ борят за българството в тези​ територии, ние‌ ще можем да докладваме мълчешком пред нашите ⁢предци.‌ Така те ще знаят, ​че животът ⁤и борбите им не ‌са били напразни, че не сме ги предали. Техните души ще ​бъдат⁤ успокоени и ще почиват в мир.

Също така, нашите братя в Северна Македония ще могат да развият своята сила и да​ стъпят уверено в⁢ европейското демократично пространство, оставяйки зад себе си мрачните времена на титовизма и насилствените ⁢политики.

——————————————–

* „От колко ⁣отминали векове македонците са македонци и се чувстват македонци?“, Поглед Инфо, 19.01.2021,

ия, която към оня исторически момент⁤ е част от‌ българската държава?

Много просто.

Защото, през 1943 г. в Техеран великите сили си разделят сферите на влияние и Гърция се поставя в британската сфера, а България в съветската. И ⁢СССР се придържа твърдо към тези договорености.

И още.

През октомври 1944 г. при посещението на Чърчил в Москва, по негово предложение той и Сталин си поделят сферите ⁣на влияние‍ на Балканите. В частност, Гърция се поделя 90% за Западните съюзници и 10% за СССР; Югославия се поделя фифти-фифти 50/50%; България се поделя⁤ 75% за СССР и 25% за Западните съюзници.

И от двата съпернически и равноползващи се⁤ с право‍ да доминират над Югославия геополитически фактори започва надпревара за‌ нейното ухажване и обгрижване. Великобритания и САЩ уреждат Югославия да се включи в плана „Маршал“ и‌ да се наложи в нея „либерален“ социализъм за разлика от съветския социалистически модел в останалите източноевропейски страни. Срещу това СССР, с одобрението на Западните съюзници, подарява на Югославия българите от ‍Македония, които титовската ⁢власт с лека ръка обявява за „македонски народ“. ‌Югославските власти се захласват от успехите си, защото започват да цицат мляко от две крави. ⁢След десетилетия на⁤ народите на​ Югославия ще се наложи да плащат жестока цена, но това е друга тема.

Тито оценява‍ много точно ⁤по‌ онова време,⁢ че след като ⁣населението на Вардарска Македония е битувало три години като ⁤българи и е⁢ вкусило много икономически, социални ⁢и културни придобивки от ⁤българската власт,​ много трудно ще му‍ бъде да ги⁢ направи отново ‌„южни сърби“ или „вардарски бановинци“.

Затова решава да⁤ ги ​превърне в „македонци“. Под жестокия контрол на югославските власти.

В помощ на Тито се упражнява натиск от СССР върху правителството ‌на ⁤ОФ на България и ⁤в крайна сметка то кляка и признава „македонския“ народ.

Последва нечовешка разправа с българите във‍ Вардарска Македония,‍ граничеща с геноцид.

Насилието ⁤се разпростира и ⁣върху българите в днешната Благоевградска област.

И ето, че българите⁤ в един момент „изчезват“ – ⁤както‍ във Вардарска, така⁤ и в Пиринска Македония.

Но в Пиринска Македония българите се появяват само след няколко години ​поради новата пробългарска политика на Тодор Живков‌ спрямо⁣ населението на Пиринския край, подложил на ревизия политиката на Г. Димитров за отродяването на ⁢това⁣ население от българския му ⁤корен. Започва процес ⁢на масирано издаване на научна и популярна литература, както и многогодишни дипломатически рейдове за доказване на българските исторически корени на населението⁣ на Македония и критика на македонизма. Затова в РС Македония всичко, което днес се прави у нас в ‌защита ‍на българщината там, се обявява за „живковизъм“ и ⁣се осъжда. Но за политиката на Георги ⁢Димиров се говорят само хубави неща.

Много наши историци, политолози и политици, отличаващи се със скромни исторически познания ​и бедна политическа култура, пригласят на‍ северномакедонските „историчари“ и за‍ тази част⁤ на живковския период, в случая подчинявайки отделното на общия ‍знаменател за‍ онова време⁤ – тоталитарна власт на единовластника ⁤Живков.

В същото време ​в РСМ периодът на титовизма и изобщо на тоталитаризма не се ⁢докосва изобщо. ⁤Даже ⁣през ⁣2020 г. беше ознаменувана тържествено 40-годишнината от смъртта на ⁤Тито и⁤ в негова ⁢памет се изсипаха почести и благодарности повече отколкото блага могат да ‌изтекат ‍от рога на⁣ изобилието.

Всичко е „точно“.

Да, ама ⁤сега българите⁤ се появяват‍ и в‌ РСМ.

Все едно идват отникъде.

Отникъде?!

Допускам, че лидерите на РСМ все още не си дават напълно ‌сметка какъв проблем ​създават.

Основание да смятам така⁤ ми ⁤дават гръцките власти.⁤ Наглед изненадващо, те заемат категорична позиция в подкрепа на се15.03.2021, https://www.pogled.info/od-kolko-otminali-vekove-makedoncite-sa-makedonci-i-se-chuvstat-makedonci/

македонци, а не българи?“ – въпросът е поставен от автора на текста.

——————————————–

Нека се надяваме, че времето ‍на разделението⁣ и‍ враждебността ​между народите ще отмине, а ‍вместо това ще настане период на сътрудничество и взаимно уважение.⁣ Само по този начин можем да изградим мирно ⁢и процъветащо бъдеще за всички нас.

Бъдещето на Балканите ‌зависи от нас ‌- от нашата способност да се примирим с миналото и да гледаме към бъдещето с отворени сърца и умове. Нека работим заедно заедно ‍за ⁣по-добро утре, в което всички народи на​ региона ще могат да​ живеят в‍ мир и сътрудничество.

март 2021 ⁣г.

орещ ‌картоф ⁢в дланите на европейците.

Решението е просто. То може да отключи ⁤преговорния процес за приемане на РСМ за пълноправен член на ЕС.

Например, в ‌РСМ да се‍ обяви, че до 2 август 1944 г. християнското население⁤ във Вардарска Македония е било в основната си част българско. Че след тази дата⁢ е започнал процес на формиране на македонска нация с македонски език и македонска култура. Че историята в границите на днешна РС Македония е естествено и ‌обособено ‌продължение на българската история в тези държавни ⁢граници.

Нещо примерно ‍такова да се впише в⁤ подходящ‌ вид като анекс към Договора между РБ и РСМ от 2017 г.

Според скромното ми мнение, мантрата, че ако такова следва да бъде решението, РСМ ще се откаже от кандидатстването си в ЕС, не би свършила работа, защото не е прагматична. Към ‌такова решение властите⁢ в ‍РСМ едва ли биха​ прибягнали.

Струва ми се, че са напразни и надеждите им някои могъщи фактори в ЕС и САЩ да упражняват все по-силен натиск над България да признае и пусне РСМ⁤ в ЕС такава, каквато е в момента.

Никой в‍ ЕС не⁢ иска проблеми. Държавите си имат достатъчно, ⁣та да си набавят и⁣ още ⁣един в случай, че българските власти безволево решат да дадат път на‌ РСМ в ЕС без ​промяна на посттитовското политическо статукво там.

Оттук нататък, как ще ‌продължи‍ политиката на РСМ спрямо собственото ѝ ⁢население, би се очертало като проблем преди​ всичко ⁤на РСМ и ​на ЕС. България, като част ​от ЕС, не може да остане безучастна към процеса на решаването на проблемите⁣ в РСМ и ⁤би било ⁣логично да оказва най-близка помощ на братската страна.

Така⁣ ние,⁢ милионите потомци на прокудените българи от Вардарска ​и Егейска Македония, от Западна и Източна⁢ Тракия, намерили топла прегръдка и приют в Стара България, както ⁤и милионите потомци на стотиците хиляди⁢ българи,⁣ останали да‍ живеят там по⁤ родните‍ си места, ще можем да‍ докладваме мълчешком пред⁣ нашите предци,⁣ дали живота си за българщината в тези територии, че животът и борбите им не са ⁤минали ⁢напразно, че ние не сме ги предали. Душите им ще⁢ са окончателно успокоени и ще почиват в мир.

Тъй и нашите братя в частност в Северна ​Македония ще могат да разкършат снага и да‍ закрачат уверено в европейското демократично⁣ пространство, оставили зад себе си мрачните времена на титовизма с неговите удбашки и други насилнически политики.

——————————————–

* ​„От⁤ колко отминали векове македонците са македонци и се чувстват македонци?“, Поглед ​Инфо, 19.01.2021,

#Рубиконът #Нема #бугари #во⁤ #Република #Северна ‌#Македониjа #на #път #да #бъде #преминат #пълно #окончателно

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.