Home » today » World » Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 07:09:02

Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 07:09:02

/Поглед.инфо/ Преди близо година написах текст, свързан с ⁢политиката ‍на лидерите на Република Северна Македония по въпроса какво​ са македонците и какви са те.* ⁤Доказвах,‌ че‍ „македонци“ не е имало в границите на тази днешна държава ⁤до 2 август 1944 г. Както и, че северномакедонски политически лидери и учени „историчари“ лъжат​ своя народ ⁢и европейската политическа‌ общественост относно произхода на основната част от населението на днешна Северна Македония, твърдейки, че тамошните хора „се били Македонци низ​ вековите наназад“.

Едно от‍ силните доказателства за това ⁤мое твърдение представляваше позоваването на официалните държавни документи⁣ на Кралство Сърбия (1912-1918), Кралство на сърбите, хърватите и ​словенците (1918-1929) и Кралство ⁣Югославия (1929-1941). Припомням, че според тях, на територията на днешна Северна Македония са ⁤живели някакви ⁢„южни сърби“, ⁤които ‌сетне били заменени⁢ с „вардарски бановинци“,⁢ но ​„македонци“ не⁣ е⁣ имало.

В периода ⁢след публикуването на статията се случиха доста събития.

Едно от тях, което ми направи специално впечатление, беше, ⁢че в югозападната ни⁤ съседка започнаха да се появяват споменавания, макар ⁤и ​„под ⁣сурдинка“,⁤ че наистина⁣ по време ⁣на⁤ сръбската и⁤ югославската власт на територията на днешна РСМ ‍не е ставало⁢ дума за наличието ⁢на македонци. Очевидно самите северномакедонски учени и политици ​не могат да си ​позволят да преиначават⁤ камо ли⁣ да игнорират наименованията, които официалните сръбски/югославски власти са‌ давали ⁣на‍ населението в границите на днешната ⁤сверномакедонска държава.

Може‍ би затова, когато⁤ от българска ‍страна ‍им се напомнят тези факти, те ги признават​ макар ‍мекичко и с половин уста.

Но ги признават.

Защото⁣ са продукт на властите на Сърбия/Югославия, пред които македонските‌ сърбомански ⁢властници не смеят⁣ да кажат нищо напреки.

Та‌ нали друже Тито ги е‌ направил​ „македонци“ велhttps://www.pogled.info/od-kolko-otminali-vekove-makedoncite-sa-makedonci-i-se-chuvstat-makedonci/

** „Македония“ или‍ „Северна Македония“ ‍–‍ какво е правилно?“, Българска национална​ телевизия, 12.02.2019, https://bnt.bg/news/makedoniya-ili-severna-makedoniya-kakvo-e-pravilno

ъщо така българи“ – цитат от Васил Иванов Кунчев-Васил Левски, български революционер, писател и публицист, 1870 г.

——————————————–

Нека ‌се надяваме, че времето на разделеността и конфликтите между народите ‌ще отмине, а вместо това ще настане период‍ на сътрудничество и взаимно уважение. Само като‌ се обединим и работим заедно, можем да постигнем истински ⁤напредък и благоденствие за всички. ⁢Да се надяваме, че ⁤бъдещето ⁣ще бъде по-добро и по-светло за всички нас.

агива в последната партизанска битка на⁢ 4 септември 1944 г., какво би се случило‌ с него? Дали не‌ би бил⁢ убит от агентите на ​УДБА, защото ⁣не е признавал решенията на АСНОМ от 2 август 1944, според които се⁣ създава „македонски народ“ с „македонски язик“⁤ и започва изработването на‍ „македонска азбука“? Както ​се случва с българина Павел⁢ Шатев, единственият оцелял „гемиджия“, герой⁣ от заверата на ‍Солунските атентатори през ⁢1903 г., намерил смъртта си в „свободна“ Македония през 1951​ г. защото се​ е борил за запазване ⁣на българщината в ⁣тази⁣ югославска република!

Един журналист от ⁤РС⁢ Македония, обявявайки⁤ се за българин и критикуващ лъжите⁤ на​ македонските учени‍ историци, което му прави чест, ‌преди година публикува статия,‌ в която защитаваше ⁤тезата, че ако България не даде‍ път на ⁣тази държава в Европейския съюз такава,‌ каквато е⁢ към момента‍ – с нейните противобългарски политики, идеологически ⁢машинации и изкривяване на историческата истина, България ще направи стратегическа грешка,“тъй като това ще ⁤донесе огромни щети върху двете⁤ братски ⁣страни и ⁤двата братски народа!

Смятам, че времето разсейва‍ тревогите на този⁢ журналист. Положението към​ настоящия ‌момент е противоположно и на очакванията и надеждите ⁣на политиците ⁣в РСМ да промъкнат държавата си в ⁣ЕС ⁢тихичко и кажи-речи през задната врата, горе-долу както успяват да я добутат в НАТО преди няколко години.

Ето, че първата ⁤крачка в ​исторически ​вярната‌ посока⁢ е ⁢направена.

Признати са ⁢българи на територията​ на ⁢РСМ. С половин уста, но ⁤са признати.

В това отношение⁣ народът‌ ни⁤ има една ​много подходяща поговорка: „Кажеш ли ⁣„а“, трябва да стигнеш и до „я“.

Това⁢ означава не просто властите ‍да признаят съществуването на българи в РС Македония.

Следва да се отговори на въпроса:

От кога живеят българи на тази територия?

Този въпрос обаче има⁣ и подвъпроси:

Ако всички българи, които са ‍останали⁤ да живеят на своите ⁤родни места, продължат да се борят за‌ българството в тези територии, ние ще можем да ‌докладваме ⁣мълчешком пред нашите предци. Така те​ ще знаят, че животът⁤ им ⁢и борбите им не⁢ са били напразни, ‌че не сме ги предали. Душите им ще намерят утеха и ще почиват в мир.

Също така,⁤ нашите братя в Северна Македония ще⁢ имат възможност да развият своята‍ сила ‍и да ‍стъпят с увереност в европейското демократично пространство, оставяйки зад себе си миналото на ​титовизма и неговите насилнически‍ политики.

——————————————–

* „От колко отминали векове македонците са ⁣македонци и се чувстват⁣ македонци?“, Поглед Инфо, 19.01.2021,

ия, която към оня исторически момент ⁤е част от българската държава?

Много просто.

Защото, през⁣ 1943 г. в⁢ Техеран‌ великите сили ‌си разделят сферите на влияние и Гърция се​ поставя​ в британската сфера, а България в съветската. И СССР се придържа твърдо към тези договорености.

И още.

През октомври ⁤1944⁣ г. при⁣ посещението на⁢ Чърчил в Москва, по ⁢негово предложение той⁢ и ⁢Сталин си ‌поделят сферите на влияние на Балканите. В частност, Гърция ​се ‌поделя 90% за Западните съюзници и⁢ 10% за‌ СССР; ​Югославия се поделя фифти-фифти 50/50%; България се поделя 75% за СССР и 25% за Западните съюзници.

И от двата съпернически и ⁣равноползващи се с право да ⁤доминират над Югославия геополитически фактори започва надпревара за ⁢нейното⁣ ухажване⁢ и обгрижване. Великобритания и САЩ уреждат Югославия да се включи в плана „Маршал“ и да се наложи в⁢ нея „либерален“ ‍социализъм за⁢ разлика от съветския ⁣социалистически модел в ‍останалите източноевропейски страни. Срещу ⁤това СССР, ⁤с одобрението на Западните съюзници, подарява на Югославия българите от Македония, които титовската власт с лека ръка⁢ обявява за „македонски ⁣народ“. Югославските ⁤власти‍ се ​захласват от успехите⁢ си, защото започват⁣ да​ цицат мляко ⁣от две крави. След десетилетия на народите на Югославия ще се наложи да плащат жестока цена, но това е друга тема.

Тито оценява много точно⁤ по​ онова време,⁣ че‍ след като населението на Вардарска⁢ Македония е битувало ‍три​ години ⁢като българи и е вкусило много икономически, социални и културни ‍придобивки‍ от българската власт, много трудно ще му бъде да ги направи отново „южни сърби“ или „вардарски бановинци“.

Затова решава да ги превърне в „македонци“. Под жестокия контрол на югославските власти.

В помощ на Тито се упражнява натиск от СССР върху ‌правителството на ОФ ‌на​ България ‌и⁣ в крайна сметка то кляка ⁢и признава „македонския“ народ.

Последва нечовешка⁤ разправа с българите ⁣във Вардарска Македония, граничеща с ‍геноцид.

Насилието се разпростира и върху българите в днешната Благоевградска област.

И ето,‌ че българите ⁣в един момент „изчезват“ – както във Вардарска,⁢ така и в Пиринска Македония.

Но‍ в Пиринска Македония българите се появяват само след няколко години поради ‍новата ⁤пробългарска политика на ‌Тодор Живков спрямо населението⁢ на Пиринския край, подложил на ревизия политиката на Г. Димитров за отродяването на ⁤това население от⁢ българския му корен.⁤ Започва процес‌ на масирано⁢ издаване ⁤на научна и популярна‌ литература, както и многогодишни⁤ дипломатически рейдове за ‍доказване на българските исторически ⁣корени ⁤на населението на Македония и⁤ критика на македонизма. ‍Затова‍ в‌ РС Македония всичко, което днес се прави у нас в защита‌ на българщината там, се обявява за „живковизъм“ и се осъжда. Но​ за политиката на Георги Димиров се ⁤говорят само ​хубави неща.

Много ‍наши историци, политолози и политици,‌ отличаващи се⁣ със скромни исторически познания и ⁤бедна политическа‍ култура,⁤ пригласят на северномакедонските ‌„историчари“ и за тази част⁢ на живковския период,⁤ в случая подчинявайки отделното ​на общия​ знаменател за онова време – тоталитарна власт на единовластника Живков.

В същото време в РСМ периодът на титовизма и ⁢изобщо⁢ на тоталитаризма не се докосва изобщо. Даже през 2020 ‍г. беше ознаменувана тържествено‌ 40-годишнината от смъртта на Тито и в ‍негова памет ‌се изсипаха почести ⁤и благодарности​ повече отколкото⁤ блага могат да⁣ изтекат от рога ⁢на изобилието.

Всичко е „точно“.

Да, ама сега⁣ българите се появяват и в РСМ.

Все едно идват​ отникъде.

Отникъде?!

Допускам, че лидерите на РСМ все още не си дават напълно сметка​ какъв проблем създават.

Основание да смятам⁣ така ми дават⁣ гръцките власти. Наглед изненадващо,‌ те заемат категорична позиция в подкрепа⁢ на се15.03.2021, https://www.pogled.info/od-kolko-otminali-vekove-makedoncite-sa-makedonci-i-se-chuvstat-makedonci/

македонци, а не⁢ българи?“ – въпросът е риторичен ⁣и не подлежи на обсъждане в този контекст.

——————————————–

Нека се надяваме, че времето ⁤на разделението и ‌враждебността между народите на Балканите‍ е зад гърба‌ ни, и че⁣ бъдещето ⁣ни ще бъде изградено върху ⁣взаимно⁣ уважение, ​разбирателство‌ и‌ сътрудничество. Нека се стремим към мир и просперитет за всички наши народи, без значение на етническата ⁣им принадлежност.⁤ Само по този начин можем ‌да постигнем истинско единство‍ и сближаване на нашите общности.

Бъдещето е в нашите ръце и ние трябва да ​се грижим‌ за него, ⁢за да осигурим⁣ по-добър свят за бъдещите поколения. Да работим заедно за мир, ‌справедливост и равенство, защото само по ‌този ⁣начин можем да ⁣постигнем истинска просперитет и благоденствие⁣ за‍ всички.

Нека⁢ се вдъхновяваме⁤ от мъдростта⁢ на нашите предци и ⁢да следваме пътя на мир⁢ и сътрудничество, ⁤за да построим по-добро бъдеще⁤ за всички нас. Да⁤ живее ⁤мирът и разбирателството между народите на⁢ Балканите!

март 2021 г.

орещ картоф в ⁢дланите на европейците.

Решението е просто. То може да отключи преговорния процес‌ за приемане на РСМ за пълноправен член на ЕС.

Например, в РСМ да⁣ се⁤ обяви, че до ​2 август‍ 1944 ⁣г. християнското население във Вардарска Македония е ⁢било в основната си част българско.​ Че след тази дата е започнал процес на формиране на ⁤македонска нация с‌ македонски език и македонска култура. Че историята в границите на днешна⁢ РС Македония е естествено и обособено продължение на българската история в тези ⁢държавни граници.

Нещо примерно такова‍ да се впише в подходящ вид като анекс към Договора между ⁢РБ ⁣и РСМ от 2017 г.

Според скромното ми ⁤мнение, мантрата, че ако такова следва да ‌бъде решението, РСМ ​ще се откаже от ⁢кандидатстването си‌ в‍ ЕС, не би свършила работа, защото не ‍е прагматична. Към такова решение властите в⁤ РСМ едва ли ​биха прибягнали.

Струва ‌ми ⁤се, че са напразни⁣ и надеждите⁢ им някои‌ могъщи фактори в⁤ ЕС ⁣и САЩ ⁢да ‍упражняват все по-силен натиск над България⁣ да признае и пусне РСМ в ЕС такава, каквато е в момента.

Никой в ​ЕС ‌не иска ⁣проблеми. ⁣Държавите си ⁤имат достатъчно, та да си набавят и още един в случай, че българските власти безволево решат⁢ да дадат път на РСМ в ЕС без промяна на ⁣посттитовското политическо статукво там.

Оттук нататък, как ⁤ще продължи политиката на РСМ спрямо ‍собственото ѝ население,⁤ би се очертало като проблем преди ⁤всичко на РСМ и ‌на ЕС. България, като част от ЕС, не може да ​остане безучастна към процеса на решаването на проблемите в РСМ и би било логично да‌ оказва най-близка помощ на братската страна.

Така ние, милионите потомци на прокудените българи от Вардарска и Егейска Македония, от Западна и‌ Източна Тракия, ⁣намерили топла прегръдка и приют в Стара България, както и милионите потомци на⁢ стотиците хиляди българи, останали да​ живеят там по родните си места, ще⁤ можем да докладваме ⁣мълчешком⁣ пред нашите предци, дали живота ‍си за българщината в тези територии, че животът и борбите им не са минали напразно, че ‍ние не ‌сме ги предали. Душите им ще са окончателно успокоени ⁤и ще почиват в ⁤мир.

Тъй и нашите братя в частност‍ в⁤ Северна Македония ще могат да разкършат снага⁤ и да ⁤закрачат⁤ уверено‌ в ⁤европейското демократично пространство, оставили зад себе си⁤ мрачните времена на титовизма с неговите удбашки и други ‌насилнически​ политики.

——————————————–

* „От колко отминали векове македонците са македонци и⁣ се чувстват македонци?“, Поглед Инфо, 19.01.2021,

#Рубиконът #Нема #бугари #во #Република⁤ #Северна ‍#Македониjа #на​ #път #да #бъде #преминат #пълно #окончателно

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.