Home » today » News » Проф. Нако Стефанов: „Един пояс, един път“ е най-мащабната мирна инициатива в историята на човечеството – 2024-03-11 21:36:57

Проф. Нако Стефанов: „Един пояс, един път“ е най-мащабната мирна инициатива в историята на човечеството – 2024-03-11 21:36:57

/Поглед.инфо/ В обширно интервю за‌ КМГ ⁤ проф. дфн, д-р ист.науки Нако Стефанов отговаря на въпроси, свързани с историята, отделните ⁢ етапи, някои трудности, и – разбира ⁣се постиженията на реформите в КНР ​през изминалите 45 години‌ и как ‍отварянето на Китай към света влияе на глобалните процеси

В. ‌Проф. Стефанов, през‌ декември 2023 г.⁣ се навършват 45 години от началото ⁣на реформите в КНР. Моля да ни припомните‍ началото, целта ⁢и поетапното развитие на‍ реформите през годините?

О. Началото е Третия пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия след XI конгрес⁢ на ККП. Именно на ‍този⁣ пленум се ​обявява „политиката на „реформи и откритост“. ‌Цел ‌на‌ тези⁤ реформи е качествена промяна на съществуващия дотогава икономически ‍модел, който изчерпал своя ‌потенциал, започва да се превръща‌ в  препятствие‌ за‌ развитието на производителните сили.Търси се път за формиране на нов модел, който да динамизира и осъществи ефективно развитие на производителните сили.

В. ‌Бихте ‍ли ни запознали с някои конкретни данни‌ за периода, тъй като в резултат на тези реформи днес Китай стана социално-икономическа ⁢сила от първа величина?

О. Достатъчно е да се споменат‍ само няколко впечатляващи достижения постигнати за този период. ‌За времето от 1990 до 2018 г. Поднебесната се превърна в най-динамично развиващата се страна, като увеличи своя брутен вътрешен продукт ‍(БВП), изчислен по паритет на покупателната способност(ППС)‍ през този период 21,6 пъти. За 15 години КНР от 6-та икономика в света⁤ през⁢ 1999 г. ⁣се превърна в първа сила,‍ измерена по ⁢ППС през есента ⁢на 2014 г. За сравнение ⁤световната икономика⁢ за‌ същите ‌години нараства 3,7 пъти, икономиката на Индия – ⁤6,27 пъти, САЩ ‍- 2,44 пъти, Русия – 2,37 ⁤пъти, Германия – 1.92 пъти, а​ Япония – 1,27 пъти.

Изграденият за тези 45 години​ модел на „социализъм с китайски характеристики“ се оказа превъзходяща система за ⁤социално-икономическо развитие по сравнение с доминиращия в света неолиберален модел. Интересът по целия свят към този модел се засилва.

В. Кои са основните етапи и тяхното‍ конкретно⁤ съдържание, в контекста на стопанската ​и иновационна динамика?

О. Началото и развитието на ​стопанските ​реформи ⁣в Китай е от края на 70-те до края на 80-те години на ХХ век. През този съдбоносен за КНР ​първоначален етап, който⁢ се концентрира в едно десетилетие, се ⁢осъществява огромен комплекс от събития, действия и взаимодействия. ⁢Китайският‌ модел на ⁤т.нар. „държавен социализъм“ в края на 70-те ​години от една страна е свързан с предходните ‌политики,​ такива като „Големия скок“ и „Великата пролетарска културна революция“, в резултат на които ⁤се формира дистанциране на немалка част от обществото ​от тези политики. От друга страна, обаче предвид изчерпването на позитивния потенциал, заложен в‌ централизираната схема на функциониране, моделът‍ изпада ​в състояние,⁤ което може да определим като „криза на‌ модела“. Основен момент в тази криза е​ невъзможността ⁣в⁤ рамките на модела да се осъществи преход от⁤ екстензивен към ⁤интензивен тип ​социално-икономическа⁣ динамика. При значително по-лоши социално-икономически, политически‍ и ⁣технологически⁤ условия,‍ отколкото в СССР и ⁢в страните ⁤на източно-европейския ‌социализъм, както и в обстановка на влошени идеологически, идейни и политически ⁣взаимоотношения със „съветския блок на социализма“, ръководството на ККП и Китай в лицето най-вече на Дън Сяопин, тръгва ‌на „геополитически маньовър“ – интегриране‍ в Западната ⁢система на разделение на труда не като периферия, а като относително равнопоставен партньор. Главната цел‌ на това включване в капиталистическата система на разделение на труда е постигането на ​интензивен тип развитие. В ⁢рамките​ на първоначалния период на реформи се следва⁤ определена логика, която залага ⁢преди⁢ всичко на вътрешни фактори и ресурси. Това е преди всичко засилване на инвестиционната активност от⁢ страна на‍ държавата, повишаване на⁣ изкупните ⁤цени на селскостопанските продукти, реформиране на селото, стабилизиране на производството на селскостопански продукти,  реформиране на предприятията, повишаване на производството‌ и на трудовите⁤ възнаграждения, както ‍и . тенденция на повишаване на търсенето⁢ на селскостопански и промишлени продукти ‌в резултат на повишените доходи.

Едновременно с това⁤ се⁣ подготвят факторите, които да динамизират икономиката на следващия етап – контакти с „хуацяо“(представители на​ китайската диаспора в Азия ⁢и други страни по света), подготовка и‍ създаване на структури, както и канали за износ на​ стоки, подготовки на условия в лицето на „свободните зони“ за привличане на преки чужди инвестиции ‌във⁢ вид на производствени⁤ технологии и ​др.

В този първонален етап се работи на базата на принципа ⁣ „Държавното регулиране е първично, а пазарното е вторично”. В крайна сметка на основата на успешната практика на реформите и горещите дискусии, свързани с тази практика, се⁤ формира ново виждане за социализма в⁤ КНР. Това ново виждане има значение, което постепенно излиза ⁤извън‍ рамките на Китай.

Следващият етап е разгръщането​ на ​ реформения процес в икономиката на Китай, което се случва през 90-те години на ХХ век.  Трябва да подчертаем, че се осъществяват⁣ решаващи стъпки в реформения процес. Започва в⁣ една или друга форма процес на приватизация най-вече на основата ‌на‌ акционирането на държавните предприятия. Обаче, поне през 90-те години,,⁢ държавата, особено в структуроопределящи предприятия и ⁣такива, ⁢имащи отношение към националната сигурност, ⁣запазва ⁣контролния пакет акции.

Интересна трансформация преживява банковият сектор. Същият, запазвайки се като‌ държавен, определено се „научава“ относително‌ бързо да работи в ⁢пазарни условия.През​ 90-те ‍години в банковата​ сфера ⁣са допуснати чужди⁣ банки, както като⁢ партньори, така ‌и​ като самостоятелни агенти, макар този‌ допуск да се разрешава само в специалните икономически зони.(СИЗ).‍ Тези зони стават прекрасен полигон, където се прилагат нови практики, които след това стават обект на внедряване в ‍страната. Сериозна ‌промяна ⁢се реализира в областта на трудовите отношения, ‍където ‍необратимо се разпада⁣ системата на трудови отношения от времето на периода на ⁣„държавния социализъм“ към такава, характеризираща пазарните отношения ⁤при условията на различни форми на ⁤собственост –‌ индивидуална, частна, колективна, чужда, държавна. От ⁣ключово значение за успеха ⁣на реформата става „откриването“ ‍на Китай за преките чужди ⁣инвестиции, като тук важна роля  играе китайската диаспора – Хонконг, Сингапур, Тайван, Тайланд, Малайзия⁣ и т.н. Но с времето ключова значение придобиват инвестициите, идващи от Япония, Южна ​Корея, Великобритания, Германия, САЩ и ⁣т.н., т.е. развитите⁣ страни на Запада. Фактически именно чрез чуждестранните инвестиции в Китай⁢ навлизат толкова важните за страната нови и високи технологии,⁤ управленско и ​маркетингово ноу-хау, също и чрез тях се създават  каналите за излаз на чуждите пазари,⁢ допринесли за ⁤рязък скок във външната търговия на Китай.

Все по-важен⁤ фактор за успехите на ⁤КНР както ⁤през 90-те години, така и ⁢за в бъдеще  става развитието на националната иновационна система на Китай. Именно през 90-те години се ⁣осъществява важната трансформация в посока на възприемането на⁢ пазарния модел‍ на функциониране. Именно през това десетилетие се залагат важни програми със стратегическо значение за КНР. Въпреки това в този период все още иновационният процес в ⁢Китай е относително слаб и несравним с подобни процеси в западните ‌страни и Япония.

Интересен и важен момент е, че на фона на всичко това⁢ се формира американо-китайският синтез, получил наименованието „Кимерика“.⁣ Явлението „Кимерика“ се разшифрова ‍чрез израза „китайците работят, а американците потребяват“. След което печалбата от продадените на американците стоки Китай‍ инвестира в‌ американски‍ ценни книжа. С което дава основание на ⁢САЩ да печатат нови долари. Но това явление ни разкрива и важната ​връзка между⁣ ориентирания към⁣ свръхпотребление, основан ⁢на масивно „печатане на⁤ долари“ неолиберален модел ⁣на САЩ и динамиката на развитие на КНР. В крайна сметка,​ обаче,⁢ спиралата на развитие, ръководеща се от максимата „китайците произвеждат,​ а американците потребяват“ води до деиндустриализация на САЩ. Казано с други думи „Кимерика“ се оказва „китайски капан“ за‍ САЩ.

Икономиката на КНР през ⁣90-те години на ХХ ⁤век се развива на основата‌ на принципа “Държавата регулира пазара, а пазарът управлява дейността на предприятията”. Едновременно с това ⁢Китай продължава‌ успешната си интеграция​ в международната система на разделение на труда.

Успехът е в това, че чрез сложен и нееднозначен комплекс от политики, компромиси, позиции и действия преодолява риска да се превърне в периферия и полупериферия на центъра на тази система – страните от Запада.

По-нататък следва формирането на Китай като глобална икономическа сила​ в началото на ХХI век на ‍фона на “Глобалната криза“ 2008-2010 г.   Началото на ХХI век е може‍ би най-необикновеното в историята на Китай ​ В⁣ Китай ръководството на страната от самото начало на възникване на​ «Глобалната криза»​ търси решения чрез поддръжка на финансова стабилност, разширяване на  вътрешното ⁢потребление в отговор на снижаващото‍ се външно търсене, както и ​стимулиране усъвършенстването на технологичната база на⁣ производството. Този формат може ‌да ⁢бъде изразен чрез фразата „Разширяване на перспективите“.Китай успява⁢ с относително благоприятни резултати да се⁤ справи⁣ с проблемите възникнали в резултат​ на „Глобалната ‌криза“. Започва процес на⁤ замяна на модела на износа ⁢като ключов двигател на китайската‌ икономика с модел на вътрешното потребление.

Междувременно „Глобалната криза“ слага край ‌на явлението „Кимерика“. Стартира процес на увеличаването на зоните на сблъсък.​ За това безспорно допринася тенденцията на смяна на силовите полюси в сферата на икономиката. Т.е.превръщането на Китай в най-голяма‍ промишлена държава с перспектива да стане ⁤в обозримо бъдеще най-голямата световна икономика. В този‌ смисъл Вашингтон започва да ⁤разглежда Китай като пряк съперник като започва да подготвя курс на „сдържане“ на Поднебесната.

Всички тези достижения създават основа за осъществяване на​ стратегическата линия за прогрес чрез образование и наука,‌ в центъра на която стои подобряване‍ на технологичните иновации⁣ и усъвършенстване на​ човешките ресурси. Първите години на ХХI век ​стават​ златно десетилетие.

Политиката на ⁣„Новата нормалност“‍ и формирането на условия за мащабна отвореност на КНР стартира, когато през март 2011 г. в действие влизат 12-те петгодишни насоки. Подчертава се необходимостта⁣ от продължаване на икономическите реформи и увеличаване на​ вътрешното потребление с цел да се ‌направи икономиката по-малко зависима в бъдеще от преките ⁣чужди инвестиции и износа. Признава се, обаче, че напредъкът на Китай в​ тази област е недостатъчен. Растежът на ⁤БВП се забавя ‌до 7.7% ​през 2012 г. и 2013 г. През 2014 г. той е 7.4%., което е под ⁤планираните стойности за същата година от 7.5%.

На срещата на върха на представители на страните от Азиатско-тихоокеанското‍ икономическо сътрудничество (Asia-Pacific ‍Economic Cooperation-APEC) през ноември 2014 ⁢г. в Пекин‍ Председателят на КНР Си Дзинпин, пред 1500 бизнес-лидери за първи път излиза‌ с концепцията за „новата нормалност“. Според  разбирането  на китайските лидери, въз ⁢основа на досегашните постижения Китай трябва да направи следващия “скок”,тоест, да намери “ново нормално” състояние, съответстващо на по-високия ‍етап на развитие на китайското общество и на позицията си в света. В рамките​ на «втората реформа»‍ стартират структурни промени, в рамките на които високотехнологичните отрасли, науката и образованието стават ключов приоритет. В рамките на «втората реформа» стартират структурни промени, в рамките‌ на които високотехнологичните отрасли, науката и образованието стават ключов приоритет.

Междувременно Китай⁤ излиза⁤ с инициативата „Един пояс,⁢ един път“, представена за първи път в две речи на​ Си​ Дзинпин ⁤през 2013 г. Едната е⁣ изнесена в университета “Назърбаев” в Казахстан, ⁤където се предлага се да се създаде‌ т.нар. икономически пояс по маршрута на древния “Път на ⁢коприната”. Това⁢ е частта касаеща “Един пояс”. Другата⁤ реч е произнесена в парламента на ‌Индонезия с желанието да се създаде морски “Път​ на коприната” през XXI век съвместно със страните членки на АСЕАН,​ т.е. това е “Един път”. Тези​ инициативи ⁣— „Единен икономически пояс“ и „Морски път“ са обединени в ⁢общата стратегическа концепция на Китай под името „Един пояс,⁤ един път“.

В. Нека да се спрем по-обстойно на концепцията на  «Един пояс, един​ път», която вече⁢ 10 години «набира скорост» все повече и повече и ⁣е в основата на  външноикономическия курс на КНР.

О. Фактически тази концепция става едно от основните⁤ направления на външноикономическия и външнополитическия курс на КНР. През март 2015 г. по поръчка на Държавния съвет ⁤на КНР Държавният комитет по развитие и⁤ реформи, Министерството на външните работи и Министерството на търговията на Китай публикуват ‍документ ⁣„Прекрасни перспективи и практически действия по съвместното създаване ⁢на „Икономическия пояс на Пътя на⁣ коприната“⁣ и „Морския Път на коприната през XXI век“. Документът е призван да помогне за  реализация на концепцията “Един пояс, ​един път”, като в него⁢ се подчертава, че⁢ проектът  „Един‍ пояс, един път“ е открит⁣ за всички страни, международни и регионални организации, ‌а ⁤също така създава и ​основа за сътрудничество на КНР⁢ със ⁣заинтересованите ⁣страни.

С цел⁢ финансиране ⁣на проектите в рамките на концепцията “Един пояс,​ един път” /ЕПЕП/ през 2014 г. в Китай са създадени два нови финансови‌ института: Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) и Фондът на Пътя на коприната. Целта на инфраструктурните​ инвестиции на Азиатската банка ⁤е⁤ финансиране ⁣на крупни инфраструктурни ​проекти‍ на страните-учредители ⁢на банката и съдействие за тяхното икономическо развитие.

За годините след провъзгласяването на „Един ​пояс, един път“ повече от 150 държави се присъединяват към‍ концепцията. Това представлява⁣ почти 75% от световното население.‍ Тези страни създават повече от половината от световния‍ БВП. Досега на‍ обектите, ​разработвани в рамките на инициативата са създадени 420⁤ 000 работни места.  А това строителство измъква 40 милиона души от бедността. По своята същност това е представлява най-мащабната ⁤мирна инициатива в историята на човечеството от една страна и‍ най-ярка ​демонстрация на глобалната отвореност⁤ на КНР.

В. Кажете и⁢ няколко думи за трудностите, конфликтите и проблемите ⁣в процеса ⁢на продължаващи реформи и отварянето на Китай

О.⁢ В края ⁤на 20-те и началото ⁢на‌ 30-те години ⁣на XXI век КНР⁢ се среща с ⁤трудности, конфликти и проблеми свързани не ⁢толкова със социално-икономически ⁢причини, колкото с такива от неикономическо ​естество- COVID-19, както и „търговски“, и „технологически войни“.

COVID-19 ⁢като пандемично​ заболяване, обхванало почти целия свят, ⁢носи  нещастия‌ и скръб на много семейства и общности, като заедно с това разкрива много проблеми и недостатъци.​ Последните включват ⁤както такива свързани със ​съответните здравни системи на засегнатите страни, така и ⁢имащи отношение към цялостното устройство ‌и функциониране на техните общества.

От гледна точка на ​„отварянето“ на​ Китай към света във‌ връзка с материали имащи отношение към COVID-19 – маски, дезинфикационни‌ материали, ваксини и други, Поднебесната става най-големия ​доставчик на такива⁢ в⁣ глобален⁢ план. ‌Несъмнено до днес КНР продължава да се бори с⁣ последствията от „локдауна“ предвид това заболяване. ⁢Но ⁣тази ​борба ‌се преплита и с някои⁤ други проблеми имащи по-скоро геополитически и ‌геоикономически характер.

В края​ на второто и началото на третото десетилетие на ​XXI век светът става свидетел на остри търговски и технологични сблъсъци, първоначално между САЩ и КНР.

Администрацията на Байдън и американският „истаблишмънт“ като цяло ‌вярват, че ако китайските технологични фирми намалят разликата с ⁢американските си колеги, ‌това би представлявало риск за надмощието на САЩ. Важно средство за постигане на тази цел на‌ Вашингтон е привличането не само на потенциала на Щатите, но и на колективния западен потенциал, включително⁢ развитите страни от Азия – Япония, Република Корея, Тайван и Сингапур ​в “технологичната война” срещу Китай. Реакцията на Китай е многостранна. Но ключовият отговор на Поднебесната‍ е да ‍следва курс на технологична самодостатъчност. Китай постига напредък за кратко време в усилията‍ си за създаване ‌на първокласни чипове и успехи в развитието на “изкуствения интелект”. В‌ крайна сметка тази политика на „Колективния Запад“ определено има нездравословен ефект на глобално ниво, като забавя технологичното развитие на света като цяло.⁤ Всички тези последици от „Технологичната война“, която се води срещу КНР, трябва⁤ да бъдат осъзнати ‌от лидерските кръгове на Запада, а‌ авантюристичните „Технологични войни“ и всеки друг тип войни трябва да останат в миналото.

В. И накрая, като ⁣един от най-важните въпроси – моля кажете ни повече за  концепцията за „Глобалното общество като ⁢споделена съдба на ‍човечеството“ и инициативата за „Диалог между цивилизациите“

О. ⁤ През ноември 2012 г. на 18-ти конгрес на Китайската комунистическа партия Генералният секретар на ККП Си Дзинпин излиза с концепцията за “Общество‍ на споделена съдба на човечеството“. По-късно през 2015⁢ г. той в качеството си​ на Председател ⁤на⁣ КНР предлага на 70-то Общо събрание на‍ ООН ​да се въведе тази концепция като⁢ платформа за осъществяване‌ на мирно развитие и изграждане на хармоничен свят. Тази концепция става „крайъгълен камък“ на външната политика на Китай. ‌Тази външна политика се опира​ на значителните постижения⁢ на КНР в сферата на вътрешната политика ​– икономика, наука ⁤и технологии, образование и⁢ култура,като резултат ‌от реформения процес и отвяването към света.

Когато говорим за „Диалога между цивилизациите“ като ключов инструмент на външната ⁢политика⁤ на КНР, и следва да ⁤си припомним една теория⁢ на известния американски геополитически анализатор и концептуалист Самюъл Хънтингтън, изразена ‌в неговата книга „Сблъсъкът⁤ на цивилизациите“. Според ⁤него бъдещите конфликти и войни, които ще води човечеството⁤ ще са не между държави,‍ а между значително‌ по-значими човешки общности – между цивилизации. Тези⁤ мисли и‌ виждания въздействат върху хората и структурите, ‌които вземат решенията в рамките на Западната цивилизация. А ​квинтесенцията⁣ на позицията на този западен мислител е, че войните и конфликтите са неизбежно бъдеще на човечеството. Но при условие на наличието на такива унищожителни оръжия, които ⁣притежава днес човечеството като ядрено, термоядрено, биооръжие, климатическо оръжие и т.н., подобни възгледи несъмнено не просто чертаят мрачни перспективи,⁣ но предлагат ​Апокалипсис, т.е. „Свършек ⁤на света“.

Концепцията за „изграждане на общност на споделена съдба“ стои на⁣ точно обратните позиции. Тя предлага мир,⁤ а не война‍ и конфликти. Става дума не просто за съвместно съществуване, но за мирно⁤ съвместно съществуване на народите по света.⁣ Съответно това мирно съвместно съществуване ще се постига чрез инструментите на разговорите и⁤ търсенето на решения за избягване ⁤на конфликтите и войните. Мирното съществува⁤ ще си прокарва​ път ​чрез намирането на онова ‌общо, което обединява, а не по пътя на търсене⁢ на онова, ​което разединява, т.е. чрез „Диалога между ⁢цивилизациите“. Именно този диалог се вижда като неизбежно ‍бъдеше на хората, на човечеството.

Погледнато по този начин концепцията за „Споделената съдба на човечеството“ и „Диалога между ⁣цивилизациите“ трябва да се нарекат „Оптимистична теория на човешката цивилизация“. Оптимизъм, който се основава на това, че човешкият разум ще⁤ надделее над всякакви ​интереси и действия,⁢ водещи⁣ към само-разрушение и самоубийство‍ на човешката общност на планетата Земя. Днес тези‍ разбирания са водещи в⁣ политиката на Китайската цивилизацновава на вярата, че човечеството ⁤може да​ постигне хармония и сътрудничество, вместо конфликти и разделение. Тази теория подчертава важността на споделената съдба на човечеството, като подчертава, ​че проблемите, пред които ⁣сме изправени,‌ са ⁤общи за всички нас и изискват общи усилия за решаване.

Диалогът между цивилизациите играе ключова роля в тази ⁤оптимистична теория, като се подчертава важността на взаимното разбирателство, уважение и сътрудничество между различните култури и ​общности. Чрез диалог и​ обмен⁢ на идеи, човечеството може да постигне по-добро разбиране и сътрудничество, което⁢ може да доведе до по-мирна и процъфтяваща‍ световна общност.

Тази оптимистична теория⁤ на човешката цивилизация се основава на вярата, че⁤ човечеството има възможността да преодолее своите различия и проблеми, и⁢ да ⁢постигне по-добро бъдеще за⁢ всички. Тя подчертава⁣ важността на ‌единството и сътрудничеството, като се надява, че ‌чрез тях можем да постигнем мир, благополучие и устойчиво развитие за цялото‌ човечество.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.