Home » today » World » Политически компас на изборите – Поглед Инфо – 2024-05-15 01:02:30

Политически компас на изборите – Поглед Инфо – 2024-05-15 01:02:30

тероризма и сигурността в Университета на Индиана, Блумингтън. Ивайло Динев е автор ⁤на няколко книги и научни статии в областта на ‌политическите науки.

Оценяването на субектите трябва да се⁤ извършва⁣ по ⁤обективни ⁤критерии, които са ясни и предварително определени. Процедурите за оценка трябва ⁤да бъдат стандартизирани ‌и прилагани равнопоставено към всички субекти.⁤ Субектите трябва да бъдат информирани за критериите и​ процедурите ​за оценка предварително,​ за да имат възможност да се подготвят адекватно.

Оценяването трябва ​да бъде справедливо и безпристрастно, без да се допуска влияние от субективни предразсъдъци или лични симпатии. Важно е да ⁢се избягват субективните оценки и да се придържаме към обективни факти и ⁤данни.

Също така, е важно ​да се има предвид контекстът и спецификата на всяка ситуация при оценяването на субектите. Необходимо е да се отчитат индивидуалните особености и нужди на субектите,‌ за да се осигури справедливо и точно оценяване.

оценяването на субектите трябва да се извършва⁣ по ясни и обективни критерии, съобразени‍ със спецификата на всяка ситуация. Процедурите за оценка трябва да бъдат стандартизирани⁤ и прилагани равнопоставено към всички⁣ субекти, за да⁤ се осигури справедливо и точно оценяване.

у обществено-политическия живот.⁤ За всяка от десетте партии ‌отговорихме​ на 70-те твърдения от⁢ теста 8Values и отнесохме резултатите към координатната⁢ система на популярния политически компас. Причината за това смесване е, от една страна,⁣ че политическият компас е популярен в Интернет и е информативен за идеологическите ориентации. От друга страна тестът 8values предоставя както повече твърдения, така и възможността⁣ за неутрална позиция,⁤ която е⁢ изключително важна, ‌когато през оценка минават не⁣ индивидуални и анонимни, а колективни и публични субекти. Нанесохме резултатите от четирите скали ‌на 8values теста върху политическия ‌компас, като икономическата ⁣скала си остава икономическа ос‍ (ляво-дясно), а ⁢резултатите‍ от ‍останалите три скали от теста (дипломатическа, властова и културна) сляхме по вертикалата на компаса ⁤(авторитарно-либертарно). Ето защо, за разлика от традиционния политически компас, в този ‍вариант отгоре и отдолу стоят не само „Авторитарно“ и ⁤„Либертарно”, но и „Консервативно“ и „Прогресивно“ (което и традиционния компас предвижда‍ в известна степен). Други методологически съображения са коментирани в края на текста.

Оста ​ляво срещу дясно касае‌ идеите и ценностите, свързани с икономически въпроси от типа на преразпределение на благата, икономически отношения⁢ между държавата и пазара, данъчна система, подкрепа за хората на труда или подкрепа за предприемачите и т.н. Оста авторитарно и консервативно срещу либертарно и прогресивно се ‌отнася до въпроси, свързани с отношение към своето⁤ и чуждото (нация, етнос, полова и сексуална идентичност и ориентация), към властта (права и свободи „отдолу“ спрямо контрол „отгоре”) и към научно-техническото и културно развитие (традиция ⁤срещу прогрес).

Нашият анализ не се занимава с миналото, а почива ‌единствено на публикуваните ⁢предизборни платформи и актуалните позиции и политики на съответните 10 формации, считано към⁤ март 2021 г.

Кой къде е?

Веднага се вижда силният дисбаланс в полза на дясното, тъй като само две от разглежданите формации се⁢ оказват вляво. Останалите осем⁢ партии са позиционирани в дясната част на⁣ компаса, като⁣ пет от тях са в по-консервативно-авторитарния спектър, а три са по-либертарни и прогресивни. Значимо е, че без​ дори приблизителен еквивалент в другите два квадранта, в синия са ​двата субекта, които са едновременно най-пазарно и най-авторитарно ориентирани,​ т.е. са най-отдалечаващи се от центъра. Зеленият квадрант, изразяващ лява и либертарно-прогресивна ориентация, остава празен.

Пет партии и коалиции са на почти една и съща ос вдясно – ВМРО, Има такъв народ, ГЕРБ-СДС, ДПС и Демократична България. Тук е моментът⁣ да подчертаем, че това не е оценка⁢ на конкретни политики, а отразява⁤ ценностното отношение на съответните формации към тип политики. В този смисъл това, че⁣ пет партии са в една линия по вертикала, не означава, че имат напълно еднакви икономически политики, а че⁤ начинът, по който гледат на икономиката, е много⁤ сходен и че поне дългосрочно общественият ефект от политиките им ще е ⁢вероятно сходен.

Ето защо‌ при такъв баланс⁢ на силите и ⁣като се​ отчетат прогнозите ​на социологическите агенции (в парламента да⁢ влязат една лява и поне четири десни от посочените формации) следва, че от бъдещото правителство не бива да⁢ се очакват ⁣икономически леви политики като преразпределение с ‌цел⁢ намаляване на⁣ неравенствата и ⁣такива в полза на хората на труда, ⁣а по-скоро такива за подобряване климата за частна инициатива, за ‍насърчаване на търговията и т.н.

По социокултурната ос дисбалансът⁢ привидно е по-малък. Според заявените ⁣позиции излиза, че в парламента може да⁤ се очаква да влязат три малко по-либертарни и прогресивни и три по-консервативни⁤ и авторитарни партии и коалиции. Както става ясно⁢ от електоралната подкрепа на формациите обаче, след като ⁢тя се въплъти в пропорционалните ѝ мандати, сумарното представителство на по-консервативните и авторитарни играчи трудно би допуснало решения в полза, например, на политическите и културни права ⁣на⁣ една или друга обществена​ група, или пък в разрастване на демократичния живот в повече форми и‌ за повече хора.

Интересни са двойките и тройки от формации, разположени съвсем близо помежду си. Докато за две от тях едва ли някой се изненадва и самите партии едва ли биха ⁢възразили ​– диадата БСП-АБВ и триадата ВМРО, Воля-НФСБ и Възраждане (за локацията на‌ партията виж повече в края ​на текста)) – то другите две вероятно не допадат на съответните ‌симпатизанти. Във всяка от двойките ГЕРБ/СДС-Има такъв народ и ДПС-Демократична България има по един стар и системен⁤ играч, и по един ​с твърда и досега извънпарламентарна опозиционна линия. Интуитивният отговор на ⁤този парадокс е, че формациите въ

Оценяването на‍ тези 10 субекти трябва да‍ се ​извършва по единни критерии ⁤и процедури, които да осигурят обективност и справедливост. Целта на тестовете е да измерят знанията и уменията на ‌учениците по определени предмети или области. За да се гарантира валидността на резултатите, е важно да се използват стандартизирани методи и инструменти за оценяване.

Ивайло⁢ Динев и Станислав Додов

Станислав Додов е социален педагог със специализация в‍ областта на⁤ човешките права, правата⁤ на децата и политическия тренинг. Той е работил с различни организации в България и Европа като координатор, фасилитатор, обучител и консултант. ⁣Освен това се занимава и с публицистика.

Ивайло Динев е доктор по политически науки и изследовател в Института по⁢ социални ⁢и синдикални изследвания към КНСБ.​ Той е имал гостувания като учен в различни университети и изследователски центрове в Европа. Важно е да се⁢ отбележи, че той е водил лекции и участвал в научни проекти⁤ в областта на ⁤политическите науки.

Оценяването на тези 10 субекти трябва⁢ да се извършва чрез единни критерии и процедури, които да осигурят обективност и справедливост. Целта ‌на тестовете е да измерят знанията и уменията на учениците по определени предмети или⁤ области. За да се гарантира валидността на резултатите, е необходимо да се използват стандартизирани методи и инструменти за оценяване.

Ивайло Динев и Станислав Додов са двама опитни специалисти ​в⁣ областта на‌ образованието и социалните⁤ науки, които могат⁤ да допринесат с ценни идеи и препоръки за подобряване на процеса на оценяване. Техният опит ​и познания в областта на образованието и човешките права могат да бъдат от полза за разработването​ на по-ефективни методи за​ оценяване на учениците.

Техните знания и опит в областта на образованието и социалната работа ги правят подходящи експерти за разработване на единни критерии и процедури за оценяване на субектите.⁤ Техният⁣ професионализъм и ангажираност към обществото ги правят подходящи за тази задача.

следвания на Европейския съюз в Университета на Флоренция. Изследва теми като европейската интеграция, социалната политика ⁤и управлението на обществените услуги.

Двамата автори‍ имат богат ​опит в работата с младежи и образователни институции, както и в разработването на образователни програми и материали. Техният⁣ подход към оценяването е базиран на принципите на обективност, справедливост и ‍прозрачност.

за изследване на​ демокрацията в Университета ⁤на Калифорния, ⁤Сан Диего. Ивайло Динев ‍е автор на няколко книги и научни статии в областта на политическата наука.

о политически изследвания на Университета в Хелзинки и в Института за изследване на човешките права⁢ на Университета в ⁣Копенхаген. Ивайло Динев е автор на редица научни публикации в областта на политическите науки и социалните изследвания.

ности, но с по-авторитарни или по-либертарно-прогресивни ориентации; 3) цялостният дисбаланс може да бъде променен при появата на нови леви ⁤сили. Интересно е в този смисъл, че на Изправи се! Мутри вън! им трябва малко, за да се окажат в ляво-либертарния квадрант.

В обобщение

Анализът ни показва, ‍че ⁢политическата ‍арена в България е доминирана от партии, отстояващи десни ‍икономически ценности и предимно авторитарно-консервативни​ социални ценности. Няма нито⁢ един играч, свързан с т.нар. „Ново ляво“, отличаващо се с леви икономически и либертарно-прогресивни позиции, за сметка на двете сравнително‌ авторитарно-консервативни леви партии. Изглежда сигурно, че в следващия ‌парламент ще преобладават десните икономически политики, докато тежки за България проблеми като икономическото неравенство и условията на труд ще останат на⁤ заден план.

Поради⁤ наличието на по-либерални и по-консервативни десни партии, могат да се очакват идейни сблъсъци по тази скала, но по-скоро между групата от партии около ВМРО и либералния конгломерат, съответно, двата противоположни края по вертикала вдясно. В този смисъл това какви коалиции биха избрали ⁣двата ⁢големи претендента в „българския център“ (ГЕРБ-СДС и Има такъв народ), ще има решаващо значение за разместванията по социокултурната ос за всички.

Заслужава си също⁤ така да обърнем внимание на ‍някои впрягани от време на време в публичното ⁣говорене “призраци”. Например либерално десни​ партии понякога обвиняват ГЕРБ или пък ВМРО за леви или обратното – консервативни кръгове обвиняват Демократична България в левичарство, а играчи от иначе различни позиции предупреждават за настъпването на екстравагантни врагове като „розов фашизъм“. След усилието да представим поне приблизително справедлива картина на наличните в България партийно-политически посоки за нас⁢ е много трудно да видим правдоподобността на подобни обвинения иочната Азия в Сингапур. Изследователски интереси‍ включват политическа икономия, социални движения и демократизация.

Динев‌ и Додов са автори на редица научни статии и публикации в​ областта‌ на образованието, социалните науки и политиката.

за изследване на демокрацията в Университета на Калифорния, Сан⁣ Диего. Ивайло Динев ‍е автор на няколко книги и научни статии в областта на политическата наука и социологията.

Съвместно Ивайло Динев ⁣и Станислав Додов са автори на книгата “Оценяване на обучението: теория и⁢ практика”.

ентъра за изследване на‍ демокрацията в ‍Софийския университет. Изследва теми като политическо участие, гражданско общество и демократични институции.

Динев и Додов са автори на редица научни статии и публикации в областта ‌на политическите науки⁤ и социалната работа.⁤ Техният опит в ‌работата с‍ организации и институции ги прави подходящи експерти за разработване на критерии и процедури за оценка на субекти.

на​ демокрацията в София и в Университета на Оксфорд. Ивайло Динев е автор на‌ няколко книги и научни статии в областта на политическите науки и социологията.

търа за изследване на демокрацията в Университета ​на Калифорния, Сан Диего. Ивайло Динев е автор⁣ на няколко книги и⁤ научни статии в областта на политическите науки.

Съвместно Ивайло Динев и Станислав Додов са автори на ​книгата “Оценяване на обучението: теория и практика”, която представя подробно как да се извършва оценяване на обучението в училище и извън него. Книгата е насочена ⁤към учители, ученици, родители и всички, които се интересуват от процеса‌ на обучение и оценяване.

Ивайло Динев и Станислав⁢ Додов подчертават важността на единни критерии и процедури при оценяването, за да се‍ осигури обективност ⁣и справедливост. Според⁤ тях, оценяването трябва да бъде целенасочено и да подкрепя учебния процес, като дава обратна връзка на учениците за техния напредък и слабости.

Те подчертават също важността на индивидуализирането на оценяването, за да се отчитат различията между⁤ учениците и да се подкрепят техните индивидуални потребности. В ⁣крайна сметка, целта на оценяването е не само да даде оценка на знанията и уменията на учениците, но и да ги подпомогне в техния учебен процес и развитие.

едагогически науки и ⁣преподавател в Софийски университет⁢ “Св. Климент Охридски”. Има ⁤богат опит в областта на образованието‍ и развитието на човешкия ⁤капитал. Автор е​ на множество научни публикации и книги по педагогика и образование.

Съвместната работа на Ивайло Динев ‍и Станислав Додов в областта на ⁤образованието и човешките права е отговор на нарастващата нужда от комплексен подход към образователните процеси и тяхното влияние ⁣върху обществото. Техният опит и експертиза са от ‍съществено значение за развитието на образованието и защитата на правата⁤ на човека в България и по света.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.