Home » today » News » Новогодишната реч на Си Дзинпин е ключ за разбиране на бъдещето – 2024-02-28 18:49:16

Новогодишната реч на Си Дзинпин е ключ за разбиране на бъдещето – 2024-02-28 18:49:16

/Поглед.инфо/ Изминалата 2023 година беше изключително динамична и наситена със⁤ събития, както в ‍икономическия живот, така и в ​политиката и геополитиката. Това беше ⁤година на превратности, промени и ускорено раждане на новия ⁣многополюсен‌ свят. За ⁣съжаление беше и година на конфликти и противопоставяне, за които няма изглед да бъдат прекратени в близките месеци. Отминаващата 2023 година беше година и на породени, както от Ковид пандемията, така и от геополитическото противопоставяне,⁤ икономически сътресения. През периода 2020-2022 ⁣бяха нарушени глобалните логистични вериги,‍ а заради войната ‍в Украйна (и после войната в Газа или ‌събитията в Червено море) ⁢и ​отказа от евтини енергийни ​ресурси се стигна дори до рецесия в много​ от държавите ⁣от ЕС и икономически проблеми по цял свят.⁢ На този фон⁣ за глобална котва на икономическия растеж се⁢ утвърди Китай. И в този смисъл новогодишната реч на президента Си Дзинпин е особено важна и се ​превръща‌ в своего рода пътна карта за идната ‌2024 година.

Китайският президент в речта си, разбира се, направи обзор на отиващата си 2023 ⁣година преди да ни‌ разкрие какво може⁢ и трябва да⁣ очакваме през идващата ⁣2024 година.⁣ Според Си през 2023 са преодолени сериозни предизвикателства. Той припомни как Китай е продължил да нормализира живота след Ковид пандемията и да възобновява икономиката и нейното висококачествено развитие. Тук си струва да добавим от себе си,⁣ че на фона на изпадането в рецесия на редица развити⁤ страни, възстановяването на Китай през 2023 година⁣ наистина беше изумително. Страната не ‌само‌ постигна, но и надхвърли таргета си от 5 процента икономически растеж за годината (спрямо свиването на икономиката в страни като⁢ Германия, Швеция и други).

Вътрешният пазар на ‌Китайската народна република се превърна в мощен генератор на растеж⁤ и стабилност, вдигайки очакванията и надеждите не само ‌на китайския бизнес, но‌ и ⁤на всички международни партньори на Китайската⁢ народна република. И това стана именно благодарение на фискалните и финансови мерки и стимули на китайското ​правителство.

Въпреки редица трудности⁢ свързани с ⁤пост-пандемичното⁣ възстановяване, не се сбъднаха почти злобните “прогнози” на‍ някои западни анализатори⁣ за икономически колапс на китайския гигант, а “нуждата от намаляване на риска​ и отделяне” се показа като зловредна реторика, предвид нивото⁤ на взаимосвързаност на икономиките на Китай и Европейския съюз например.

Китайският лидер в речта си припомни как страната ⁤му е усъвършенствала системата на модерната индустрия, а същевременно са ⁤се издигнали нови интелигентни, развити и зелени сектори‌ в икономиката. Тук е нужно да припомним, че Китай неслучайно се превръща в най-големия производител на⁢ електроавтомобили, на литиеви батерии ⁢и други подобни важни технологии, а⁢ също ⁣и лидер в сферите на изкуствения интелект и роботиката.

Той спомена развиването на ⁢иновациите в страната с бързи темпове, привеждайки като пример първия търговски полет на самолета С919 например, който представлява успешна разработка за пътнически самолет на Китайската​ корпорация за търговски‍ летателни средства (COMAC). Факт е, че в момента китайският вътрешен пазар е една пета от глобалния​ въздушен трафик и растежът му е по-бързо, отколкото този в Европа и Съединените щати,‌ поради което беше естествена ‍появата на⁢ C919,‍ която ‌е логична закономерност от отдавнашните китайски усилия ​за развитие в авиостроенето.

Си ⁣Дзинпин ‌като ⁤пример за ‍иновациите посочи ⁢и изстрелванията на космическите кораби “Шънджоу” и подабянето на дълбоководната подводница “Фъндоуджъ”. Нека да‌ припомним за какво ⁣става‌ въпрос. През октомври от⁣ космодрума “Дзицюен” на ‌ракетата носител “Чанджън 2F-YAO17” бе изстрелян ⁤китайският космически кораб “Шънджоу-17″‍ с трима тайконавти⁤ на борда. Това представляваше вторият ‍полет в рамките‍ на проекта за ⁢пилотирани космически полети на Китай и⁢ 30-ият от началото на програмата. Това е 493-ият полет на ракета-носител от серията “Чанджън”.

Впрочем, това не са единствените китайски космически успехи напоследък. Нека да припомним, ⁤че първата китайска мисия на Марс пусна цветни снимки на Червената планета, давайки една подобрена карта за научните⁤ и изследователски мисии на цялото човечество там. Китайската панорамна карта на Марс е от най-модерните и напреднали и бе ‌открита за широката общественост като поредно доказателство, че Пекин развива космическата си програма за⁢ цялото ⁢човечество, а не като някои други страни за тясно елитарни и дори военни цели.

Друг момент в речта‍ на Си Дзинпин беше припомнянето на възраждането на Североизточен Китай,‍ бурното развитие на Новата зона Сюн’ан, както и на⁢ икономическия ​пояс по поречието на великата река ⁣Яндзъ, а също и при Големия залив‍ Гуандун-Хонконг-Макао, които според китайския лидер са примери за нова глава в ‌развитието на страната.

Но може би най-важните елементи в речта на Си ‌Дзинпин, бяха ориентирани и към ‌международната общност и⁢ външната ‍политика. Той‌ каза,‍ че Китай се стреми “не само към собственото си ⁤развитие, но същевременно се отваряме‍ към целия свят ⁢и поемаме отговорностите си на голяма страна”.

Отговорности, които ⁣както виждаме Китай взема насериозно. Справка ситуацията в Близкия изток, където първо ⁣Пекин​ успя да⁤ постигне историческо затопляне и помирение между Саудитска Арабия и Иран, подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия,⁣ а сега⁢ се бори за ⁣мирно урегулиране на⁤ израелско-палестинския конфликт.

В речта си китайският лидер ⁢припомним, че Пекин ⁤е бил домакин на срещата на върха между Китай и държавите от⁤ Централна Азия, а също и на ​третото издание ⁢на Форума за международно ⁢сътрудничество “Един ‍пояс, Един път”. Според него, при редица дипломатически и международни мероприятия, Китай е посрещнал гости и още по-важното, приятели, от целия свят. Това отразява нарасналата дипломатическа активност ‌на Китай,⁢ който заема все ⁤по-активна роля в международните отношения с оглед на относителната си икономическа и⁢ геополитическа ‍тежест, както и ⁢факта, че страните в Азия, Африка и⁤ Тихия океан все⁢ по-често се​ обръщат към Пекин като към безпристрастен арбитър.

Не трябва да се ⁤заблуждаваме, че това отразява само факта, че Китай е най-важната в икономически план държава в ‍света ⁤в момента и⁢ отговаря за една трета от глобалния икономически растеж. Това​ се дължи и на ⁢уникалната политика на Си Дзинпин, която не търси т.нар. “игра с нулева сума”, както я ‌наричат американците (т.е. “игра”, при която има само един победител), а обратното,‌ залага на взаимноизгодни връзки, при които по възможност всички ще са доволни.

“Независимо⁣ от промените, мирът и развитието винаги ще бъдат главното, ‌а‍ глобалното развитие може да бъде постигнато единствено чрез взаимноизгодно сътрудничество”, каза в ⁢речта си Си Дзинпин, с което ⁣потвърждава по-горните думи, че принципа‌ на взаимната изгода е крайъгълен камък на китайската външна политика.

И от това можем ⁤да си направим извода, че както през 2023 година, така и ‍през 2024 година, Китай ще продължи да трупа приятели и партньори като ⁤залага на принципа на взаимната изгода и уважението, вместо на “играта с⁢ нулева ​сума”, ​”сдържането”, военните​ и политически интервенции като отиващия си геополитически хегемон САЩ, които с поведението си започнаха да губят позиции навсякъде от Близкия изток до Африка и Източна ⁤Азия. Тук е нужно да припомним ⁣например, как опитите на САЩ да прекъснат​ китайско-арабските ⁤връзки⁢ не се увенчаха с нищо. Обратното, ролята на Китай в Близкия изток става‍ все по-важна и ключова.

Същото важи и за ситуацията в Източна и Югоизточна⁤ Азия, където САЩ се опитват да въвлекат страни като ‍Виетнам⁣ например, в ​своята игра на “сдържане”‌ на Китай, но вместо това Си Дзинпин и виетнамското държавно ръководство⁣ откриха нова глава в двустранните отношения и ⁣обявиха, че връзките между двете културно и ‌идеологически близки страни, ще послужат като пример и основа за идеята на китайския лидер за изграждане на “глобална общност на споделената съдба”.

Си Дзинпин отвори една важна тема. Догодина е 75-ата годишнина от основаването на⁣ Китайската народна република. Не може да имаме съмнение, че освен с пищни празненства, тази⁣ годишнина ще трябва да се отбележи ​и с конкретни постижения на китайското държавно-политическо ръководство и икономика.‍ Ето защо Си Дзинпин каза, че “ние ще продължим да вървим уверено по пътя на модернизацията ‌в китайски стил,⁤ ще‍ прилагаме цялостно, точно и ⁤всеобхватно ⁣новите идеи за‌ развитие, ще ускорим изграждането на неговата структура,⁢ ще ‍се стремим ⁢към висококачествено развитие, като търсим в същото време баланса между интересите на развитието и⁢ сигурността”.

С други думи, ⁣досегашната китайска политика ще продължи да залага на уникалния и самобитен път на “социализма ⁣с китайски характеристики” и “модернизацията в китайски стил”, вместо да ⁣копира сляпо западните неолиберални тенденции, които се​ показаха ⁣непригодни в новите условия на 21-и‌ век, на⁤ пандемии, войни и многополюсен свят. ⁤Очевидно е от думите на‍ китайския лидер, че‍ Пекин ще положи сериозни усилия, за да не изпадне в капана, в който Западът изпадна след втората⁤ половина на ХХ век, където в⁢ името на интересите на развитието, бяха пожертвани сигурността, а също и постепенно качеството на живот на гражданите, международния ​мир и не на⁣ последно място, околната среда и‌ проблемите на ‌екологията.

Много важен момент, който със сигурност е бил⁢ чут внимателно в дипломатическите кулоари е ​изказването в речта на Си, че Китай ще продължи да подкрепя Хонконг и Макао, насърчавайки предимствата и интеграцията им ⁢за‌ дългосрочна стабилност и⁣ просперитет. ‌С ⁤други думи, ​уникалният модел⁢ “една държава,⁤ две ⁢системи” ще продължи, а ⁢двете зони – Хонконг и Макао ⁤ще продължат да бъдат генератори ​на ‌впечатляващ икономически⁢ и финансов растеж, но‍ в същото време няма да ⁤бъдат ​допускани чуждестранни намеси и ⁣опити за ‌всяване⁤ на⁢ смут,⁤ каквито имаше преди време.

Тук Си Дзинпин подчерта много важно, че обединението на континентален ⁤Китай с ⁣китайската островна провинция Тайван,⁣ е историческа неизбежност. Целият свят и на ⁢първо място тези, които насърчават сепаратизма в Тайван, а именно САЩ, трябва ‌да разберат, че това е‍ червена линия за Китай. Тайван е бил свързан с континентален Китай през⁤ по-голямата част от историята, населен е ⁣от‍ преимуществено китайци и е културно свързан с останалите провинции на страната. Освен това, никое китайско ръководство не може​ и няма да допусне, ​такъв голям‍ остров до бреговете му,‌ да ⁣бъде превърнат в⁣ бастион на сепаратизма, на милитаризацията ⁤и да се ‌използва за нарушаването на мира и стабилността в Източна Азия, което искат ястребите във Вашингтон. И все пак трябва да се отбележи, че Си Дзинпин никъде⁣ не е споменал в ⁢речта си за военно решаване на тайванския казус,⁤ а напротив, говори за това, че “сънародниците от двата бряга на Тайванския проток трябва да работят ‍заедно, за да споделят щастието ​от великото национално възраждане”.

“Понастоящем някои места ⁢в света все още се намират във военни ⁣конфликти. Китайският народ знае много добре ​колко скъп е мирът и желае заедно с останалите страни да изгради общност на споделена съдба и‍ един по-красив свят с поглед към бъдещето на човечеството‌ и за благото на всички народи”, каза още китайският лидер, очевидно правейки препратка към войните в Украйна, ⁤в ивицата Газа, събитията в Червено море, Африка и не само.

Това е де факто⁤ важната заявка на Си Дзинпин, че​ през 2024 година Китай ще продължи да бъде​ онзи⁤ “пожарникар”, който гаси геополитическите пожари разпалени⁣ от други сили. Пекин има изгода ⁤от поддържането на мира и ⁤стабилността, както в Азия, така и⁢ по целия ​свят и ще се постарае да минимизира опасностите от конфликти, а също и да ограничи и‌ дори регулира и прекрати настоящите военни и геполотически стълкновения, тъй като те‍ заплашват сигурността⁣ на⁤ цялото ‍човечество, на Китай и не на последно място, ⁢нарушават търговията, логистичните връзки и⁤ взаимноизгодното развитие и отношения.

За да изгради “глобална общност на споделената съдба”, Китай със сигурност ще трябва да заеме дори‌ още по-активна роля в омиротворяването на‌ огнищата‌ на конфликти, предлагайки ⁤на воюващите страни вместо конфронтация, обръщане към взаимноизгодното сътрудничество, търговия и големи инфраструктурни проекти. Но по всяка вероятност ​в ‍Пекин са ​наясно, че има по-безотговорни международни ‌актьори,​ които обратното, ще търсят още по-големи военно-политически ескалации, ⁢поради което ще са нужни сериозни усилия от международната общност.

Ако трябва да обобщим, ключът, ​който Си Дзинпин‌ ни ⁢дава за предстоящата 2024 година‌ е, че ни очакват предизвикателства и ​проблеми, точно както имахме такива и през 2023, но‌ Китай ще поеме с още по-голяма ангажираност ролята си на велика държава, която работи за създаването на “глобална ⁣общност на споделената ⁤съдба”, туширайки конфликтите и насърчавайки ⁢междурегионалното развитие и ​сътрудничество.‍ Ще се засилят големите китайски геоикономически, инфраструктурни, ⁤търговски и стратегически проекти успоредно с ‌китайските дипломатически офанзиви за мирни решения на конфликтите ⁣и връщане на международните отношения в руслото на международното право. През 2024 година ще има и много уникални възможности, които ще се отворят предпо-активна и отговорна роля в международната общност. Това включва спазване на международните правила и норми, участие в решаването на глобални проблеми като изменението ‍на​ климата⁢ и бежанската криза, както и​ подпомагане на развитието на ‍по-малко развитите страни. Само по този начин Китай може да се​ превърне в истински лидер в световен мащаб и да допринесе за мир ⁣и⁤ стабилност в света.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.