Home » today » News » Новогодишната реч на Си Дзинпин е ключ за разбиране на бъдещето – 2024-02-28 09:42:27

Новогодишната реч на Си Дзинпин е ключ за разбиране на бъдещето – 2024-02-28 09:42:27

/Поглед.инфо/‍ Изминалата 2023 ​година беше​ изключително динамична и наситена ⁣със ‌събития, ​както в икономическия живот, така​ и в‍ политиката и геополитиката. Това ‍беше година на превратности, промени и ускорено ‌раждане на новия многополюсен свят. ⁤За съжаление беше и година​ на конфликти и противопоставяне, за които⁤ няма ⁣изглед да бъдат прекратени в близките месеци. Отминаващата 2023 година беше година ⁣и на породени, както от Ковид пандемията,⁣ така и от геополитическото противопоставяне, икономически сътресения. През периода 2020-2022 бяха нарушени глобалните логистични вериги, а‍ заради войната‌ в Украйна (и после войната в Газа‍ или събитията в Червено море) ‌и отказа ⁣от евтини енергийни⁢ ресурси се стигна дори ⁢до рецесия⁢ в много от държавите от ЕС и икономически проблеми по цял свят. На този фон за глобална котва на икономическия растеж ⁣се утвърди Китай.​ И в този смисъл новогодишната реч ‍на президента Си ⁣Дзинпин‌ е особено важна и‌ се превръща ​в своего рода пътна карта за идната 2024 година.

Китайският президент в речта си, разбира се, направи обзор на отиващата си 2023 година ‍преди ⁣да ни разкрие какво може и трябва да очакваме през идващата⁤ 2024 година. Според Си през 2023 са преодолени сериозни ‍предизвикателства. Той припомни как Китай е продължил‍ да нормализира живота⁣ след Ковид пандемията и да ⁤възобновява икономиката⁣ и нейното висококачествено развитие. Тук си струва да добавим от себе си, ​че на⁣ фона на изпадането в рецесия на редица развити ​страни, възстановяването на Китай през 2023 година⁤ наистина ​беше изумително. Страната не само постигна, но и надхвърли таргета си от 5 процента‌ икономически растеж за годината (спрямо свиването на икономиката в страни като‌ Германия,⁤ Швеция и други).

Вътрешният пазар на Китайската народна република се​ превърна в мощен генератор на растеж и стабилност, вдигайки очакванията ⁣и надеждите не само на китайския бизнес, но и на⁤ всички международни партньори на ‍Китайската народна република. И това стана ‍именно благодарение ⁢на фискалните ​и финансови‍ мерки и стимули ‍на китайското​ правителство.

Въпреки редица трудности свързани с ⁢пост-пандемичното възстановяване, не⁢ се сбъднаха ‌почти⁢ злобните “прогнози” на някои⁢ западни анализатори⁤ за икономически колапс на китайския‍ гигант, а “нуждата ⁤от намаляване на риска ‍и отделяне” се показа като зловредна реторика, предвид нивото ​на взаимосвързаност на⁢ икономиките на Китай и⁣ Европейския ⁢съюз например.

Китайският лидер в речта ‌си припомни ⁤как страната му е‌ усъвършенствала ‌системата на модерната индустрия, а същевременно ‌са⁤ се издигнали нови интелигентни, развити и зелени сектори в икономиката.⁢ Тук е нужно да припомним, че Китай неслучайно се превръща ​в най-големия производител ⁣на електроавтомобили, на литиеви батерии и други подобни⁢ важни ‌технологии, а също и лидер в сферите на изкуствения интелект и ​роботиката.

Той спомена развиването на иновациите в страната с бързи темпове, привеждайки като пример първия търговски ‍полет на самолета С919 например, който представлява успешна разработка ⁢за пътнически​ самолет на​ Китайската корпорация⁣ за търговски​ летателни⁣ средства (COMAC). Факт е, ⁤че ​в момента ‍китайският вътрешен пазар е​ една пета от глобалния въздушен‍ трафик и растежът му ⁢е по-бързо, отколкото този в Европа и Съединените⁢ щати, поради ⁢което беше естествена появата на C919, която ⁢е логична ⁤закономерност от отдавнашните ‌китайски усилия за‍ развитие в авиостроенето.

Си Дзинпин като пример за иновациите посочи и ⁣изстрелванията на‌ космическите⁤ кораби “Шънджоу” ⁢и подабянето на дълбоководната подводница “Фъндоуджъ”. Нека да припомним ⁣за какво става въпрос. През октомври от космодрума “Дзицюен” ⁤на ракетата носител ⁤”Чанджън 2F-YAO17″ бе изстрелян китайският космически кораб ⁢”Шънджоу-17″ с трима тайконавти на‍ борда. Това представляваше вторият полет в рамките на проекта за⁤ пилотирани ⁣космически полети на Китай‍ и 30-ият от началото ⁢на програмата. ‌Това⁤ е 493-ият полет⁤ на ракета-носител от ‍серията “Чанджън”.

Впрочем, това не са единствените китайски космически успехи напоследък. Нека ⁣да припомним, че първата⁣ китайска⁣ мисия на Марс пусна цветни снимки ‌на Червената планета, давайки една подобрена карта за научните и изследователски мисии на цялото човечество там. Китайската панорамна карта​ на Марс е от най-модерните ⁢и напреднали и бе открита за широката общественост ⁣като поредно доказателство, че Пекин‍ развива космическата си програма за цялото човечество, а не като някои други ⁣страни за тясно елитарни и дори военни цели.

Друг момент в речта на Си Дзинпин беше припомнянето на възраждането на ​Североизточен Китай, бурното⁣ развитие на Новата ⁣зона Сюн’ан, както и на икономическия пояс⁤ по ⁣поречието на великата река Яндзъ, а също и при Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао, които според китайския лидер са примери‌ за нова глава в развитието на страната.

Но може би най-важните елементи⁤ в речта на Си ⁤Дзинпин, ‍бяха ориентирани‌ и към международната общност и външната политика. Той каза, че Китай се стреми “не само ‌към собственото си ⁣развитие, но същевременно‍ се отваряме към ‍целия свят​ и поемаме отговорностите ‍си на голяма страна”.

Отговорности, които както виждаме Китай взема насериозно. ⁢Справка ситуацията в Близкия изток, където първо Пекин успя⁣ да ​постигне ⁢историческо затопляне​ и помирение ⁢между Саудитска Арабия и‍ Иран, подобряване ‌на ‍хуманитарната⁣ ситуация⁤ в Сирия, а сега се бори ‌за​ мирно урегулиране на израелско-палестинския конфликт.

В речта си китайският лидер припомним, че Пекин е бил домакин ‌на срещата на върха между Китай и ⁣държавите от Централна Азия, а също и ⁣на третото⁢ издание на​ Форума ⁣за международно сътрудничество “Един пояс, Един път”. Според него, при редица дипломатически и международни мероприятия, Китай е посрещнал гости⁣ и още по-важното, приятели, от целия ‍свят. Това отразява нарасналата дипломатическа активност на Китай, който заема ​все по-активна роля в международните ⁢отношения ⁤с оглед на относителната си икономическа и геополитическа тежест, както и ‍факта, че‍ страните в Азия, ‌Африка ⁢и⁢ Тихия океан все по-често се обръщат към Пекин ⁣като към безпристрастен ⁣арбитър.

Не‌ трябва да се заблуждаваме, че ​това отразява само факта, че Китай е най-важната в ⁤икономически план държава​ в света в момента⁣ и ⁣отговаря за‍ една трета от глобалния икономически растеж. Това се ⁢дължи и на‍ уникалната ‌политика на ​Си Дзинпин, която⁣ не търси т.нар. “игра с нулева сума”, както я наричат американците (т.е. “игра”, при която има само един победител), а обратното, залага⁢ на взаимноизгодни връзки, ⁣при които ‌по възможност всички ще⁢ са доволни.

“Независимо от промените, ⁤мирът и развитието винаги ще бъдат главното, а глобалното развитие може да бъде постигнато единствено чрез взаимноизгодно ​сътрудничество”, каза‍ в речта си Си​ Дзинпин, с‍ което потвърждава по-горните думи, че ⁢принципа на взаимната ⁢изгода ⁢е крайъгълен камък​ на китайската ⁢външна политика.

И ⁣от това можем да си ‌направим извода, че както през 2023 година, така ⁢и през 2024 година,‌ Китай ще продължи да трупа приятели и⁢ партньори като ​залага на⁤ принципа на взаимната изгода ‍и уважението, вместо на “играта с нулева сума”, “сдържането”, военните и политически‍ интервенции като отиващия си геополитически хегемон САЩ, ‌които с​ поведението‍ си започнаха да губят ⁢позиции навсякъде от Близкия изток до Африка⁤ и Източна Азия. Тук е нужно да припомним например, как ​опитите на САЩ⁤ да прекъснат китайско-арабските ⁢връзки не ⁤се увенчаха с нищо. Обратното, ролята на Китай в Близкия‍ изток става все по-важна и ключова.

Същото важи ‍и за ситуацията в⁤ Източна и Югоизточна​ Азия, където САЩ се опитват да въвлекат страни като Виетнам например, в своята игра на “сдържане” на Китай, ⁢но вместо това Си Дзинпин и⁢ виетнамското държавно ръководство откриха нова глава в двустранните отношения ⁣и обявиха, ⁢че връзките между двете културно и идеологически ​близки страни, ще послужат ‍като пример и основа за ⁤идеята на китайския лидер за изграждане на “глобална общност на споделената съдба”.

Си Дзинпин отвори една ‍важна ⁢тема. Догодина е 75-ата годишнина от основаването на Китайската народна ‍република. Не може​ да имаме съмнение, че освен ⁤с пищни празненства, ⁤тази годишнина‌ ще трябва да се отбележи и⁢ с конкретни постижения ⁣на китайското държавно-политическо ⁢ръководство⁤ и икономика.⁢ Ето​ защо ⁣Си ‌Дзинпин​ каза, че “ние ще продължим‌ да вървим уверено по пътя на модернизацията в китайски стил, ще прилагаме​ цялостно, точно и всеобхватно новите идеи за развитие, ще‌ ускорим изграждането на неговата структура, ще се стремим към висококачествено развитие, като търсим в същото време баланса между⁤ интересите‍ на развитието и сигурността”.

С други⁣ думи, досегашната китайска политика ще продължи ​да залага на уникалния и самобитен път ⁢на “социализма с китайски ‍характеристики” и⁣ “модернизацията в китайски стил”, вместо⁢ да копира сляпо западните неолиберални тенденции, ⁤които се показаха ⁤непригодни ‍в новите условия на‍ 21-и век, на ⁤пандемии, войни и многополюсен свят. Очевидно е от думите на китайския лидер, че Пекин ще положи сериозни усилия, за да ⁣не изпадне в капана, в който⁤ Западът‍ изпадна след втората⁣ половина ⁢на ХХ век, където в името на интересите на развитието, бяха пожертвани ‌сигурността, а също ​и ​постепенно ​качеството ⁤на живот на гражданите, международния мир и‍ не на последно⁣ място, околната среда⁢ и проблемите на екологията.

Много важен момент, който със сигурност е бил чут ⁣внимателно в​ дипломатическите‌ кулоари е ‌изказването в речта на Си, че Китай ще продължи да подкрепя Хонконг‌ и ⁤Макао, насърчавайки предимствата и ‍интеграцията им за дългосрочна стабилност ⁣и просперитет. С други⁢ думи, уникалният модел “една държава, две системи” ще продължи, а двете ⁤зони – Хонконг ⁣и Макао ще продължат да бъдат⁢ генератори на впечатляващ икономически и финансов растеж, но⁣ в същото време ⁣няма да бъдат допускани чуждестранни намеси и опити за всяване на смут, ⁢каквито имаше преди време.

Тук Си Дзинпин подчерта много важно, че обединението на ⁢континентален Китай с ​китайската островна провинция Тайван, е ⁤историческа неизбежност. Целият свят и на първо място тези,⁣ които⁣ насърчават сепаратизма ‍в Тайван,‌ а именно САЩ, трябва да разберат, че това е червена линия за Китай. Тайван е бил⁣ свързан с континентален Китай през​ по-голямата част от историята, населен е ⁤от преимуществено китайци и⁣ е културно свързан⁢ с останалите провинции на страната. Освен ⁣това, ‌никое китайско ръководство не може и няма да допусне, такъв голям остров до бреговете му, да бъде ‍превърнат в бастион на сепаратизма, на милитаризацията и ​да се използва за нарушаването на мира и стабилността в Източна ‍Азия, ​което искат ястребите ⁢във Вашингтон. И все пак трябва⁣ да⁣ се отбележи,‌ че Си Дзинпин ​никъде не е споменал в речта си​ за военно‌ решаване‍ на‍ тайванския казус,⁤ а ‍напротив, ‌говори‌ за това, ⁤че⁢ “сънародниците от ‍двата бряга на ⁤Тайванския проток трябва да⁣ работят⁣ заедно, за да споделят ⁣щастието‍ от ‌великото национално възраждане”.

“Понастоящем някои места ‍в света​ все още се намират във военни конфликти. Китайският народ знае много добре колко скъп е мирът и желае заедно с ⁣останалите страни⁤ да⁣ изгради общност⁢ на споделена съдба и един по-красив⁣ свят с поглед към ‌бъдещето на човечеството и за благото‌ на всички народи”, ⁤каза още китайският лидер, очевидно правейки препратка към войните в Украйна, в ‍ивицата Газа,⁣ събитията в Червено море, Африка ‍и не само.

Това е ⁢де факто важната заявка на Си Дзинпин, че⁤ през ⁢2024 ⁣година Китай ще ‌продължи да ​бъде онзи “пожарникар”, който гаси геополитическите пожари‍ разпалени от други сили. Пекин има ​изгода от поддържането на мира и стабилността, както ⁤в Азия, ⁤така и по целия свят​ и ще⁢ се постарае да минимизира опасностите от конфликти, а също⁤ и да ограничи и дори регулира и прекрати настоящите военни и геполотически стълкновения, тъй като те заплашват ​сигурността на цялото човечество, на Китай и не на последно⁢ място, нарушават търговията, ‍логистичните връзки и⁣ взаимноизгодното развитие и отношения.

За да изгради “глобална общност на споделената съдба”, Китай​ със сигурност‌ ще трябва да заеме дори още по-активна роля в омиротворяването на огнищата на конфликти, предлагайки на⁣ воюващите страни​ вместо конфронтация, ​обръщане⁤ към взаимноизгодното сътрудничество, търговия и големи инфраструктурни проекти. Но по всяка вероятност ‌в Пекин са наясно, че има по-безотговорни международни актьори, които обратното, ще търсят още по-големи военно-политически ескалации, ​поради което ще са нужни сериозни⁢ усилия от международната общност.

Ако трябва да обобщим, ключът, който Си Дзинпин ни дава за предстоящата 2024 година е,⁤ че ни⁢ очакват предизвикателства и проблеми, точно както​ имахме такива и през 2023, но Китай ще поеме с още по-голяма ангажираност ролята⁣ си на велика държава, която работи ​за създаването⁢ на “глобална общност на споделената⁣ съдба”, туширайки конфликтите и насърчавайки междурегионалното развитие и сътрудничество. Ще се засилят големите китайски ‌геоикономически,⁤ инфраструктурни, търговски и стратегически проекти‍ успоредно с китайските ⁣дипломатически офанзиви за мирни решения на конфликтите и връщане​ на международните отношения ‌в руслото⁣ на международното право.‌ През 2024 година ще има⁣ и много ‌уникални възможности, които ще ​се ⁢отворят предпо-активна и отговорна⁢ роля ⁤в международната общност. Това включва ​спазване на международните правила и норми,‍ участие в решаването на глобални проблеми и подпомагане на‌ развитието на по-малко развитите страни. Само по този начин Китай може да се превърне⁣ в ‍истински лидер в световен мащаб ⁤и да допринесе за мир и стабилност в‍ света.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.