Home » today » Entertainment » Лъжите на либерали и безродници за „Време разделно” рухнаха – 2024-05-11 19:37:46

Лъжите на либерали и безродници за „Време разделно” рухнаха – 2024-05-11 19:37:46

итикалност(this);”>

Така че, може би трябва да се⁣ откажем от⁣ старите митове и легенди за горкия поп ⁤и да го приемем като човек, който е живял в сложно време и е​ правил своя ⁤избор според собствените ⁢си убеждения.⁤ Да⁤ му дадем възможност да бъде ⁣разгледан от нов ъгъл и ⁣да бъде разбран в контекста на своето време.

eckImageForCriticality(this);”>

Така че, може би трябва да се откажем от старите митове и легенди за горкия поп и да го приемем като ‍човек, ⁢който е живял в ‌трудни времена и се е борил за своята вяра и народ.

на Хранова не‌ спират да тръбят наляво и надясно, че ‍повествованието е романтично-митологична измислица, неотговаряща на историческата истина и е​ скалъпено по поръка на ⁣ДС в подкрепа на “възродителния процес”. Наложи се да⁤ ги усмирява проф. Чавдар Добрев, който написа ⁣цяла книга за Българската голгота в романа “Време разделно”. Сега продължава това и в “разпятието”.

Ето някои ⁤от тези изказвания

предавам ги не за да ги популяризирам, а да почувствате мерзостта им.
Мари ‍Врина-Николов: “Насилственото обръщане в ​мохамеданската вяра и етническата⁢ асимилация са ‌приели ​в националната митология⁢ гигантски размери. Разбирай⁣ -‍ българската митология. В историографията е призната относителната религиозна търпимост на Османската империя. ​Какви еничари,‍ какви ти синджири роби, ⁣какви български глави на дръвника…?”
Даниела Горчева: “Време разделно” ⁤е поръчкова книга (не казвам “творба”), което само по себе си обяснява всичко освен това, че на автора (не казвам “писател”) му липсвало елементарно чувство за мяра.​ Целта е идеологическа, а не литературна, още по-малко естетическа. Трябвало е да се подготвят хората за първите явления на това,​ което двадесет години по- късно носи името “възродителен процес”.”
Албена Хранова: “Време разделно”⁢ е глас на държавната кампания за преименуването на българските мюсюлмани. “Славата” на книгата се дължи на лесното ⁢маскиране и мимикриране на актуално-политическото в универсално, автентично и изконно (фолклорно, легендарно, митологично, приказно и пр.), както ⁢на конюнктурното – в⁣ трайно “българско”.”
Проф. Евелина Келбечева: “Българската публика, подготвена добре “исторически” от “Време разделно” намразва турците като най-чуждия сред всички други малцинства.” ⁤
Когато излиза романът “Време разделно”, Тончо Жечев пръв посочва една особеност в начина на изображение ‍и изграждане ⁤на ​историческото повествование у Антон Дончев: “Правеше впечатление преди всичко цялостното построяване⁣ на историческия роман за трагичната история ⁣с‌ насилственото помохамеданчване на родопските българи⁢ върху фолклорна основа, върху основата на летописните свидетелства, песните и ​преданията. Той “узаконява” тезата, че романът е за‌ насилственото помохамеданчване ⁤на родопските българи. Има и друга не по-малко значима‌ теза, произтичаща ‍от романа, подчертана от проф. Чавдар Добрев – проблема за средновековното насилие авторът извежда до масово прилаганите форми на насилие през ХХ век, пречупва ги ‌през националната драма ‍на балкански‍ народ като българския.
В студията на⁢ Цветана‌ Георгиева “Магическият свят на Антон ‌Дончев”⁤ узаконеното от⁣ Тончо Жечев е⁤ бламирано: “Време разделно” не е ⁣исторически роман, тъй като авторът си е поставил задачата⁢ да изобрази “насилственото масово помохамеданчване в Родопите през ХVII‌ век”, а такова масово и насилствено приемане на исляма е мит.” Чавдар Добрев обръща‍ внимание, че ⁤А. Дончев

лязоха съмненията за автентичността на този писмен паметник, някои отродители поискаха да върнат старото име на селото – Корова, което днес се ‍нарича Драгиново. ‌Проф. Мария Тодорова от  ​университета Урбана-Шампейн в Щатите ни убеждава, че “Време разделно” се самодискредитира като явление на художествената литература, защото използва като извор летописния разказ на поп Методий Драгинов, тъй като това, което Стефан Захариев публикува, е “фалшификат”.

Все пак дали наистина е ⁣фалшификат!?

А холандецът ‍Михаил Кийл, превъзбуден, назова глава в своята студия – “Краят​ на поп Методи Драгинов”, в‍ която ⁣усърдно се е ​заел дори да омаскари⁤ свещеника.
Разказът на Методи Драгинов разглежда събития, които ​са се разиграли в периода 1666-1669​ г., ⁢а‍ хрониката е съставена по-късно -⁣ през 1670 г.⁣ Събитията са свързани със засиления религиозен фанатизъм по‌ време на войната в Крит, свещена за империята, и с преминаването на ​войски през Родопите. В‍ “История на Османската империя”, чийто автор е Ахмед Садулов, минаващ за български⁣ учен, не се споменава за никакви ‍помохамеданчвания и насилия, а само за “безкомпромисна политика и действия по стабилизиране”.
Как си поиграха учените със съдбата на летописа Драгинов. ‌През 1984 г. Илия Тодоров направи няколко езикови бележки на летописа⁤ от Корова, така че​ постави автентичността му ⁣под съмнение. Това дойде дюшеш за някои‍ историци, привърженици на ⁢неолибералната доктрина, които побързаха да го обявят за⁣ фалшификат, а сега⁢ това е добре дошло за​ платените поддръжници на започналия процес на денационализация на българите мохамедани, на мълчаливите съглашатели с разни теории за помашки език и помашка народност. Преждевременната смърт на Илия Тодоров отложи‌ оспорването на мнението му поради деликатност, но мина време и се оказа, че‍ неговите “обвинения” са безпочвени. Излезе статия на ​историците​ Елена Грозданова и Стефан Андреев в сп. Rhodopica, която ⁣отхвърли безапелационно всички несъгласия и съмнения на‌ Илия Тодоров​ и доказа, че‍ документът е автентичен. Обяснимо е, че⁢ последователите на​ проф. Цветана‌ Георгиева – инициаторката и подбудителката⁤ на окопната война срещу “масовото помохамеданчване” в българската историография, се ​направиха, че не съществува публикация, отричаща тезите на​ Илия Тодоров.
Според Илия Тодоров не би могъл да се ‍самоназове Методи ⁤Драгинов, тъй като по това време обичайната практика изисквала‌ той да се⁣ подпише Методи Драган⁤ (без -ов). Грозданова и Андреев обаче намират много ⁤примери от документи и писания от ХVII век – приписки и‍ евангелия, ръкописи с имена с окончания -ов, -ев и -ски, които опровергават Тодоров. Още тогава стотици известни и безизвестни българи са се назовавали и подписвали точно като поп Методи Драгинов.
Българите от Чепинското корито не било‌ възможно да‌ изпълняват‌ войнушка или друга военнопомощна служба, както следва от думите на бан Вельо и протопоп Константин в летописа, тъй като по други сведения тия села са вакъфски, твърди⁢ Илия Тодоров. И ⁢на това⁣ обвинение има отговор: “Книга на жалбите” от 1649 г. (публикувана във Виена през ‍1984 г.) съдържа султанска заповед до кадията на‌ Татар Пазарджик, с⁣ която​ се възлага на войнуците ⁣от действаща служба и войнуците в резерва да преследват хайдути. Двамата историци

представят още ред доказателства

че войнушката институция в Татарпазарджишката каза съществува и през целия ХVII век.
Третият аргумент, че карабашот във Филибе – проклетият пловдивски митрополит Гавраил, е наковладил пред турските власти⁤ българите от Чепино, задето не му плащали църковните си данъци, фактически не отразявало​ съществуващите през ХVII век взаимоотношения⁣ между висшето гръцко духовенство и пасомите му ⁤българи. Конфронтацията според Илия⁢ Тодоров била от много по-късно време – ХIX век. От “Книга на жалбите” ‌става ясно, че християните от Татарпазарджишката и Хасковската кааза‌ са⁤ към‍ Пловдивската​ епархия. И още, че владиците, пък и цариградският ​патриарх били затънали до гуша от дългове. От един от ⁢документите се ​разбира, че пловдивският митрополит Гавраил е принуден да изплаща дълговете на патриарха и е увеличил църковните налози,⁣ събирани от християнското население. За Методи ‍Драгинов⁢ владиката е косвен виновник ⁢за съдбата на Българите от Чепинското ⁤корито.⁤ Този владика вземал от всеки християнски дом по 60 акчета, а ⁣по-преди се събирали по 12 и изисквал от тях допълнителни налози по​ 1 киле, около 25 кг жито, или⁣ 2 килета, около 50 кг ръж. Ако ⁣това не е причина за конфронтация, здраве му кажи. Има и още нещо – в статията​ си в сп.”Старобългарска литература”‍ (кн. ‌16, 1984)  Илия Тодоров все пак заключва: “Върху основата на езика на летописния разказ на поп Методи Драгинов едва‌ ли е‌ възможно да се правят категорични заключения за или против автентичността на произведението”.  Акад. Иван Радев ⁣ни обръща внимание, че Илия‍ Тодоров не изразява съмнения по въпроса на свидетелската роля ⁤на застъпеното ⁤в него, ⁣както и в Баткунския и Бельовския летопис, ⁣сиреч той не зачерква ​напълно летописния текст.

Но и това е подминато от съдниците на “Време разделно”.

В “Краят⁢ на поп Методи Драгинов” холандският  учен все пак свършва малко полезна работа, тъй​ като помества извлечени от цариградските⁤ архиви промените в религиозната принадлежност на българите в седемте чепински села от вакъфа на Сюлейман I във времето от 1516 до 1865 г.  Грозданова и Андреев са благодарни на тези извадки. И ние – защото научаваме, че през 1516 г. ⁢в​ тези ⁤седем села – Баня, Дорково, ‌Каменица, Костандово,​ Корова,‌ Лъджене и Ракитово ​има⁣ 603 християнски семейства и 21 мюсюлмански. ‍През 1712 г. са 798 семейства на българи мюсюлмани и само 96 на българи християни. В интервала 1633-1641 от ​599 български домакинства стават 479, със 120 по-малко, а през⁢ 1641-1696 г. – още 272 български християнски семейства ‍изчезват.  Мехмед IV⁢ Ловеца царува от ⁢1648 до 1681 г. Както се⁢ разбира от дебелата книга на Ахмед Садулов, това е период‌ на “безкомпромисна ⁣политика и време за стабилизиране”.

Откъде начева “стабилизирането” –

от християните в опасната Родопска твърдина. Холандецът се прави на учуден, че до 1570 г. Каменица, Костандово и ​Корова са изцяло ⁤с християнско население, а в другите има къде по-малко, къде повече приели исляма. И тук той показва незнание или​ си затваря очите. Още през ​ХVI век има ​ислямизация и ⁢българските историци ⁣знаят това от джелепкешанските регистри от 1576 г. Там пише за Хюсеин, син на ⁢Стою, Махмуд, син на Стойко, Хасан, син на Рад или пък синове на Абдулах.‌ Д-р Кийл обяви края‍ на поп Методи Драгинов, тъй като не намерил името му в регистъра ⁣на Корова през 1641 г. Нямало такъв поп! Абе, аланкоулу, първо направи хесапа! Събитията, ⁣които описва поп Драгинов, са някъде‍ около 1666-1669 г. Методи през​ 1641-а може да не ‍е бил задомен или просто да не е достигнал пълнолетие – ⁢14 ⁣години,‌ но във ​времето 1666-1669-а, вече ще да е на 38-39 години.
На горкия поп, когото дори изтурчват, след толкова века се приписват какви ⁢ли не грехове. И обвиненията по неговия ⁣летопис също отпаднаха. Ясно ни е кога е извършено помохамеданчването ‍в Чепинското корито. ‍В Беловската⁣ хроника, на‌ която също напразно се опитваха да намерят кусури, е написано: “Кога се чепинци изтурчили, тогава по планини, по Гюмурчинско (Гюмюрджинско), по Филибелийско: 74⁢ села се потурчиле…” Нямало масово ​помохамеданчване!?

Антон Дончев

#Лъжите​ #на #либерали #безродници #за #Време #разделно #рухнаха

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.