Home » today » Entertainment » Лъжите на либерали и безродници за „Време разделно” рухнаха – 2024-05-11 10:57:42

Лъжите на либерали и безродници за „Време разделно” рухнаха – 2024-05-11 10:57:42

итика.” />

Следователно, обвиненията срещу ⁣Методи през този период отпадат и не ⁣могат да‍ бъдат потвърдени.‌ Той вероятно е бил‍ преследван заради своите ⁣убеждения и дейност‌ като просветител‍ и проповедник на ⁣християнството. Не можем да бъдем сигурни ​в истинността на всички обвинения, които са му били ⁣отправени, но е ясно, че той е оставил следа в българската история като важен ‌духовен лидер и просветител.еckImageForCriticality(this);”>

Така‍ че, може би‌ трябва да се откажем от⁤ старите митове и легенди за горкия поп ⁣и да го признаем като човек, който​ просто е живял в трудни ​времена и се е опитвал да помогне на своята ⁤общност. Да му⁢ дадем ​заслуженото⁢ признание за неговата работа и усилия, вместо да го осъждаме без доказателства.

на Хранова не спират да тръбят ⁣наляво и надясно, че повествованието е романтично-митологична измислица, ​неотговаряща на историческата⁣ истина и ‌е ⁤скалъпено‌ по поръка⁤ на ДС в подкрепа на “възродителния процес”. ​Наложи се‌ да⁤ ги усмирява проф. ‌Чавдар Добрев,‍ който ⁣написа цяла книга⁤ за Българската голгота в ‌романа “Време ⁤разделно”. Сега продължава това и в “разпятието”.

Ето някои от тези ⁣изказвания⁣

предавам ги⁢ не за да ги популяризирам, а да почувствате мерзостта ​им.
Мари Врина-Николов: “Насилственото обръщане в мохамеданската вяра и етническата‌ асимилация са приели в националната митология гигантски размери. Разбирай ⁤- българската митология. В историографията е⁢ призната относителната религиозна⁤ търпимост на Османската империя. Какви еничари, какви ти синджири⁤ роби, какви български глави​ на дръвника…?”
Даниела Горчева: ‍”Време разделно” е поръчкова книга (не казвам “творба”), което само по себе си ‌обяснява всичко освен това, че на автора (не ​казвам “писател”) му ​липсвало елементарно чувство за мяра. Целта е идеологическа, а не литературна, още по-малко естетическа. Трябвало е да се подготвят ⁣хората за ⁢първите явления на това, ‌което двадесет години по- късно носи името “възродителен⁣ процес”.”
Албена Хранова: ‌”Време разделно” е глас на държавната кампания за преименуването на българските мюсюлмани. “Славата” на книгата се дължи на лесното маскиране и​ мимикриране на‍ актуално-политическото в ​универсално,‌ автентично и изконно (фолклорно, легендарно, митологично, ⁣приказно и пр.), както на конюнктурното – в трайно “българско”.”
Проф. Евелина Келбечева: “Българската публика,⁤ подготвена добре “исторически” от “Време разделно” ​намразва турците като⁤ най-чуждия сред всички други малцинства.”
Когато излиза романът ​”Време разделно”, Тончо Жечев пръв посочва една особеност‌ в начина на изображение и изграждане ⁤на историческото повествование у⁣ Антон Дончев: “Правеше впечатление преди всичко цялостното⁣ построяване ⁢на историческия роман за​ трагичната история с насилственото помохамеданчване на родопските българи⁢ върху фолклорна основа, върху основата на летописните свидетелства, песните и​ преданията. Той “узаконява” тезата, че романът е за насилственото помохамеданчване на‍ родопските ⁣българи.⁤ Има и друга не по-малко значима теза, произтичаща от романа, подчертана от⁤ проф. Чавдар Добрев – проблема за средновековното насилие авторът извежда⁣ до масово прилаганите⁤ форми на насилие ​през ХХ ⁤век, пречупва ги през националната драма на​ балкански​ народ като българския.
В студията на ‍Цветана Георгиева “Магическият свят на‌ Антон Дончев” узаконеното от Тончо Жечев е бламирано: “Време разделно” не‌ е исторически роман, ⁤тъй ​като авторът си е​ поставил задачата да изобрази “насилственото масово помохамеданчване ⁢в Родопите през ХVII‌ век”, а такова масово и ⁤насилствено приемане ‌на ‍исляма е мит.” Чавдар Добрев ​обръща внимание, че А. Дончев

Това е само една от многото лъжи ‍и клевети, ⁢които се разпространяват за Методи. Неговата роля в защитата на българския език и‌ култура е​ неоспорима, а неговата‌ жертва за това⁣ е несравнима. ‍Нека не​ забравяме ⁤истината и да ‌почитаме паметта на ‍този велик ⁤българин.

лязоха съмненията ‍за автентичността⁣ на този‌ писмен паметник, някои отродители‍ поискаха да⁢ върнат старото име на селото – Корова, което​ днес⁣ се нарича Драгиново. Проф. Мария​ Тодорова от  ⁣университета ​Урбана-Шампейн в‍ Щатите ни убеждава, че “Време‍ разделно” се самодискредитира като явление на ‌художествената литература, защото ‍използва като⁢ извор летописния разказ на поп⁤ Методий Драгинов, тъй​ като това, което Стефан Захариев публикува, е “фалшификат”.

Все пак дали наистина е фалшификат!?

А холандецът Михаил Кийл, ​превъзбуден, назова глава в своята‍ студия -⁤ “Краят ​на поп Методи Драгинов”, в‍ която усърдно се е заел дори да омаскари свещеника.
Разказът на Методи ‍Драгинов ⁣разглежда събития, които са се разиграли ​в периода⁣ 1666-1669 г., а хрониката е съставена по-късно -​ през 1670 г. Събитията ⁢са‌ свързани⁣ със засиления религиозен фанатизъм⁢ по време на войната ​в Крит,​ свещена за империята, и‌ с⁣ преминаването на‍ войски⁢ през Родопите. В “История на Османската империя”, чийто автор е Ахмед ⁣Садулов, минаващ за български учен, не се споменава за никакви​ помохамеданчвания и насилия, а само за “безкомпромисна политика ‌и действия по стабилизиране”.
Как си ​поиграха⁢ учените със съдбата на​ летописа ​Драгинов. През 1984 ‌г.‍ Илия Тодоров направи няколко езикови бележки на летописа от Корова, така че постави автентичността му ⁣под ⁣съмнение. Това дойде дюшеш за някои историци,⁤ привърженици на неолибералната доктрина,‍ които побързаха да го обявят ‌за ⁢фалшификат, а ‍сега това⁤ е добре дошло‌ за платените поддръжници на започналия ‍процес на денационализация на българите мохамедани, на мълчаливите⁢ съглашатели с разни теории‍ за помашки ⁤език и помашка народност.⁤ Преждевременната смърт на Илия ‌Тодоров отложи оспорването⁤ на‌ мнението му поради‌ деликатност, но ⁢мина време и се ‌оказа, че неговите “обвинения” са безпочвени. Излезе статия на историците Елена Грозданова и Стефан Андреев в сп. ⁢Rhodopica, която отхвърли безапелационно всички ‌несъгласия и съмнения на ⁤Илия Тодоров и⁤ доказа, че документът е автентичен. Обяснимо е, че последователите на​ проф. Цветана Георгиева – инициаторката⁣ и подбудителката на окопната война ⁢срещу “масовото ⁣помохамеданчване”⁣ в българската историография, ⁤се направиха, ​че не съществува публикация,⁤ отричаща тезите на Илия Тодоров. ⁢
Според Илия Тодоров не ‌би могъл да се самоназове Методи Драгинов, тъй като по ‍това‍ време обичайната практика изисквала⁤ той да се ⁤подпише Методи Драган (без -ов). Грозданова и Андреев обаче ⁢намират много примери от документи и писания от ХVII век – приписки и ⁤евангелия, ръкописи с ‍имена с окончания -ов, -ев и -ски, които⁣ опровергават Тодоров. Още тогава стотици известни и ​безизвестни българи са се назовавали и подписвали ⁢точно ​като поп Методи Драгинов.
Българите от ⁤Чепинското корито не било възможно да изпълняват войнушка или друга военнопомощна служба, както следва от думите‍ на бан Вельо и‌ протопоп Константин в ‌летописа, ⁣тъй като по⁤ други сведения тия села са ‍вакъфски, твърди⁣ Илия‌ Тодоров. И на това обвинение⁣ има​ отговор: “Книга на жалбите” от 1649 г. (публикувана ​във Виена⁤ през 1984 г.)​ съдържа султанска заповед до кадията на Татар Пазарджик, с ⁤която се възлага на⁢ войнуците от действаща служба и войнуците в резерва да преследват хайдути.​ Двамата ⁣историци⁤

представят още ред доказателства

че войнушката институция в Татарпазарджишката каза ⁢съществува и през целия ⁢ХVII век.
Третият аргумент, че карабашот във Филибе ⁤- ‌проклетият пловдивски митрополит Гавраил, е ⁣наковладил ‌пред турските власти българите от ⁤Чепино, задето не ⁤му плащали ⁢църковните си данъци, фактически не отразявало съществуващите през ХVII век взаимоотношения между висшето гръцко ‍духовенство и⁢ пасомите му българи. Конфронтацията според ‍Илия Тодоров била от много ⁢по-късно време – ХIX век. От “Книга на жалбите” става ясно, че християните ⁣от Татарпазарджишката⁣ и Хасковската кааза са към Пловдивската‍ епархия. И още, че владиците, пък и цариградският патриарх били затънали⁣ до гуша от ⁢дългове. ‍От един ‌от ‍документите се разбира, че ⁢пловдивският ⁣митрополит Гавраил е‍ принуден да ​изплаща⁤ дълговете на патриарха и е увеличил църковните налози, събирани от християнското население. За ⁢Методи Драгинов владиката​ е косвен виновник за съдбата на Българите от Чепинското корито. Този владика вземал от всеки християнски дом по 60 акчета,⁢ а⁤ по-преди се събирали по 12 и изисквал от тях допълнителни⁣ налози⁣ по 1 киле, около 25 кг жито, или 2 килета, около 50 кг ръж. Ако това не е причина за конфронтация, здраве​ му ‌кажи. Има ⁤и още нещо⁣ -​ в статията си в сп.”Старобългарска литература” (кн. 16, ⁤1984)  Илия Тодоров все пак заключва: “Върху основата на езика на летописния разказ ⁣на ​поп Методи ​Драгинов едва ли е ‌възможно да⁣ се правят категорични заключения за или ⁣против автентичността на произведението”.  Акад. Иван Радев ни обръща внимание, че Илия Тодоров не изразява съмнения по въпроса‌ на свидетелската роля на⁢ застъпеното в него, както и ​в Баткунския и Бельовския летопис, сиреч той не зачерква напълно летописния текст.

Но и ⁢това е подминато от ⁢съдниците на “Време разделно”.

В “Краят на поп Методи Драгинов” холандският  учен все пак свършва малко ⁢полезна работа, тъй като помества⁤ извлечени ​от цариградските архиви промените в религиозната принадлежност на българите в седемте чепински села⁢ от‍ вакъфа ⁣на ​Сюлейман I във ⁣времето от 1516 ⁤до 1865 г.  Грозданова и ‍Андреев са благодарни на тези⁢ извадки. И ние – защото научаваме, че през 1516 г. в тези седем села – Баня,⁢ Дорково,⁤ Каменица, Костандово, Корова, Лъджене и Ракитово има 603 християнски семейства и 21 мюсюлмански. През 1712 г. ‍са 798‌ семейства ‍на българи мюсюлмани и само 96 на⁢ българи ​християни. В интервала 1633-1641 от ⁤599 ⁤български домакинства стават​ 479, със 120 по-малко, а през 1641-1696 г. – още 272 български‌ християнски семейства изчезват.  Мехмед IV‌ Ловеца царува от 1648 до 1681 г. Както се разбира от ‌дебелата книга на Ахмед​ Садулов, това е период⁣ на‌ “безкомпромисна⁤ политика и време ⁢за⁣ стабилизиране”.

Откъде начева “стабилизирането” –

от⁤ християните в опасната Родопска твърдина. Холандецът се прави на учуден, че⁢ до 1570 ‌г. ​Каменица, Костандово ⁢и Корова са ⁤изцяло‌ с християнско население, а в​ другите има къде по-малко, къде повече приели исляма. И тук той ‍показва незнание или ‍си⁤ затваря очите. Още през ХVI век има ислямизация и⁣ българските историци знаят⁤ това от джелепкешанските регистри от 1576 г.​ Там пише ​за‌ Хюсеин, син на⁣ Стою, ‌Махмуд, син на Стойко, Хасан, син на Рад‌ или⁣ пък синове на Абдулах. ⁣Д-р Кийл ‍обяви ​края ‍на ‍поп Методи Драгинов, тъй като не намерил⁣ името му в регистъра⁣ на ⁣Корова през 1641 г. Нямало такъв поп! Абе,⁢ аланкоулу, ​първо направи ⁢хесапа! Събитията, които описва поп Драгинов, са някъде около 1666-1669 г.⁤ Методи през 1641-а може да не е бил задомен ⁣или просто да не е достигнал пълнолетие – 14 години,​ но във ⁣времето 1666-1669-а, вече ⁤ще да е на 38-39 ⁣години.
На горкия‍ поп, когото дори изтурчват, след толкова века се приписват какви ли не ⁢грехове. И обвиненията по неговия летопис също ‍отпаднаха. Ясно ⁣ни е кога е ⁣извършено помохамеданчването в Чепинското корито. В Беловската хроника, на която ‍също ⁣напразно се опитваха да намерят⁣ кусури, е⁣ написано: “Кога се чепинци изтурчили, ⁢тогава‍ по планини, по‌ Гюмурчинско ‌(Гюмюрджинско), по Филибелийско: 74 села се​ потурчиле…” Нямало масово ‍помохамеданчване!?


Антон Дончев

#Лъжите #на #либерали #безродници #за #Време #разделно #рухнаха

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.