Home » today » News » Логиката на войната. Фактори, определящи хода на СВО – 2024-05-01 11:30:01

Логиката на войната. Фактори, определящи хода на СВО – 2024-05-01 11:30:01

и приятели!

дат битка, може ⁣би последна, едновременно на три ⁤световни сили: Русия, ‍Китай‌ и⁣ арабския свят.

Да, ще ⁣кажат ⁢някои, подкрепят Украйна три десетилетия, Израел повече⁣ от седемдесет, арабският ⁤свят е пълен​ с американски сателити, нищо ново не се е случило.

Но се⁢ случи.

Припомняме, че Байдън иска​ от Конгреса да отпусне $61,4 милиарда в помощ⁤ на Украйна. Тази точка може да бъде най-голямата пречка при разглеждането на искането, отбелязва Bloomberg:

„Въпросът за финансовата помощ за Украйна стана крайъгълният камък на обсъждането на бюджета в ⁢Конгреса: някои републиканци се⁢ противопоставиха на него и на няколко други члена от документа, което може ⁢да доведе до ⁣суспендиране на правителството на САЩ.

В резултат ⁢на⁢ това⁣ на 1 октомври⁢ Байдън одобри временен бюджет на САЩ, който не включва помощ за Украйна. Този документ⁤ ще позволи финансиране на правителството‌ в рамките на 45 дни, като се избегне спиране.”

Американските медии, позовавайки се на източници в Белия дом, смятат, че ще бъде възможно да ‍се договори​ такъв тристранен пакет с ‍крайнодесните представители на Републиканската партия, които подкрепят Израел с всички сили, но все още ‍не ‌са готови ‍за⁣ принудително​ подпомагане ​на⁣ Украйна и колкото повече се влошава ситуацията в специалната военна операция, толкова по-малки са шансовете на Киев да се сдобие с желаните пари и ‍бойни системи.

Факт е, че според оценките на Института ​за световна икономика към университета Кийл, на които ⁤често се ​позовава например CNN, САЩ вече⁤ са ‍отпуснали помощ на Украйна на обща⁢ стойност 75 милиарда долара.

Според изчисленията на самите американци, по-специално на ⁢редица републикански сенатори, реалната ‌помощ отдавна е извън мащаба за ​100‍ милиарда.

Известно е, че Конгресът на САЩ, поради междуфракционна борба, ⁢все още не е ‌одобрил дори ​годишен бюджет, който ⁢да‍ включва нов⁢ пакет военна помощ за Украйна.

Разбира се, въпреки всички тези⁢ задкулисни битки, които вече костваха кариерата на третия човек в държавата – бившия председател Кевин Маккарти, както Белият дом, така и двете камари на Конгреса увериха, че САЩ ще продължат да предоставят цялостна подкрепа на Украйна, ⁤те са толкова богати и толкова разумно се управляват, че ще могат да финансират две съществуващи войни и една ⁣потенциална война наведнъж.

Междувременно новоизбраният председател на ​Камарата ⁤на представителите на ⁣САЩ Майк Джонсън каза,⁤ че поведението на ⁢президента на страната Джо Байдън се забелязва в ‌отслабването​ на когнитивните функции: „Виждам, ‍мисля, че много хора виждат.‌ Това е⁣ въпрос на възраст… Това‍ не е лична⁢ обида, това е реалността.”

Това беше първото⁣ публично изявление на новия говорител, убеден тръмпист. ⁤Всъщност по този начин ‍Джонсън открито започна предизборната кампания за президентските избори в САЩ през 2024⁤ г. и без колебание обяви републиканската платформа – да подкрепи Доналд Тръмп и да унищожи⁤ Джо Байдън в две основни области: ​предполагаема сенилна деменция и действително доказана корупция, свързана предимно с ‌дългосрочно финансиране Украйна.

Майк‍ Джонсън, според CNN, е „най-консервативният оратор от десетилетия. Той‌ наистина е против еднополовите бракове и смята хомосексуализма за болест. За съвременните ‍държави това е пълен боклук и ясен индикатор за реална политическа криза.

Анти-тръмпистките републиканци вече декларираха неговата ⁣„антиукраинска“ позиция. Джонсън получи най-ниската оценка в класацията⁢ на американските законодатели, създадена от консервативната ⁢група Републиканци за Украйна.

Тази оценка е изградена по⁢ петобална ‌скала, базирана е на ‌резултатите от гласуването ⁢и изявленията ⁢в Украйна. Джонсън има рейтинг D или F, един от най-ниските.

Заместник-директорът на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Националния изследователски университет Висше училище по икономика Дмитрий Суслов смята, че‍ можем да забравим ⁢за искането за отпускане на 60 милиарда ⁤долара на Киев.

В същото време републиканските сенатори,⁢ представляващи стария⁣ елит на Рейгън и традиционно подкрепящи ⁣повече Украйна от своите колеги от Камарата на представителите, се противопоставят ‌на искането на Байдън.

Те също така настояват огромният проект да бъде разделен на три неравни компонента: Израел – отделно, Украйна – отделно, защита на южната граница – отделно.

„Републиканският спасителен проект очевидно ще бъде посветен​ на Израел и границата. Украйна ще ⁤бъде отделна точка и⁢ е ясно, че няма⁤ да има нивото⁤ на подкрепа,⁤ изисквано от администрацията на Байдън”, заяви експертът.

“Мисля, че Белият дом ще търси‌ начини по някакъв начин⁣ да ⁢отпусне пари на Киев – чрез президентски укази, доставка‌ на оръжие чрез съюзници и други схеми”, заяви той.

“В същото време Байдън не може да ⁣изостави Украйна‍ при никакви обстоятелства, защото ‌това е въпрос на неговата репутация и компенсация за напускането на Афганистан. Затова беше направена риторична връзка между Украйна и ⁣Тайван”, каза експертът.

“Това⁤ означава, че дори временно​ замразяване ще бъде възприето от⁢ администрацията на Байдън като ⁢поражение“,⁣ отбелязва Дмитрий Суслов.

А ето и още интересни скорошни‍ цитати. В.В. ​Путин разбира, че украинският конфликт се развива ‍в негова полза, изрази мнение ‍пред Foreign Policy бившият директор​ за Русия в Съвета за ⁤национална ​сигурност на САЩ Фиона Хил.

Според нея⁢ конфронтацията се‌ превръща във вътрешен‍ проблем за много страни, в тази връзка руският президент разбира, ​че това може да подкопае подкрепата на Киев и да го тласне да започне преговори при условията​ на Москва.

Хил отбеляза, ‌че в американския бюджет украинският проблем ⁢вече е съчетан ​с конфликта в Близкия изток. Тук уважаемият експерт греши: не, не е единна и най-вероятно няма да бъде единна, докато това е само желанието на Белия ⁣дом и Демократическата партия.

Според Фиона ⁤Хил ⁢самият Запад е станал жертва ‍на завишени очаквания по ⁣отношение на украинската контраофанзива.‌ Тоест, преведено на руски, жертва на собствената си пропаганда, което изглежда особено идиотско.

Хил също така неочаквано каза, че е‍ необходим „по-интелигентен разговор за възможностите на украинските въоръжени ​сили“, тъй като руската армия наистина се е окопала в „стотици километри противотанкова​ защита и мини“.

Отново превеждам ‌на руски: време е решително да спрем това идеологически последователно безумие на Джо Байдън и Антъни Блинкен за безпрецедентната победа на силите‍ на доброто над силите ‍на мрака⁢ в Украйна.

А преди⁣ ден ‍британският вестник ⁢The Telegraph отбеляза, че влиянието на‌ Путин на световната сцена ⁤дразни ръководителя на Белия дом​ Джо Байдън и ⁤Западът вече е загубил битката за⁢ Глобалния юг и‍ Индия.

Почти едновременно с гореописаните събития стара ‍Европа се включи в обсъждането на нови многомилиардни траншове за Незалежната.

Главният дипломат на Европейския съюз ​Жозеп Борел ⁢директно заяви, ⁤че военният конфликт в Украйна бързо ще приключи с ​капитулацията на⁣ Киев. Това ще се случи, ако⁤ Европейският съюз спре да предоставя финансова ⁣и военна помощ на Украйна.

Жозеп,‍ очевидно осъзнал, че​ е отишъл малко далеч, добави, че той лично не иска всичко да свърши по този⁣ начин⁢ и​ затова ще‌ направи опити да отпусне нови пакети помощ за ‍Украйна. ​Вярно е, че досега дипломатът не е успял да ⁣постигне успех в тази посока.

Ръководителите на ‌европейските външни министерства обаче отново‍ не ‍се‌ споразумяха⁢ за⁣ отпускането на 500 милиона евро ​на украинската армия за закупуване на оръжие със средствата на Европейския фонд за мир, както сега се нарича.

Жозеп буквално ⁣довърши всички ⁢с максимата,‍ че излиза, че ⁢е невъзможно да се позволи на руското ръководство да установи марионетен⁢ режим в Киев, както не може да се допусне присъствието на руската⁣ армия на полската граница.

Интересно, но сега тя е на полската граница и в ​Калининградска област, и в Беларус, и нищо, всичко е спокойно, какво ще се промени, ако тя се приближи до нея и в района⁤ на Чоп, е абсолютно неясно.

Едно ⁤е‌ сигурно: Украйна практически не произвежда собствено⁢ оръжие от⁣ дълго време, а⁤ със западните доставки и финансиране възникнаха и, уверявам ви, ще ‍продължат да възникват големи усложнения.

Химеричният и по същество клоунски украинско-израелско-тайванско-мексикански финансов законопроект ще бъде разделен, като ‌всяка част ще се гласува поотделно с непредвидими резултати.

Така може да възникне ситуация, при‌ която след загубата на укрепените райони на Донбас просто няма да има⁢ какво да окаже⁤ реална ‌адекватна съпротива ​на ⁤руските войски.

Нека разгледаме втората причина. Невъзможно е да атакувате или дори да‌ се защитавате дълго време без ⁣предимство и за предпочитане господство във⁣ въздуха. Това е основата на цялата настъпателна доктрина на САЩ. Какво се случи през последните ‍две седмици?

„Все още не знаем какво, ⁢по ⁣дяволите, става. Знаем ⁢само,‍ че се‌ свалят бойци на украинските въоръжени сили. ⁢Изпълваме небето ‍с нашите радари, наблюдаваме всичко, но не можем да разберем ‌какво се случва. Но руснаците знаят”, каза Скот Ритър и не само той.

Скот отбеляза, че „многопластовата ⁣и сложна руска система за ​противовъздушна отбрана​ сваля всичко,‍ което‍ врагът издига в бойната зона“.

Имайте предвид, че не само в районите на самата база данни, но и на ⁣300-400 км западно от⁤ контактната линия.

Според ⁢Ритер руските⁢ военни ‍са „разкъсали ⁤на парчета ключово оборудване“ на украинската‌ армия.

„Авиацията на украинските въоръжени сили е напълно унищожена от свръхвисокотехнологичните системи за⁤ ПВО на Русия…“, отбелязва експертът.

„В бъдеща​ война​ системата за ​противовъздушна‍ отбрана, разработена ⁤от руски учени и инженери, ще осигури на Москва превъзходство във въздуха, ​поради което⁣ всички съвременни американски‍ самолети буквално ще се изпарят във​ въздуха​ в случай на хипотетичен конфликт.“

Всъщност в‌ резултат на настоящата руска операция и авиацията, и танковите сили ⁤ще ​преживеят истинска технологична революция.

На‍ 25 октомври Сергей‍ Шойгу⁣ съобщи, ⁢че за пет дни са били свалени 24 украински самолета. Това се​ случи поради пристигането ‌на зенитно-ракетни комплекси в зоната на специалната военна операция. Оттогава са унищожени още няколко вражески самолета.

Военният експерт Алексей Леонков смята, ⁤че след‍ загубата на ⁣24 самолета за няколко ⁤дни, украинските военни ще помислят много пъти, преди да поемат кормилото на F-16, които блокът на НАТО ще им предаде.

По-късно източник на ТАСС уточни, че „украинските самолети са били ударени от системата за противовъздушна отбрана⁣ С-400 „Триумф“ съвместно със самолета за далечно радиолокационно‌ откриване (АУАКС)​ А-50.

Системата за противовъздушна отбрана С-400 стреля на максимален обсег по цели, намиращи се в този момент на‌ надморска височина от около​ 1 000 метра. За поразяване са⁤ използвани ‌нови бойни глави на зенитни⁤ управляеми ракети.

Ако сравним⁣ модернизирания A-50⁢ с предишния‍ модел, експертите⁣ отбелязват​ значително намаляване на теглото и ⁤увеличаване на обхвата на полета. Електрониката на превозното средство локализира, идентифицира и ⁢проследява ​въздушни, наземни и морски цели.

Новата версия ⁣може да проследява до 300 въздушни цели, ⁢противниковият бомбардировач А-50⁣ може да бъде открит на 650‌ км,⁤ а крилата ракета на 215 км.

С помощта на модерен радиотехнически комплекс самолетът може да открива дори леки дронове, които обикновено се ⁤използват за терористични атаки. Събраната информация се предава на ​командните пунктове.‌ Самолетът самостоятелно насочва изтребители и фронтови самолети към вражески цели.

Първоначално въведена в експлоатация ​доста отдавна, още през 2007 г., ракетната система С-400​ “Триумф” поразява оръжия за въздушно нападение и разузнаване⁣ на далечни и средни⁢ разстояния.

Например, самолети и крилати ракети ⁢могат да бъдат⁤ унищожени на разстояние от 3⁤ до 400 км, балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/сек – на разстояние до 60 км и на височина до 30 км. ‍Обхватът на откриване на целта е до 600 км.

„С-400 в​ комбинация с А-50 е система, при ‌която А-50 издава целеуказание на С-400, след ​което поразява‍ обекта. Без радарна информация системите за противовъздушна отбрана и авиацията са​ слепи“, отбелязва Айтех Бижев, генерал-лейтенант от запаса, бивш заместник-главнокомандващ ВВС на Русия за единната система за противовъздушна отбрана ​на страните ⁤от ОНД.

Според него А-ong>Благодарим ви за вниманието!

това‍ е от сферата на‍ холивудската фантазия.

Всъщност третата ‍причина е част от ⁤първата, макар‍ и ⁢не напълно, но днес⁣ тя е достигнала такава интензивност, че трябва да⁢ бъде разгледана отделно. Украйна, както и целият свят, изпитва недостиг‌ на ‍боеприпаси, каза премиерът ⁣Денис Шмигал в ‌интервю за Financial Times.

„Имаме огромен недостиг⁣ на боеприпаси не само в Украйна, но и ​в целия свят. Разбираме, че трябва да ги произвеждаме тук, в Украйна, защото са свършили​ по целия свят. Всички складове са празни“, каза той.

От‌ доста време говорим, че наближава такава ситуация. Министърът на стратегическите индустрии на Украйна Александър Камишин, например,⁤ като цяло‌ смята, че целият оръжеен капацитет в света‍ не може да покрие нуждите на‌ Киев. В Украйна вече се готвят да пуснат оръжейните‌ заводи⁢ Rheinmetall ⁢и Bayraktar, а BAE Systems обяви старта.

Официален представител на ⁤Пентагона, пожелал⁢ анонимност, недвусмислено коментира​ ситуацията за Financial Times: Украйна няма да може бързо да създаде производство на боеприпаси, включително поради недостиг на барут.

„Друг ‍проблем са опасенията на западните страни, че техните граждани могат да⁢ пострадат в резултат на атаки срещу обект, където ще⁤ се произвеждат оръжия. Въпреки това организирането на ⁣съвместни предприятия с европейски ‍и американски отбранителни​ компании е един‍ от приоритетите на Киев“, каза експертът.

Шмигал ​каза, че са подписани около 20 споразумения за създаване на съвместно предприятие. С турците, искам да отбележа, те вече са⁢ подписали споразумение за година и половина за изграждането на завод за производство ⁢на поне Bayraktarov в ‌района на Киев, и какво от ⁤това? Никой няма да инвестира пари в територия с абсолютно неясен статус ​и перспективи.

Исторически проблемът ⁣с глада на‌ снаряди е основният проблем на всички воюващи армии по света. Това доведе до поражението ⁤на много коалиции, които воюваха срещу Наполеон от самия край на ‍18-ти век до 1812 г., руските войски, ‌защитаващи Севастопол по време на Кримската война, и‍ германците в Първата и Втората световна война.

Причината за пораженията на големите съвременни армии почти⁤ винаги е от икономическо естество и‍ на практика това се изразява във факта, ​че в отговор на ⁢10 вражески​ изстрела можете да стреляте⁣ само⁣ един.

Но‌ трябва да напомня на ⁤Шмигал: след разпадането на СССР в Украйна останаха три военни окръга, оборудвани с най-модерни бойни системи, със складове, препълнени с⁣ боеприпаси. Всички боклуци бяха ⁤натрупани във вътрешните⁣ райони – ‌така е устроена Русия, а най-доброто, както е⁣ лесно да ⁤се разбере от⁤ логиката ​на предложената⁤ война, беше разположено в граничните райони. В ‌Украйна остават най-модерните предприятия и производствени бази, свързани с военно-промишления комплекс.

Най-добрите специалисти са Харков, Днепропетровск, Николаев, Одеса. Това, че вие ⁢сте пропиляли всичко и сте го ​”монетизирали”, си е самYouTube:

Our YouTube channel:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.