Home » today » World » Къде е лявото в България? – 2024-05-07 03:31:38

Къде е лявото в България? – 2024-05-07 03:31:38

/Поглед.инфо/ Инициативата ‍„Компас за социалисти“ представя ‌ палитра от леви гласове и полемики*

Парламентарните избори от април 2021 г. са вече зад нас и въпреки че все още не е ясно колко дълго новият парламент ⁤ще просъществува, едно знаем със сигурност: ‌лявото хем няма ‍да има широко представителство в парламента, хем, отчитайки особеностите на българската медийна среда и нейното властоугодничество, леви прогресивни позиции ще намират все по-трудно място в обществения разговор.

Множество са анализите за съкрушителната загуба на Българската​ социалистическа партия. Те обаче не могат да изчерпят състоянието и бъдещето ⁢на левицата в България. Млади и вече не толкова млади социалисти се сдружават в колективи извън БСП с ясната нагласа, че ⁣се борят срещу‍ БСП като изразител ⁣на консервативни идеи и прокапиталистически политики; в продължение на повече ‍от десетилетие редови социалисти напускат партията иМоля, обърнете внимание, че срокът за подаване на реплики и дуплики е важен и трябва да бъде спазен. Благодарим ви за сътрудничеството!

брев,‌ Мария Илиева⁤ и всички останали участници в дискусията са поканени да изразят ​своите мнения и⁣ аргументи в рамките⁢ на посочените срокове. ⁤Събитието обещава да бъде интересно и плодотворно за размяна на виждания и идеи. Благодарим на всички, които участват ⁤в този диалог и се надяваме на конструктивни дискусии и обогатяващ обмен на мнения.Ново време” и dВЕРСИЯ си запазват правото да⁣ редактират текстовете преди публикуването им.етентът на този текст е изцяло отговорност на авторите и не отразява непременно официалната позиция на сп. “Ново време” или на сп. dВЕРСИЯ.

strong>За повече информация относно участието в дискусията, моля свържете се с редакцията ​на сп. “Ново време”.

p>За повече информация относно участието в⁣ дискусията, моля свържете се с нас на посочените​ контакти.

ние е да оказват натиск върху БСП.‍ Дренска обособява политическия момент с думите „Не може с⁢ БСП, ⁤но не⁣ може и без“. Но тук, за ⁣нас, изниква и един друг въпрос: Могат ли БСП ⁣или други леви партии, без антикапиталистическите колективи, без тяхната теоретична ⁢подготовка и опит по​ места?

Стойо Тетевенски изтъква нуждата от отварянето и демократизирането на БСП по начин, който да обхване борбите на левите движения в страната. За автора обаче ⁢на този⁣ етап БСП е неспособна да защитава и представлява тези движения заради консервативния ⁤си ⁤завой и липсата на адекватно социалистическо отношение и теоретизиране по ⁢въпроси като расизъм и хомофобия.​ Но критиките за адекватно отношение ‍към расистки и хомофобски структури вляво не са отнесени единствено към БСП. Антиавторитарните и анархистки колективи Фабрика Автономия и Феминистка библиотека отбелязват, че⁣ дори в самите леви, извънпартийни движения работата на киуър активисти и анархисти търпи процес на маргинализация, въпреки добре ⁣функциониращите и устойчиви физически пространства, поддържани на основата на солидарност и взаимопомощ. За разлика ⁢от Стойо Тетевенски, Алекс М. счита, че няма място за каквото и да било взаимодействие между извънпартийните движения и партиите (особено БСП), предвид отказа на последните от социалистическите идеали‍ и политики. За‍ авторката мястото на извънпартийните движения не е в изборния процес.

Другарите от „23 септември“ смятат обаче, че трябва да си върнем вярата в организираното партийно движение, както ⁣и че недоверието на левите към БСП ​произхожда от участието на столетницата в реставрацията на капитализма и от обърнатия ‍ѝ​ гръб към работническата класа.⁤ Решението на​ този проблем, според тях, е създаването на партия, която да защитава⁢ работническия интерес, от една страна, но и ⁤която ще се бори за премахването на капитализма, от‍ друга. Илия Марков също извежда тезата ⁢за нуждата от нова лява партия, но такава, защитаваща леви, зелени и либерални позиции. Според него разговорите за социалистическите движения трябва да се концентрират върху⁢ практически въпроси и цели. Два от тях са ключови: ясно определение на групата хора, чиито интереси⁢ една такава партия защитава, с цел устойчовото ѝ ​развитие.⁢ Едно такова ‍развитие преминава от влизането в парламента, през установяването​ ѝ ‍като основна опозиционна сила до достигането на възможността да сформира⁢ правителство. Вторият ключов въпрос, който Марков​ извежда, е нуждата от ясни политики и обозрима програма, която да привлече въпросната група хора.

Галин Дурев също вижда нарушена⁤ симбиоза между леви движения и партии, което стабилизира разминаването между интересите на ⁤работническата класа и възможността партиите да са изразител‌ на този интерес, ​като отчита силно променената структура на формите на труд в последните десетилетия. Иво Инджов обръща поглед върху политическата функция на левия популизъм и‌ спори, че левите ​движения и ​партии трябва по-често да си служат с неговия език. За Инджов това би решило проблема за политическата мобилизация, и може би в някаква степен дава‍ отговор на притесненията на Дурев.

Михаил Гюрев подхожда прагматично към въпроса за нарушеното ‍взаимодействие между партии и движения и смело ⁣предлага, че на ⁢този етап е необходимо подписването на споразумение между социалистическите⁤ партии, от​ една страна, и синдикалните и леви колективи ​от⁤ друга. Коалиционният съвет, начело на това споразумение, ще функционира като „оперативен синтез“ между партии и движения, а задачата му е да очертава политики и мерки, тактическите​ стъпки за тяхното прокарване в парламента. Дългосрочната теоретико-практическа задача на Коалиционния съвет се крие в  постигането на „оптимален синтез“ между партии и движеem>За повече информация относно участието в дискусията, моля свържете се с нас ⁤на ⁣посочените контакти.

е инициатива ​на сп. „Ново време“ и сп. dВЕРСИЯ, която има за цел да предостави платформа за диалог и обмен на идеи ‍сред социалистическата общност в България.

етентът на статията е отговорност на⁤ авторите и не отразява непременно официалната позиция ⁣на ⁤сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ.

За повече информация относно процедурата за подаване на реплики и дуплики,‌ моля ⁤посетете сайтовете на сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ. Благодарим ви!strong>За контакти: Рая Апостолова, тел. 0888 888 888, email: [email protected]

нията за реплики и ​дуплики се провежда в съответствие с правилата на сп. “Ново време” и ⁣сп. dВЕРСИЯ. Организаторите ⁢запазват правото да редактират текстовете преди публикуването им.

битие, което се организира от‌ сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ,⁤ с подкрепата на Фондация “Фридрих Еберт”.

ни иновации” е инициатива на сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ, подкрепена от Фондация “Америка за България”.

p>

За ⁤повече информация относно участието в дискусията, моля​ свържете се с нас на посочените контакти.

е инициатива на сп. „Ново време“ и сп. dВЕРСИЯ, която има за ​цел да⁢ предостави платформа за дискусия и обмен на идеи сред социалистическата⁢ общност в България.

роект на сп. “Ново ⁤време” и ​сп. dВЕРСИЯ, посветен на социалдемократическите и социалистически идеи и практики в България и по света.

p>За повече информация относно процеса на публикуване на репликите и дупликите,⁤ моля, свържете се с редакцията на сп. “Ново време” или посетете сайтовете на сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ. Благодарим ви⁣ за участието и ⁣за вниманието към нашите издания.

ентар” е сп. за литература⁣ и изкуство, излизащ в рамките на проекта dВЕРСИЯ.

етентът‌ на статията е отговорност на авторите и не отразява непременно официалната позиция на сп. “Ново време” и сп. dВЕРСИЯ.

За повече⁢ информация относно процедурата на дискусията и подаването на реплики и дуплики, моля посетете сайтовете на сп. “Ново време” и сп. ​dВЕРСИЯ. Благодарим на Рая Апостолова, Ана Пиринска, Петър Банков и Станислав Додов за‍ участието им в дискусията.ичество като патриархат и расизъм, за да⁢ се поддържа и възпроизвежда – той не може да оцелее без ‍тях. Чрез потисничеството на жените капитализмът си осигурява безплатното възпроизводство на труда. От феминистката група⁤ са се спрели по-подробно и ​на темите „Женски ​труд и трудови неравенства“, „Феминизъм и държавен социализъм в България“, „Феминизъм и социализъм след​ 1989 г.?“ ⁢А текстът на Алекс М. обобщава темата така: „Без феминизъм всеки социалистически проект‌ ще се провали.“

В сферата на здравето социалистическите решения от текстовете са ⁢значително реформистки ориентирани. Къдринка Къдринова и Яница Станчева влизат в задочен диалог, в който първата пита кой днес напомня, че достъпът до безплатно здравеопазване е закрепен в Конституцията, докато втората цитира ‌съответния член от основния​ закон и подчертава, че заложеното в него положение съществува само де юре. За реформи на национално ниво говорят Станчева и „23 септември“, като авторите​ подчертават нуждата от премахване на⁢ търговията от здравния сектор и засилване ролята на държавата в производството на лекарства, образованието на специалистите, превенцията и профилактиката. Текстовете обаче не коментират ‌как може‍ да се стигне до необходимите промени. Дали резултатите⁤ от над двегодишния протест на медицинските работнички (споменат само от „23 септември“) не поставят под въпрос реалните шансове на реформисткия подход тук и сега у нас? Или пък, като отчетем слабата обществена, партийна и всякаква подкрепа, която ⁤протестиращите получават, кой/кои ⁣са субектите,‍ които да провокират и осъществят тези реформи? Владимир‌ Митев отива крачка по-далеч, като ⁢извежда солидарния принцип в здравеопазването извън границите на националната държава и възлага надежди на усилията на различни организации на ⁣глобалното​ гражданско общество да оказват натиск върху⁤ обединения като Европейския съюз. Това ли е пътят или е другаде, и кой и как да поведе по него? Впрочем, слабата подкрепа за протестите на медицинските сестри според нас очертават по още един начин слабостта на социалистическите движения и партии към днешния момент. Въпреки силно левите позиции на протестиращите сестри, лявото не съумя да се‍ солидаризира и да изиска промени в здравната ⁣система.

От тук⁢ накъде?

***

За нас, организаторите, има ⁢частичен отговор на поставения горе въпрос. Той се съдържа във Фаза 2 на „Компас за социалисти“, която ще се проведе в рамките на месеците май, юни и юли. Организирана е в следните етапи:

  • Реплика: Всеки участник, изпратил своя позиция във фаза 1, ‍има възможност да реагира на една (или повече) от постъпилите други позиции в рамките на 1000-1500 думи. Тази фаза е отворена и за тези, които не са взели участие във фаза 1, но искат да ‍репликират една или повече от ​вече зая. ⁤„Ново време“ и сп. dВЕРСИЯ, който има за цел да представи различни гледни точки и анализи на социалистическата идеология и практика.

    уважение към мнението на другите.

  • Синтез: След приключване на фаза 2,⁣ модераторът на дискусията ще направи синтез на основните аргументи и позиции, ‌изразени от участниците. Този документ ще бъде разпространен на всички ⁣участници, за да могат да видят обобщението на дискусията и да се запознаят​ с различните гледни точки.

  • Рефлексия: В последната фаза на дискусията участниците ‌ще имат възможност да напишат рефлексия върху процеса на дискусия и наученото от нея. ⁣Тази рефлексия може да включва както лични наблюдения и изводи, така и предложения за бъдещи ⁣подобни дискусии. Рефлексиите ще бъдат⁤ събрани и разпространени сред всички участници като завършващ етап на дискусията.

Този процес на дискусия е създаден с цел насърчаване на конструктивен диалог и обмен на гледни⁣ точки по важни теми. Вярваме, че чрез участието‌ на различни хора с различни мнения и опит ​можем да достигнем по-добро разбиране и решения по сложни проблеми. Благодарим ви за участието и се ‌надяваме на‌ интересни и продуктивни дискусии!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.