Home » today » Business » “Каргил” – компанията, изхранваща света, помагайки за разрушаване на планетата – 2024-05-03 14:06:08

“Каргил” – компанията, изхранваща света, помагайки за разрушаване на планетата – 2024-05-03 14:06:08

Според ⁢Хоровиц, за да се постигне истинска ‌промяна в устойчивостта на големите корпорации като “Каргил”, е необходимо да има по-голямо участие от ⁢страна на потребителите. Те трябва⁣ да бъдат информирани⁣ за проблемите и да настояват за промени. Само‍ по този начин може да се постигне истинска промяна ⁤във външната политика и ⁣практики на компаниите.

В ‌крайна сметка, важно е да се ⁣помни, че устойчивостта ⁤не е нещо, което‍ може да се⁣ постигне през нощта. Тя изисква усилия‌ и⁣ ангажираност от всички страни – компании, потребители, правителства и неправителствени организации. Само като работим заедно можем да​ създадем по-устойчиво бъдеще за⁢ всички.

разкрития,⁢ че веригата му за доставки е⁤ свързана с огромно обезлесяване ‌- свързано с обширни ⁤пожари – ⁢в ⁢решаващия за Бразилия регион Серадо. ⁤Това​ е последният от поредицата скандали, засягащи “Каргил”, включително‍ фаталните​ хранителни отравяния, обезлесяване,‌ замърсяване на селското стопанство и ​обвинения в робски труд.

“Каргил” е толкова противоречив, колкото и огромен ⁢- ⁣и въпреки това почти със⁣ сигурност никога не сте чували за него.‌ Как тогава този корпоративен‌ колос успя да запази толкова ‍нисък профил? И какво прави, докато останалите гледаме​ настрани?

Изграждане на титана

Уилям Уолъс ‍Каргил⁣ основава‍ “Каргил” през 1865 г., купувайки​ един​ склад в края на новата железопътна линия в ⁤Айова. Докато великите равнини се превръщат в житницата на Америка, той вижда потенциала за печалба, действайки ⁣като посредник между фермери и клиенти, може би дори⁢ разширявайки се по новите железопътни ‌линии,‌ които се движат към Уисконсин и Минесота.

Докато⁢ компанията ⁣се разраства, “Каргил” често е единственият елеватор за зърно в големите железопътни гари, оставяйки на фермерите малък избор, освен да приемат цените му – които‍ понякога⁢ са фиксирани в задкулисни сделки. ‌Подобна‌ съмнителна етика помага на ⁢“Каргил” да увеличи обхвата ⁢и мащаба ⁣си: към края⁤ на века‍ компанията обработва въглища, брашно, фураж, дървен материал и⁤ семена. Тя инвестира⁢ в железопътни линии,​ земя, напояване с вода и ферми.

Компанията е изправена пред първия ⁢си голям скандал​ по време на Първата световна⁢ война, когато е обвинена⁣ във военновременна печалба. В края на 30-те години на миналия век, когато ⁢сушата и изтощаването заплашват Великите прерии, “Каргил” е отстранен от борда на‍ Чикаго за изкупуване ‍на фючърси за царевица,‍ с цел монопол ‌над пазара.

И все⁣ пак‍ компанията се разраства със‍ зашеметяваща скорост. Подсилен от изгодни държавни договори⁤ по време на Втората световна вчи той.

Според Хоровиц, за⁢ да се постигне истинска промяна във външните практики на‌ компаниите като “Каргил”, е ⁣необходимо да​ има по-голямо ⁢участие на правителствата⁤ и регулаторите. Те ⁤трябва да ‍наложат строги ‍правила ‍и санкции, за да гарантират, че компаниите ⁤наистина спазват принципите на устойчиво производство и търговия. Само по този начин може да се осигури, че⁢ устойчивостта не ⁣е само празна риторика, а реалност, която се отразява на практиката и на живота на хората по ⁤целия свят.

огромни площи⁣ при много големи‌ обеми, е⁣ ключово. ⁣От 80-те години на миналия това век се разпространява в световен мащаб, като изтласква ⁣семейните ферми ⁣по целия свят и основните бенефициенти са големите производители ⁤като “Каргил”.

„Преди ако купувахте пиле или говеждо месо, щяхте ⁤да го ​вземете от ​ферми в рамките на сто мили от вашия град“, коментира⁤ Глен Хоровиц от природозащитната организация “Могъщата земя”. „Сега месото и фуражите могат ‍да бъдат‌ изпратени⁣ на хиляди⁢ километри,⁤ без видимост как ‌са направени. “Каргил” е създател на‍ модерната селскостопанска система – с всичките ѝ ‌злоупотреби.“

Говорител на “Каргил” каза: „Компанията се ⁤е заела да храни света по безопасен, отговорен и устойчив начин.“

До ⁣2008 г. предприятието, която⁣ започнало като​ склад в Айова, се превръща в една от ‌най-големите частни компании ⁢в западния свят. Днес в⁤ него работят приблизително⁤ 155 000 души в⁣ 70⁢ страни. Неговият флот ​от 570 кораба премества 200 милиона тона⁢ стоки всяка година. Политическото и икономическото разузнаване​ на “Каргил”l‍ за ​храните‍ и селското‌ стопанство дори⁤ е било по-голямо от това на​ ЦРУ.

Но преди всичко​ “Гаргил” се отличава ⁢със своята секретност. Семейство “Каргил”, 14 от⁣ които са милиардери, все още притежават 88% от корпорацията, което дава на компанията мощна шапка-нивидимка. Почти изцяло ​зависи от Каргил какво⁤ да ⁣бъде разкрито на обществото.

„Голяма част от основните селскостопански стоки в света ‌преминават през ръцете⁤ на само четири⁤ международни търговски корпорации“, каза ⁢Милстоун. „Каргил” е една от тях.“

Където храната се подслажда, консервира, емулгира,⁢ смила ⁣или пропива⁢ с добавки, там​ е и “Каргил”. И той присъства‍ на различни етапи от ⁣процеса, което означава, че може да доминира в различните сектори.

Например със соята.⁤ “Каргил” може да​ купува зърната от бразилски фермери, ⁢да ги ⁣съхранява в свой силоз,‍ да ги отвежда през​ океана в наети⁤ от него кораби до своя фуражна мелница,,​ след ‌което да транспортира получения фураж⁣ до птицеферма, сключила договор с “Каргил”.

“Авара”- съвместното предприятие на “Каргил” в‌ Обединеното кралство с хранителната компания “Фасенда”​ и марката, ​под което функционират редица птицеферми – доставя пилета за “Теско” и⁤ “Макдоналдс”. Но няма причина някой, който си купува‍ филе от „британско пиле“ или ⁤нагъва сандвич, да знае, че американска​ корпорация е участвала⁢ на почти всяка ‌стъпка – или‌ че бразилските гори са ⁢вероятно изсечени в процеса.

Тази дискретност⁢ не е случайност, казва Майкъл Лансинг, историк ⁤на околната​ среда. „Трудно ⁤е да си представим потребителски бойкот на “Каргил”, въпреки ⁤че‌ екологичните групи са ⁢се опитвали“, ⁤каза той. „Защото, когато отида в хранителния магазин, ‌къде да видя Каргил?”, допълни ‍той.

Източник ‍на соя

Имаше период, преди около десетилетие, когато екологичното досие на “Каргил” в Бразилия⁤ изглежда се подобряваше. В началото на 2000-те нивата на обезлесяване в ​Амазонка ​бяха шокиращи: площ с размерите на Хаваите беше разчистена само през 2004 г.​ През 2006 г., след кампания на ​Грийнпийс, ‌“Каргил” и ‍други големи купувачи на ‌соя – заедно със своите клиенти като “Макдоналд” – се съгласиха да не ⁢търгуват със ‌соя, отглеждана ⁤в новоизсечени ​гори на Амазонка. „Соевият мораториум“ се разглежда като огромен успех: обезлесяването на ​Амазонка рязко спадна и “Каргил” беше похвален за ролята си.

Но соята ‍е голям бизнес ⁢в Бразилия – страната ⁢е ⁢произвела почти⁢ 118 млн. тона от нея през 2018 г. – и⁤ зад кулисите търговията продължава да​ процъфтява. Как Мораториумът просто търгуваше унищожаването на един⁣ екологично важен биом с ⁤друг: Серадо, разтегната тропическа савана с далеч по-слаби защити. Между 2008 и 2012 г. темпът на загуба на гори в Амазонка се забави с​ 67%. Но Серадо продължава да изчезва с трев,⁣ добави тя.

Според Хоровиц, за да се постигне истинска промяна в ‌устойчивостта на големите ‌корпорации като “Каргил”, ‌е необходимо да ⁣има по-голямо⁢ участие от страна ⁣на потребителите и клиентите. Те трябва ⁣да​ бъдат информирани⁣ за проблемите ​и да настояват за промени. Само по този‍ начин може да се постигне ​истинска промяна във външните практики на компаниите.

В‍ крайна сметка,‍ устойчивостта не трябва да бъде само маркетингов ход за привличане на клиенти. Тя трябва да бъде основен принцип,⁣ върху който се изгражда цялата дейност ⁢на компанията. И само когато ⁤това стане реалност, можем да говорим за истинска устойчивост в бизнеса.

.

Мораториумът няма да сложи край на отглеждането на соя или дори да блокира разширяването му – Серадо има ​изобилие ⁤от ⁢деградирали земи, предимно⁣ бивши пасища⁤ за добитък, които биха могли ⁢да бъдат подновени за ​целта.

Серадо, с растителност, за която се изчислява, че​ поглъща еквивалент на 13,7 ⁤милиарда тона⁣ въглероден диоксид, се смята за‍ жизненоважен в глобалната битка срещу изменението на климата – битка, ‌за която “Каргил” публично изрази подкрепа. Той ‍си ​постави цели да ​намали емисиите си с 10% до 2025 г.⁤ Миналият юли ‍се ангажира да намали емисиите на парникови газове от предлаганите​ от САЩ говеждо месо с 30% през следващото десетилетие. И все пак ⁢Серадо, ако бъде оставен като естествена савана и гора, действа като​ огромен абсорбатор за въглерод.

Преди десет​ години “Каргил” си постави краен срок за прекратяване‌ на обезлесяването в своите вериги за доставки до 2020 г. Миналата година призна, че ще⁤ изпусне този срок.‌ Сега целта е‍ 2030‌ г. Въпреки това, хората на територията на Бразилия казват, че има малко следи от ‌подобни промени.

„Виждаме големи, страхотни комуникации навън, ⁢на маси на големи международни събития, ‍но ⁤това, което виждаме на полето, е съвсем различно“, каза Изабел‍ Фигейредо, еколог ​от Серадо в Института за обществото, населението и природата. „Няма пряка връзка между това, което казват, и това, което вършат в насажденията.“

Един доставчик на “Каргил” в Серадо разказва, че докато производителите на соя в региона все ⁢повече осъзнават международния натиск заради обезлесяването,​ “Каргил” никога не ‍е разговарял с него за устойчивост, ⁤нито ⁢е преглеждал‍ имотите му.

Хоровиц заяви, че е скептичен към твърденията, че веригите за доставка на соя ‌са​ твърде​ сложни,‍ за да се наблюдават‍ правилно, като се ‍има предвид, че⁣ “Могъщата земя” в миналото ⁢е представяла на ‌“Каргил” ясни примери за обезлесяване в тяхната верига за доставки. „Написахме⁣ домашното за ‌“Каргил” ​за самите ​тях“, но те така⁣ и не действат.

“Каргил” разказва: „Ние не доставяме и няма да доставяме ⁢соя от фермери, които‍ разчистват земя​ в ​защитени⁤ зони. Имаме‍ контрол,⁣ за да предотвратим влизането на‌ несъответстващи ⁣продукти ⁢във веригите за доставки на “Каргил” ⁢и на нашите клиенти… Имаме същите очаквания от нашите ​доставчици”.

Загриженост за ⁢“Каргил”

Далеч от операцията ⁣си ​със соя, “Каргил” е и един от трите най-големи доставчици на пакетирано месо⁤ в света – практика, при която грешните стъпки ​могат да бъдат фатални. През 2000 г. умират ​седем ‌души, 29 се разболяват, а три жени правят аборт, ⁤свързани с огнище на листерия в нарязана пуйка от преработвателен⁤ завод на “Каргил” в Тексас. Същата⁤ година едно тригодишно⁢ момиченце умира, ⁢а​ 140 други се разболяват, след⁤ като ядат месо, омърсено от ботулизъм, доставено от месокомбинат на “Каргил”, който‍ има редица предишни случаи на замърсяване. Епидемия от салмонела в 37 държави през 2011 г. води ​до поредната смърт, свързана с преработено от “Каргил” месо.

През 2009 г. “Ню Йорк Таймс” ​установява, че хамбургерите, доставени от “Каргил”, замърсени с ботулизъм, са направени от кайма от евтини отпадъци, вероятно​ имали контакт‍ с изпражнения, някои ⁣от които са били обливани с амоняк, за да се убият бактериите.⁣ Процесът спестява на “Каргил” 25%‍ от разходите,‌ но оставя‍ един потребител парализиран от кръста надолу.

По⁤ това време представител⁢ на “Каргил” заяви: „Ние сме ангажирани с‍ непрекъснато подобряване ​в⁢ областта​ на безопасността на храните.“

Въпреки че обикновено се спазват протоколите за безопасност, индустриализираната месна⁢ индустрия в САЩ⁢ е по-податлива на огнища, ‍отколкото в ​Европа, най-вече защото плътността на добитъка е по-висока, ⁣а хигиенните стандарти по-ниски.

Антибиотиците се използват широко,‌ не само за⁤ лечение на болни животни, но и за спиране‌ на развитието на инфекции. Използването на антибиотици в производството на храни позволява на бактериите да развият ⁢резистентност, което означава, че лекарствата ще бъдат по-малко ефективни при‍ хората. ‌Резистентността ⁢към антибиотици е една от най-сериозните заплахи за⁢ общественото⁤ здраве в световен мащаб, която се изчислява да‍ убива до 700 000 души всяка година.

“Каргил” публично заявява, че „подкрепя разумно и отговорно ⁢използване на​ антибиотици,‌ за ⁤да помогне⁢ да се осигури безопасно, ⁣хранително и достъпно снабдяване с храна по целия свят“ и че‌ „се ангажира да не използва антибиотици, които‍ са критично важни ‌за​ човешките лекарства, както е дефинирано от СЗО”. През 2018 г. обаче разследване на установи, че проби от животни, заклани в месокомбинат на “Каргил”, разкриват ⁤11 различни антибиотични вещества, които са били използвани във веригите за доставка на⁢ компанията – включително три, класифицирани като критично важни ‍за човешкото здраве.

Представители на комбината обявиха, че е невъзможно да се направят смислени заключения от‍ данните. Те посочиха само наличието на антибиотици без информация защо са ⁢били прилагани. Понякога е ⁤необходимо да се използват критично-важни антибиотици, а всички използвани лекарства са одобрени за употреба при животни.

“Каргил” също⁢ е нарушил различни американски закони за околната среда през последните години. Вредните отпадъци ‌от свинеферми и торове се леят в потоци и реки, включително⁣ в Мисури и Илинойс‍ и заливите от Сан Франциско до Тампа, ⁤убивайки безброй​ риби и замърсявайки убежища, влажни зони и резервати. “Водата​ изглеждаше като мастило”, разказва фермер ​за разлив от отпадъци от прасета⁤ през 2012 г. в Илинойс. „Навсякъде имаше риби, мъртви риби. Не беше годно за нищо. Дори диво животно не би могло да ​пие от ‌това”, допълни ‍той.

Замърсяването на въздуха също е проблем. През 2005 г. компанията⁤ постигна ‌споразумение с Агенцията за опазване на околната ​среда ⁣на САЩ (EPA), след жалба, в която се твърди, че е⁢ значително се‌ подценяват емисиите въглероден окис и ‍замърсители​ в преработвателните предприятия в 13 ‌държави. ⁤Десет години по-късно “Каргил” се съгласява ​да се споразумее относно предполагаемите нарушения⁤ на Закона⁣ за чистия въздух – този път за несъответствие с​ разпоредбите, уреждащи⁣ стандартите за фармацевтични емисии в предприятието си за производство на витамин Е в Айова.‍ И в⁣ двата​ случая компанията не признава отговорност.

“Могъщата земя” документира⁢ тези нарушения, заедно с много⁤ други,​ миналото ​лято в доклад, който обяви “Каргил” за „най-лошата компания в света“ – в отговор на това главният⁢ изпълнителен ‌директор на “Каргил”Дейвид Макланан⁣ пое ⁢ангажименти относно обезлесяването.

“Оттогава не‍ се е променило много”, каза⁢ Хоровиц. „Работили⁣ сме за‌ промяна на много‌ компании в различни индустрии и никога не сме ⁤имали случай ⁣на главен изпълнителен​ директор, който да е поел ангажимент да действа⁤ и след това да е изпълнил обещаното”, допълни той.

Експлоатация на​ глобалния ‍юг

В ⁢богатия световен ⁤север отрицателното въздействие на “Каргил” се ограничава до замърсяване на⁢ храните и замърсяване на околната среда. Но глобалният юг е изпитал по-широкообхватните ефекти ‍на селското стопанство.

Може би най-шокиращо е твърдението, че ферма,⁢ снабдяваща “Каргил”, е използвала детски робски труд. “Каргил” отрича да⁢ е извършвал неправомерни действия.

Над две‍ трети от какаото в света се произвежда‌ от дребни стопани ‌в Западна ⁢Африка, ​а “Каргил” е един от най-големите‌ търговци на какао⁤ в света. През декември върховният ‍съд на САЩ трябваше да разгледа ‌дело, заведено за пръв път през 2005 г., ⁤в ⁤което се​ твърди, че “Каргил” е една от⁣ двете големи ⁣компании, ⁣които са “подпомагали и подпомагащи” детското робство в Западна⁣ Африка. Шестима производители на какао твърдят, ‍че ‌са ⁤били жертва на трафик като деца през 90-те години⁢ от Мали до Кот ​д’Ивоар, където са били принудени да работят без заплащане в плантациите и жестоко ‍физически малтретирани от охраната. “Каргил” ⁣отхвърля‌ обвиненията.

Адвокатите на ищците твърдят, че “Каргил” е знаел, че фермите, които е използвал, са експлоатирали деца роби, но въпреки това са продължава да правят бизнес с тях.

„Колкото и да ⁤е трудно ​да се повярва през 2020 г., “Каргил” иска Върховния съд да отмени вековния закон и да приеме,‌ че корпорациите са имунизирани срещу престъпления‍ по⁢ правата на човека съгласно международното право“, възмущава се адвокат ‌Тери Колингсуърт. „С други думи, те искат‌ Върховният съд ⁤да ​узакони‍ робството на корпорациите, за да могат да продължат да печелят от децата роби, които в момента събират какаото⁢ си в Африка.“

Миналата година “Каргил” обяви инвестиция от 113 млн. долара за разширяване на своите обекти ⁤за преработка на какао‌ в Западна ‍Африка, включително 12 млн.‌ долара ⁢за подобряване на прозрачността и устойчивостта на веригите за доставка, включително мерки за справяне с⁣ робския труд.

Подобно на соята, търговията с какао⁢ е‍ причина за унищожаването на горите. Разследване ⁢на “Могъщата земя” от 2017 г. установи, ⁢че какаото,⁤ закупено от “Каргил” е отглеждано в незаконно обезлесени⁣ защитени зони​ в Кот д’Ивоар.‌ През‌ 2017 г. ‍“Каргил” ​обеща⁢ незабавно да прекрати снабдяването от националните паркове и да​ възстанови горите в Кот д’Ивоар и Гана. Но“Могъщата земя” съобщи, че: „Година по-късно … установихме, че на‌ много места обезлесяването всъщност се е увеличило, след като “Каргил” обяви своя ангажимент“, се казва в доклада.

“Каргил” също ⁤е свързан с подобни на робски условия ​на труд в бразилските какаови ⁣плантации.

Агробизнесът⁤ в мащаба ​на “Каргил” има ⁤тенденция да облагодетелства богати и добре свързани‌ производители и изисква огромни площи земя ⁤-⁢ често в страни, в които ⁤земеделието в⁤ миналото е⁢ било несигурно за​ бедните селски работници.

Силно концентрираната собственост върху земята отдавна⁤ е катализатор за конфликти в Бразилия. В амазонския щат Пара операциите на “Каргил”‍ – включително изграждането на огромно пристанище на река “Тапахос”,⁤ което може да транспортира 5 милиона⁣ тона соя годишно – ⁣са ⁣стимулирали развитието на⁤ соята, но също така са свързани със загрижеността относно местните ⁤спорове за земята и ​натиска върху коренното население ​територии.

През август вождът Маноел Мундуруку каза, че пристигането⁤ на мащабно отглеждане на соя върху⁢ прародината на племето ⁢му⁣ е ⁢променило почти ​всеки аспект‍ от живота: техните гори са били унищожени, потоците им са затлачени и пестицидите са пръскани на метри от техните домове и ⁢култури. „Имахме ‍достоен живот, гора⁢ около​ нас, потоците​ ни и ⁢достатъчно храна, за да могат хората ни да ядат“, каза той. „С пристигането на агробизнеса на ‍нашата територия нещата​ станаха много по-трудни и по-сложни.“

През ‌септември 2018 г. 10 фермери, свързани със⁢ Съюза на⁢ селските райони на Сантарем (, заведоха иск срещу националната ⁢индианска фондация‌ на Бразилия ‌във връзка с⁣ процеса ⁢на демаркация на ⁤племето Мундуруку,⁢ твърдейки, че притежават част от ​земята в рамките на претендираната от⁣ Мундуруку ​територия. Смята се, че тези фермери‌ са потенциални доставчици на “Каргил”. ⁢Съюзът отказва коментар.

Още по-на⁢ юг‌ “Каргил” набавя соя ​от фермери-арендатори на площ, двойно по-голяма от ‍Голям Лондон в сърцето на границата на обезлесяването в⁢ Западна Бахия. Семейства, които живеят⁤ на земята повече от век, казват, че че земеделците⁢ са окупирали земята, на която някога свободно са пасели животни. Има и твърдения ⁢за насилие от‌ частни охранители. Агенцията за земеделска реформа в‍ Бразилия‍ изрази загриженост относно аспекти​ на първоначалната покупка през 1978 г . Ако това бъде потвърдено, това ⁤може⁣ да е⁣ едно ⁣от най-големите грабежи ⁢в бразилската история.

Земеделците, свързани с “Каргил” отричат насилието. Техен представител заяви: “През 2010 година частна охранителна компания беше наета, за ⁢да осигурява сигурността ‌на работниците, ако станат жертви на ‍грабежи​ и разруха”. Допълва се, че споровете за земята все още се разглеждат в съда.

Пълни джобове, празни обещания

Преглеждайки историята ,⁤ изглежда‍ удивително, че критиките към “Каргил”l не ⁢са по-известни. Но компанията е ​майстор​ в управлението на информация, не на последно място в⁢ собствения си публичен профил. Имиджът на семейна фирма, която се стреми да нахрани света, е този, който “Каргил” ‌отглежда от десетилетия,⁢ каза​ Лансинг. „Той приема‍ различни образи от 60-те години на миналия век, но посланието по същество е ‌едно ⁤и също:„ Правим услуга ⁤на света “

Според критиците, за​ да ⁢се⁢ гарантира истинска устойчивост, е необходимо да има прозрачност и⁢ отчетност във веригата на доставки. Трябва да се знаят ‍точно ​откъде идва суровината, как е произведена и какви ​са условията ​на труд на работниците. Само по този начин⁤ може да⁤ се осигури, че продукцията е наистина устойчива и отговаря‍ на етичните стандарти.

Въпреки критиките, ⁣“Каргил” твърди, че работи усърдно за подобряване на устойчивостта си и за‌ гарантиране на отговорност във веригата на доставки. Компанията се ​стреми​ да ‌бъде лидер в областта на устойчивото земеделие и да допринесе ⁤за постигането⁣ на Целите⁤ за устойчиво развитие на ООН.

това е просто празна реклама,‌ която се опитва да замазе истинските проблеми, с които се‍ сблъскват големите корпорации като “Каргил”. Но ⁣независимо от ⁤мотивите зад видеото, фактът остава, че устойчивото развитие е от съществено значение за бъдещето на нашата планета и всички ние ‍трябва да работим за постигането ⁤му.

Така че⁢ независимо дали⁤ сте ‍привърженик на “Каргил”​ или‌ не, важно е да осъзнаем,⁣ че всички ние имаме отговорност към околната⁤ среда и трябва да действаме за⁢ нейното ‍запазване. Всеки може да направи своя принос⁣ към устойчивото развитие, като ⁣намали ‍потреблението на ресурси, рециклира отпадъците си и⁤ подкрепя устойчивите⁢ практики във всекидневния си живот. Нека работим заедно за по-добро бъдеще за всички нас и за нашата планета.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.