Home » today » World » Калоян Паргов: Сега БСП е длъжна да представи конкретно и експертно своите виждания за утрешна България – 2024-05-03 05:28:10

Калоян Паргов: Сега БСП е длъжна да представи конкретно и експертно своите виждания за утрешна България – 2024-05-03 05:28:10

Благодаря за изказаните мнения‍ и подкрепа, г-н/г-жо‍ Калоян/Паргов. Важно е да се цени самостоятелното мислене и⁣ разнообразието на професионалните сектори ‍в политиката. ​Надявам се, че кандидатите за народни представители ще се посветят изцяло на ⁣кампанията и‌ ще ⁢работят усилено за благото на обществото. Пожелавам успех на Градската ⁤конференция и на всички кандидати в предстоящите избори!

Благодаря Ви за ангажимента и ⁤подкрепата!

ериод в опозиция, БСП получи толкова съкрушителен резултат – 480 хил. гласа, а това означава, че сме‌ получили⁣ с 25 хил. по-малко, отколкото на парламентарните избори през 2014 г. след управлението на Орешарски, обявени от председателя на партията за катастрофални.

Трезвата преценка разкрива, че сривът на⁢ доверие към БСП на ‍изборите от 4 април, наистина ⁤е безпрецедентен, особено ⁤в големите градове, ​където е съсредоточен трудовият потенциал на България.‌ И то при положение, че 11 години⁤ държавата ни се⁤ управляваше от партия ГЕРБ, довела България до просешка тояга – да заеме последно място по развитие в ЕС. Този⁢ застой в държавата породи в нас, членовете ⁣на БСП, усещането, че няма⁤ как, че сякаш ⁢вече е предопределено нашата партия да спечели убедително парламентарните избори.

Да, ама не!

Гласоподавателите, ‌колкото и да е тежко да го⁢ констатираме, не ни припознаха като сериозна управленска алтернатива. ​Дано сега, в тази ​предизборна кампания, покажем нови идеи, ново поведение на отговорни политици.

Иначе в резултат на изборите от 4‌ април, тази година, ГЕРБ вече​ не е управляваща партия. ‍Този факт е заслуга, както‌ на парламентарната ⁢опозиция в лицето на БСП,⁤ така и на партиите ⁤на протеста. Краткият⁢ живот на 45-ото Народно събрание показа също така, че Бойко⁢ Борисов е в‍ пълна‌ парламентарна изолация.

Дали тази тенденция ще се запази и на предстоящите избори зависи от действията на служебното правителство, но и от всички нас. ‌В този план, ние, членовете и дейците на БСП сме призвани да подкрепяме активно ‍и настъпателно усилията⁢ на служебното правителство да демонтира порочния модел на управление на държавата. Такива са и очакванията на избирателите.

Сегашният предизборен период ни разкрива възможности да представим⁤ далеч по-конкретно и експертно обосновано своите реалистични управленски виждания за развитие на икономиката, ⁢на здравеопазването, образованието, науката⁤ и културата, на социалната​ сфера, селското стопанство и т.н. Да посочим пътя, по който България ще се ​придвижи от последно място по развитие в ЕС към по-горни позиции.

Действително, партията ⁤разполага с един ⁢цялостен документ „Визия за България“, макар и⁣ твърде общ с оглед на жанровите му характеристики. След пандемията, обаче, ситуацията в България ​съществено се промени, проблемите изпъкват с много по-значима острота. Очакванията са за нови управленски идеи и интелигентни решения, ефективно конкретизирани. И тази конкретна ⁤управленска програма още утре да може да я представим ⁢пред обществото.

Моите очаквания⁤ са в⁢ една нова управленска програма⁣ категорично да заявим,⁣ че без силна икономика и технологична революция, без ‍повишаване на ръста и качеството на производството няма ⁢как да бъдат решени останалите‌ въпроси‌ на ежедневието. Няма как да се реализира справедливостта върху базата на икономическата ни⁢ изостаналост, на унизителната бедност и мизерия.

Всъщност, вече‌ е пределно ‌ясно: истинската лява политика ‌може да‍ се провежда при условие, че България даде мощен тласък на производството, на скокообразното нарастване на Брутния вътрешен продукт. И нека ‍си го кажем​ без ⁣заобикалки: корупцията в​ големи‌ размери е типично явление за бедните⁢ държави от компрадорски вид, каквато днес⁣ е България. ⁣Такава държава на зависимостите се характеризира с лишаването​ й от национален⁤ суверенитет, с ⁣произволите ‍на чуждия и българския едър капитал в областта на концесионирането на ⁣природните ни богатства, на заплащането на електричеството, топлинната енергия и водоснабдяването.

Повтарям отново: въпрос над въпросите пред БСП е да постави акцент върху⁣ производството като ​условие на провеждането​ на⁤ продуктивна⁤ и реална социална политика. БСП⁢ като⁢ партия на трудовите хора да подкрепя и стимулира производителния български бизнес.

Необходимо е да посочим политиките, с помощта на които държавата ‌ще ⁢привлича чуждите ⁣инвеститори, как и къде‍ ще търси пазари за ‌българските стоки.

Тревожно е, че в днешното общество на⁤ знанието България се превръща все по-определено ‍в територия на нискотехнологичните производства. Както и на претендиращи за екологична съобразност⁢ мощности, непосилни ⁢като социална⁣ цена за българските граждани.

По време на Тройната коалиция чуждестранни инвеститори, като американската Ай Би Ем, бяха избрали България ‌за място, ‌в което да‌ развиват⁢ своите дейности. В онзи ⁣период, в Ловеч, китайски компании⁢ с българските партньори се‍ наеха с ‍производството на автомобили. Заговори​ се и⁤ за Дженеръл моторс. В ход бе‍ реализацията на проекта Белене и строителството на газопровода „Южен поток“. Всички тези проекти се провалиха по време на управлението на ГЕРБ.

Преди⁤ две години се⁤ обнадеждихме, че голяма автомобилна компания⁣ като Фолсваген ще предпочете да разположи у нас⁢ свой завод, както и че най-накрая проектът за стоителството на АЕЦ „Белене“ е на път да започне ‌да се осъществява. Не ‌се‌ получи нищо.

Остават обаче да висят, ‍наред ⁤с всичко останало, и тревожните ⁢въпроси ⁣за бъдещето ‍на ‌българската‍ енергетика след 2027 г. Добре поне, че Балкански ⁣поток, с ⁣неговите икономически​ и геополитически ⁤предимства⁤ за⁣ България, вече е факт, с неговата роля да осигурява енергийната стабилност в Южна Европа.

Приказка за наивници⁤ е, че пазарите ⁢на ⁣големите държави в ЕС очакват наши стоки. Добре ‌известно е, че ⁢през последните 30⁢ години България беше принудена рязко да намали зеленчукопроизводството и овощарството си, за⁤ да отглежда⁢ на плодородната българска земя монокултури като рапицата, например.

Не се съмнявам, ​че⁣ ще ⁢настъпи време, когато в управленска програма на БСП ще‌ намерят място разработки за това, на каква основа да развиваме външнотърговските отношения, къде да търсим пазари за стокопроизводството‍ си.

Според мен, първата стъпка в тази насока ще е опитът‍ на нашата държава ⁤да си върнем ​т.нар традиционни пазари от близкото минало. А те, известно⁢ е, са най-вече в Русия и Близкия Изток. Защо‍ не проучим опита на десния Орбан за създаване на съвместни предприятия със западноевропейски, американски,⁤ руски,⁣ китайски, японски,⁤ и т.н. инвеститори, както и политиката му унгарските стоки да ⁤бъдат преимуществено продавани на големите пазари в Русия и Изтока, а⁣ което му позволява да провежда такава социална политика, каквато социалистическа Унгария не е‍ успявала ⁤да⁣ провежда.

Защо ние, лявата БСП, да не може да си ​позволим такъв подход за икономическо и социално⁣ възраждане на България, член на ⁤ЕС и НАТО, а десният Орбан може да ‌прилага този подход в Унгария, също като нас член на ЕС и ⁢НАТО? И стига сме се ръководили в този случай единствено от⁢ това, че Орбан е десен политик. Десен политик, ​който одаря ви!

С уважение,

[Вашето име]

да се възползваме от Плана за ‍възстановяване и устойчивост. На управленско ниво трябва ⁢да се създаде оперативен орган – вид разплащателна агенция, която да насочва, ‌управлява и контролира средствата. Наред с укрепването на българския бизнес, важно ‌е средствата да бъдат използвани за развитие на икономика, основана на високите технологии, за развитие на туризма, но и за ⁤възлови социални дейности.

Трябва да ⁢сме в състояние, още сега, в​ предизборния период, да‍ конкретизираме с какво ще подпомогнем обезлюдяващите се региони. Да напомним плана ⁣ни за Северозапада, за Странджа или за родопския край. Времето на общите приказки ⁤изтече. Необходими са‌ конкретни ⁣решителни​ мерки!

Необходимо е да‌ заявим още сега, че ако ⁤БСП поеме управлението на страната, ще реализира‍ АЕЦ „Белене“, като проект от особена значимост за националния ни ‍интерес.

И още. Смятам, че ‍като лява партия сме длъжни по-активно да защитаваме ‌ценността „мир“. Да,⁢ България ​е ‌член на ЕС⁤ и НАТО. И изпълнява своите задължения. Но ние ‌от БСП би‍ следвало, подобно ‌на⁤ други ‌партии ⁤в държави членки на ЕС и ​НАТО, ⁢да не мълчим по въпроси, свързани с ⁤въвличане на страната ‍ни в различни противопоставяния ⁢срещу Русия, а ‍да реагираме като⁣ представители на суверенна държава, която може и трябва да се превърне в цивилизационен мост между Западна Европа и Руската Федерация.

По отношение на‌ здравеопазването. Нужно е много по-цялостно и в дълбочина да развием виждането си за здравната реформа. Това, че сме против по-нататъшното съществуване на‌ болниците като търговски​ дружества е правилно. Но какво предлагаме? В София, например, са съсредоточени едни от най-добрите болници‌ в ‍страната – общински, държавни, частни. Над 22 от тях са‌ със статут на университетски болници. Тук е съсредоточена⁣ най-модерната апаратура. В столицата работят ‍и голяма част от българските лекари.

Ковид-кризата показа, че ⁢България ‍трябва да се гордее с високоподготвените си лекари. И в същото време, че нашата политическа класа не е на нужното ниво на отговорност, когато става въпрос за такава ⁣всеобхватна криза като тази с‌ пандемията.

Но по-конкретно. Налага се да ‍бъде предложен нов модел за финансиране на системата на здравеопазването, ⁣по-социален и по-справедлив.‌ В това число⁣ да настъпят промени в лекарствената политика. Необходимо е, при едно бъдещо управление, да се засили профилактиката, особено сред децата и уязвимите ⁢групи.

В областта на образованието – тук са⁢ необходими комплекс от мерки. Приетият през 2015 г. Закон за предучилищното и училищното образование не реши проблемите. Убеден съм, че трябва да се актуализира действащата преди⁣ 10 ноември структура на образователната система – с общообразователни и професионални ‍училища, с техникуми и гимназии. Да‍ пренесем в днешно време позитивния опит на социалистическата държава за⁤ ограмотяване на населението и интегриране на малцинствата. ​Не‌ може повече да се съгласяваме образованието на българските деца да бъде ‍изцяло в ръцете на десницата, да се фалшифицират⁤ и манипулират обективни факти от нашата история и⁤ култура.

Ние трябва да поемем ангажимент, че ще възродим‍ качеството на масовото българско общинско и държавно образование, ще поставим акцент върху възпитателната работа и ще дадем равен шанс на‌ всяко българско ⁣дете. Още от ‌първия ​ден на бъдещото 46-то Народно събрание парламентарната ни група ще трябва ‌да настоява за нови програми по българска история и българска литература, с⁣ оглед възстановяването‍ на реалностите в националната история и ⁣литературно развитие.

Ще подкрепяме развитието на автономното висше образование и на науката. Като начало​ ще отменим позорната заповед на предишния⁤ министър, с която висшите училища се задължават ‍да пенсионират всички учени, навършили 65 години,‌ да ​редуцират възнагражденията за прослужено време⁣ и за научна степен.

Необходимо е, особено в днешните условия на ⁣тежка демографска криза, да бъде променен принципът на⁢ финансиране на държавните висши училища – да се предвидят повече средства за научна работа и за заплати на академичния състав. Във всеки университетски център, особено в София, е необходимо‍ да бъдат обстойно⁣ прегледани сградите на висшите училища, да се обследват общежитията.

В дълг сме ​пред научната общност и пред⁢ културните дейци. Наложително е да ⁣бъдат увеличени институционалните средства, отделяни за развитието на науката. Да се стимулира публично-частното⁤ партньорство, с активно съдействие от страна на държавата, за развитие на високотехнологични⁢ развойни центрове. Не може да ​приемем налаганата теза, че ⁢в България не били нужни особени инвестиции за ⁤научна и развойна дейност. В обществото на⁤ знанието подобна теза ни обрича на застой, бедност и на злепоставяща ни зависимост⁤ от държави, които инвестират в наука.

Що се отнася до културата, БСП е задължена да стимулира главно националната култура, разбира ‌се, заедно с представяне на ценностите на европейската и световната култура. Нужно е да поставим акцент и върху творческите ⁢съюзи ⁣– да получават държавна субсидия, с⁤ която да решават ⁣творческите задачи, социалните въпроси, да поддържат своята собственост.

А‌ сега за най-обезпокоителния проблем – демографският. Новото правителство след 11 ‍юли ще трябва⁣ да започне без ⁣никакво отлагане работата за преодоляване на демографската криза. Тук спадат мерките за стимулиране на младите семейства.​ Стимулиране​ на младите хора, които живеят в граничните или малките населени места. Преодоляването ⁤на неразумните разлики между⁣ възможностите на големия​ град и липсата на перспективи в малкото селище.

Нужно е час по-скоро ръководството⁣ на БСП да подготви проект за национална програма за пълноценна интеграция на ромите у нас. Нужно е най-сетне нашата партия да подготви документ за нова нейна политика в смесените‍ райони на страната, ⁤за активизиране на партийно-организационната й дейност сред малцинствените групи.

Както се вижда задачите, които поставям, изискват новият ​парламент бързо да излъчи управленски екип, в който ⁤БСП да има ‍решаваща роля. ​Проблемите ⁢в страната изискват диалог, търсене‍ на национален консенсус.

В⁣ същото време, призовавам ⁤ръководството на партията да започне разговори по бъдещо коалиционно управление‍ на страната с партии, които имат потенциал да бъдат‍ представени в 46-ото Народно събрание. ‌Искам да предупредя, че, ако след ⁣11 години в опозиция ‍БСП, отново остане извън управлението на‍ страната, тя ще бъде обречена на биологично изчезване.

Така че, изключително важно през сегашния предизборен период, до 11‍ юли, е БСП да съумее да представи пред българското общество левия разказ за бъдещето ‌на България след десетилетното дясно управление на Борисов.

И⁢ нека‌ нашите кандидати за народни представители си спомнят, че социализмът не е агресия, не е⁣ проява на омраза, а е ‍солидарност, грижа за ближния, ⁤тревога‌ за оцеляването⁤ на човека.

Това⁣ е задачата, която стои пред нас. Ако не се справим‌ с‌ нея, няма да⁢ можем да убедим партийните членове, няма как да мотивираме симпатизантите⁢ си, няма как да разширим периферията си.

С две думи‌ казано, няма как‍ да подобрим резултата си от⁣ 4 април. Предстои ни също​ да направим няколко ⁤стъпки, които ‍да разширят днешната ни представа за коалиране на леви партии и движения у нас.

Уважаеми другарки и другари,

До‍ тук се опитах да разкрия онова, което избирателят очаква ⁣от⁢ лявата партия БСП. За съжаление, имам усещане, че не си ‍извлякохме докрай поуки от предишните⁢ парламентарни избори и сме‍ на път да ‍повторим‍ същите грешки.

Темата за отговорността е ключова. За да продължим напред е важно да⁣ си изясним кой, кога и​ как поема отговорност за взетите⁣ решения. Диалогът в‌ партията е нарушен. Разминаването ‌между ръководството и структурите на партията е на път да се превърне в стил на партийно управление. Не е естествено, когато „отгоре“ се налагат водачи,⁢ граждански квоти, в противовес на мнението ‌и аргументите на партийните организации, след това да ⁢им се търси отговорност за постигнатите резултати.

На 25 май Националният съвет ​утвърди предложението на председателя⁢ на партията за водачи на листите. За София водачите са същите като за​ предишните избори: ‌др. Христо Проданов ⁢– за 23 МИР; др. Георги Свиленски – за 24 МИР; и др. Корнелия Нинова – за 25 МИР. Пожелавам успех.‍ Надявам ⁢се обаче този път да не ни се наложи да организираме избори⁤ при трайното отсъствие ​на водачите на листи. Надявам се също, че при определяне на представителите от гражданската квота на следващия пленум на Националния съвет, ще се има предвид, както спецификата на района, така и електоралната⁢ тежест на коалиционните⁣ ни партньори.

София е ​по-сложен град в сравнение с останалите български селища. Тук традиционната предизборна кампания, типична за останалите градове, сякаш няма толкова голямо значение. В София, където живее почти една трета от населението ⁣на България, ⁢изборите се влияят изключително от националната политика. Естествено​ и от поведението на БСП, от управленските решения, които предлагаме, от професионалната подготовка и качества на кандидатите ни за народни представители и др.

Софиянци са особено ⁢чувствителни, когато ги поучават личности без професионален опит ​и доказан обществен авторитет. Така, че на дебатите,​ в печата, в сайтовете, социалните мрежи, в телевизионните студия нека ⁢участват повече експерти и подготвени лявомислещи хора.

За всеки ‌е ясно,⁢ че през последните тридесет години‍ София е утвърдената цитадела на обединената десница. Същото важи и за втория по големина град Пловдив. Обединената ⁢десница, която е антикомунистическа и русофобска‍ по своята същина,​ е реалният опонент на БСП. Изтъквам ⁢тези​ известни факти, защото, ако ‌се водят⁣ разговори за съвместно управление⁣ с „Демократична​ България“, трябва да е ⁣ясно, че подобен съюз е възможен само при ясна програма за ⁤икономически растеж, без ‍отстъпки в‌ духовно-идеологическата област.

Както казах в началото, партия ГЕРБ не е на власт, но моделът ‌им на управление⁣ не е демонтиран.‌ А в столицата се намира ядрото на държавната администрация, зависима от ГЕРБ. Към нея ще трябва да‌ прибавим ⁣и общинската администрация.‍ Административният вот ‌няма да се преориентира толкова ⁤бързо от ГЕРБ към други партии. А ​и да има⁣ такива нагласи, едва ли ще ⁤са ⁢в ​полза на‍ БСП.

„Има такъв народ“ са във възходящ тренд и няма причина да считаме, че той няма да се отрази върху изборните резултати в столицата.

И не ⁤на последно мястоманието и за ⁤ангажимента, който ‍поемате като кандидати. ⁤Вярвам,‍ че с ⁤обединени⁣ усилия и с⁢ ясна визия за бъдещето, ще постигнем успех ​на предстоящите избори.

Нека⁤ работим заедно за по-добро ⁣бъдеще на нашата общност и ‍за по-добър ⁣живот ⁢за всички граждани.⁢ Вярвам ‍във вас и във вашия ⁤принос към обществото.

Пожелавам ви късмет и успех в предизборната кампания и в бъдещата ви работа като народни представители. Да бъдем обединени и насочени​ към общата цел – благополучие и просперитет за ⁢всички!

Благодаря ви!

стествено, Градският предизборен щаб,⁣ градското ръководство, активът на Софийската организация ‌ще работим всеотдайно и с нови сили.

Уважаеми делегати,

Днес основната ни задача е да изберем кандидатите за народни‍ представители в ​трите софийски МИР-а. Партийните ни организации са ​излъчили достойни кандидати, с ярки ‍професионални биографии. За съжаление авторитети на БСП, хора с управленски и парламентарен опит, си⁣ направиха масово отводи. Една от ‍причините е, че‌ не ценим подготвените партийни‍ членове, особено ако имат самостоятелно критично мислене.

Въпреки‍ това, считам, че ще съумеем да подредим листи, в​ които да бъдат представени различни професии и сектори като право, ​икономика, високи технологии, здравеопазване, култура, образование, национална‌ сигурност.

Разчитам, че кандидатите за народни представители ще се посветят изцяло на кампанията.

Пожелавам успешна работа на Градската конференция.

На всопит ⁢и политическа ангажимент, не са сред тях. Но нека не се отказваме, нека работим усърдно и със запал, за‌ да убедим гражданите⁢ в правилността ​на нашите идеи и програма.

Искам да ви призова да бъдем обединени и‌ решителни в борбата за постигане‍ на нашите цели. Само с общи​ усилия и ангажираност ще постигнем успех. Да работим заедно, ‌защото заедно сме по-силни!

Благодаря ви!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.