Home » today » News » Как беше подготвен и провален украинският „контранаступ“: главното от разследването на The Washington Post за краха на Киев и Запада – 2024-04-05 18:30:04

Как беше подготвен и провален украинският „контранаступ“: главното от разследването на The Washington Post за краха на Киев и Запада – 2024-04-05 18:30:04

/Поглед.инфо/ Съединените щати заявиха, че⁤ за да пробият Украйна ​до Азовско море,‌ те са провели осем военни игри и са изпратили на‍ Киев 1500 единици бронирана техника, вместо 1000, които Залужни поиска

Един от ‍най-големите американски вестници The Washington Post⁤ публикува унищожителен анализ на украинското „контранастъпление“, базиран на разговори с десетки​ високопоставени източници от САЩ и Украйна – политици, генерали и дори войници от фронтовата линия. Всъщност това е доклад за ‌грешните разчети и разногласия при⁤ планирането на настъплението на ВСУ​ през 2023 г.

Избрахме ‌за вас основните точки‌ от това разследване:

НЕ СЕ СЪГЛАСИХА ЗА⁤ ПОДХОДИТЕ

– Американски и британски ‍генерали подготвяха контранастъплението на Украйна. Те разиграха 8 големи ⁤настолни военни игри /учения по карта/, ⁤за да разработят план за ​кампанията. Всяко от тях продължи по няколко дни…

Симулациите на картата и ⁣компютърното ⁣моделиране прогнозираха, че това ще бъде трудна и кръвопролитна битка с ‍30-40 процента ‍загуби на войници и техника. Украинците настояваха, че не ‌са готови – липсвали ‍им и сили, и подготовка.

Но американците бяха уверени: имат достатъчно сили за фронтален ‍удар, за да достигнат ‍до Азовско‍ море за 2-3 месеца и​ да отрежат руските войски на юг. „За нас беше​ лесно‍ да им ​кажем: „Добре, трябва да се съсредоточите върху едно място и да ⁤натискате наистина силно.“ ⁤Щяха да загубят много хора и много техника и⁢ оборудване.”

САЩ настояваха за удар⁢ в ‍един юмрук на юг. Но‌ Залужни планира да превърне дългия‍ хиляди километри фронт в проблем за Русия, за да разпределя силите си, разказа британският служител. И предложи атаки в 3 точки – на юг ‌(към Мелитопол и Бердянск) и на изток‍ (към Бахмут). Упражнението​ показа,⁢ че дори ако „наистина, наистина искат да го направят, няма да ‍успеят“.

Съединените щати бяха против защитата на Бахмут, считайки ⁣я за „неразумна“. Зеленски⁤ твърдо застана на​ необходимостта от поддържане на големи сили ⁢там. За тази⁣ цел Залужни държи повече сили близо до Бахмут, отколкото на юг, включително там ⁣са най-опитните части!

Диверсии и ‌море от оръжия

Залужни поиска от шефа на Пентагона Остин‌ 1000 единици бронирана техника и 9 нови бригади, обучени в Германия. Първоначално Остин каза, че това е „на практика ⁤невъзможно“, но в началото на 2023 г. САЩ притиснаха‍ своите съюзници „да ⁣предадат повече техника и оборудване“.

В резултат на ‍това само Пентагонът достави на Киев 1500 бронирани машини. Те също ‍така получиха две дузини ⁤РСЗО, над 40 минно-противоминни машини и екскаватори…

Ръководителят на ​Обединения комитет⁢ на началник-щабовете ⁢на ⁣САЩ Марк Мили настоя украинските‌ генерали да извършват диверсии на военни обекти⁤ в Русия: „Не трябва да⁢ има нито един руснак, който​ да ⁣си легне ‌и да не‌ се ‌чуди дали ще му прережат⁢ гърлото. посреднощ. Трябва да отидете там и да организирате кампания зад фронтовата линия“, каза Мили.

Сериозен ⁣проблем беше доставката ⁢на снаряди за ВСУ. Според⁣ изчисленията на Пентагона ‌Киев се нуждаеше от 90 ⁤000 снаряда на месец.‍ Но Съединените щати могат да‌ осигурят само‌ една десета от това. Беше ​решено да се вземат от Южна Корея, където имаше големи резерви. Първоначално‌ тя беше против, но беше убедена: около 330 000 снаряда бяха транспортирани по въздух‌ и море за 41 дни. Южна Корея сама стана​ по-голям доставчик на ‌снаряди ​от цяла​ Европа.

Па думите на “Вашингтон пост” ‌главнокомандващият ⁢въоръжените сили на Украйна Залужни е планирал да превърне фронта, ‌простиращ се на хиляди километри, в проблем за Русия.

ДАЖЕ „СВОИТЕ“ ⁤НЕ СИ ВЯРВАХА

През ​февруари Зеленски⁣ се похвали, че 2023 г. ще‍ бъде ⁣„годината на победата“, а неговият шеф на разузнаването‌ Буданов каза, че ⁤украинците скоро ще‍ почиват в Крим.

В Съединените щати шансовете за успех бяха оценени ⁢като 50 на 50. Шефът на ЦРУ и бивш посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс прогнозира „много труден път“.

До началото на 2023 г., според администрацията на ⁢САЩ, до 130‌ 000 ⁣украински войници са били ‍ранени или ‍убити, включително много от най-добрите й войници. Това беше тежък удар за украинските⁤ въоръжени ⁤сили.

Пентагонът призна,⁢ че допълнителното време би било полезно, но Украйна ⁣нямаше такъв ⁤лукс‌ – до март ⁤Русия вече беше подготвила ‌отбранителна‍ линия – километри бариери, сложни окопи, тунели между позициите, ‍минни полета, бетонни пирамиди и​ противотанкови ровове. Тези структури отговарят на съветските стандарти като по учебник.

САМОЛЕТИТЕ НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ НИЩО

Американците бутаха Украйна напред. Включително генералният секретар на НАТО ⁢Столтенберг по време на необявено посещение в Киев. Тогава Зеленски каза, ⁣че в края на април⁤ готовността на бригадите ще ‌бъде 80-85%. Но ⁤според плана на САЩ, Киев⁤ вече трябваше да е готов.

Украинските власти продължиха⁢ да настояват за доставка ⁢на оборудване и самолети: ​техните МиГ-29 откриват цели в радиус ‌от 64 км и стрелят на 32⁢ км, а ‍руските ‍Су-35 засичат цели на ⁣144 ‌км и ги⁤ свалят на 120 км. „Ние не ⁤ги виждаме, но те ни виждат. Ние не можем ⁣да ги достигнем, но те​ могат да ни достигнат. Ето защо ние⁣ се борим толкова силно за F-16.”

Американците настояха, че дори няколко самолета, струващи 60⁤ милиона долара, няма да променят ситуацията и че тези пари ⁢могат да бъдат ​изразходвани ​за друго оборудване: „Ако‍ обучите пилоти на F-16 за три месеца, те ⁤ще бъдат свалени на първия ден, защото⁣ Руската противовъздушна отбрана в Украйна е много способна“,​ каза ‍говорител на Пентагона. Но през май Байдън отстъпи⁢ и даде разрешение на страните ‌от ЕС да прехвърлят американски F-16 ⁤в⁢ Украйна.

ХИЛЯДА ПРИЧИНИ ДА НЕ ВОЮВАТЕ

Колкото‍ по-дълго Украйна отлагаше‍ офанзивата си, толкова ‍повече безпокойството нарастваше в администрацията‍ на Байдън и защитата на Русия се⁢ укрепваше. През май американците видяха, че ентусиазмът, който Киев показа по време⁤ на военните​ игри, е⁤ намалял. Имаше “някаква психологическа промяна”, когато се приближиха до края на​ пропастта, ‍каза служител на администрацията. „От един​ месец ни казват: „Ей-сега се‍ готвим да започваме“.

В Киев ​на ⁤свой ред разочарованието нараства: „Да,⁣ планът беше да⁣ започнем ‌през ‍май.“ Но според тях оборудването и боеприпасите са⁤ пристигнали със⁤ закъснение. Твърди се, че са получили само 15% от ⁤обещаното.

През април в ​авиобаза Рамщайн заместникът на Залужни, Забродски каза: „Някои ⁤от бойните машини, които получихме, са неизползваеми“, ‌заяви ⁤той на ръководителя на Пентагона ⁤Остин. Твърди се, че Брадли и⁣ Леопард‍ са със скъсани вериги. Германските бойни машини Marder ​нямат радиостанции. ​Пентагонът стигна до извода: ⁢Въоръжените сили на Украйна са ⁤виновни, че не са обслужили всичко, което​ са получили.

Те получиха всичко обещано ⁤навреме“, каза‌ високопоставен‌ американски служител. Украйна просто⁤ не използва цялата техника, която ‍получи, оставяйки я⁣ в⁤ резерв или изпращайки я на места, където не е имало ​настъпление.

ВСИЧКО ТРЪГНА НЕ КАКТО ТРЯБВА

Контраофанзивата най-накрая започна в ​началото ⁤на юни. Някои части постигнаха незначителни успехи, като ‍превзеха села на юг от Велика ⁤Новоселка, ⁢но на други места дори западните оръжия не помогнаха. Войските не можаха да се справят с‍ руската тактика: минометният огън унищожи френските бронирани машини⁤ AMX-10 RC. В⁤ първите дни Украйна загуби 20 танка “Брадли” и ‌6 танка “Леопард”. Първите сблъсъци се ⁤оказаха гръм ‌от ясно небе.

За ‍един ден украинските въоръжени сили искаха да‍ изминат 15 километра и ‍да стигнат до Работино, за да‍ могат оттам да ударят към Азовско море.‍ Но всичко се обърка. Киев ‌знаеше за минните полета,‍ но генералите ​бяха изумени от тяхната плътност. И войниците, ‍обучени да карат Брадли в тишина и спокойсквие около фабричния‌ плац в Германия, не​ можеха да се справят с тях‌ в⁤ гъстата тежка почва на ⁣Запорожие и оглушителния⁢ шум ⁢на ‍битката.

Ударите⁤ на руските противотанкови ‌ракети бяха точни, ‌бързо избиха бронирани машини в колоните,​ поради което другите⁣ бяха принудени да‍ завият от пътя ⁤в минни полета и ⁤да се⁢ взривят там. Руските хеликоптери и дронове без почивка атакуваха⁢ подобни концентрации на превозни‌ средства.

Украинските части бяха шокирани и ​отстъпиха. Полетата бяха осеяни с изгоряла западна техника⁣ – американски “Брадли”, немски “Леопарди” и сапьорни машини. Броят на убитите ⁣и⁣ ранените подкопа морала в армията. Залужни заповяда‍ на войските да спрат ​настъплението.

ТЕРОРИСТИЧНИ АТАКИ ВМЕСТО ПРОБИВ

Вместо да удари с ⁢голям плътен юмрук, за което настояваше американското командване, на ⁤четвъртия ден ‍от контранастъплението Залужни реши да пробива на малки групи​ от по 10-ина души (това⁤ е по-бавно, но по този начин ⁤можете да спеститегибелта⁣ на ‌техниката).

Месеци планиране със САЩ бяха хвърлени на боклука! Вместо 15-километров пробив в първия⁢ ден на украинските въоръжени сили, за⁤ шест месеца бяха изминати⁣ на ⁤най-успешните участъци до 18 километра. Мелитопол все още си остана недостъпен.

Неуспехите⁢ на бойното поле ‌доведоха до различия между Украйна и Съединените щати. Командирът на американските войски в Европа не можа да се свърже със⁣ Залужни седмици наред. Страните се обвиниха взаимно в грешки ⁣и погрешни изчисления.

Американците казаха, че‌ Украйна нищо не разбира от тактика и има ‌неуспешно разузнаване. Киев обвини Съединените щати, че не ‌разбират ‍как изглежда истинската ‍съвременна битка: ​атакуващите дронове и други технологии ⁤са напреднали така, че са ставали ​един от водещите елементи на боя.

Общо Украйна си върна‌ само 200 квадратни⁣ мили, като плати за това с много хиляди убити ‌и милиарди ‌западна военна помощ само през 2023⁣ г. А Путин нарече⁤ контранастъплението „провал“.

Шест месеца след началото на ⁤контранастъплението войната се превърна⁢ в позиционна и‌ Киев използва западни ракети, за да нанася⁣ удари далеч ‌зад фронтовата линия – в Москва, Крим‌ и Черно⁣ море. Украински шпиони с дълбоки връзки с ЦРУ водят война в сянка срещу Русия.

НИКОЙ НЕ ОЧАКВА УСПЕХ

Още през януари ‍Марк Мили посети полигона Grafenwoehr в Германия (той се използва за обучение на украинските​ военни от‍ 2014 ‌г.). Генералът се срещна и общува⁣ с ‌войниците.

47-ма бригада беше избрана ​за „сила за пробив“ – тя получи най-модерното западно оръжие. Мили разговаря с нейните войници, оказа‍ се, че командирът на ‍тази бригада е само на 28 години, а неговият ⁢заместник е на 25. Това беше представено като добродетел -​ те⁢ нямаха съветски опит. Мили поръча на американските инструктори:⁢ “Дайте им⁣ всичко, което имате.”

Украински войници⁤ казаха, че американците не разбират⁣ мащаба на конфликта.⁤ „Огромен брой⁤ безпилотни самолети, минни полета и така нататък не бяха взети​ под внимание“, ‍каза войник от 47-и полк с позивна ‌Жокер. Според него украински ⁢войници са си донесли дронове в ⁤Германия, но ⁣инструкторите са забранили използването им.

ОКАЗВА ⁤СЕ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА СЕ БИЯТ

Според плана, украинските ‌морски⁢ пехотинци⁤ в западната част ⁢на Донецка област трябваше⁢ да се придвижат на юг към Бердянск, а 47-а и други бригади трябваше да⁢ се придвижат по главния направление на настъпление към Мелитопол. „Мислехме, че превземането на‌ Работино ще бъде проста двудневна задача“, ⁢подчертава командирът на бойната машина „Брадли“.

Тактиката на руските войски, които изградиха ключови защити на хълмовете сред равните​ полета‍ на Запорожие, проработи.⁣ Оттам изгориха колоните Брадли‍ и Леопарди. Според представител на украинското министерство на отбраната в първите дни​ е унищожено 60% от противоминната техника. „Очакванията на партньорите за маневрирането на‌ бронираните машини и ⁣за пробива не проработиха“, ⁤ каза той.

Първоначално проблемът ⁢ни бяха мините. Сега това са⁣ дроновете“, казват ‌украинските военни.⁢ Американците, разчитайки на собствената си доктрина, ​призовават за използване на артилерия за потискане на врага, но БПЛА станаха ‌повратна⁤ точка‌ в ⁢контранастъплението през 2023 г.

Техниката, която се появява на бойното поле, издържа⁣ максимум минута -две“, подчерта ⁤високопоставен украински военен. ⁣Доставянето на свежи припаси и оръжия до фронтовите линии се превърна в ⁣сложна и ‌смъртоносна задача.

ЗАБРАВИХА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ТРОХИ ПРИЛИЧИЕ

Когато на Украйна й свършиха⁤ снарядите и контранастъплението спря, администрацията на Байдън се съгласи да достави касетъчни боеприпаси​ и ракети ​ATACMS. Но, според украински ⁣служители ‌и военни, това не е помогнало да се излезе от задънената улица.

Украйна ​продължи да​ нанася удари далеч отвъд​ линията на съприкосновение, опитвайки се ⁤да всее ‍паника в ⁣руското общество.

Зеленски обеща, че Украйна ще продължи офанзивата си ‍през зимата, когато времето допълнително ще усложни ​напредъка. Но в края на ​октомври ⁢войските на 47-ма бригада внезапно​ бяха прехвърлени на изток, за‍ да ‍защитават Авдеевка. Това е сигнал, ‍че ⁣операцията в Запорожието ‌е замразена. А руснаците, съдейки по сателитните снимки,⁤ продължават да укрепват защитата си.

На 1 ноември в интервю за списание Economist Залужни най-сетне публично призна това,​ което преди беше невъзможно и немислимо да се ‌каже: „Контраофанзивата стигна до задънена улица. Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив.”

ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ

Те не послушаха учителите⁤ си и получиха удари по⁢ мутрите

Да започнем с това, че The Washington Post е може би най-влиятелният‍ американски вестник (69 ‍награди Пулицър!), ⁣който отваря с ритник‌ вратата към Белия ​дом, Конгреса⁤ и Пентагона. Неговите статии ‌често показват, че той знае повече от другите.

Можете да се каже ⁣и така – това е ​главният „информационен“ калибър ‍на ‍САЩ. И сега тази публикация публикува⁢ разследване за грешни ‍сметки и разчети, за разногласия и противоречия в планирането⁤ на ⁣„контранастъплението“ ⁣на Украйна.

Строго погледнато, половината от изнесеното ⁤тук вече‌ е известно. Е, останалото е много вкусно и‍ интересно. И трябва да ‌се​ дъвче ⁤старателно.

Тук има и „примамки“ за простодушния обикновен ⁢човек. Все​ пак става дума за ‍40‍ източника на информация! За десетки разкрития от политици и генерали.

Но човек, пропит‌ с познания за устройството на⁢ американската политическа⁤ кухня,‍ ще възприеме⁢ много неща с ‍недоверие: какво иска да предаде ‍на света The Washington Post с всичко това?

Нашето⁣ мнение ‍е, че между редовете може да ‌се‌ прочете само едно: САЩ ​направиха‍ всичко за Киев – дадоха най-добрите съветници, ⁣планини от пари и оръжия (дори повече, отколкото поиска Залужни – 1500 единици бронирана техника‍ вместо 1000) . Успехът на „контраофанзивата“ беше ⁤почти по-важен за американците, отколкото за Киев.‍ Но посредствените‍ украински ​генерали провалиха всичко. Те са‌ си виновни.

За⁣ мнозина, разбира се, ще ⁣бъде откровение колко потопен е ⁣американският военно-политически елит в украинските дела. Дори началникът на всички щабове ​на САЩ, многозвездният ⁤генерал Мили, лично се е катерил в мокрите окопи, заповядвайки „да се даде на украинците⁢ всичко, от⁢ което имат нужда“…

И вижте възхитителния цинизъм, с ⁤който The Washington Post⁢ говори за това: „Съветникът по ⁤националната сигурност на Байдън Съливан⁣ събра висши служители на администрацията,⁢ за да обмислят плана за контраофанзива.“ ВСУ от Белия дом очевидно и ясно се разглеждат като⁢ „клон“ ⁢на американската армия.

Излиза, че това ‌лято ⁣руски⁤ войник е ударил шамари не само на Зеленски⁤ и ‌Залужни, но и на Байдън и всичките му съветници и генерали?⁤ Не, не! Между редовете The Washington Post пише, че Байдън,​ Съливан ‌и Мили са страхотни.​ Те не ‌са виновни. Тъпите​ Зеленски ​и ⁢Залужни ​развалиха всичко!

Репутацията на Съединените щати и на техните ‍оръжия очевидно⁢ се „препират“. Твърди се, че‍ не те‍ са си счупили‍ зъбите по руснаците в окопите край Работино, а украинците. ‌Всъщност ВСУ бяха тези, които не послушаха своите „учители“ ​и получиха шамари по лицата. ​Сами ‍са си виновни!

О, добре. Предизвикателно четиво. При други времена, ​за свиване на цигари в окопите след внимателно прочитане – точно става. При това и⁣ от ⁢двете ⁣страни.

Превод: ​ЕС

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм: </em“ с ‍репутацията на Русия и на руските войски. И като винаги, невинните американци‍ се опитват да помогнат на‌ „неспособните“ украинци, които не могат да се справят сами. Това ⁣е типичната надменност и арогантност на западните⁤ медии, ‌които винаги се опитват да представят себе си като спасители и герои, докато другите ⁤се изобразяват като неспособни и недостойни.

Нека не забравяме, че войната не е игра, а ⁤хората на всяка страна ⁣страдат от⁢ нея. Вместо⁤ да ‍се играят на герои и спасители, политиците ‍и медиите⁣ трябва да⁤ търсят мирни решения и дипломатични преговори. ​Само ‍по‌ този начин можем да избегнем още страдания и разрушения.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.