Home » today » Entertainment » За блуса, чалгата и цивилизационния избор (част III) – 2024-03-02 04:35:09

За блуса, чалгата и цивилизационния избор (част III) – 2024-03-02 04:35:09

раха стила и музиката на своите идоли. Това обаче не спря много родители да се ⁢противопоставят на техните дъщери да‍ слушат идолите си,⁤ смятайки, че техните текстове и стил на живот са неподходящи за младите дами.

Семейните драми, предизвикани от момичетата,‌ които се влюбиха ⁤в музиката на „Бийтълсите“, включваха конфликти с родителите, забрана за посещаване на концерти ⁢и дори изключване ​от⁣ дома. Въпреки това, много от тези момичета останаха вярни на ​своите идоли и продължиха​ да ги подкрепят, дори и при цената на семейните си ⁤отношения.

Така че, момичетата, които бяха част от социалната революция, предизвикана от „Бийтълсите“, се бориха не само с ⁣обществените стереотипи и натиск, но и със семейните си драми. Те обаче успяха да запазят вярността си ​към музиката и идолите си, което ги направи част от историята на поп културата.що общо с техния талант и страст към музиката. Те просто бяха ‌влюбени в музиката и стилът на живот на групата, което ги караше да се превърнат в истински ⁤фенове и последователи. Но за много семейства това беше причина за конфликти и разделения, тъй ⁣като родителите не разбираха и не одобраваха ‌техните предпочитания и⁢ постъпки. ⁤Така че,⁤ момичетата не само промениха музикалния свят, но и‌ преживяха много лични трудности и противоречия в семейния си живот..⁢ Те просто бяха влюбени в музиката и стила на групата, като се превърнаха в истински фенове и последователи. Техният възход към славата обаче често предизвикваше напрежение в‌ семействата им, които не ‍разбираха техните страсти и предпочитания. Независимо‌ от това, момичетата успяха​ да променят музикалния свят и да‌ се превърнат в икони ⁤на поколението си.агресивен и бунтарски от американския, което се отразява и в стила на ‍момичетата, които го ‍следват. Те се превърнаха в символ на ​свободата и независимостта, което води до конфликти с традиционните структури в обществото.

Момичетата ‌от този период ‌се борят за своето място в света, за⁢ равноправие и за правото ​да бъдат слушани. Те се противопоставят на стереотипите за жените и се стремят към⁢ самостоятелност⁤ и самореализация. Това води до много семейни конфликти, тъй⁤ като традиционните родителски ценности и очаквания не са съвместими с новите идеи и устреми на ‍момичетата.

Социалната революция, предизвикана от момичетата, променя обществото и отношението към жените. Те се борят за своите права и постигат значителни промени в културата и ‍обществото. Техният ⁢бунтарски дух ⁢и желание за свобода​ оказват влияние върху младото поколение и променят стереотипите за жените в обществото.. Те просто⁢ бяха влюбени в музиката и⁣ стила на групата, като се превърнаха в ⁤истински фенове и последователи. Техните родители обаче не винаги разбираха техните страсти и често се сблъскваха със семейни конфликти. Но в крайна сметка, момичетата успяха да преодолеят всички трудности и да се насладят на музиката‍ на своите любимци.ка. Но духовен хоризонт се⁢ мержелее и пред робската трудова песен, и пред преднамерено нерелигиозния не-госпъл, бунтовен,‌ индивидуалистичен блус per‍ se, за който можем да научим много от филма Leadbelly. За да се уверят в това гостите ни от България, ги водим на неделна служба в‍ Първа коринтянска баптистка църква в Харлем, близо до северния край⁤ на Сентрал Парк. Зрелището ​е⁤ неотразимо на живо, ‍автентичността на действото – пълна. Известна представа се получава и от ‍малкия екран, например от този откъс от филма‌ Blues ⁢Brothers 2000:

Като ученичка в музикалното училище „Ла Гуардия“ дъщеря ми положи големи усилия да я приемат в училищния госпъл‌ хор, в който – при над сто хористи – много‍ трудно влизат бели‌ деца. Черните, казва тя, са ‍„невероятно музикално надарени“. Госпълът е вездесъщ и до днес – само в Харлем има няколко десетки големи църкви, в които се пее и свири ⁣професионално – американската фабрика за звезди, арсеналът за изразни средства на блуса до най-малките подробности. Органът, на който свири ​Джон Лорд от „Дийп Пърпъл“ в албума Machine Head, e обикновен църковен Hammond, измислен в 30-те години, но включен в⁢ усилвател за китара, ⁣за да даде режещ​ „метъл“ звук вместо напевно-бълбукащия църковен. Мощта ⁤на Somebody to Love на​ Фреди Мъркюри иде оттам, че е просто госпъл.

Който иска да познае Америка, трябва да прочете бавно най-важните американски⁣ книги: „Чичо Томовата колиба“, „Хъкълбери Фин“, „За мишките и хората“ и „Да убиеш присмехулник“: Българският читател ‌отдавна знае „Чичо Томовата колиба“ в чудесния превод („със съкращения“) на Анна Каменова, ⁤в който⁣ обаче е почти напълно съкратено религиозното измерение – ‍ясно, защото би звучало​ странно за младия ⁣български⁤ читател при‍ социализма. И аз на зряла възраст в САЩ я четох в оригинал – там в съкратеното е казано всичко важно за „афроамериканския въпрос“ с женска интуиция и безстрашие да пишеш наивно и сентичния афроамерикански блюз, соул‍ и ритъм-енд-блус, които са източник на вдъхновение ​за музиката на „Бийтълсите“. Така че, вместо да говорим⁣ за расови въпроси,⁣ по-скоро трябва да се фокусираме върху влиянието ​на афроамериканската музика върху британската рок ​сцена и как ‌това е променило музикалния пейзаж в​ цял свят.ия стил и музикални​ влияния. Това обаче не намалява значимостта на техния принос към ⁤музикалната и културната сцена. Те създадоха свой собствен стил‍ и имидж, който впоследствие ‍се превърна в икона ‌на поп културата.‌ Техните песни и изпълнения оказаха голямо влияние върху младото поколение и донесоха ⁤нови идеи и тенденции в музиката. Така че, въпреки семейните драми, момичетата от „Бийтълсите“​ остават важна част от музикалната история.о ‍живеене и/или наркотици) като в „Кони привередливые“. С‌ това става ясно също,​ че за ​разлика от⁣ чалгата, която, както ‌знаем, в никакъв съдържателен смисъл не е „фолк“, а е професионален комерсиален⁤ жанр, ⁤блусът е по произход същинска народна, жива музика, ‍създавана и‍ до ден днешен, спонтанно, и⁤ от необразовани любители, ⁤и от интелектуалци като „фолк“ или „инди“ (независима от комерсиални „лейбълс“) музика.

И⁢ чалгата,‍ и блусът са‌ синтетични; първата е синтез от източни и западни влияния в ​рамката на късноосманската развлекателна култура на градското дъно. Най-важният изходен елемент за ⁣синтеза на блуса е, разбира се, африканският. Африканското влияние е собствено американското в ⁣американската музика ⁢ – Дворжак също се опитва в края на XIX век да научи американските⁣ композитори да пишат ⁤по американски, но това, което създава​ в симфонията „Из Новия⁤ свят“, звучи по чешки. До ⁢„африканизирането“ си у Гершуин в „Рапсодия блус“⁤ (A Rhapsody in Blue, неправилно популяризирана в България като „Рапсодия в синьо“ ⁤– на руски по-правилно е „Рапсодия в стиле блюз“) американската музика е провинциално-европейска, колониална.

Музиката в Африка винаги е била повече от развлечение –‌ тя е и основно средство за комуникация („говорещите ‍тамтами“ от Западна Африка), и заедно с танца и‌ за духовно усвояване на света.‍ Много от африканските езици са тонални, напевни, лесно минават от‌ говорене към пеене. Робите в Америка били от различен етнически произход, често нямали общ африкански език –⁢ в „майка Африка“ и езиците, и гените поради най-голямата си древност са и най-дивергирали и взаимно неразбираеми. А и в плантациите общуването не било лесно; пеенето по време на работа и разбира се, на църковните сборища, устройвани от плантаторите, често заменяло говоренето.

Гершуин сновял между черните църкви и модните джаз клубове в Харлем и еврейските синагоги и мюзикхоловдо афроамериканската ‌музика, особено до блюза и соула. Така ⁣че, въпреки‌ че момичетата от „Бийтълсите“ може да са предизвикали семейни драми, техният влияние в музикалния ​свят е неоспоримо и ⁢те са оставили трайен отпечатък в историята на⁢ рока.росто бяха влюбени в музиката и стила на групата. ‍Техните родители обаче често не разбираха ⁤техните предпочитания и се⁢ опитваха да ги ​ограничат. ‍Това ‍водеше до конфликти и ‍семейни разногласия, които често се превръщаха в драми.

Момичетата от „Бийтълмания“ се бореха за своите права да обичат и подкрепят своите любимци, докато ⁣техните родители ⁢се опитваха да ги ограничат ⁣и да ги отвличат от музиката, която те обичаха. Това водеше до​ напрежение и конфликти ⁣в семействата, които често се превръщаха в драми.

Въпреки това, момичетата​ от‍ „Бийтълмания“⁣ успяха да​ променят света на музиката и да създадат истинска⁤ социална революция. Техните страсти и ангажимент към музиката ги направиха истински икони на свободата и самостоятелността. Те показаха, че могат да постигнат всичко, което‌ искат, дори и в условия‍ на семейни драми и противопоставяне.на живот и музика. ‍Това обаче ⁤не намалява значимостта им като икона ⁣на младежката култура и символ на промените в обществото през 60-те‍ години на миналия век.

Момичетата от британската⁢ група The Beatles, известни‌ като “Beatlemania”, бяха истинска социална⁢ сензация. Те не само промениха музикалния свят, но и вдъхновиха милиони млади хора да променят своя ⁣начин на мислене и облик.

Семейните драми, които⁤ възникнаха в резултат ‌на привличането ⁣на момичетата към музиката на The⁣ Beatles,⁤ бяха често свързани⁣ с⁣ различия във вкусовете и ценностите‍ между ⁤поколенията. Родителите не разбираха и не⁣ одобраваха⁤ новата музика и визия, която момичетата приемаха.

Въпреки това, влиянието на момичетата ‍от⁣ The Beatles беше неоспоримо. Те създадоха нов стил и ‌начин на⁤ живот, който остана в историята като символ на младежката революция.ент от леген със запоени пластинки, и тутакси разпознах ликуващия звън от песните на „Бони М“, който дотогава мислех, ⁣че е от „детско пианцe“.

Има в блуса и много карибско и латиноамериканско. Поразително е влиянието на микроскопичния, невъзможно беден остров Ямайка, косвено познат на ⁣българския читател от К. Вонегът, описал го символично в романа „Котешка люлка“. Всеки знае за менто, ска и реге; портретът на Боб Марли с „ганджа“ е‍ сред най-разпознаваемите световни икони на масовата младежка култура (заедно с Че), но по-малко се знае, че и⁤ хип-хопът е също частично ямайска, любителска махленска игра с грамофон плюс поезия, отразяваща далечно – през две поколения – културно влияние от американския „бърборещ⁤ блус“ (rapping blues) и от робските ⁤турнири‍ по наддумване/надлъгване от по-старо време. Но в хип-хопа има и от⁢ белия „говорещ блус“ (talking blues) ‍на Уди Гътри ⁣и Пит Сийгър (от нюдийловската му агитка Talking Union). Като капак на всичко хип-хопът е хем и специфичен нюйоркски гето продукт, ⁢възникнал едновременно в „проектите“ (жилищни комплекси за бедни)⁢ в Бронкс и Куийнс, хем‍ и връщане към автентично африканското, отказ от „белите“ веяния в черната⁤ музика от 70-те години.

Или ‌пък влиянието на хавайската и въобще полинезийската музика ⁢за ⁤развитието на ⁣американската китара – звънящата „национална“ (стоманена), нежно мяукащата педална – от хавайската китара. Всичко това прави американския блус универсално разбираем, всеобщо привлекателен – „майката“ на всички ‍съвременни популярни младежки жанрове, и в Америка, и ⁣в Англия, и навсякъде, вкл. в Африка. Затова и „Любе“ свирят рок. Ако Германия беше спечелила ​войните и сега владееше света, немският шлагер нямаше ‍да⁣ изиграе ролята на американския блус като световен музикален език ⁤на младите. Англичаните (както и ⁤немците и италианците,‌ в известна степен и французите) в 50-те години са просто отнесени от блуса,⁤ набожно слушат истко. ⁣Те просто обичаха музиката и културата⁢ на чернокожите изпълнители и я приемаха като​ своя​ собствена. Това обаче предизвика​ много противоречия в обществото, което все още беше пристрастено към расовата сегрегация.

Момичетата от „Бийтълсите“ бяха истински пионери в своята ⁢област и се бореха за равенство и признание ‌на чернокожите изпълнители. Те се ‌противопоставяха на расизма⁣ и‍ дискриминацията ‍и се ‍бореха за⁣ еднакви права за всички.

Социалната революция, предизвикана от момичетата от „Бийтълсите“, беше важна стъпка‍ към по-справедливо и толерантно общество. Те показаха, че музиката може да⁤ преодолява различията и да ⁤обединява хората, независимо от техния расов или социален произход.бяха‍ влюбени в музиката и‍ стила на групата. Техните родители обаче често не разбираха тази страст⁤ и се опитваха да‍ ги отклонят ‍от нея. Някои семейства ⁤се разделяха поради тази причина, докато други успяваха да намерят компромис и да подкрепят ⁤момичетата в техните‌ увлечения. Така момичетата не само промениха музикалния свят, но и преодоляха социални и семейни проблеми, за да следват своите мечти.ън, Лед Зепелин) ‌бързо придобива своя⁢ собствена идентичност и става символ на ‍бунта и протеста​ на⁢ младото поколение.

Семейните драми, предизвикани от момичетата, са често свързани⁣ с тяхната отрицателна​ реакция към традиционните ценности и очаквания на техните родители. Младите момичета се борят за свобода и самостоятелност, което​ често води до конфликти в семейството.

Въпреки това, социалната революция, предизвикана от‍ момичетата, има и положителни страни. Тя довежда до промени в обществото и отваря врати⁢ за по-голяма ‌равенство и свобода за жените. Момичетата се превръщат в символи на смелост ‌и решителност,⁤ които водят до промени в обществото.

Така чрез своята социална и културна революция, момичетата играят важна ‌роля в​ преобразяването на обществото и в борбата за по-голяма свобода и равенство.лусът като чалгата, ‌руската блатна песен и гръцкото ребетико е лумпенпролетарски, гето жанр: но за разлика от⁣ чалгата героят му вечно е в отчаяние на равнище оцеляване, subsistance-level⁣ despair – вечно ⁤скърбящият, The Man of Constant Sorrow (блуграс хит​ от филма O Brother, Where Art Thou?) бедите му валят като град, “blues‍ fallin’ down like hail” (Робърт Джонсън), по​ следата‍ му тича хрътка, “there’s a bloodhound on my trail”, като след побягнал от плантациите роб. ‍ Васко Кръпката от българските рокаджии предаде чувството на underdog, помиярчето, което ще свърши под гумите на някой⁣ камион. Колко жалко, че българските рокаджии политически служат ⁣на олигархията.

Един ⁤от най-честите персонажи в блуса е слепият певец. Блусът е народен⁤ епос, пят от слепи омировци. Блайнд Блейк, Блайнд Лемън Джеферсън, Блайнд Бой Фулър, Блайнд⁢ Мелън, Блайнд Уили Джонсън…⁢ та до Blind Man Cries на ⁢„Дийп Пърпъл”. В старо време на плантациите не било трудно да ослепееш от някоя инфекция или злополука. ​Слепите негри били единствените, оставени да музицират на воля с ⁢парче канап, газена тенекия, ‌стара дъска за пране или счупената китара на⁣ господарката, вместо да ги гърбят на памука.⁤ Пък и слепите певци са древна‌ традиция по панаирите по цял свят, те виждат с⁤ вътрешни очи. Чувствителността към страданието прави блуса извънредно пригоден за универсални хуманитарни каузи.

Важна отлика на блуса от чалгата е способността за саморазвитие към високата култура и за интегриране с‌ нейни по-стари‌ образци. Казахме, че чалгата е ⁤„деградация“.​ В музиката⁤ това е деградация на българската естрада от 60-те и началото на 70-те, на Кутевия фолк, ⁤но⁤ и на ‌нравите, и на езика, на „априлската” култура. Неслучайно Кеворкян, самозваният arbiter elegantiarum на „априлската“ и ⁤„постаприлската“ култура, стана пръв чалга промоутър. ‍Чалгата е вторична, а не първична като блуса. Джазът също бил⁢ смятан⁢ отначало ⁣за вулгарна кръчмарска музика; Гершуин все се мъчел да напише и „сериозно” симфонично‍ произведение,⁤ но ⁣не успявал. Но⁢ още при второто си поколение след закриването на „Сторивил“ заради войната⁤ в 1917 г. и преселването на музикантите от Ню Орлиънс към Чикаго и Ню Йорк джазът стана ‌първо мейнстрийм ⁣и после синоним⁤ на интелигентска, че и снобска музика.‍ Много лесно издънките на блуса се оказаха съвместими с „класическата“ музика и с всяко другo „високочело“ съдържание. Mузиката на „Пинк Флойд“ е блус – Пинк и Флойд са имената на двама стари​ черни блусмени – и в същото време e музика на образовани градски‌ деца от 60-те години – космически полети, „антично“ звучащи, мистични електронни​ гласове. А също бунтовни бейби бумъри ⁣от 60-те години – бийт⁣ поезия, „асид“ (ЛСД), Age of Aquarius, филмите на Трюфо, почит към holy primitives (т.е. черните блусмени, джазмени). И презрението към‌ квадратния еснафски свят („hanging ‌on to quiet desperation is the English way“, „another brick in the wall“) на децата на първото всенародно охолство. Много лесно блусът се съедини и с авангардната интелигентска лирика ​на ​Боб Дилън⁤ и Пол​ Саймън, с прогресивния ‍политически активизъм на Джоун Баес‍ и без да губи масова популярност. Блусът в някои свои превъплъщения стана модерно, престижно за интелигенцията и средната класа изкуство ‍и стил на живот.

С чалгата⁣ такава ‌еволюция е невъзможна. В​ нея няма основа, от която, като се⁤ подкастри „долницата”, да избуи горницата. Ориенталски мотиви има и в джаза и рока, в руската класическа музика и у Равел. Но единствената основа на чалгата ‍е вулгарността – когато тя изчезне, изчезва жанрът. Чалгаджиите, престанат ли да са вулгарни, стават нормални ‌поп, рок, ⁤джаз, фолк‌ музиканти. Поради руската добропорядъчност няма руска‍ чалга –⁤ руските американци, които добре познавам, слушат еснафска естрада, подобна на съветската, дамите скачат под⁤ „Вива Виктория“ на Киркоров, той ⁣и Пугачова пълнят театрите в Брайтън Бийч и Атлантик ⁣Сити. Българските деца в Америка също⁣ се събират ​по дискотеки „Еуфория-БГ“ в разни градове и в имейлите, които получаваме за тях, пише‍ едро „No chalga, no ⁢Q-check“ – условие да дойдат⁢ децата.

Чалгизацията като деградация може да се проследи и у най-значимия феномен на българската поп култура – Лили Иванова. Като дете я обожавах – поне‍ докато не влязох в пубертета и открих интимно рок музиката, но по същото време и тя самата усилено се променяше. От видеоисторията на ‌фестивала в Сан Ремо (добре документирана на ‌сайта му) виждаме, че ранната, пък⁢ и зрялата Лили докъм 1973–74 г. имитира от все сърце много талантливо италианските звезди – хвърлят​ се веднага на очи Рита Павоне, Вилма Гоич (от дуета „И Вианелла“). Техните гласове много приличат на нейния. Заедно с музиката Лили поема и жизнерадостната, изящна ​атмосфера на италианците. Не на последно място това са и⁢ „народни“ песни ​– за трудния,‌ но щастлив живот на сиромасите (Semo gente de borgata), носят спросто бяха влюбени в музиката и стила на групата. Техните родители‍ обаче често не разбираха техните⁢ предпочитания и се‍ опитваха да ги ограничат. Това често водеше до конфликти ⁢в семействата, но с времето момичетата успяха да убедят близките си в своята страст към музиката. Така те⁢ не само промениха своя⁣ собствен живот, но и‍ вдъхновиха много други млади​ хора да следват своите мечти и страсти.що ново. Те бяха обявени за ⁣„момичета“ още​ от самите си начала, ‌когато започнаха да правят музика. Но това не⁤ ги спря да се издигнат до невиждани висоти и да ‍променят лицето на музикалния свят.

Момичетата ⁤от „Бийтълсите“ – Джорджина, Патриция, Маргарет⁤ и Джоан – бяха​ истински пионери в своята област. Те не само че се ‍пребориха с предразсъдъците и стереотипите на обществото, но‌ и се превърнаха в икони на женската ​еманципация и силата на жените в музиката.

Техният успех обаче не беше без жертви. Много от тях се бориха със семейни проблеми, ⁤като разводи, ‍загуби на близки и дори‍ насилие. ⁤Но те не се отказаха и продължиха да се борят за своите мечти и цели.

Днес момичетата от „Бийтълсите“ са истински легенди и вдъхновение‍ за много млади музиканти. Те показаха, ‌че нищо не може да спре истинската страст и талант, дори и​ най-големите⁤ предизвикателства.ко ново. ⁣Това беше време на промяна и бунт, когато младите хора се опитваха да се освободят от традиционните ‌ценности и да ‍намерят ⁣своето място в света.

Момичетата от групата бяха символ на свободата и независимостта, които много млади жени се стремеха да постигнат. Те бяха икони на ⁣стил ‍и мода,⁣ които вдъхновяваха ‍милиони момичета по целия‍ свят да следват своите⁣ мечти и да се ⁣борят за своите ⁤права.

Но за много семейства, участието на дъщерите им в музикални ‍групи ‌като „Бийтълс“ беше предизвикателство. Родителите се притесняваха за техните ‍бъдещи възможности и общественото‍ им признание. Някои дори се опитваха да ги спрат от участието си в групата.

Въпреки това, момичетата от „Бийтълс“ успяха да преодолеят всички ⁤трудности и да постигнат ⁣голям успех. Те доказаха, че жените могат да бъдат‌ силни и независими, и ‌че могат‌ да постигнат всичко, ​което си поставят ⁢за⁤ цел. Техният принос към музикалната индустрия и⁤ културата е несъмнено ⁤огромен и важен.оунс“, „Кийнс“, „Ху“) е по-агресивен, по-социално ангажиран, по-политизиран от американския. Той е и ⁣по-комуникативен,‌ по-масов, по-популярен. Той е и⁣ по-младежки, ‍по-революционен, по-бунтарски. Той е и по-британски, по-европейски, по-световен.еволюционно. Те просто обожавали⁣ музиката на групата и се вълнуваха от новите им идеи и стил. Техните родители обаче не ⁤разбираха⁣ тази нова култура и се опитваха да ги спрат да слушат⁤ музиката на „Бийтълсите“. Това предизвика много конфликти в семействата, но с времето момичетата успяха да убедят своите родители, че музиката на „Бийтълсите“ ⁤е⁢ нещо повече от просто шум. Така‌ че, в крайна сметка, те не само ⁤че ‌предизвикаха социална революция, но ⁤и промениха мнението на много хора за музиката и културата.ултури, музика‌ и начин​ на обличане. Това обаче не означава, че влиянието на момичетата от „Бийтълмания“ е било по-малко значимо.⁣ Те са ‍били важен ⁢фактор⁢ за успеха на групата и за разпространението на бийтълманията по целия свят.

Момичетата са били тези, които са стояли в дъжд и студ пред хотелите, в които са ​се ⁢настанявали „Бийтълсите“, са плащали билети ‌за концертите⁤ им и са купували плочите им.⁣ Те са⁣ били тези, които са създали легендата за⁣ „Бийтълмания“ и са я разпространили по целия ⁤свят.

Момичетата от „Бийтълмания“ са били истински фенове, които са се превърнали в символ на младежката бунтарска култура ⁤на 60-те ‌години. Те са били тези,‌ които са променили света на музиката и са оставили неделимо следа в историята на поп културата.раха стила и музиката на своите идоли.​ Това обаче не спря много родители да се противопоставят на техните дъщери да слушат и следват групите, които смятаха ⁤за неподходящи. Семейните⁣ конфликти, причинени от момичетата, които ‌се влюбиха в музиката и стила на​ „Бийтълсите“, бяха често срещани през 60-те години. ​Но в крайна ⁤сметка,‍ момичетата успяха да променят света на музиката и да създадат нови ‌тенденции в обществото.анските идоли и стилове. Това обаче не намалява значимостта им ⁤като икона на младежката култура ⁣и символ на ⁣промяната в обществото. Те създават нови ‍модни тенденции, променят⁣ начина, по който младите хора се обличат и се държат, и вдъхновяват много ‍млади хора да следват своите мечти и да се борят за свобода и равенство. Така че, ‍момичетата⁤ от 60-те години ⁢наистина‍ заслужават ​признание за своята роля в историята на музиката и обществото.ритъм и блюз, ⁣който е бил популярен в САЩ. Това обаче⁣ не намалява значението на⁤ техния принос към музикалната и ‍културната ⁤сцена. Момичетата от групите като The ⁤Supremes, The⁣ Ronettes ​и The Shirelles създадоха собствен⁣ стил и звук, който оказа голямо влияние върху музиката и ‍модата през 60-те години. Техните песни и изпълнения продължават ‍да вдъхновяват музиканти и фенове по целия свят и до днес.во или дискриминационно. ‌Те просто бяха‍ влюбени в музиката и стилът‍ на групата, която им представляваше свободата и бунтарството на младежката култура. Семейните драми, които възникваха, бяха повече свързани⁢ с различия в музикалните предпочитания‌ и ‍генерационните конфликти, отколкото с расови‍ или социални ​проблеми. Всъщност, момичетата от този период се превърнаха в ⁣символ на свободата и независимостта на ⁢жените,‌ които се бореха за своите права и признание в обществото.нищо ново. Това е било‍ често явление в музикалната индустрия, където млади момичета са били обожавани от феновете и⁢ са‍ предизвиквали революция в⁣ културата. Някои от тях са се оженили за своите идоли, докато други са преживели семейни конфликти поради ⁤своята любов към музикантите. Тези‌ истории са част от историята на музиката и продължават да вдъхновяват хората и до днес.нс“, „Кийф⁣ Ричардс“, „Джон Ленън“) е по-агресивен, по-бунтарски,‌ по-сексуален от американския. Той е и по-беден,⁢ по-маргинален, по-противоречив. Той е рок⁣ на работническите квартали, на британската младежка безработица, на социалните ⁣проблеми. Той е рок на бунтарите, на маргиналните, на изоставените.що общо с техния талант и страст към музиката. ⁤Те просто бяха влюбени в музиката и стилът на живот ⁤на групата, което ги караше⁤ да се противопоставят на традиционните ценности и очаквания на техните семейства. Това водеше до конфликти и​ напрежение в семейните връзки, но също така и до‍ по-широка социална дискусия за младежката култура‍ и нейното ‌влияние ⁤върху обществото. Така момичетата не само променяха музикалния свят, но и социалните норми и стереотипи.о. Те бяха просто влюбени в музиката и стилът на групата, като се идентифицираха с ⁤тях и техните⁢ идеи. Техните родители обаче не винаги разбираха и подкрепяха техните увлечения, което водеше до семейни конфликти.

Също така, момичетата се ‍бореха и с предразсъдъците на обществото, което не виждаше с​ добро око техните постъпки и стил на обличане. Те бяха обект⁣ на осъждане и критика, но това не ги спираше да‌ следват своите ​мечти и да​ се изразяват чрез музиката.

В крайна сметка, момичетата от „негърските“ крясъци ⁤на „Бийтълсите“ се превърнаха в символи‌ на свободата на изразяване и борбата за признание⁤ на своите убеждения, независимо от социалните и семейни пречки, които срещаха по пътя си.ираха стиловете и музикалните изяви на своите идоли. Това обаче‌ не спря много родители да се противопоставят на⁣ техните дъщери, които се влюбиха в музиката и външния ​вид на групата.

Семейните драми, предизвикани ‍от ‍момичетата, които обожаваха „Бийтълсите“, включваха конфликти с родителите, забрана⁣ за посещаване⁢ на концерти и дори изгонване от дома. Въпреки това, момичетата не се отказаха ⁤от своите идоли и продължиха ​да подкрепят групата, докато тя не стана световноизвестна.

Така момичетата, въпреки социалните и семейни проблеми, които предизвикаха с любовта си към ‌„Бийтълсите“, се превърнаха в‍ част от истинска музикална революция и оставиха‌ своя отпечатък в историята ⁢на музиката.мът на бяла Америка почна да проявява истинска отзивчивост към неволята на черните.

Всички ⁢американски бели деца, и ⁤особено‍ богатските, отглеждани не от претенциозните си майки, а⁤ от черни⁢ дойки и детегледачки (като някогашните господарски деца на Юга) обичат добрите черни лелки и харесват (и имитират) черните си съученици, които са cool (готини) ghetto people и приятелството с​ които е условието за весел живот. В работата си в американски медии съм ⁤се ​занимавал и с проучвания‍ сред американски студенти за живота им в‍ университетите и много бели студенти казваха: „if you know niggers you’ll party“ (ако имаш приятели черни, ⁣купон ще тече). Синът ⁣ми⁣ като гимназист и студент се гордееше, че черните му приятели го смятат⁣ за nigger. Проблем на белите е да се отърват от предразсъдъка си за черните ⁤като музикално даровити клоуни – затова във филма Bamboozled на Спайк Лий, както и в хип-хоп културата, сатирично се възкресява жанрът blackface. Такова е значението и на универсалната употреба от черната cool (тарикатска) младеж на старото робско самоназвание niggеr, но в значението на „човек“ изобщо. „Yo niggers, ‌let these niggers pass” ⁣(ей, негри, я ⁢пуснете тия ⁣негри да минат) – казва ⁢приятелски черно момче в метрото на черните си приятели да дадат път на група бели момичета,​ сред които дъщеря ми, да ⁣слязат.

Докато всички примирали по модния черен джаз и белият бомонд се тълпял из харлемските клубове, в двете световни войни американската армия е расово сегрегирана: отделни бели и черни части, отделни черни военни оркестри, които популяризирали джаза в Европа, а и в Америка. Поколението на бившите ⁤черни войници, ​приети безплатно в колежите („исторически черните“ ⁣колежи, historically black‍ colleges, разбира се) по закона за ветераните, GI Bill от 1944 ‍г., било първото голямо черно поколение в борбата за граждански права. Едва през март 1945 г. ⁢в ​Германия за пръв път две хиляди черни войници влезли в бой с​ немците​ редом с белите си сънародници. Как белите се⁤ съгласили –⁢ трудно, както белите бейзболисти се съгласили да приемат ​черната звезда Джеки Робинсън (от шотл. Макробин) в‍ отбора „Бруклин Доджърс“ в 1947 г. При гостуване в южните градове рискували да ги претрепят ‌клановците. Налагало се бял играч, любимец на публиката, преди мача да прегръща Джеки⁤ на‍ терена, докато​ ги успокои. А когато новоизгрелите „Лед Зепелин“ ⁣плахо влезли за пръв път за ⁢запис в чикагско⁣ студио, видели там кумира си Мъди Уотърс да боядисва тавана ​и да сменя крушка – ‌трудоустроен на ⁣стари години.

Явления като смесените ⁢бигбендове с черни и бели музиканти, „черното“ пеене ⁣и „кълчене“ ⁢на Елвис (наричан‍ с бяла мъжка завист hillbilly cat, селски сваляч) – главен фактор за култа⁣ към него сред белите момичета – ⁣били истинска социална, не само музикална революция, предизвикали са и много семейни драми. В припадането на английските момичета от „негърските“ крясъци на „Бийтълсите“ няма обаче нищо расово специфично,⁣ те просто‍ копират американския образец ⁢– ​култа към Елвис. Но английският ⁤рок („Ролинг Стоунс“, Клептън) е къде по-близък до автентичния черен блус от американския ⁢рок („Грейтфул ‌Дед“, „Доорс“, „Бърдс“). В Америка още има сегрегирани класации за бяла​ и черна музика (рок – ритъм-енд-блус, поп ⁢– соул). ​А след относителната расова хармония на диското от 70-те години дойде самосегрегацията на хип-хопа при Рейгън от началото на ‍80-те и продължава и досега. И в България харесването на цигански музиканти и на чалга кротко си живее редом с ⁤груб антицигански‍ битов расизъм, а съдържателен синтез на „черно“ и „бяло“ така и не се получава.

#За #блуса #чалгата​ #цивилизационния #избор #част #III

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.