Home » today » World » Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-12 16:29:00

Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-12 16:29:00

ност и⁤ способност за самокритика. Ако Нинова не покаже това, ​трудно можем да очакваме ⁣възстановяване на доверието към нея ‍и към⁤ партията, която тя представлява.

В крайна сметка, важно е да се помни, че⁢ политиката е служене⁣ на обществото ⁣и народа, а не само на⁤ лични интереси и амбиции. Надявам се, че Корнелия Нинова ще вземе правилното решение за благото на партията и за⁢ бъдещето ‌на българската политика. падането на кабинета ⁣Орешарски. Нинова, както е известно, определи тези резултати като позорен ‌епизод от партийната ни ‍история.

На свой ​ред, анализаторите вече посочиха, че ⁣с ​настоящите си резултати БСП напуска заеманото мястото сред ⁤А-отборите и се настанява – и то не в челните‌ позиции – сред множеството ​на Б-отборите. ⁣Т.е. БСП⁣ не само не⁣ успя да се ​наложи като водеща политическа сила, като алтернатива⁤ на ‌досегашното 11-годишно управление на ГЕРБ, но и от второстепенна се превръща в третостепенна партия, пред прага на злощастно бъдеще.

Тук има детайли, на които би следвало да се‍ обърне по-голямо внимание.

По ⁤начало партиите нерядко намаляват своето обществено влияние след управленски мандат. Съвсем друго е ‌обаче, когато основна политическа сила като БСП, живяла единадесет години в ​опозиция, получи⁢ с ‌11 % по-малко гласове ⁤от управляващата партия, или‌ изгуби на⁣ парламентарни избори от партията,‍ в случая ГЕРБ, управлявала повече ⁢от десетилетие страната, с ⁤350‌ 000 гласа.

Ако след едногодишното управление на Орешарски,⁣ чието коалиционно правителство бе снето със средства на т.нар. цветна революция от ГЕРБ, обществената ситуация бе неблагоприятна за⁢ БСП (с новоизбран председател Михаил Миков), то днес БСП (с председател Корнелия Нинова) изкара цял ⁣мандат в опозиция сред сравнителен ‌обществен конфорт, в ситуации, когато ​Бойко Борисов и ‌партията му ГЕРБ допускаха ‍груби управленски грешки и лесно можеше да‌ бъде подронена почвата под краката им.

За съжаление, БСП, ‍ръководена⁤ от Корнелия Нинова, не се ‌възползва от огромните ‍шансове да укрепи позициите на социалистическата партия, оттам и на⁣ българската левица. Обратното, след избора ‍на Нинова през ⁣2016 г. ⁤за председател на партията проличаха най-напред ​някои ​нейни слабости – жажда за власт, обидчивост и каприз в изявите. Нинова оглави‍ и‍ поход срещу другари, с които довчера е работила заедно и които пряко са ​ддържание и отговорност, които са от​ съществено значение за ⁤всяка ⁤партия. Надявам се, че Нинова ще направи правилния избор за⁣ благото на БСП и⁣ за бъдещето на българската ​политика като‍ цяло.

инова и като член на ИБ на НС на БСП (2008 – 2011 г.), и като депутат (2012-2014г.). Мога да свидетелствам: на тези постове Нинова се справяше успешно с‍ отговорностите ⁢си‌ и будеше⁤ симпатии и⁢ уважение в нас, колегите. Макар и ⁣да⁢ идваше от ‍кръговете на друга партия и да членуваше в⁤ БСП само от ‌няколко години, аз ⁣приемах ‌я за една от нас, от⁢ дейците на БСП, които удържахме в мъчително-трудните моменти на новата история на БСП⁣ авторитетът,​ мястото, необходимостта от⁤ лява партия, от ляво мислене в България в края на ХХ в. и началото на ‍ХIХ в.

Струва ми се, че имам право да говоря и пиша за допуснатите⁣ от Нинова грешки, тъй като никога не съм премълчавала ​недостатъци на провежданата от нея политика. Откровено ‌и навреме ‍съм ‌казвала какво мисля, искала съм искрено да ѝ помогна, за да е успешен ръководител ​на БСП. Моите критични бележки, кога по-дипломатични, кога по-остри, съм споделяла на заседания на Националния съвет, на конгреси и конференции на БСП, в партийната ми ‍организация, в медиите, включително в поглед. инфо.⁣ Ще добавя още⁤ нещо.⁤ Като партиен член, представител ‍на интелигенцията, ​винаги съм считала за свой дълг да защитавам ‍истината.​ Независимо кой е председател⁣ на⁣ партията. Но и ‌никога не съм се включвала⁣ както в​ хора на ⁢обругателите, така и в групата на‍ приближените ласкатели,​ готови за саморазправа с ‌бившите ръководители на БСП в угода на настоящия. Смятам, че авторитетът на партията‍ не може да бъде граден върху създаваната измамна⁤ представа, че доброто настъпва ⁤с настоящия председател, докато злото обхваща всеки от предишните ръководители. Настоящето винаги съдържа в ⁣себе ‍си и миналото, с позитивите и негативите му.⁢ Голяма грешка на ⁢всеки ръководител на партията е⁤ – поне това показва 130-годишната ни история⁢ – ⁤когато започне да мисли за⁣ себе ‍си като за първоначало, като за⁢ знак ⁤на абсолютна непогрешимост, когато стане адепт на пълното⁢ отрицание, ⁢когато​ организира вендета ⁢на предходниците​ си. ‍Този подход носи само ⁢загуби.

Но да се върна към проблемите, отнасящи се до председателя Нинова. Първото, което ме смути‍ още в дебюта ѝ на‍ председател, бе, че тя е способна да не ‌се съобразява с реалните⁤ обстоятелства на живота и щом⁣ си науми нещо, да го⁣ счита ‍за напълно осъществимо. Устроена ​е така, че в ролята си на председател изпитва‌ нужда да атакува ⁢непрекъснато,⁤ да‍ напада, да побеждава в мига. Да къса отношенията с настоящи и евентуални бъдещи политически партньори, поискат ли да разговарят с нея на равна нога.

Иначе първоначалните ми поводи да ⁤изпитам тревога за Нинова като председател беше провежданата от нея груба, ⁤недиалогична, безцеремонна коалиционна политика. През ‌изминалите пет години​ тя успя да ни ⁣скара с различните ​политически сили. Не се съобрази,‍ че в съвременните условия ⁢БСП няма как да участва в⁣ управлението без да потърси споразумение или дори само ⁣размяна на мнения по ​възлови обществени въпроси с отделни партии – парламентарни и извънпарламентарни. И днес ⁤сме свидетели, че партиите, ⁤които евентуално ще управляват България, не търсят БСП​ за разговори, безразлично им е дали лявата партия ще‌ подкрепи, или ⁢не бъдещото управление на⁤ държавата.

Най-силно ме изненада, но и шокира проведената‌ от Нинова през последните пет ⁣години вътрешно-партийна⁤ чистка, политическата мнителност на председателя на партията, ‌която я подтикна да вижда във всеки свой критик ‍- „враг с партиен билет”. Дейци на БСП, с безспорни ‍приноси ‌и заслуги, ⁤с ‌които довчера тя бе общувала, за които е казвала,⁣ че ги цени и уважава, изведнъж се оказаха под ситото на ⁤клевети и мерзки квалификации, тиражирани ‌от Позитано 20.

Най-вероятно, поради факта⁣ че идва⁣ в ⁣БСП от ⁢средите на лидерска партия, главен опонент на БСП, ‌Нинова не ⁤успя да се⁤ съобрази с характера, ⁤с идейно-структурните особености и качества на социалистическата партия, с обстоятелството, че последните тридесет години изградиха БСП като общност,⁢ която събира в ‌своите редове хора с ⁣различно, понякога разминаващо ⁤се ‍като⁢ позиции​ и оценки ляво мислене, че нашата партия ⁣дълбоко в себе си крие‍ потенциал на „коалиция”. Неслучайно, вътрешнопартийната дейност се ⁤развива като⁤ дискусия между отделните идейни тенденции. В диалога, но ⁣и в споровете помежду им може да ​се види, че БСП държи​ на колективните форми⁤ при взимане на решения, че в ‍недрата ѝ е заложен фундаментът на демократичното начало. Самата аз, от 2013⁤ година​ членувах в лявото движение, ​с председател Янаки Стоилов. Но ⁢сега няма и ‌помен от тези демократични традиции.

Надявах се,⁣ че Нинова ще приеме предложението, което⁤ съм правила и при предишни председатели – да се откаже⁢ от правото си да формира Изпълнителното бюро върху екипен⁤ принцип, а да предостави‍ тази‌ възможност ‍на членовете на Националния съвет. Бюрото да ​бъде съставяно по ресори⁢ от високо компетентни професионалисти; да се откажем от стереотипа: „организационният работник е дялан камък, става за всичко”; в ИБ да⁢ бъдат‍ включени определен брой представители на ​различните идейни ‌партийни ​тенденции.

Вместо да се вслуша в гласа на разума и в поверения опит на партията, Корнелия Нинова се зае да организира около себе си млади и по-възрастни кариеристи, които успешно се справят със задачата да разкъсват всеки опонент и критик на настоящата председателка. Между тези кадри има и свестни хора, ‍но те, кой знае защо – за слава ‌ли, за пари ли, ​за скъпо платено депутатско място ли, поради инерция‌ ли, продават и своята порядъчност, и ⁤своя талант, и своето партийно достойнство.

Не си спомням през годините на⁣ прехода да е имало толкова много публично писане и говорене за председател на БСП, както ‌за⁣ Нинова – ⁤във вестници, в телевизии ‍и радиа: каква уникална личността била като лидер, как за разлика от останалите председатели на БСП (които са интриганти, мухлювци, ​въжеиграчи, кариеристи, ‌продажници, агенти на ГЕРБ,⁣ олигарси и корумпирани‍ типове), Нинова ‍е огледало на управленския гений⁣ на нацията,‍ на нейната чистота и безсребрие.

Една вметка. Сигурна съм, че вината за славословието на ‍фигурата на ⁢председателя не е само на Нинова.⁣ Едва ли тя би могла ‍да спре изцяло⁢ хвалебствения​ „лай” на своите лакеи,‌ дори и да поиска. Но така ⁤или иначе, като ръководител тя трябваше да знае, че ‍дори и ‍в ⁢хвалебствията е потребно да има мяра. Трябваше ​да осъзнае още: изграждането⁤ и поддържането на публичното лице на определен ръководен⁤ деец на БСП е ⁢дълъг процес на трупане на опит, на работа в⁤ организационните ни структури, на квалификация – професионална и партийно-организационна. ⁣Да разбере, че като ръководител на лява партия нейна задача е да защитава, а не да⁣ унищожава доказали се в обществото партийни авторитети,‍ да утвърждава, а‍ не да ‌неглижира професионално подготвени ‌кадри, да привлича ⁢и събира повече хора с ляво и ⁢социалистическо мислене, а ‌не да възражда отречени от живота норми и похвати.

Когато се убедих, че Нинова⁢ всъщност се проваля с подготовката на управленска програма на БСП, че​ при ⁤нея думите и делата често​ се разминават, вече знаех:‍ тя не притежава качествата на ‍лидер, ⁤който е в състояние да подготви БСП ⁤за необходимата радикална промяна на България.

Нинова сбърка, отнасяйки се резервирано⁣ към лятно-есенните​ протести през 2020г., въпреки че⁣ в тях взеха участие и много млади социалисти. Прояви колебливост, а може би закъсня с поддръжката на Румен Радев за предстоящите президентски ⁤избори. ‍Това несъмнено бе забелязано от президента‌ Радев​ и той заложи в парламентарните ​избори, с още‍ по-голяма енергия, на така наречените⁢ протестни партии на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. По този⁤ начин Нинова постави БСП в неизгодното положение да не е онази политическа сила, от която ще​ зависи изборът на Румен Радев и Илиана ‌Йотова за президентския и вицепрезиденсткия пост.

Ще добавя и друго. В програмните разработки, подготвени от ‍сегашното ръководство, външно-политическият курс на БСП не се различава съществено от външнополитическата линия на ⁢ГЕРБ. Икономическите ни⁢ проекти‍ са твърде имагинерни, за да спомогнат България,⁣ заемаща (в резултат⁢ на десетилетното управление ‍на ГЕРБ) последно място по развитие в ‌ЕС, ⁢да се ‍придвижи ⁣с​ няколко места по-напред. В партийната политика се подминават проблемите на продадения ни суверенитет и нуждата от стратегическо партньорство​ с Руската федерация. Не се​ оценява ‌значимостта на „остатъчния суверенитет”, без който не е възможно нито икономическо развитие,⁢ нито осъществяване на пълноценна социална политика. Корнелия Нинова обеща да използва полезните уроци на унгарския премиер Виктор Орбан в икономическата‍ и социалната сфера, в поддържането на ⁤връзки с ‌Русия,⁤ а фактически нищо не направи. И​ досега председателят на БСП не е изразила становището си за американските военни бази върху наша територия – съгласна ли е ⁢с разполагането им, ‍ако е съгласна, ще⁤ поиска ли Пентагона⁢ да плаща данък за базите, ​и т.н.,⁢ и⁤ т.н.

Няколко конкретни примера.

Политически необосновано, месеци преди евроизборите през 2019г., Нинова реши депутатите да напуснат Народното събрание. Което това лиши партията от най-важната за нея публична трибуна ⁤и изява.

През петгодишното⁢ управление на‍ Нинова бе наложена строга цензора в медиите, ‍подпомагани от ‌БСП. Цензура, непозната по размерите си след 1989г.

През последната година, по време на пандемията, Нинова взимаше едно след друго погрешни, конфронтационни решения, които принудиха останалите партии⁣ и ‌властта да действат​ самостоятелно, без самоизолиралата се ‍БСП.⁣ Така за първи път⁤ в нашата история‌ соцпартията изпадна в положението‌ на „ненужна партия”.

Смути ме и още един факт. Очаквах, че⁣ Нинова ще обнови партията с млади образовани кадри, които принадлежат ​към най-подготвените представители на своето поколение.⁢ Още повече, че самата аз общувам с много‌ млади и подготвени хора, които – ⁤поне като нагласа, ценностна система ​и чувствителност – са скрит потенциал‍ за‌ партия като БСП. Но и по отношение на младите, Нинова ‍прояви непоследователност. Наистина, направи ⁤сполучлив избор на отделни млади ръководи кадри. Резултатите от парламентарните избори обаче показват, че младите‍ и трудоспособното население⁣ на гласува за БСП,⁢ считат ‍я за партия на статуквото, чужда на екзистенциалните им проблеми. Младите⁢ имат основание да мислят така, защото ​БСП провежда фиктивна и ⁢безплодна младежка политика и то въпреки‍ процеса на биологично застаряване на членската ни ⁢маса. Тепърва на едно​ ново ръководство на БСП ще му​ се наложи и в тази област да пребегне⁢ към ⁣смели реформи, към ⁢нови подходи ‌за работа с младите​ поколения.

Ще изтъкна също, че в кръга, който заобикаля и славослави председателя на партията, присъстват твърде много неподготвени, с банално⁣ и рутинно⁣ политическо мислене, без ⁢делови качества​ хора. Това явление е⁢ странно ⁣на фона на етапите,‍ през които⁢ е преминало развитието и професионалната подготовка на Нинова.

Както е⁢ странно, че в ръководните органи на‌ БСП – ИБ, Национален съвет, в парламентарната ни група – рядко попадат‍ високо подготвените ‌професионалисти от различни области‌ на живота,‌ на науката‌ и културата. Във връзка с преодоляването на тази „интелектуална ​недостатъчност” изтъкнатият политик и държавник Георги Йорданов, както и големият сценарист ​и белетрист Анжел Вагенщайн, ​написаха специални писма до Нинова да бъдат заделени квоти за видни леви интелектуалци в‌ Националния ​съвет. Предложиха тази тяхна молба да бъде разгледана на заседание на Националния съвет, при съгласие, одобрена. Нинова не направи нищо по въпроса! Дори⁣ и примерът на БСП-София ⁤в ръководството ⁣на ⁤столичната организация да ‍бъдат ‍избрани представители на художествено-творческата, научно-образователната и медицинска федерации,‍ на централно ниво не намери своето цялостно осмисляне и развитие. Сякаш се забравя,⁣ че⁣ големи ‌лидери на нашата партия през ХХ в. са⁣ личности с национален и общоевропейски принос.

Корнелия Нинова кардинално ⁤сбърка като наложи⁤ промяна в Устава на БСП,⁢ която позволи‌ председателят да бъде ‌избиран⁣ не от конгреса, (каквато ‌е традицията от създаването на нашата партия), а ⁢„пряко”, с ⁣участието на всички партийни членове. Прекият избор ⁣мина и замина. Нинова триумфално победи: 43 хил партийни членове от 83 хил партиен състав дадоха ‍своя глас в нейна подкрепа. Победата й ​даде‌ законовото право да разполага с повече фактическа и морална власт, тъй като е избрана от „народа”, докато ‍на‍ конгрес биха я ⁢избирали делегирани ⁢представители на местните ни партийни организации. Признавам, прекият избор ‌на‍ председател предизвика обществено одобрение‌ към БСП. ​Но нито Нинова, нито подръжниците на прекия⁤ избор не проумяха, че тази победа е нож с две остриета. С едното‌ вървиш напред, докато другото те подлъгва да станеш самодържец!

Няма да скрия, ‌че още на⁢ първото заседание на⁢ 49-я конгрес, когато се обсъждаше тази уставна промяна, мотивирах⁣ защо е вредно председателят да бъде⁤ избиран пряко от партията, че това е вид мимикрия, която няма⁤ да роди добри плодове. Нинова и нейните ⁤привърженици тогава ми възразиха, че прекият избор е нова форма на демократизиране на БСП, че партийните ни организации са в блестящо състояние, че те имат ⁤необходимостта само от⁤ такава реформа, което представляваше самоилюзия.

Действителността в⁤ партията обаче е⁤ съвсем различна. Оказва се, че без‍ радикална организационна‌ реформа и без ⁢нови идеи за промяна няма как да⁤ бъде преодоляно крайно незавиднотоавилна стъпка за възстановяване на доверие и за почистване на ‍партийните редици. Но⁤ ако Нинова реши да остане на поста, тя трябва да се подготви за‍ още по-големи предизвикателства и критики.

Независимо от решението на Нинова, важно е за БСП да се фокусира върху ​вътрешните си проблеми и да работи усилено за‌ възстановяване на доверието ⁢на избирателите.⁢ Само по този⁣ начин партията ще може да се върне към пътя на успеха и да⁣ се‍ конкурира ефективно на политическата сцена.

ри главно по ⁣свое и на близкия си кръг усмотрение, да фаворизира едни в ущърб на други (без да успее, както подчертах, в най-важното: провеждането ​на нова ‍младежка политика!).

Опасна⁢ за нашата⁢ партия е и ревността, която⁣ Нинова изпитва към‌ по-млади другари, ⁤притежаващи лидерски качества. По ⁤почина на Тодор Живков‍ тя бързо им „реже главите”: започва се с недомлъвки по техен адрес, за да се продължи‍ в медиите с отрицателни оценки и клевети (предпочитани са ​„връзки с олигархията”, т.е. със задкулисието); изместват⁤ ги⁣ по целесъобразност от ⁣позициите, което заемат, докато в един добър ден ги вкарат в „глуха линия”. (Надявам се, че както вече й става​ навик, др.Нинова‌ няма​ да пребегне към нови ⁣съдебни процедури във връзка ‌с ‍тези мои политически оценки)

След парламентарните⁣ избори Корнелия Нинова ‌се намира в сложно положение. От една страна,​ тя е легитимен председател, избран⁢ чрез пряк избор, и това я прави „непоклатима”. От‌ друга,​ тя​ е председател ⁣на партия, едноличен‌ ръководител,⁣ сурово наказан на парламентарни ‌избори! Второто обстоятелство повелява ⁤председателят, ⁤ако е гражданин на цивилизована ​страна и ако​ той самият ​е цивилизован, да подаде оставка!⁣ Това, ⁣както казва поетът е „толкоз просто‍ и логично”. И нека не се подхвърлят някакви смехотворни обяснения, ⁣че Нинова била едва шест месеца пряко избрана от партията! Все пак тя е председател на БСП от 2016г. – достатъчно дълъг период, за да подготви партията ​ни за управлението на държавата с нови идеи и предложения за радикална промяна.

Пародия на оставки е сегашното решение Изпълнителното бюро да подаде‌ колективно ‌оставка, за да остане Нинова председател! Не​ ми е ясно защо членовете на ИБ трябва да подават вкупом оставка? Ако някои от тях по-директно, примерно, са участвали в изработване на предизборната политика и поведение‍ на БСП, нека подадат оставки (щом намират ‌това за нужно). Но останалите? Показателно е, че граждански достойно постъпиха⁣ двама членове на ИБ – Янаки Стоилов и Крум Зарков, които поискаха⁢ оставката на Нинова.​ Останалите – вечният ⁣конформизъм⁤ на заинтересованите и ‌послушните!

Според мен, няма съществени причини в настоящия момент да се настоява за оставки ⁣на ръководствата на местните партийни организации – областни, ​общински, районни ‍и др. Дори и подхвърлените​ от верните на Нинова‌ клакьори основания за слабо проведена кампания по места, за „нищоправене”‍ от отделни партийни ръководители,⁢ е само ⁢опит ​да бъде замъглен проблемът.​ Услужливо се замита фактът, че за първи път от толкова⁣ много проведени парламентарни избори, цялата предизборна кампания бе изцяло централизирана, директно‍ ръководена от председателя на партията и председателя⁤ на Централния изборен ⁣щаб. Част от ⁤водачите на листите, ⁣част от ‌представителите на⁤ коалиционни⁢ партньори и на гражданските организации са със съмнителен ​обществен авторитет по места. ⁢Те бяха ултимативно налагани от Нинова, нерядко в разрез с предложенията и вижданията на хиляди партийни членове.

И още една „иновация”: организацията⁣ на ⁣предизборната кампания бе възложена на водачите на листите, а не ‍на партийните организации по места.‌ Почти всеки детайл от предизборната⁢ кампания се диктуваше от центъра на Позитано 20, Така че опитът ⁤да‌ се организира‌ спектакъл „колективни оставки” и на местно ниво, цели да размие тоталната отговорност на председателя, като ‌се избяга от обективния анализ на причините, довели до настоящия ⁣катастрофален резултат на БСП. А ‌безпокойствата на Нинова, че след нейната оставка ​ще настъпи хаос в партията, са ‌опит за „оцеляване”.

Хаосът, доколкото има,‌ се причиняват от два неизбежни въпроса:

-⁣ Защо Корнелия Нинова се ‌държи като удавник за⁤ председателския пост?

и

– ⁢Защо не⁤ подаде своевременно оставка?

В ‌статия ‌от 9 април т. г. ‌Кристиян Вигенин, от тясното обкръжение ‍на Нинова, написа⁤ следното: „Но това, което според мен е ⁤по-важно, е, че бяхме длъжни да ‍отслабим натиска върху​ самата Нинова, защото ⁣за БСП е⁣ важно да има действащ председател ⁤в следващите много важни седмици. Сега разговорът не трябва да бъде⁢ да подава ли Нинова оставка,⁤ или не, а да изясним каква да бъде стратегията ⁢на БСП от тук нататък…” Тези ⁤размишления на Вигенин, така⁣ мисля,‌ представляват явен опит за подсигуряването на председателския пост на Нинова през⁣ следващите години, както и за намаляване на моментното глухо напрежение в партията. Няма как да ​бъде прието твърдението на ⁤Вигенин, че⁢ без Нинова ⁣БСП я очаква​ потоп. Твърдение, което вече ‍все по-настойчиво започва‌ да⁢ се разпространява и ​в други медии. Кой има⁤ интерес от подобно обожествяване на председателя на БСП и подхранване на култа към личността​ му? От преднамерените внушения за неговата незаменимост?

Какво да се​ направи ли?

Партията има устав и той трябва да се изпълнява! ​Ако в устава е постановено, че Нинова ще продължи да бъде „председател в оставка” до свикването на заседание на конгреса (наложително е да се свика час по-скоро!), то тя ще продължи да изпълнява задълженията си като „председател в‌ оставка”. Колкото до бъдещия председател, ​БСП вече има изградени кадри от средното и по-младото поколение, показали високи лидерски качества. Те разполагат ‍с новаторско и перспективно мислене, притежават богат управленски опит – и⁣ на партийно, и на общинско, и на държавно⁤ равнище.

Така че ⁢никаква⁢ криза, още повече трагедия няма да‍ настъпи в⁣ БСП след оттеглянето ⁣на Нинова от председателския пост. Разбира ​се, в никакъв случай ⁤не трябва да се допуска спрямо Нинова ​и нейното обкръжение да се постъпи по начина, по⁤ който тя се саморазправи⁣ с ценни за партията кадри. Най-сетне трябва да свикнем с​ презумцията, че един бивш председател на БСП би могъл да продължи ‌дейността си и като член на ИБ, и като ⁢о БСП да се разпадне или да загуби своята позиция на водеща левица ⁤в⁣ българската политика. Напротив, това може да бъде възможност за партията да се⁢ преобрази и да се подготви за предизвикателствата пред нея в ⁣бъдеще.

Важно е новият председател на БСП да бъде човек с визия, който може да обедини партията и да я​ направи по-конкурентоспособна на политическата сцена. Той трябва да ‌бъде способен ⁢да комуникира ефективно с избирателите и ⁣да представя ясна и убедителна програма за развитие на страната.

Следователно,⁤ оттеглянето на Корнелия Нинова от председателския пост на​ БСП може⁤ да⁣ бъде ново начало за партията и възможност за промяна към по-добро. Важно⁣ е да се избере подходящ кандидат, който да води партията към успех и да я направи силна и влиятелна сила в българската политика.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.