Home » today » World » Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-12 14:16:14

Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-12 14:16:14

ност‍ и способност за самокритика. Ако‍ Нинова не покаже това, може да⁤ се​ окаже, че партията ще пострада още повече.

В крайна сметка, важно е ⁣да се помни, че политиката е за‌ служене на обществото ⁢и‍ за защита на интересите на гражданите.​ Ако някой не може да изпълнява тези‌ задачи по ⁢подходящ начин, трябва да ​напусне поста си. Надявам се, че Корнелия‌ Нинова ще ⁤вземе правилното решение за благото на партията ‌и на страната. падането на кабинета Орешарски. Нинова, както е известно, определи тези резултати като позорен епизод от партийната ни история.

На свой ред,‍ анализаторите вече посочиха, че с настоящите си резултати БСП напуска ‍заеманото мястото сред А-отборите‌ и се настанява –⁢ и то не в челните позиции – сред множеството на Б-отборите. Т.е. БСП не ‌само не успя ​да се ​наложи като водеща политическа сила, като ‍алтернатива на досегашното 11-годишно управление на ГЕРБ, но ‌и⁢ от второстепенна се превръща в третостепенна партия, пред прага на злощастно бъдеще.

Тук има детайли, на които би следвало да се ⁤обърне по-голямо внимание.

По начало партиите нерядко намаляват своето обществено влияние​ след управленски ⁤мандат. Съвсем ​друго е обаче, когато основна политическа⁤ сила‍ като БСП, живяла единадесет години в опозиция, получи с 11 % по-малко гласове от управляващата⁣ партия, или изгуби на парламентарни избори от партията, в случая ГЕРБ, управлявала повече от десетилетие страната, с⁤ 350 000 гласа.

Ако след ‍едногодишното ‌управление на Орешарски, чието коалиционно​ правителство бе снето със средства на т.нар. ⁢цветна революция от ГЕРБ, обществената ситуация бе неблагоприятна за БСП ‍(с новоизбран председател Михаил Миков), то днес БСП (с председател Корнелия Нинова) изкара цял мандат в опозиция сред сравнителен‌ обществен конфорт, в ситуации, когато Бойко Борисов и ‍партията му ГЕРБ допускаха​ груби управленски грешки⁤ и лесно можеше⁢ да бъде подронена почвата под краката‍ им.

За съжаление,⁤ БСП, ръководена от Корнелия Нинова,⁤ не се възползва от огромните шансове да укрепи позициите‌ на социалистическата партия, оттам и на ‌българската левица. Обратното, след избора на ​Нинова през 2016 ⁢г. за председател на партията проличаха най-напред ⁢някои нейни слабости – жажда за власт, обидчивост и каприз в изявите. Нинова оглави и поход срещу другари, с които ⁢довчера е работила заедно и които пряко са ддържание и отговорност, които са ‍от съществено значение за всяка партия. Надявам се, че Нинова ще направи правилния избор за благото на БСП и за бъдещето на ⁣българската политика като цяло.

инова и като член на ИБ на НС‌ на‌ БСП (2008 ⁣- 2011 г.), и като депутат (2012-2014г.). Мога да свидетелствам: на тези постове Нинова се справяше успешно⁤ с отговорностите си ‌и будеше симпатии и уважение в нас, колегите. Макар и да идваше от ​кръговете на друга партия и да членуваше в БСП само от⁣ няколко години, аз приемах я ‌за една от нас, от дейците на БСП, които удържахме в мъчително-трудните моменти на новата история на БСП ‌авторитетът, мястото, необходимостта от лява партия, от ляво мислене в България в ​края на ХХ в. и началото на ХIХ в.

Струва ми се, че имам право ⁢да говоря и​ пиша за допуснатите от Нинова грешки, тъй като никога ​не съм премълчавала недостатъци на ‌провежданата от нея ‌политика.⁢ Откровено и навреме съм казвала какво​ мисля,⁢ искала съм искрено да ѝ помогна, за да е успешен ръководител на БСП. Моите критични бележки, ⁤кога по-дипломатични, кога по-остри, съм споделяла⁢ на⁤ заседания⁤ на Националния съвет, на конгреси и конференции на ‌БСП, в партийната ми организация, в медиите, включително в поглед. ​инфо. Ще добавя още нещо. Като партиен член, представител​ на интелигенцията, ⁣винаги съм⁣ считала за свой дълг да защитавам истината. Независимо ‌кой е‌ председател на партията. Но и никога не съм се включвала както в хора на обругателите, ‌така и в групата на приближените ласкатели, готови за саморазправа с бившите ‍ръководители на БСП в угода на настоящия. Смятам, че авторитетът на партията не може да бъде‍ граден върху създаваната измамна представа, че доброто ⁤настъпва ⁣с ⁢настоящия председател, ⁢докато злото обхваща всеки от⁤ предишните ръководители. Настоящето ⁤винаги съдържа в себе ‌си и миналото, с позитивите и негативите му. Голяма грешка на всеки ръководител на партията е – поне това ⁤показва⁣ 130-годишната​ ни история – когато започне да мисли‍ за себе си ⁤като⁤ за първоначало, като за знак на​ абсолютна непогрешимост, когато ‍стане⁢ адепт на пълното отрицание, когато организира ​вендета на предходниците си. Този подход носи само загуби.

Но да се върна към проблемите, отнасящи се до председателя Нинова. Първото, което ме смути още в дебюта ѝ на председател, бе, че тя е способна да не се съобразява с реалните обстоятелства на живота и щом си науми нещо, да го счита за‍ напълно осъществимо. Устроена е така, че в ролята⁤ си на председател изпитва нужда да атакува непрекъснато, да напада, да побеждава в ‍мига. Да къса отношенията с ​настоящи и евентуални бъдещи политически партньори, поискат ли да разговарят с нея на равна нога.

Иначе първоначалните ми поводи да изпитам тревога за Нинова като председател беше провежданата⁢ от нея груба, недиалогична,​ безцеремонна коалиционна политика. През изминалите пет години тя⁣ успя да ни скара с различните политически сили. Не се​ съобрази,⁣ че в съвременните‍ условия БСП няма как да участва в управлението без да потърси споразумение или дори само размяна ⁢на мнения по възлови обществени въпроси с отделни партии – парламентарни⁣ и извънпарламентарни. И днес сме свидетели, че партиите, които евентуално ще управляват България, не търсят БСП за разговори, безразлично им ​е дали лявата партия ще подкрепи, или не бъдещото управление на държавата.

Най-силно⁤ ме⁣ изненада, но и шокира проведената от Нинова през последните пет години вътрешно-партийна ⁢чистка, политическата мнителност на ⁤председателя на партията,‍ която я подтикна да вижда във всеки свой критик – „враг с партиен билет”. Дейци на БСП, с безспорни приноси⁤ и⁢ заслуги, с⁣ които‌ довчера тя ‍бе общувала,‌ за които е казвала, че​ ги цени и уважава, изведнъж се оказаха под ситото на клевети и мерзки квалификации, тиражирани от Позитано 20.

Най-вероятно, поради факта че ⁢идва в БСП от средите на ⁣лидерска партия, главен опонент на БСП, Нинова не успя да се​ съобрази с характера, с идейно-структурните особености и качества на‌ социалистическата партия,⁣ с⁤ обстоятелството, че последните тридесет години изградиха БСП като ‌общност, която събира в своите ⁢редове хора с различно, понякога⁢ разминаващо се като позиции и оценки ляво мислене, че нашата партия дълбоко ⁢в себе си крие потенциал на „коалиция”. Неслучайно, вътрешнопартийната дейност се развива като дискусия между отделните идейни тенденции. ‌В диалога, но и в споровете помежду им може ⁢да ​се види, че БСП държи на колективните форми при взимане на решения, че ⁢в недрата ѝ е заложен фундаментът на демократичното начало. Самата аз, от ‌2013 година членувах в ⁢лявото движение, с председател Янаки Стоилов. Но сега няма и⁣ помен от тези⁤ демократични традиции.

Надявах се, че Нинова ще приеме предложението, което съм правила и при предишни председатели – да се откаже от правото си да формира Изпълнителното бюро върху екипен принцип, а да предостави тази възможност на членовете ⁤на Националния⁤ съвет. Бюрото да бъде съставяно по ресори от високо компетентни професионалисти; да се откажем⁢ от стереотипа: „организационният работник е дялан камък, става за всичко”; в‌ ИБ ​да бъдат включени определен брой представители на различните идейни партийни ⁤тенденции.

Вместо да се вслуша в гласа на разума и⁢ в поверения опит на⁤ партията,⁢ Корнелия Нинова се зае да ‍организира около ⁣себе си млади и по-възрастни кариеристи, които‌ успешно⁤ се справят със задачата да разкъсват всеки опонент и критик на настоящата ‍председателка. Между ‌тези кадри има ‌и свестни хора, но те, кой знае защо – ​за слава ли,​ за пари ли, за скъпо платено депутатско място⁤ ли, поради ​инерция ли, продават и своята‌ порядъчност, и своя талант, и своето партийно достойнство.

Не си спомням през​ годините на прехода да е имало толкова много публично писане и говорене за председател на БСП, както за Нинова – във вестници,⁣ в телевизии и⁢ радиа: каква уникална личността била като ⁤лидер, как за разлика от останалите председатели на БСП (които са интриганти, мухлювци, въжеиграчи, кариеристи, ​продажници, ‌агенти на ГЕРБ, олигарси⁣ и корумпирани типове), Нинова е огледало на управленския гений на нацията, на нейната​ чистота и ⁤безсребрие.

Една вметка. Сигурна съм, че вината за славословието на фигурата на председателя не е само на Нинова. Едва ли тя би могла да ⁤спре изцяло хвалебствения ⁢„лай” на своите лакеи, дори и да поиска. Но така или иначе, като ръководител ‍тя‌ трябваше да знае, че дори и в хвалебствията е‍ потребно да има мяра. Трябваше да осъзнае още: изграждането и поддържането на публичното лице ‌на⁤ определен ръководен деец на БСП е дълъг процес‌ на трупане на опит, ⁢на⁢ работа в организационните ни структури, на квалификация – професионална и партийно-организационна. Да разбере, че като ръководител на лява партия нейна задача е​ да защитава, а не да унищожава ⁣доказали се в обществото партийни авторитети, да утвърждава, а не да неглижира професионално подготвени кадри, да привлича и събира повече​ хора с ляво и социалистическо мислене, а⁤ не да възражда отречени⁢ от живота норми ⁤и похвати.

Когато се убедих, че Нинова всъщност се проваля ⁢с подготовката ⁤на управленска програма на БСП, че при нея думите и делата често се ‌разминават, вече⁣ знаех: тя не‍ притежава качествата​ на лидер, ⁤който е в състояние ‌да подготви БСП за необходимата радикална⁢ промяна на България.

Нинова‌ сбърка, отнасяйки се резервирано към лятно-есенните протести през 2020г., въпреки че в тях взеха участие и много млади социалисти. Прояви колебливост, ⁤а може би закъсня с поддръжката на Румен Радев за предстоящите ⁣президентски избори. Това несъмнено бе забелязано от президента Радев и той заложи в парламентарните избори, с още по-голяма енергия, на така наречените протестни партии на Слави Трифонов, Христо Иванов и⁤ Мая Манолова. По този начин Нинова постави БСП‍ в неизгодното положение да не е онази политическа сила, от която ще ⁤зависи изборът на ⁣Румен Радев и Илиана Йотова‌ за президентския и вицепрезиденсткия ‍пост.

Ще добавя и друго. ⁣В програмните ‍разработки, подготвени от сегашното ръководство, външно-политическият курс на БСП не се различава съществено от външнополитическата линия на ГЕРБ. Икономическите ни проекти‍ са твърде имагинерни, за да спомогнат България, заемаща (в резултат на⁣ десетилетното управление на ГЕРБ) последно място по развитие в ЕС, да се придвижи с няколко места‌ по-напред. В партийната политика се подминават ⁢проблемите на продадения ни суверенитет и нуждата от стратегическо партньорство с Руската федерация. Не се оценява значимостта на „остатъчния суверенитет”, без който не е възможно нито икономическо⁤ развитие, нито осъществяване на пълноценна социална политика.⁣ Корнелия Нинова обеща да използва полезните уроци ‍на унгарския премиер Виктор Орбан в икономическата и социалната сфера, в поддържането на⁣ връзки с Русия, а фактически нищо не направи. И досега председателят на БСП не е изразила становището си за американските военни бази върху⁤ наша ​територия – съгласна ли⁣ е с разполагането им, ⁢ако е съгласна, ще⁢ поиска ли Пентагона да плаща данък за базите, и т.н., и т.н.

Няколко ‌конкретни примера.

Политически необосновано, месеци ‌преди евроизборите през 2019г., ‌Нинова реши депутатите да напуснат Народното​ събрание. Което ​това лиши партията от‌ най-важната за‌ нея публична трибуна и‌ изява.

През ⁣петгодишното управление на Нинова бе наложена строга цензора⁤ в медиите, подпомагани от БСП. Цензура, непозната⁤ по размерите си след 1989г.

През последната година, по време на пандемията, Нинова взимаше едно след друго погрешни, конфронтационни решения, които принудиха​ останалите партии и властта да действат самостоятелно, без самоизолиралата се БСП. ⁢Така за първи път в нашата история соцпартията изпадна в⁢ положението на „ненужна партия”.

Смути⁤ ме и още един⁣ факт. Очаквах, че Нинова ще обнови партията с‌ млади образовани кадри, които принадлежат към най-подготвените представители на своето⁣ поколение. Още повече, че самата аз общувам с⁤ много млади и ‍подготвени хора, които⁤ – поне като нагласа, ценностна система и чувствителност – ⁢са скрит⁣ потенциал за партия като БСП. Но и⁤ по ‍отношение на младите, Нинова прояви непоследователност. Наистина, направи сполучлив избор‍ на отделни млади ръководи кадри. Резултатите от парламентарните избори обаче показват, че младите и трудоспособното население на гласува за БСП,⁢ считат я за партия на статуквото, чужда на екзистенциалните ⁤им ‌проблеми. Младите имат‌ основание да мислят така, защото БСП провежда фиктивна и безплодна младежка политика и то въпреки процеса на биологично застаряване на членската ⁣ни ⁢маса. Тепърва на⁢ едно ново ръководство на БСП ще му се наложи и в тази област да пребегне към смели реформи, към нови подходи за работа с младите поколения.

Ще изтъкна също, ⁤че в кръга, който⁢ заобикаля и славослави председателя на партията, присъстват твърде много неподготвени, с банално и рутинно политическо мислене, без делови ‌качества хора. Това явление е странно на фона на етапите, през които е преминало развитието и професионалната подготовка на‌ Нинова.

Както е странно, че ​в ръководните органи на БСП –‌ ИБ, Национален съвет, ‍в‌ парламентарната ни група – рядко попадат високо подготвените професионалисти от различни области на живота, на науката и културата. Във връзка с преодоляването на тази „интелектуална недостатъчност” изтъкнатият политик и‍ държавник Георги⁢ Йорданов, както и големият сценарист и белетрист Анжел Вагенщайн, написаха специални писма до‍ Нинова да бъдат заделени​ квоти за видни леви интелектуалци в Националния съвет. Предложиха тази тяхна⁢ молба да бъде разгледана⁤ на ⁤заседание на Националния съвет, при съгласие, одобрена.‌ Нинова не направи ​нищо по въпроса! Дори ​и примерът на БСП-София в ръководството на столичната ⁣организация да бъдат избрани представители на художествено-творческата, научно-образователната и медицинска федерации, на ⁣централно ниво не намери своето цялостно⁢ осмисляне и развитие. Сякаш се забравя, че​ големи ⁣лидери на нашата партия през ХХ в. са личности с национален и общоевропейски принос.

Корнелия Нинова⁢ кардинално сбърка ⁢като наложи промяна​ в Устава на БСП,​ която позволи ‌председателят да бъде избиран не от конгреса, (каквато е традицията от ⁢създаването на нашата партия), а „пряко”, с участието ⁢на всички партийни​ членове. Прекият избор мина ‌и замина. Нинова триумфално победи: 43 хил партийни членове от 83 ⁤хил партиен състав дадоха своя глас в нейна подкрепа. Победата й даде законовото право⁤ да разполага с повече фактическа и морална власт, тъй като е избрана от „народа”, докато на конгрес биха я ⁣избирали делегирани ⁣представители на местните ни⁢ партийни организации. Признавам,⁣ прекият избор на председател ⁤предизвика обществено одобрение към БСП.⁢ Но нито Нинова, ​нито подръжниците‍ на прекия избор не проумяха, че тази победа е нож с две остриета. С едното вървиш напред, докато другото те подлъгва да станеш самодържец!

Няма да скрия, че ‍още⁣ на първото заседание на 49-я конгрес, когато се обсъждаше тази уставна промяна, мотивирах защо е​ вредно⁣ председателят да бъде избиран пряко от партията, че това е вид мимикрия, която няма да роди добри плодове. Нинова⁢ и нейните привърженици​ тогава ми ‌възразиха, че прекият избор е нова форма ⁢на демократизиране на БСП, ⁣че партийните ни организации‌ са в блестящо състояние,⁤ че те имат необходимостта само от такава реформа, което представляваше⁣ самоилюзия.

Действителността в партията обаче е съвсем различна. Оказва се, че без радикална организационна реформа‍ и без нови идеи за промяна ​няма как да бъде преодоляно крайно незавиднотоавилна стъпка, която може да помогне на партията да ‌се възстанови и да се върне на пътя към успеха. Но ако Нинова реши да остане на поста си, това може⁤ да доведе до още по-големи проблеми за БСП.

Независимо от решението на Нинова, важно е за партията да се проведе внимателен анализ⁣ на причините за неуспеха на последните избори и да се предприемат конкретни действия⁣ за възстановяване на доверието на​ избирателите. Само по този начин БСП може да се върне към пътя ‌на успеха⁤ и да се превърне от партия в опозиция в партия в правителство.

ри⁤ главно по свое и на близкия си кръг усмотрение, да фаворизира едни в ущърб на други (без да успее, както​ подчертах, ‌в⁤ най-важното:⁣ провеждането‌ на нова младежка политика!).

Опасна за‌ нашата партия е и ревността, която Нинова изпитва към по-млади другари, притежаващи лидерски качества. По почина на Тодор Живков ⁣тя бързо им „реже главите”: започва се с недомлъвки по техен адрес, за‌ да се продължи в медиите с отрицателни оценки и клевети (предпочитани са „връзки с​ олигархията”, т.е. със задкулисието); ⁢изместват ги по целесъобразност от позициите, което заемат, докато в един⁤ добър ден ги‍ вкарат в „глуха линия”. (Надявам се, че както вече й става навик, др.Нинова няма да пребегне към нови съдебни процедури във връзка с тези мои политически оценки)

След парламентарните избори Корнелия Нинова се намира в сложно положение. От‌ една страна, тя е легитимен председател,⁤ избран чрез пряк‍ избор, и това я прави „непоклатима”. От друга, тя е ⁤председател на партия, едноличен ръководител, сурово наказан на парламентарни избори! Второто⁢ обстоятелство повелява председателят, ако е гражданин на цивилизована страна и ако той‌ самият е цивилизован, да подаде оставка! Това, както казва поетът е „толкоз просто и логично”. И нека ⁤не се подхвърлят някакви ⁣смехотворни обяснения, че Нинова била едва шест ‍месеца пряко избрана от партията! Все​ пак тя е председател на БСП от 2016г. – достатъчно дълъг период, за да подготви‌ партията ни за управлението на държавата с нови идеи и предложения за радикална промяна.

Пародия на оставки е сегашното решение Изпълнителното бюро да подаде колективно оставка, за да остане Нинова председател! Не ми ​е ясно защо членовете на ИБ трябва да подават вкупом оставка? Ако някои ⁤от тях по-директно, примерно, са участвали в изработване на​ предизборната ‍политика и поведение на‍ БСП, нека подадат оставки (щом намират това за нужно). Но⁢ останалите? Показателно е, че граждански достойно постъпиха двама членове ⁢на ИБ ​– Янаки​ Стоилов и Крум Зарков, които поискаха⁤ оставката на Нинова. Останалите – вечният конформизъм ‌на заинтересованите и послушните!

Според мен, няма съществени причини в настоящия ⁣момент да се настоява за ⁢оставки на ръководствата на местните партийни организации – областни, общински, районни и⁤ др. Дори и подхвърлените от верните на Нинова клакьори основания ⁤за слабо проведена кампания по места, за „нищоправене” от отделни партийни ръководители, ⁣е само опит да бъде замъглен проблемът. Услужливо се замита ⁤фактът, че за първи⁤ път от толкова ⁣много проведени парламентарни избори, цялата предизборна кампания бе изцяло централизирана, директно ръководена от председателя⁢ на партията и председателя на Централния изборен щаб. Част от водачите на ⁢листите, част от представителите на коалиционни партньори и на гражданските организации са ​със ​съмнителен обществен ​авторитет по места. Те бяха ултимативно налагани от Нинова, нерядко в разрез с предложенията и вижданията на хиляди партийни членове.

И още една ⁢„иновация”: организацията на предизборната кампания ​бе възложена на водачите‌ на листите, а не на партийните‌ организации по места. Почти всеки ⁤детайл от предизборната кампания се⁢ диктуваше от центъра на Позитано 20, Така че⁣ опитът да се организира спектакъл „колективни оставки” ‍и⁣ на местно ниво, цели да размие тоталната отговорност на председателя, като се⁤ избяга от обективния анализ на причините, довели до настоящия катастрофален резултат на БСП. А безпокойствата на Нинова, че след⁣ нейната оставка ще настъпи хаос в партията, са опит за „оцеляване”.

Хаосът, доколкото има, се причиняват от два⁣ неизбежни въпроса:

– Защо Корнелия Нинова⁣ се⁤ държи ‌като удавник за председателския пост?

и

– Защо не подаде своевременно оставка?

В статия от 9 април т. г. Кристиян Вигенин, от тясното​ обкръжение на Нинова, написа следното: „Но ⁣това,​ което ⁤според мен е по-важно, е, че⁤ бяхме длъжни‌ да отслабим натиска върху самата Нинова, защото за БСП е важно⁢ да има действащ председател в следващите много важни седмици. Сега‍ разговорът не трябва да бъде да подава ли Нинова оставка, или ​не, а да изясним ⁢каква да​ бъде стратегията на БСП от тук нататък…” Тези размишления​ на Вигенин, така мисля, представляват явен опит за подсигуряването на председателския ⁣пост на Нинова през ⁣следващите години, както и за намаляване на моментното‌ глухо ⁣напрежение⁤ в партията. Няма как да бъде прието твърдението на Вигенин,‍ че без Нинова БСП я очаква потоп. Твърдение, ⁢което вече все по-настойчиво започва да се разпространява и в ‍други медии. Кой има интерес от подобно обожествяване на председателя⁢ на​ БСП⁣ и подхранване на култа към личността​ му? От преднамерените внушения за неговата незаменимост?

Какво да се направи ли?

Партията има устав ⁣и той трябва да се изпълнява! Ако ⁢в устава е постановено, че Нинова ще продължи да бъде „председател в оставка” до свикването на ⁣заседание на конгреса (наложително‌ е да се свика час по-скоро!), то тя ще продължи да изпълнява задълженията си като „председател в оставка”. Колкото до бъдещия председател, БСП ⁣вече има ⁢изградени⁢ кадри от средното и ⁣по-младото поколение,⁤ показали високи лидерски качества. Те разполагат⁤ с новаторско и перспективно мислене, притежават богат управленски опит – и на партийно, и на общинско, и на‍ държавно равнище.

Така че никаква⁣ криза, още повече трагедия няма да настъпи в БСП след оттеглянето на Нинова от председателския ‍пост. ⁣Разбира се, в никакъв случай не⁢ трябва да⁢ се допуска спрямо Нинова и нейното обкръжение да се‍ постъпи по начина, по който тя се саморазправи с ценни за ⁤партията кадри. Най-сетне‍ трябва да свикнем с презумцията, че един бивш председател на БСП би могъл да продължи дейността си ‍и като член на ИБ, и като о​ БСП да се върне към старите ⁤практики и методи,​ които доведоха партията до криза. Новият председател трябва да ⁤бъде човек с чисти ръце, с ясна визия за развитието на партията и ⁢с ​готовност⁤ да слуша и сътрудничи с младите кадри.

БСП има потенциал да се възстанови‌ и да ‌се превърне⁢ отново в силна и​ влиятелна политическа⁣ сила в България. Но това изисква отговорност и ⁢ангажираност⁣ от всички членове на партията, както и от новото‌ ръководство. Само по този⁢ начин БСП може да се ‌издигне от ‍кризата и да‍ се​ върне⁤ на пътя на успеха и просперитета.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.