Home » today » World » Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-13 07:09:49

Защо Корнелия Нинова трябва да подаде оставка – 2024-05-13 07:09:49

ност и‍ способност за самокритика. Ако Нинова не покаже това, може ⁤да се⁤ окаже, че ще бъде⁢ принудена да напусне⁤ по-късно, след като вече е причинила значителни щети на ⁤партията.

В крайна​ сметка, важно⁢ е ‍да се помни, ‍че политиката е служене на обществото, а не на лични интереси. Ако Корнелия Нинова иска ⁤да запази доверието на избирателите и⁢ да продължи да‍ бъде‍ влиятелна‍ фигура ⁤в ​българската политика, трябва да действа в интерес на партията и на страната като цяло, ‍а не​ само в своя собствен ⁣интерес. падането на кабинета Орешарски. Нинова, както е ‌известно, определи тези резултати като позорен⁣ епизод от ​партийната ни история.

На свой ред, анализаторите вече‌ посочиха, че с настоящите си резултати БСП напуска заеманото мястото сред А-отборите и се настанява⁣ – и то не в челните позиции – сред множеството на Б-отборите. Т.е. БСП не само не успя да се наложи като водеща политическа сила, ‌като алтернатива на досегашното 11-годишно управление на ГЕРБ, но и‍ от второстепенна се превръща в третостепенна партия, пред прага на злощастно бъдеще.

Тук има ​детайли, на‌ които би следвало да се обърне по-голямо внимание.

По начало партиите нерядко намаляват своето обществено влияние‍ след ⁤управленски мандат. Съвсем друго е обаче, ‍когато⁤ основна политическа сила като БСП, живяла единадесет години в опозиция, получи с 11 % по-малко гласове от ⁤управляващата партия, или ⁣изгуби на парламентарни избори от партията, в случая ГЕРБ, управлявала повече от десетилетие страната, с ⁢350 000 гласа.

Ако ⁣след едногодишното управление на​ Орешарски, чието коалиционно правителство бе снето със средства на ​т.нар. цветна ⁤революция от​ ГЕРБ, обществената ситуация бе ‍неблагоприятна за БСП​ (с новоизбран председател Михаил Миков),‌ то днес БСП (с председател Корнелия Нинова) изкара цял ‌мандат в опозиция ‌сред сравнителен обществен конфорт, в ситуации, когато Бойко Борисов и партията му ГЕРБ допускаха груби управленски грешки и лесно можеше да​ бъде подронена почвата под краката им.

За съжаление, БСП,⁤ ръководена от ‌Корнелия Нинова, не ⁤се възползва от огромните шансове да укрепи позициите⁤ на социалистическата партия, оттам и на българската левица. Обратното, след избора на Нинова през 2016 ​г. за председател на партията проличаха най-напред‌ някои нейни​ слабости – жажда ⁤за ⁢власт, обидчивост и каприз в⁢ изявите. Нинова оглави и поход срещу другари, с които‍ довчера е работила ‍заедно ‍и които пряко са ддържание и ⁤отговорност, които са от съществено значение за всяка партия. Надявам се, че ⁤Нинова ще направи правилния избор⁣ за⁤ благото‌ на‍ БСП и​ за бъдещето⁣ на българската⁣ политика като цяло.

инова ‌и като член на ИБ на НС на БСП ‌(2008 ⁢- 2011 г.), и като депутат (2012-2014г.). ⁣Мога ‍да ‍свидетелствам: на тези постове Нинова се ​справяше успешно с ⁣отговорностите си и будеше симпатии и уважение в нас, ⁢колегите. Макар и да идваше от кръговете на⁣ друга партия и да членуваше в БСП само от ⁣няколко години, аз приемах я за една от нас, от дейците на БСП, ⁣които удържахме⁣ в мъчително-трудните моменти на новата⁣ история на БСП авторитетът, ⁢мястото, необходимостта от лява партия,⁣ от ‌ляво мислене ‍в България в края на ХХ⁤ в. ⁣и началото на ХIХ в.

Струва​ ми се, че имам право да говоря и ‍пиша за допуснатите от Нинова ⁣грешки, тъй като никога‍ не ⁣съм ⁣премълчавала недостатъци⁤ на провежданата от ‌нея политика. Откровено ‌и навреме​ съм казвала какво мисля, искала съм искрено ​да ѝ помогна,‍ за да е​ успешен ръководител⁤ на БСП. Моите критични бележки, кога по-дипломатични, кога по-остри, съм споделяла⁢ на заседания на Националния съвет, на конгреси и ⁤конференции ‌на‍ БСП, в партийната ми ⁤организация, в медиите, включително в поглед. инфо. Ще добавя още нещо. Като партиен член, представител на интелигенцията, винаги съм считала за свой дълг да защитавам истината. Независимо кой е ​председател на партията. ⁣Но и⁤ никога не съм се включвала както ​в хора на обругателите, така и в групата на приближените ласкатели, готови за⁣ саморазправа с бившите ръководители⁤ на БСП в‌ угода ‌на настоящия. Смятам, че ‌авторитетът на партията не може да⁣ бъде граден върху‌ създаваната измамна⁣ представа, че доброто настъпва с настоящия председател, докато злото обхваща всеки от ⁢предишните ръководители. Настоящето ‌винаги съдържа в себе си и⁤ миналото, ‍с позитивите ‍и негативите му. Голяма грешка​ на ‍всеки ⁣ръководител ​на партията е – поне това показва 130-годишната ни ⁢история – ⁤когато започне да мисли⁢ за себе си като за първоначало, като⁢ за знак на абсолютна непогрешимост, когато​ стане адепт на ​пълното⁢ отрицание, ‌когато организира‍ вендета на предходниците си. Този подход носи само загуби.

Но да се​ върна към проблемите, отнасящи ⁣се ⁣до председателя Нинова. Първото, което ме смути‍ още в дебюта ѝ ‍на председател, бе, че тя‌ е способна да не се съобразява⁢ с реалните обстоятелства на живота ​и щом си науми нещо, да го ​счита за напълно осъществимо. Устроена е така, че‌ в ролята си ⁤на председател ‌изпитва​ нужда да атакува непрекъснато, ⁤да напада, да побеждава в мига. Да къса отношенията с​ настоящи и евентуални бъдещи политически партньори, поискат ли да разговарят с нея на ⁣равна нога.

Иначе​ първоначалните ми ⁣поводи⁣ да ⁢изпитам тревога за Нинова като председател беше провежданата⁤ от нея груба, недиалогична, ⁢безцеремонна коалиционна политика.‌ През изминалите пет ‍години тя⁣ успя ⁣да ни скара с различните политически сили. ​Не се съобрази, че в съвременните условия⁣ БСП⁢ няма как да ‍участва в управлението без​ да потърси⁤ споразумение или дори само размяна на мнения по възлови обществени въпроси с отделни​ партии – парламентарни и ​извънпарламентарни. И днес сме свидетели, ⁣че партиите, ⁣които евентуално ще управляват България, не търсят⁤ БСП⁣ за разговори, безразлично им е дали⁤ лявата партия⁣ ще подкрепи, или не ​бъдещото управление на държавата.

Най-силно ме​ изненада, но и шокира проведената⁣ от Нинова през последните пет години вътрешно-партийна чистка, ‍политическата ​мнителност на председателя на партията, която я подтикна да⁤ вижда във всеки свой критик – „враг с​ партиен билет”. Дейци на БСП, с безспорни приноси ‍и заслуги,​ с които довчера тя бе общувала, за ⁢които е казвала, че⁢ ги цени и уважава, изведнъж се оказаха под ситото на ⁤клевети и мерзки квалификации,⁢ тиражирани ⁣от Позитано 20.

Най-вероятно, поради факта че идва в БСП от средите на лидерска партия, главен ‌опонент на БСП, Нинова не ‌успя да се съобрази с характера, с идейно-структурните особености и ‍качества на социалистическата партия, с обстоятелството, че последните тридесет години изградиха БСП като общност, която​ събира в своите редове ‌хора с различно,⁤ понякога‍ разминаващо се като ⁤позиции ⁣и оценки ляво мислене, че нашата партия дълбоко в себе ‌си крие потенциал на „коалиция”. Неслучайно, вътрешнопартийната дейност се развива като дискусия ‌между отделните идейни​ тенденции. В⁢ диалога, но и ‍в споровете помежду им⁢ може да се види, че БСП държи на колективните форми при взимане⁣ на решения, че в недрата ѝ е заложен фундаментът на демократичното начало. Самата ‍аз, от 2013 година членувах в лявото движение, с председател​ Янаки‍ Стоилов. Но⁣ сега ​няма и ‌помен ‌от тези ⁢демократични традиции.

Надявах се, че Нинова ще приеме предложението, което съм правила и при предишни председатели – да ⁤се откаже от правото ‍си да формира Изпълнителното бюро върху екипен принцип,​ а да предостави тази възможност на членовете на Националния съвет. Бюрото ⁤да‌ бъде съставяно по ресори от високо компетентни професионалисти; да се откажем от⁤ стереотипа:⁣ „организационният⁤ работник е дялан камък, става⁢ за всичко”; в ИБ да бъдат включени ⁢определен брой⁤ представители на различните идейни партийни тенденции.

Вместо да се вслуша в гласа на разума⁤ и в ⁢поверения опит на ‍партията, Корнелия Нинова се зае ‌да⁣ организира около себе си⁢ млади и по-възрастни ​кариеристи, които ⁤успешно се справят със задачата да разкъсват всеки опонент и критик на ⁢настоящата председателка. Между тези кадри има ⁤и свестни хора, но те, кой знае⁢ защо – за слава ли, за пари ли, за скъпо платено⁢ депутатско място ли, ⁣поради инерция ли, продават и своята порядъчност, и своя талант, и своето партийно достойнство.

Не си ​спомням през годините на прехода да ⁣е имало толкова ‍много публично писане и⁢ говорене за председател на БСП, както за ‍Нинова – във вестници, в телевизии⁣ и радиа: каква уникална личността била като лидер, как за разлика ⁣от останалите председатели на БСП (които са интриганти, мухлювци, въжеиграчи, кариеристи, продажници, агенти на ⁣ГЕРБ, ⁤олигарси‍ и корумпирани типове), Нинова ⁣е огледало⁣ на управленския гений на нацията, на нейната чистота и ‍безсребрие.

Една вметка. Сигурна съм,‍ че вината за славословието на фигурата на председателя не е само на Нинова. Едва ли⁣ тя би могла да спре изцяло хвалебствения „лай” на своите⁣ лакеи, дори и‍ да поиска. Но така или иначе, ⁤като ⁤ръководител тя ​трябваше да знае, че ‌дори и в хвалебствията е потребно да има мяра. ‍Трябваше да осъзнае още: изграждането и⁤ поддържането‍ на публичното лице на​ определен ⁤ръководен деец на БСП е дълъг процес на трупане на опит, на работа⁢ в организационните ни структури, на квалификация – професионална и партийно-организационна. Да разбере, че като ръководител на лява партия нейна задача е да защитава, а не да унищожава доказали се ⁤в обществото‌ партийни авторитети, да утвърждава, ⁣а не да неглижира професионално подготвени кадри, да привлича и събира повече хора с ляво и социалистическо мислене, а не да възражда отречени от живота норми и похвати.

Когато се убедих, че Нинова всъщност се проваля ​с подготовката на⁤ управленска програма на ⁣БСП, ⁤че⁣ при нея думите и делата често се разминават, вече знаех: тя не притежава качествата на⁢ лидер, ‍който е в състояние да⁢ подготви БСП за необходимата радикална промяна на България.

Нинова сбърка, отнасяйки се резервирано към лятно-есенните ⁢протести през ⁢2020г., ​въпреки⁤ че в тях взеха ​участие и много млади социалисти. Прояви колебливост, а може би закъсня с поддръжката на Румен ⁣Радев за предстоящите президентски избори. Това несъмнено бе забелязано ⁣от ‍президента⁢ Радев ⁣и ​той заложи в парламентарните избори, ⁤с още по-голяма енергия, на така наречените протестни партии на ​Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. По този ‍начин Нинова постави БСП в неизгодното положение да не ⁤е‌ онази политическа сила, от която ще зависи изборът на Румен ⁤Радев и Илиана Йотова за президентския и вицепрезиденсткия пост.

Ще добавя и друго. В програмните разработки, подготвени от сегашното ръководство, външно-политическият ​курс на ⁣БСП не се различава съществено от​ външнополитическата линия на⁢ ГЕРБ. ⁤Икономическите⁢ ни проекти са твърде имагинерни, за да спомогнат​ България, заемаща (в резултат ‌на десетилетното управление на ГЕРБ) последно място​ по развитие в ЕС, да се придвижи с няколко места по-напред. В партийната политика се подминават ​проблемите ⁢на продадения⁣ ни суверенитет и нуждата от стратегическо партньорство ‍с Руската федерация. Не се ​оценява значимостта на ⁤„остатъчния суверенитет”, без‌ който ‍не е ⁢възможно нито⁤ икономическо развитие, нито осъществяване на пълноценна социална⁣ политика. Корнелия Нинова обеща да ​използва полезните уроци⁤ на унгарския премиер Виктор Орбан в‌ икономическата и социалната сфера, в поддържането на връзки‍ с Русия, а фактически нищо не направи. И досега председателят на БСП не е изразила ⁤становището​ си за американските⁣ военни бази върху наша територия – съгласна ли е с разполагането им,⁣ ако е ‍съгласна,​ ще поиска‍ ли Пентагона⁢ да плаща данък за базите, и т.н., и т.н.

Няколко конкретни примера.

Политически⁤ необосновано, месеци преди евроизборите през 2019г.,‍ Нинова реши ⁣депутатите ‍да напуснат Народното събрание. Което това‍ лиши ⁣партията от най-важната за ​нея ‍публична трибуна и изява.

През петгодишното управление на Нинова бе наложена строга цензора в медиите, ⁢подпомагани от БСП. Цензура, непозната по размерите ​си след 1989г.

През⁤ последната‍ година, по време на пандемията, ⁣Нинова взимаше едно след друго погрешни, конфронтационни решения, които принудиха останалите партии и ​властта да действат⁤ самостоятелно, без самоизолиралата се БСП. Така за първи път в нашата ⁣история⁢ соцпартията изпадна в положението на „ненужна партия”.

Смути ‌ме ​и още един‌ факт. Очаквах, че Нинова​ ще обнови партията с млади образовани кадри, които принадлежат към ⁢най-подготвените представители на своето поколение. ‍Още повече, че самата аз общувам с много млади и ⁢подготвени хора, които – поне като нагласа, ценностна система‌ и чувствителност – са ‌скрит ‍потенциал за партия ⁢като БСП. Но ⁢и по ​отношение на младите, Нинова прояви ‍непоследователност.⁣ Наистина, направи сполучлив избор ​на отделни‌ млади ръководи ‍кадри. Резултатите от парламентарните избори ⁤обаче показват, че младите и ⁢трудоспособното население⁤ на гласува за БСП, ‍считат я за партия на ⁣статуквото, ⁣чужда на екзистенциалните им проблеми. Младите имат основание да мислят така, защото⁣ БСП провежда фиктивна и безплодна младежка политика и то въпреки процеса ⁢на биологично застаряване на членската ни маса. ‍Тепърва на едно ново ръководство на БСП ще му се наложи и в тази област да пребегне към смели реформи, ‌към ​нови подходи за работа с младите поколения.

Ще изтъкна също, че в кръга, който заобикаля ⁣и‌ славослави председателя на ‌партията, присъстват твърде много неподготвени, с банално и рутинно политическо мислене, без ​делови качества хора. Това явление е странно​ на фона на етапите,‍ през които е преминало развитието и професионалната подготовка на Нинова.

Както е странно, ⁣че⁢ в​ ръководните органи на БСП – ИБ, Национален съвет, в парламентарната ни ⁢група‌ – рядко попадат високо⁢ подготвените професионалисти‌ от различни области на⁢ живота, ⁤на науката и културата. Във връзка с ‍преодоляването на тази ⁢„интелектуална‌ недостатъчност”⁣ изтъкнатият политик ⁢и държавник⁣ Георги Йорданов, както и големият⁢ сценарист и белетрист Анжел​ Вагенщайн,⁣ написаха специални писма⁢ до Нинова ⁤да⁤ бъдат заделени квоти ‍за видни леви‌ интелектуалци в Националния съвет. Предложиха тази тяхна молба да бъде ‌разгледана на заседание на Националния съвет, ‌при съгласие, ⁤одобрена. Нинова не​ направи нищо по ⁣въпроса! Дори‍ и примерът ‍на БСП-София в‍ ръководството на​ столичната организация ‍да бъдат ⁣избрани представители на художествено-творческата,⁣ научно-образователната и медицинска федерации, на централно ниво не намери своето цялостно осмисляне и развитие. Сякаш се ​забравя, че големи лидери на нашата партия ⁣през ХХ в. са личности с‍ национален и общоевропейски принос.

Корнелия‍ Нинова кардинално сбърка​ като наложи ⁢промяна в Устава на БСП, която позволи председателят да бъде избиран не от конгреса, (каквато е традицията от създаването⁢ на ⁢нашата партия), а⁣ „пряко”, ⁢с участието на всички партийни членове. ‍Прекият ​избор мина и⁣ замина. Нинова ​триумфално победи: 43 ⁣хил партийни‌ членове от 83 хил ⁢партиен състав дадоха своя глас в нейна подкрепа. Победата й даде законовото право‌ да ​разполага с повече фактическа и морална власт, тъй като ⁢е избрана от „народа”,⁣ докато на конгрес биха ‌я‍ избирали делегирани представители на местните ни партийни организации. Признавам, ⁣прекият избор на председател предизвика обществено⁤ одобрение към БСП. Но нито Нинова, нито подръжниците‌ на прекия избор не проумяха, че тази победа е⁤ нож с две остриета. С едното вървиш⁣ напред, докато‍ другото те подлъгва да ‌станеш самодържец!

Няма да ‌скрия, че още ​на първото заседание ⁤на 49-я конгрес, когато се обсъждаше ​тази уставна промяна, мотивирах защо е⁢ вредно председателят ​да бъде избиран ‍пряко от партията, че това е ⁣вид мимикрия, която няма ‌да роди ⁢добри плодове. Нинова и нейните привърженици тогава ми възразиха, че прекият избор е нова форма на⁢ демократизиране на БСП, че партийните ни организации⁣ са в блестящо състояние, че те имат необходимостта само от такава реформа, което представляваше самоилюзия.

Действителността​ в партията обаче е съвсем⁤ различна. Оказва се, че​ без радикална организационна реформа и⁣ без нови ​идеи за промяна няма как да бъде преодоляно крайно незавиднотоавилна стъпка, която може да помогне⁣ на партията‍ да се възстанови и да се върне на пътя⁤ към ​успеха. ⁤Но ако Нинова реши да остане на поста си,‌ трябва⁢ да се надяваме, че ще направи ⁣необходимите промени и ще се стреми към по-добро управление на партията.

В крайна сметка, важно ‌е да се помни, че политиката е служение на обществото и народа, и че лидерите ⁣трябва да бъдат пример за отговорност и честност. Надявам се, че ‌Корнелия Нинова ще​ вземе правилното ‍решение за ⁣благото на⁤ партията и‌ за бъдещето ​на българската политика.ри главно​ по свое и на близкия си кръг​ усмотрение,⁢ да фаворизира едни ⁢в ущърб на други (без да ‍успее, както подчертах, в‍ най-важното: провеждането на⁤ нова младежка политика!).

Опасна за нашата партия е ⁤и ревността, която Нинова изпитва към по-млади другари, притежаващи лидерски качества. По почина на Тодор Живков ‌тя бързо ​им „реже​ главите”: започва се с недомлъвки ‍по техен адрес, за да се продължи в медиите с отрицателни оценки и клевети (предпочитани са „връзки с олигархията”, т.е. със задкулисието); ⁣изместват ги по целесъобразност от позициите, което заемат, докато ‍в ​един добър ден ги вкарат ‍в „глуха линия”. (Надявам се, че както‍ вече й става навик, др.Нинова няма​ да пребегне към нови съдебни процедури във връзка с тези мои политически оценки)

След парламентарните избори Корнелия Нинова се намира в сложно положение. От една страна,⁤ тя е легитимен председател, избран чрез‌ пряк‍ избор, ⁣и това я ⁣прави „непоклатима”. От друга, ‍тя ⁤е председател на партия, едноличен ръководител, сурово наказан на парламентарни избори! Второто обстоятелство повелява председателят, ако е гражданин на цивилизована страна и ако той самият е цивилизован, да подаде оставка! Това, както казва ‌поетът е „толкоз‍ просто и логично”. И нека не се⁤ подхвърлят някакви смехотворни ​обяснения, че Нинова ‌била едва ​шест месеца пряко избрана‌ от партията!⁤ Все пак ⁣тя е председател на БСП⁤ от 2016г. – достатъчно дълъг период, за да подготви партията ни за управлението ‌на ​държавата с нови ​идеи и предложения за радикална промяна.

Пародия на оставки е сегашното решение ‍Изпълнителното бюро да подаде колективно оставка, за да остане Нинова ‍председател! Не ми е ясно защо членовете​ на ИБ трябва да подават вкупом оставка?⁢ Ако някои‍ от ‌тях по-директно, примерно, са⁤ участвали в⁤ изработване на предизборната политика ⁤и поведение на БСП, нека⁣ подадат ​оставки (щом‍ намират това⁤ за нужно). Но останалите? Показателно е, че граждански достойно постъпиха двама членове⁣ на ‍ИБ – Янаки ‍Стоилов и Крум Зарков, които поискаха ‍оставката на ‌Нинова. Останалите – вечният конформизъм ⁢на заинтересованите и послушните!

Според ‍мен, няма⁤ съществени причини в ⁢настоящия момент да ⁣се настоява за оставки на ръководствата на местните партийни организации – областни, общински, районни и др. ⁢Дори и подхвърлените от верните‌ на Нинова клакьори основания за слабо проведена кампания по места, ⁣за ‌„нищоправене” от отделни⁢ партийни ⁤ръководители, е само опит да бъде замъглен проблемът. Услужливо⁢ се замита фактът, че за първи ‍път от толкова ‌много проведени⁢ парламентарни избори, цялата ⁤предизборна кампания бе изцяло централизирана, директно ‌ръководена от ‌председателя на партията и ‌председателя‌ на Централния изборен щаб. Част от водачите ⁢на листите, част от представителите на коалиционни партньори и на гражданските организации са със съмнителен обществен авторитет по места. Те бяха ултимативно ​налагани от Нинова, нерядко ⁢в разрез⁣ с предложенията и вижданията на ‍хиляди партийни членове.

И още ‌една „иновация”: ​организацията на предизборната кампания бе възложена на водачите на листите, а не на партийните‌ организации по места. Почти всеки детайл ​от предизборната кампания се диктуваше от центъра на Позитано 20,‍ Така че опитът да се организира спектакъл „колективни оставки” и на ⁣местно ниво, цели да⁢ размие тоталната отговорност на председателя, като се избяга от обективния анализ⁢ на причините, довели до настоящия катастрофален резултат на БСП.⁢ А безпокойствата на Нинова, че след нейната оставка⁢ ще настъпи хаос в ⁢партията,⁤ са опит за „оцеляване”.

Хаосът, доколкото има, се⁤ причиняват от два неизбежни въпроса:

– Защо‍ Корнелия‌ Нинова се държи​ като удавник за председателския пост?

и

– Защо ⁤не подаде своевременно оставка?

В статия от 9 април т. г. ⁤Кристиян Вигенин, от тясното обкръжение на Нинова, написа⁤ следното: „Но това, което според мен е по-важно, е, че бяхме длъжни да отслабим⁣ натиска върху ⁣самата‍ Нинова, ‍защото за⁢ БСП е важно да има‍ действащ ⁣председател в следващите много⁢ важни ‍седмици. Сега разговорът не трябва⁢ да бъде да ⁤подава ли Нинова⁣ оставка, или не, а да изясним каква да бъде‍ стратегията на БСП от тук нататък…” ‌Тези размишления на Вигенин, така мисля, представляват⁢ явен⁢ опит за подсигуряването ⁢на председателския пост на Нинова през следващите години, както и за намаляване⁤ на моментното глухо​ напрежение в ‌партията. Няма как да бъде прието​ твърдението на Вигенин, че‍ без Нинова БСП я ⁣очаква потоп. Твърдение, което ⁢вече ​все по-настойчиво започва да се ⁣разпространява​ и в други медии. Кой има интерес ⁤от подобно обожествяване на председателя на БСП и подхранване на култа​ към‌ личността му? От преднамерените внушения за неговата незаменимост?

Какво да се ⁤направи ли?

Партията има устав и той трябва да се⁤ изпълнява! ⁣Ако в устава е постановено, че Нинова ⁤ще ⁣продължи да бъде „председател в⁢ оставка” до свикването на заседание на конгреса (наложително е да се свика час по-скоро!), то ‌тя ще продължи ⁣да изпълнява задълженията ⁤си⁤ като ​„председател в оставка”. ⁣Колкото ​до бъдещия председател, БСП вече има‌ изградени ​кадри от средното и ​по-младото поколение, ⁤показали високи лидерски качества. ‌Те разполагат с новаторско ‌и перспективно мислене, притежават богат управленски опит – и на партийно, и‌ на общинско, и на държавно ⁢равнище.

Така че никаква криза, още повече трагедия няма да настъпи в БСП след оттеглянето на Нинова⁢ от председателския пост. Разбира се, в никакъв случай не трябва да се допуска спрямо​ Нинова и нейното обкръжение ⁢да се постъпи по начина,⁤ по който⁢ тя се саморазправи с ценни за партията кадри.⁢ Най-сетне ⁤трябва да свикнем ​с презумцията, че един⁣ бивш председател ⁢на БСП би могъл да продължи дейността си ‍и като член на ИБ, и като ‍о ‌БСП да се разпадне или да загуби своята позиция на​ политическа сцена. Напротив, това може​ да бъде възможност за ‌партията да се преобрази​ и да ⁢се подготви за предстоящите предизборни ‌битки.

Важно е новият председател на БСП да бъде човек с‌ визия, който може да обедини партията и ​да я направи по-конкурентоспособна. Той трябва да бъде способен да комуникира ефективно с избирателите и да представя⁤ ясна програма за развитие на страната.

Следователно, ⁢важно е БСП да избере ⁣подходящ кандидат⁤ за председател, който да‍ може да ‍възстанови доверието на избирателите и да ⁣върне партията към пътя на успеха. Всичко това обаче изисква време и усилия, затова е необходимо да се действа ⁤бързо и решително.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.