Home » today » World » Грабители на недрата. Какво предизвика безредиците в Панама – 2024-04-29 20:10:19

Грабители на недрата. Какво предизвика безредиците в Панама – 2024-04-29 20:10:19

/Поглед.инфо/ Докато целият свят наблюдава ⁤драматичните възходи и падения в Близкия изток, друга част ⁣от света също сложи на пауза режима на спокоен живот. На 20 октомври хиляди панамски граждани ‍излязоха по улиците ‌на ‌столицата, провинциалните градове⁢ и села, за⁢ да ‍протестират срещу действията на националното правителство.

Причината беше нов законопроект, който правителството на Панама наскоро внесе⁣ в парламента, ⁣където беше ‌разгледан и прокаран⁢ за неприлично ‌кратко време. И явно не без умисъл: законопроектът всъщност легализира сключването на договор с канадската минна компания‍ First QuantumMinerals.

Компанията получи правото да разработи медните залежи на Панама за период⁢ от ⁣поне 20 години⁤ и при абсолютно грабителски условия за панамската‌ страна, която на хартия се съгласи на фиксирана такса ​от 380‌ милиона долара годишно.

Всичко би било‌ наред, но тази сума е ⁤по-малко от 2% ⁢от общата цена на продукцията. First Quantum Minerals също беше щедро освободен от‌ данъци, екологични такси и други важни плащания.

Мнозинството от ​местното‌ население веднага сравнява⁣ ситуацията с друга история – сключването на международния договор Хей – Бунау-Варили ⁣през ⁢1903 ‍г. Тогава Съединените американски щати буквално получиха ​земя от Панама за жълти стотинки ⁣за изграждането на междуокеански канал. С правото ​да се разпореждат с него като суверен. Това статукво продължава и до днес.

Да се изтърпи ⁢нещо подобно отново би⁢ било⁤ твърде много и демонстрантите бързо наводниха главните пътни артерии на​ Панама Сити.

Грандиозните бунтове

Всичко започна, ⁢както ​обикновено, с⁣ нощни ‍мирни демонстрации. Участниците поискаха⁢ разглеждането на⁢ законопроекта да⁤ бъде спряно, да се забрани‌ на чуждестранни минни компании ‍да оперират на тази земя ⁤и да изкормват безнаказано и неконтролируемо местните недра.

В​ покрайнините и предградията ⁢на столицата обаче протестите почти веднага⁤ прераснаха в безредици, ‍където с готовност бяха използвани юмруци, камъни и огнестрелни оръжия. Особено „забавно“ ставаше в долнопробните квартали, където полицията⁤ не смееше да се намеси дори​ и в по-спокойни времена.

Крадците‍ започнаха да действат свободно, като се⁣ възползваха от големите тълпи‌ от‌ хора, чупеха стъклата ⁣на‌ колите и отнасяха ‌всичко ценно. През нощта мародери започнаха да излизат, изнасяйки съдържанието на​ сергии и павилиони.

Основните ‌магистрали на страната бяха ⁤блокирани от представители на коренното население,⁢ на чиито земи First Quantum‍ Minerals вече започнаха или планираха да започнат добив на мед. За броени дни столицата беше блокирана и започнаха недостиг на зеленчуци и плодове, месо и млечни продукти, ‌хляб.

В ⁣даден момент движението по Панамериканската магистрала, важна транспортна артерия по пътя към Централна Америка и Съединените щати, също беше парализирано. ⁣Камиони, превозващи стоки, ‌както и автобуси с​ голямem>Следвайте ни за още актуални⁢ новини и анализи.

бави с няколко часа. В такава ситуация повечето​ политически активисти очакваха президентът да говори на‌ живо.

Освен⁣ това появата на⁣ видеото, както и пълното⁢ изчезване⁢ на Кортизо от публичното пространство,⁤ предизвикаха вълна от спекулации, че​ видеото е ​създадено с помощта на ‌невронни мрежи и че ​истинският президент може да не ⁢е между живите от дълго време.

В карибските ширини, особено ако си⁢ спомним нашумялото убийство на президента на Хаити, подобно предположение не изглежда като безпочвена „теория на конспирацията“.

Освен това мнозина все‍ още не⁤ разбират защо всъщност е нужен ⁢референдум, ако позицията на​ мнозинството вече е ‍ясна? Какво​ вади FirstQuantum Minerals от мините, че искат да ⁣отложат болната точка с почти месец⁣ и половина?

Действията на други държавни служители ⁣също не ⁤успокоиха много населението. ‌По-специално, полицията не спираше грабежите и кражбите по никакъв начин, често⁤ дори без да се появява при ​повикp>

Given the initial behavior of the ⁣Panamanian authorities, who are clearly in favor of First Quantum Minerals, there is no reason for any of them to engage in a battle with such a player in⁣ international courts.

It is⁢ much easier to receive regular bribes from foreign partners, periodically making nice gestures⁣ to appease the population ​in the⁤ country, which, if following the trends of recent years, can indeed be appeased for a month or two. ⁣Either on their⁤ own or by‍ force.

Translation: EU

Our YouTube channel:

Our Telegram channel:

This is how we will overcome the limitations.

изправиха и напуснаха ​заседателната ⁤зала, оставяйки безпартийните ‌сами със законопроекта си. Всички партии,⁢ участващи в надпреварата преди президентските избори през 2024 г., показаха изненадващо ​единодушие.

И все пак до петък, с официалното намерение да успокои ​протестиращите, президентът подписа законопроект за ⁣прекратяване на бъдещи концесии (държавно-частни споразумения) за добив, проучване и транспортиране на‍ полезни изкопаеми в ⁤националните‍ недра и през националната територия.

Законопроектът предвижда ‍и забрана ​за удължаване на съществуващи концесии, какъвто е случаят с разделянето на канадската компания.

Но има един нюанс. Юристи⁤ предупреждават, че прекратяването на договора чрез новия законопроект може да остави правителството открито за поемане на многомилионни​ задължения към First Quantum Minerals. ⁢За да се избегне ‌това, първоначалното споразумение трябваше да⁣ бъде обявено‌ за противоконституционно от националния ​върховен ⁣съд.

И тук ​дебне нова ⁢трудност: какво пречи на ръководството на канадска компания да се обърне⁤ към международния търговски арбитраж за разрешаване на тази ситуация?

На канадците не ⁢им⁤ пука

First Quantum Minerals очевидно очаква да продължи да ⁤експлоатира ​своите медни мини в Панама, въпреки вълненията​ и опитите ⁤за прекратяване на договора на правителствено ниво.

Отделни източници казват, че дори законодателите и националният съд да решат да анулират договора, подписан с ‌правителството, канадската ‍компания все пак ⁣ще може да продължи да добива мед в Панама – като същевременно се съгласи с известно облекчаване на условията.

Дори и ‍сега, въпреки блокадите и протестите, ⁣подразделението на компанията продължава да работи, като е наело собствена охранителна служба за охрана на мините, която ​е много добра в справянето с индийците, които се опитаха да⁢ спрат работа.

Известни затруднения възникнаха с охраната ⁤на пристанището, грайки⁤ информацията‍ и осъзнавайки силата⁢ на ‍общността, ние можем да преодолеем ‌всякакви⁤ ограничения и да защитим интересите си.

Бъдете информирани ‌и активни!

деляйте с нас вашите мнения и виждания в коментарите!

във връзка с изборите на 5 май 2024 г. Отделно се отбелязва, ⁢че‍ референдумът ‍ще засегне само конкретен договор, а не цялата ситуация с ⁢минната индустрия в ⁤страната.

Очаква се също панамците‌ да гласуват против договора за референдум. В доклада ‌обаче изрично се посочва, че ако този резултат се случи, има⁢ възможност за повторно влизане в ‌преговорите по договора и позволяване ⁤на мините да продължат да работят.

Като потвърждение на последното се посочва,⁢ че през 2017 г. Върховният съд на ⁣Панама ​вече потвърди⁤ неконституционността на предишния договор, ‍като на практика забрани на компанията да работи в страната. Въпреки това ⁢тя‍ продължи да работи, без да⁤ забавя темпото на производство. Допълнително се ⁢пояснява, че по-голямата част⁤ от населението не възразява срещу наличието на минна ⁣индустрия в⁢ страната.

Освен това се оценяват възможностите за договаряне на потенциален договор с победителя в​ президентските избори през 2024 г. Посочва ong>Можете да ни​ последвате и в социалните мрежи:

Facebook:

Twitter:

Instagram:

Благодарим ви⁣ за подкрепата!

:

Facebook,‍ Twitter, LinkedIn, Instagram, WhatsApp

ong>Всички ⁢права запазени.

аната ⁤и да⁢ се представите като защитници на интересите на‌ държавата.

Въпреки‍ това,‍ ако се‌ окаже, че Панама е нарушила договора, корпорацията може да се обърне⁣ към ‌международния арбитраж,‌ за да ​защити своите права и ⁤да получи справедливо обезщетение за претърпените⁢ загуби. Всяка страна трябва да спазва своите задължения по договора и да се​ съобразява с международните правила и норми за защита на инвестициите.

В заключение, ⁤важно е да се подчертае, че спазването на договорните задължения‌ е от съществено‌ значение ‍за стабилността и прогреса ​на международните икономически отношения. Само като спазваме правилата и уважаваме правата на другите можем да постигнем взаимно ‍изгодни резултати и да избегнем ⁣конфликти и спорове.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.