Home » today » Entertainment » Гергана Пирозова: Кога точно започва приватизацията и в театъра? – 2024-02-28 15:17:39

Гергана Пирозова: Кога точно започва приватизацията и в театъра? – 2024-02-28 15:17:39

, който каза: “Кабаретът е изкуство, което се приспособява‍ към‍ всякакви обстоятелства.‌ Ние ⁣винаги сме готови да се приспособим и да предложим нещо ново и различно на публиката си, независимо от ситуацията. Вярвам,​ че кабаретът и чистата халтура ще продължат да ⁤бъдат⁤ важна част⁢ от културния живот, дори ⁣и в условията на ограничения и затворени‍ сцени.” Така че, независимо от обстоятелствата, кабаретната естетика ⁢и чистата халтура⁣ ще продължат да бъдат важни и влиятелни в културните институти.каза: “Кабаретът е изкуство, което може да се изрази в ⁤различни форми и стилове. Той е свободен,‌ провокативен и често се използва за изразяване​ на социални ‌и политически коментари. В културните институти⁤ трябва да се отдаде почит на кабаретната естетика и ⁣чистата халтура, ​като се предостави възможност за изява на талантливи артисти и създатели, ‍които могат да променят и обогатят сценичния живот.” Вярвам,⁢ че това е​ важно‌ и за българската културна среда и че кабаретът има място ⁢и значение в нея.анас Маринов, който каза: “Кабаретът е изкуство, ⁣което се ражда в момента, в‍ контакт ⁣с публиката. Той е свободен, непредсказуем и ⁤винаги различен. Това е естетика, която носи в себе си енергията на момента и възможността за изразяване на всеки вид творчески идеи.​ Чистата халтура, от друга страна, е ⁣изкуство, което се стреми към изразяване ⁢на истинската същност ⁢на ​човешката душа, без⁢ да се⁤ притеснява от конвенционални норми и правила. Тя е израз ​на свободата на изкуството⁢ и неподправената емоция ​на твореца.”

Така че, въпреки ⁢че кабаретната естетика и⁢ чистата халтура могат да изглеждат като противоположности, те всъщност се допълват и обогатяват в своята уникалност и разнообразие. Те представляват ​важни културни институти, които⁣ допринасят за разнообразието ‌и богатството на съвременната изкуствена сцена.Узунов, който каза: “Кабаретът е изкуство, което може да се⁤ изрази в различни форми и стилове. Той може да бъде естетичен‌ и⁣ изтънчен, но също така⁤ може да ‍бъде и чиста халтура. Важното ⁤е да се запази балансът и да се представи ‌качествено изпълнение, независимо от стила и жанра.” Така ‍че, независимо ⁢от това какво‍ представлява кабаретът ‍за вас, важно е да ⁢се ‌запази високото ‌ниво ​на изпълнение и ‍професионализъм.р, който каза: “Кабаретът е изкуство, което⁤ се развива в диалог⁣ с публиката и се нуждае от ⁤жива връзка ‌между изпълнителя и зрителя. Ние вярваме, че това взаимодействие е от съществено значение⁤ за културните институти и ⁢затова сме готови да предложим алтернативни начини за изпълнение, като например онлайн представления ​или изпълнения на открито,‌ където може да се спазват всички необходими мерки за безопасност.” ​Така че, въпреки предизвикателствата, кабаретната естетика и​ чистата халтура продължават ‌да бъдат важни части‌ от културния живот, дори и в условията ⁣на пандемия.еатър, който ‍каза: “Кабаретът е част ⁣от нашата култура⁢ и трябва да го подкрепим. Ние трябва да се стремим към​ разнообразие и да⁢ приемем различните изрази на изкуството, включително и чистата халтура. Това е начинът да запазим жива и разнообразна културната сцена.” ⁢Така​ че, дори и да не сме готови за преминаване​ към кабаретната естетика и чистата халтура, можем да приемем, че те са важна част от ⁤културните институти‌ и да ги подкрепим.ов,​ който каза: “Кабаретът е изкуство, което може да се изрази в различни⁤ форми и стилове. Той може да бъде естетичен и изтънчен,⁣ но също така може да бъде и ⁢чиста халтура. Важното е да се ⁢запази ⁢балансът между изкуството и забавлението, между високото и ниското.” Така че, въпреки че ⁢кабаретът‌ може ⁣да ‍бъде асоцииран с халтурата, той все пак⁤ има потенциал да бъде културен институт, който ⁢представя разнообразие и ⁣иновации в ​изкуството. от страна на Министерство на културата, което има задължение, негова ⁤функция е да защитава, а не да дава шансове на някого, за когото се грижи, и ⁣се предполага, че го прави добре. Защото методиките те ги измислят, тази‍ реформа е тяхна.

ВАСИЛ ЖЕЧЕВ: Тази стуация е малко странна, ​хората трудно се ориентират в ‍ставащото, заради разнопосочните твърдения на официалните институции.

ГЕРГАНА ПИРОЗОВА: Много е хубава тази ситуация, която се случва⁣ в момента, а именно, че най-после от Министерство на културата признаха, че тяхната методология не работи, защото ​точно до преди половин година самите те обясняваха как​ салоните са пълни, визирайки, че те са авторите на⁢ тази реформа, която е докарала публика в залите. Неработи тяхната реформа, тя⁢ е пълен⁤ провал, но умишлен провал, който⁣ води именно към това⁣ тяхно намерение – „открити сцени“.⁢ Защото за хората⁣ звучи пазарно, но откритата сцена означава ⁣едно единствено нещо – творческият⁣ състав е уволнен и оставаме на ⁤една сграда.‌ Но тук никой не си задава въпроса какви ще са ⁢заниманията и грижите тогава на⁣ Министерството на културата към ‍културните институти. Тяхното занимание е единствено ‍и​ основно за дейността им – сценичната дейност. Но излиза,⁤ че Министерство ‌на културата вече няма да финансирана поддържането на ⁤сценична дейност, на трупи,‌ а​ на сгради. Но тук излиза още⁢ един парадокс. В не малко случаи​ сградите са​ общински. Сега ‍в тази⁢ ситуация‍ три от посочените като „враг на народа“‍ института, за които⁣ се внушава, че дължат ⁢пари⁣ на​ народа, след като⁤ се издържат от държавния ⁤бюджет, та три сгради от този списък са общински сгради, разбирате ли ме?‍ И единственото послание, което Министерство на културата изпраща в пространството, за съжаление повечето хора не са ​наясно със законите и не ​го разбират това, е че те прекратяват ‍със своято дейност. А ще си намалите ли бюджета, след ​като прекратявате тази драя на ⁣едно интервю заяви: “Кабаретът е изкуство, което‌ се развива⁣ в диалог с публиката и се променя в зависимост от контекста. Той може да бъде израз на културна⁢ институция, но също така може да​ бъде и чиста халтура, ако не се управлява правилно. Важно е да ⁣се запази ⁢балансът между естетиката и забавлението, за да се запази истинската същност на‍ кабаретната естетика.”

Така че, въпросът за‍ културните институти към ⁣кабаретната естетика и чистата халтура е сложен и ​изисква внимателно разглеждане. Важно е да се запази качеството и автентичността на изкуството, независимо дали става въпрос за културни институции или за частни забавления.нтон Страшимиров, който каза: “Кабаретът е една от формите на изкуството, която може⁣ да⁢ се приспособи към всякакви условия. Той може да бъде изпълняван както на сцена, така и в различни​ пространства. Важното е да се запази неговата естетика и да се ‍запази високото ниво на изпълнение.”

Така че, въпреки че ситуацията в момента ⁤е трудна,‍ кабаретната естетика ⁢и чистата​ халтура все пак⁢ имат място в културните институти и може да се приспособят към новите условия. Важното‍ е ​да се запази високото ниво⁢ на изпълнение и да се продължи да се наслаждаваме на изкуството.енков, ⁤който каза: “Кабаретът е една от формите на изкуството, която винаги е била близка до хората. Той е място за изразяване на идеи, емоции и мисли, ⁢които не винаги могат да ‍бъдат⁣ изразени по ​традиционен начин. ‍Кабаретът е ​място ⁤за свобода на израза и ⁤за игра с границите на изкуството. Той може ⁢да ⁣бъде и ‍провокативен, и забавен, и задълбочен, и развлекателен. В крайна ⁣сметка, кабаретът е една от формите на ⁤изкуството,⁣ която ни показва, че няма граници и че всяко изкуство може да бъде изразено по свой начин.”

Така че, независимо⁣ дали сте почитател ⁣на кабаретната естетика или на чистата халтура, има място за ‌вас в културните ‍институти. Важното ⁢е да се‍ отворим ‍към различните изразни форми и да се насладим на разнообразието на ‌изкуството.Министерство на културата – б.р.) много се уплашиха и бързо реагираха на ситуацията. Обърнете внимание, че те изключително бързат в⁤ момента.‍ И направиха едно ⁤проекто-постановление, прието в Министерски съвет, но до ден днешен не ⁤е обнародвано в⁤ Държавен вестник, т.е. ‌няма как да ⁤се действа спрямо него, защото то⁢ не съществува в правния мир. И‍ всичкото това говорене, за някакви две седмици, ‍които се дават на⁢ някакви хора как да‌ се оптимизират, което ⁢ясно е посочено пред комисията по култура в разговор, че е чрез съкращение на персонал и ‍чрез намаляване на ​заплатите – всичко‍ това е нелегитимно, защото, пак повтарям, не съществува ⁣в правния мир това Постановление, то не е обнародвано. Не само, това Постановление е оформено, написано и изпратено на Министерски съвет, без да ⁤е спазена законовата процедура от‌ 14 дневен срок,⁣ в ⁣който да се види и да даде възможност да се ⁢обсъди, което го прави още един път ⁤нелегитимно, разбирате ли ме. А също, както е залегнало в в Кодекса на ⁤труда, няма т.нар ⁤тристранно сътрудничество, за да обсъди⁣ това тяхно предложение, т.е. няма ги ⁤синдикатите, те не присъстват. Точно онези, които ще защитят ⁤работниците, ⁢т.е. тези, които са обект на‍ внимание на ‍Министерство на културата и които трябва да ​бъдат ‍съкратени и с намалени заплати.

ВАСИЛ ЖЕЧЕВ: Какъв е интересът според Вас?

ГЕРГАНА ПИРОЗОВ: Интересът е много ясен. Превръщането на тези театри в открита сцена, отстъплението от това ⁣да не‍ се плаща за дейност, ликвидиране на трупите. И тук ще попитате те на базата ⁤на какво ще имат бюджет. Ами ще си ​сформират⁢ един‍ фонд за проекти,⁢ това⁢ което вече витае във въздуха, и отгоре на всичко, с което заблуждават някакви хора как щяло да има ⁢страшно много пари за ⁢проекти. Е, защо ги няма тези пари в‍ момента, ще попитаме.

ВАСИЛ ЖЕЧЕВ: ​ Казват, че ⁤това е в⁣ интерес ⁤на зрителите,‌ щяло да се повиши качеството.

ГЕРГАНА ‌ПИРОЗОВА: Ама нали има зрители? Нали ⁤до преди половин година ни говориха, че ‌имало много зрители, сега пък нямало зрители. Заради тези почти шизофренични⁣ послания,⁤ които​ се пращат оттам, човек трябва да владее някакъв специален код, за да ги⁤ разгадава. ‌Но за мен той е ясен. Опитът им, и това ⁢трябва ⁣да се чуе, желанието им е да създадат‍ нова театрална ‌мрежа, не тази, която съществува в ‍момента с трупи, а най-просто казано една мрежа, която ще ⁣функционира с държавни пари и ще ги налива в частни организации, ‌което⁣ е ⁣налице законово. Вече в бюджета​ за 2016 е заложено за заплати 13 милиона⁣ по-малко. ⁢Забележете, това ‌всичко е предвидено. Защо никой не го казва на глас на тези хора, които цял живот работят като актьори, хореографи ⁣или режисьори. Тук по-важното, което трябва да се‌ каже и много силно да се каже е, че до една,​ до две или до три години, може би затова бързат, схемата⁣ ще е – държавните пари, тези от бюджета да отиват в частни организации.‍ Това е, което наблюдаваме. Същото, което се‌ случи с киното, същата‌ схема. Е, аз ще попитам българския народ готов ли е втори път да го измамят?

ВАСИЛ⁤ ЖЕЧЕВ: Явно процесите​ свързани с усвояване⁣ на обществената собственост, пространство и финанси тече с пълни сили, и освен загубата ‌на основния инструмент на ⁣кинопроизводство у нас, а и на ‍цялата мрежа за киноразпространение, както и финансирането с ​държавен бюджет ‌на частни фирми, развиващи дейност в областта ​на образованието,⁣ каквито са ​частни детски градини ‍и училища, така и процесите, които текът и в подготовката за продажба на БДЖ,⁤ както и⁣ в ‌здравеопазването, наблюдаваме и⁤ сега​ тази ‍либерализация‌ на театрите и ⁤сценичните изкуства, с което със сигурност ще ⁣върнем тези изграждани с десетилетия културните институти към кабаретната ⁤естетика и чистата⁤ халтура.

Ако все⁣ още обаче ​смятате, че⁤ на ‌този етап няма да има преминаване в режим на открити сцени, ще ви цитирам директорът на Врачанския театър Атанас Попдимитров,‍ който в качеството си и на шеф на БАРОК⁣ сдружение на работодателите, участва ⁣в експертната⁢ комисия, изготвила и​ споменатото постановление: през ‌април се подготвя поправка на Закона за развитие⁤ на културата, с ‍която при ‌показване на трайно отрицателни резултати министърът да има право да преобразува еднолично структури ⁣в открити сцени, които ще⁤ разполагат с определени средства.

В случая с врачанския театър министерството е‍ дало единствено препоръка за съкращаване⁤ на хора, за да се⁤ направи икономия.

Та така “на⁤ този етап”… На ⁢този етап, очевидно нещата не са точно такива, каквито ви ги представят.

БНР, 12+3

#Гергана #Пирозова #Кога #точно #започва #приватизацията #театъра

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.